Bloggen har tagit ett snack med 6C-laget Hönö IS tränare Christoffer ”Coffe” Ahlman:

Västra Cupen är avslutad för Hönös del efter 0-8 mot ett starkt Utsikten. Annars imponerade Hönö genom att vinna en grupp före två division 5-lag (Näset och Styrsö) och ett division 4-lag (Väster)! Hur skulle du sammanfatta cup-äventyret och vad tar ni med er?

Med tanke på gruppen vi lottades in i med lag enbart från divisioner högre upp så är jag oerhört nöjd med vår prestation och våra resultat i Västra Cupen. Framförallt försvarsspelet som varit övertygande hela säsongen satt överraskande bra. I matchen mot Väster hade vi till exempel inte ett enda skott på mål mot oss och vann rättvist. Väster hade en del farliga hörnor men vår press över hela planen gjorde Västers anfallsspel väldigt uddlöst. I andra matchen mot Näset så var det lite öppnare men ändå ganska stabilt. Tråkigt i den matchen var att en av säsongens stora överraskningar Alex Zachrisson skadade sig svårt med en befarad knäskada. En spelare som än så länge passat perfekt in i det nya spelsystemet. Mot Styrsö var förutsättningarna klara och vi visste att vi skulle klara oss på oavgjort. Vi gjorde det som krävdes och starkt att hålla nollan igen mot bra motstånd.
I kvartsfinalen mot Utsikten var det inget snack. Jösses vad bra de var, klart tuffaste motståndet jag någonsin mött på som coach och då jag mött ”Kiken” två gånger tidigare i Västra Cupen. 2-0 i paus var smickrande siffror för oss. Tyvärr rann det iväg i andra med några tunga individuella misstag men det var en god läxa för oss hur man ska spela anfallsspel. Det ska sägas att mina spelare slet hela matchen och stod upp så gott de kunde och det är med stolthet jag kan se tillbaka till prestationen i cupen.

Du har varit med ett tag och har några försäsonger på kontot. Vad är viktigaste att fokusera på under världens längst försäsong som tränare i lokalfotbollen?

Jag har förändrat mitt sätt att tycka och tänka om försäsongen. Tidigare i karriären så tyckte det jag var ett bra sätt att bygga upp sin kondition via spinning, box, löpning eller liknande men jag går mer och mer mot att bollen ska vara med så mycket som möjligt. Det blir både roligare och nyttigare då vi i lokalfotbollen bara har 2-3 pass i veckan så varje träningstillfälle är oerhört viktigt för att utbilda våra spelare. Sedan tycker jag det är viktigt att fokusera på några få saker i taget. Kommer man möta ett lag högre upp kan det vara bra att öva och prata om försvarsspel i två veckor och därefter fokusera på anfallsspel eller omställningar. Ha en plan, genomför den, analysera vad som gick bra/dåligt och testa sedan igen.

Hur skulle du sammanfatta Hönös försäsong? Vad är du nöjd och mindre nöjd med?

Jag är nöjd med hur säsongen har börjat. Vi har precis börjat spela in ett nytt offensivare spelsystem och resultatmässigt har vi 5-1-1 där förlusten kom mot Utsikten. Dock är inte resultatet det viktigaste innan serien börjar utan det är hur vi presterar som individer och lag som jag försöker hålla koll på.
Tyvärr tycker jag vi varit lite få på en del träningar och vi behöver oftare komma upp till 18-20 stycken som tränar med tanke på att vi använt oss av 30 spelare på dessa sju matcher som vi spelat. Ett annat problem vi har är att vi sällan har en målvakt på träning och då blir både försvarsspelet och anfallsspelet lidande.


Det verkar ha varit ganska lugnt i truppen och bloggen har bara registerat Oliver och Daniel Dino på pluskontot. Hur är läget i truppen och är det några spelartyper som du saknar?

