Ikväll avgjordes gruppspelet i Östra Cupen och vi plöjer igenom matcherna!

 

GRUPP 1

Sävedalens IF (division 2) – Götaholm BK (6A) 6-0

FC Härlanda (6C) – Kode IF (4A) 1-4

Det blev ganska väntade resultat i grupp 1 där ett sargat Götaholm inte hade mycket att säga till om mot division 2-laget Sävedalens IF. 3-0 i paus blev 6-o till slut.

Götaholm har en liten matchrapport HÄR.

SIF:s referat hittas som vanligt på Leifs Matchblogg, HÄR.

I den andra matchen blev det också en ganska väntad seger. 4A-laget Kode IF slog 6C-laget FC Härlanda med 4-1.

FCH:s Jonatan Hellman sa så här om matchen:

”Rätt dålig insats i en match där Kode var betydligt bättre. Vi höll nere siffrorna bra en bit in i andra då 0-1 förvandlades till 0-4 rätt snabbt. Gött med reducering i sista sparken, annars inte mycket positivt att plocka med oss.”

 

Sävedalen vann alltså gruppen på full pott och 10-1 i målskillnad.

________________________________________________________________

GRUPP 2

Gårda BK (4A) – Bergsjö IF (6A) 5-0

 

 

Gruppfinalen var över på tio minuter då Gårda redan ledde med 3-0. 5-0 till slut med Alexander Bergman som tvåmålsskytt!

Bergsjö IF:s kapten Victor Calming sa så här om matchen:

”Jag idag var de tufft! Inget snack om saken ikväll, Gårda var numret för stort och spelade ut oss. Kändes som vi inte riktigt var närvarande ikväll och lät Gårda komma igenom alldeles för enkelt. Sen är Gårda ett riktigt bra fotbollslag som jag tror kommer slåss om uppflyttning i år i deras serie, men man hade önskat att vi var lite mer på tårna. Men men vi tar nya tag! Ny match på lördag redan mot Finlandia!”

 

Vinsten gjorde att Gårda vann gruppen.

_________________________________________________________________

GRUPP 3

Jonsereds IF (4A) – Utbynäs SK (5A) 4-1

 

Det har varit en hel del turer kring förutsättningarna inför den här matchen men innan vi dyker ner i det så kan vi avhandla själva tillställningen. Jonsered var helt enkelt för starka och kunde ganska snabbt avgöra matchen.

USK:s tränare Pelle Lagerqvist sa så här om förlusten:

”Ja helt utspelade i första, där gick det alldeles för fort för oss och det var nog en aning naivt från tränarhåll att ställa upp som vi gjorde. Jonsered var riktigt bra och straffade oss stenhårt. 4-0 i paus var nästan i underkant. Vi spelar upp oss i andra efter några justeringar och vinner andra halvlek men då badar bara Jonsered som Hans Chrunack skulle sagt…”

Segern gav Jonsered gruppsegern.

 

Det var som sagt en hel del turer innan matchen när det gällde förutsättningarna. För er som missat detta så hade FC Komarken förlorat mot Jonsered med 0-2 i den första matchen för att sedan slå Utbynäs med samma siffror i den andra matchen. En van tabellläsare kunde då snabbt komma fram till att om Utbynäs skulle slå Jonsered med 2-0 i sista matchen så skulle det inte gå att skilja lagen åt. Alla tre lagen skulle ha 3 poäng, 2-2 i målskillnad och slagit varandra i inbördes möten. Då det inte slogs några straffar efter matcherna (förutom vid oavgjort) så var det ytterst oklart vad som gällde.

Östra Alliansen har ett väldigt aktivt Twitter-konto (där de gör ett utmärkt jobb med att rapportera från cupen) så slängde bloggen iväg en fråga om vad som skulle hända om USK vann med 2-0? Svaret var straffar eller att det skulle lottas. Dock oklart hur straffarna skulle gå till.

Bloggen publicerade sedan ett inlägg inför dagens ÖC-matcher där det konstaterades att det var lite oklart kring grupp 3 och att  ”här kan det vara så att arrangörerna kan ha ställt till det lite för sig”. En väldigt rimlig fråga då förutsättningarna var oklara.

Den formuleringen gick dock inte hem alls hos Östra Alliansens styrelse (som har gemensamt ansvar för Twitter-kontot). De var helt oförstående och menade att de hade full koll på att detta scenariot kunde hända och att de hade en plan.

På frågan om hur planen såg ut så blev svaret att det skulle de tala om ifall det blev aktuellt. Även något kryptiskt om att de ”förnyar” Östra Cupen.

Om vi stannar till lite här så är det jättemärkligt att arrangörerna vägrar berätta förutsättningarna för sin egen turnering. Särskilt då de innan redan svarat att det blir straffar eller lottning. Bloggen skriver om lokalfotbollen och bland annat Östra Cupen och bloggen vill självklart ge sina läsare så bra information om cuperna som möjligt och där ingår självklart förutsättningarna för vilka lag som går vidare från ett gruppspel.

Östra Alliansen säger också att de inblandade lagen kommer att få veta förutsättningarna men att bloggen får avvakta och se i detta läget. De tillägger även att ”oroa dig inte och inte heller dina läsare. Vi har 8 kv finallag på plats den 8 mars.”

Att de skulle lösa åtta lag till kvartsfinalen är ju inget bloggen ifrågasatt, problemet var ju det motsatta: att det kan bli för många. Dessutom är det ju ganska självklart att bloggen oroar sig när det inte är klart vad som gäller inför en avgörande gruppspelsmatch.

De inblandade lagen, Komarken, Utbynäs och Jonsered får under tisdagen reda på vad som gäller men när bloggen ber om en kommentar så har Östra Alliansen sagt år dem att inte prata med bloggen. Ingen av tränarna vill kommentera vad som gäller.

Om vi stannar igen här. Detta är fruktansvärt konstigt och ologiskt. Om det nu är klart vad som gäller och klubbarna fått reda på det så varför mörka det för bloggen?

Under förmiddagen idag onsdag  så fick bloggen till slut bekräftat att om USK skulle vinna med 2-0 så skulle det avgöras på straffar. Dock skulle detta ske på måndag och alla tre lagen skulle närvara. Detta var alltså Östra Alliansens plan.

Hur man än vrider och vänder på detta så handlar det om brister hos arrangörerna (alltså Östra Alliansen).

Det dyker alltså upp ett scenario mitt under turneringen som Östra Alliansen inte har tänkt på. Eller så hade de tänkt på det men chansade på att det inte skulle hända. Uppenbarligen hade de inget färdigt svar (då hade ju bloggen kunnat få det direkt) vilket bevisas med att de först sa att det kunde bli lottning eller straffar för att sen ändra sig till bara straffar.

Om vi leker med tanken att de tagit ett aktivt beslut innan turneringen började att det är så här grupper ska avgöras om det inte går att skilja lagen åt så är det ju också en miss. Att lagen skulle behöva mötas upp en annan dag bara för att slå straffar för att avgöra gruppen är ingen smidig lösning. Oklart även vart straffläggningen skulle ägt rum. Skulle Komarken och Jonsered åkt till Lemmingvallen med fem spelare var för att slå straffar en måndagskväll klockan 20.00 på USK:s träningstid?

Grundproblemet är att det inte var straffar efter varje match, oavsett resultat. Tankefelet som görs är att det bara behövs straffar vid oavgjort resultat. I trelagsgrupper med matchtid 2×30 är det ju inte omöjligt att grupper riskerar att sluta med tre lag som inte går att skilja. Lösningen är att alltid slå tre straffar efter den första matchen i gruppen. Slutar den andra matchen med samma resultat (fast laget som förlorade i första matchen vinner) slås även då straffar. Efter sista matchen behöver det inte slås straffar om det inte blir samma resultat en tredje gång.

När bloggen ställde denna fråga till Östra Alliansen var svaret att de diskuterat det men att det tog för mycket tid med straffar och att det skulle vara svårt att motivera ett lag som till exempel precis förlorat med 1-5. Det är ju dock inte svårare än att man bestämmer att det är straffar som gäller. Vill ett lag verkligen inte slå straffarna så får de väl lämna WO på straffläggningen. Men väger man det jobbiga med straffar efter matcherna mot att tre lag ska mötas upp en annan dag och slå straffar så är det inget snack om vilket alternativ som är bäst.

Helt klart en miss i årets Östra Cupen som de får rätta till framöver. Det är sånt som händer men det tråkiga är väl sättet som Östra Alliansen hanterade det på i kommunikationen med bloggen. Särskilt att sätta munkavel på de inblandade klubbarna kändes lågt.

Östra Alliansen har gjort ett jättebra jobb med Östra Cupen genom åren men det betyder ju inte att det inte kan bli fel ibland. Skulle Östra Alliansen vilja uttala sig så är det bara att höra av sig så publicerar bloggen det.

 

______________________________________________________________________

 

GRUPP 4

Gamlestaden FF (6A) – Bergums IF (6A) 1-1

 

Den betydelselösa 6A-fighten mellan Gamlestaden och Bergum slutade 1-1 efter att lagen haft varsin halvlek (som bloggen tolkar Twitter-flödena rätt). Floda var redan klara gruppsegrare.

 

______________________________________________________________________

 

GRUPP 5

Partille IF FK (4A) – Kortedala IF (division 3) 3-2

 

 

Fin seger för Partille som dock hade behövt att vinna med två mål för att gå vidare.

Partilles ena tränare, Kristofer ”KL” Landahl, sa så här om matchen:

”Vi är bättre än Kortedala trots spel med 10 man i andra halvlek. Vi leder med 2-0 och behövt vinna med 2 bollar.”

 

Det blev alltså Kortedala som vann gruppen på målskillnad.

______________________________________________________________________

GRUPP 6

Öjersjö IF (6A) – Lärje/Angereds IF (division 3) 1-1 (3-2 efter straffar)

 

 

Den enda matchen som spelades i den här gruppen då det tredje laget (Sveakurd FC) drog sig ur. Öjersjö tog en riktigt fin seger efter att laget varit bäst i straffläggningen efter 1-1 under ordinarie speltid.

Så här sa ÖIF:s Pierre Högberg om matchen:

”Jämn match. De är duktiga med boll och skapar några chanser men vi är stabila bakåt och har farliga kontringar. Kändes som vi hade fler chanser och farligare! Sen svängde även straffarna fram och tillbaka, båda lagen hade chans att avgöra men sumpade innan vi tog en riktigt skön seger och bra boost för vårt självförtroende.”

 

Öjersjö alltså vidare till kvartsfinal.

___________________________________________________________

GRUPP 7

Gunnilse IS (division 3) – Lunden Överås BK (4A) 1-1

 

Lunden behövde en poäng för att vinna gruppen och det löste det mot division 3-laget Gunnilse.

Lundens assisterande tränare Kim Pearce sa så här om matchen:

”Vi blir lite chockade i första av Gunnilses fart. De är väldigt kvika i djupet. Gunnilse stressar oss med en hög press och vi får väldigt lite tid och lugn med boll när vi väl får tag i den. Första 25 minuterna äger Gunnilse fullständigt. Sista fem minuter börjar vi få tag i boll och kan börja etablera lite spel på motståndarens halva. Pendeln svänger ännu mera i andra, och till slut har vi tagit över initiativet. Patrik Magier slår in en frispark i 47:e minuten från en bra bit ut. Den seglar över alla inklusive målvakten. Summeringen är väl att Gunnilse är (och ska vara) det absolut bästa laget vi mött hittills. Samt att vi får ännu ett kvitto på att Lunden är väldigt fysiskt jobbiga att möta.”

____________________________________________________________

GRUPP 8

Qviding FIF (division 1) – Björndammens BK (5A) 2-0

 

I den sista gruppen var division 1-laget Qviding tvungna att vinna för att ta sig vidare. Det var också det som hände och de regerande mästarna är i kvartsfinal!

 

____________________________________________________________

 

Kvartsfinalerna spelas nästa onsdag (8/3) och ser ut så här:

 

Sävedalens IF – Kortedala IF

Gårda BK – Öjersjö IF

Jonsereds IF – Lunden Överås BK

Floda BoIF – Qviding FIF

 

/Rasta