Oliver Dino är registrerad för oss men det troliga är vi inte kommer kunna använda oss av hans kvalitéer då han letar boende i Stockholm. Vi har även fått in en spännande spelare i Lauri Alm som inte lirat på ett tag. Har tidigare lirat i Norge och i division 4 någonstans i Sverige för ett bra tag sedan. Gjorde sin debut i matchen mot Utsikten och konkurrerar nog om en plats på det centrala mittfältet.
Ser man till helheten är det en bra mix mellan ungt och mellan gamla kulturbärare. Även en ganska lagom mix sett till vilka positioner vi har spelare på så om vi har de flesta spelare tillgängliga är konkurrenssituationen riktigt tuff där träningsnärvaro i många fall kommer att avgöra.
Tyvärr har vi precis som många andra lag stora problem på målvaktssidan då vår förstamålvakt Ludde sällan kan träna. Så om det finns någon målvakt därute som gärna drar på sig handskarna och springer ut på vår fantastiska anläggning så får ni gärna höra av er.


Inför säsongen i 6C får nog Hönö räkna med att vara topptippade efter seriefavoriten Sandarna BK. Hur ser du på det tipset och hur påverkar det laget?

Med tanke på hur försäsongen sett ut förstår jag hur bloggen tänker. Killarna själva har satt upp ett tufft mål medan jag hellre ser till prestationen. Mina mål med säsongen är att vi ska göra fler mål och släppa in färre än 2016. Det som är skönt med att killarna själva satt upp höga mål är att då är det enklare att sätta högre krav på träningarna ifall man upptäcker att kvalitén är för dålig. Då är det bara att berätta om deras målbild så brukar det bli bättre.


Vad tror du annars om årets 6C, är det några matcher du ser fram emot extra mycket eller några lag du tror överraskar eller underpresterar?

Som en av få tränare så älskar jag resan ut till Vrångö. Härlig förening och härliga ledare och det är nåt visst med att komma ut och spela på gräset. Självklart kommer det bli inspirerande att spela dubbelmötet med favoriterna Sandarna precis innan midsommar. Jag tror att bloggen ska höja upp Önnered lite mer än vad de gjort än så länge. De verkar vara stabilare än på länge och får de tag på en riktig målvakt kommer de att vara med och hota hela vägen.
Ett lag som både kan vara fågel eller fisk är Härlanda Prisoners. Älskar deras integrationsarbete så hoppas att det kommer att bära frukt för dem.


Vilken är din generella fotbollsfilosofi som tränare och spelar Hönö den fotbollen du vill spela?

Generellt sett vill jag att mina lag löper mer än andra. Oftast men inte alltid är det laget som springer mest som vinner matcherna. Det är något jag tycker man som tränare kan kräva av de lag man tränar. I Hönö försöker vi fokusera på mycket passningsspel och våga ta risker när man har möjlighet till att uppnå framgång. Som tränare på vår fotbollsnivå tror jag det är viktigt att vara flexibel i sitt spelsätt och spelsystem beroende på vilken trupp man besitter.
Det är ingen hemlighet att vi i år testat ett nytt spelsystem och det berodde egentligen enbart på hur spelarnas kvalitéer såg ut och det känns som att det passar oss bättre än hur vi spelade förra året.

Om vi ser till resten av lokalfotbollen inför den kommande säsongen. Har du några spaningar om seriesegrare, lag som kommer få det tufft eller några intressanta scenarion?

Jag tror att mitt förra lag GFF kommer att vara med däruppe och störa även om de inte imponerade mot Sandarna. De har ju fått tillbaka Teo Nastevski samt att det verkar som de värvat en riktigt bra målvakt. De släppte in få mål förra året och med Teo tillbaka så garanteras nog 10-15 mål av Majornas Cavani.
Ett annat kärt lag med högsta kapacitet är Masthugget. Kan de motivera killarna att komma ner och träna och spela matcherna så kommer de bli farliga och det blir nästan den viktigaste uppgifter för firma Fredrik/Daniel att lösa. Rent historiskt så har ”Hugget” haft problem med att ha spelarna tillgängliga då många andra saker i livet går före.

Avslutningsvis vill jag både ge lite ros och ris. En stor ros till er bägge som driver denna blogg till allas vår tjusning. En extra stor ros till Milan Tanaskovic och Team Event som hjälper er med sponsring och till alla klubbar som är med och stöttar.
Däremot är jag besviken på alla följare här och även de lag som vill ha er hjälp med att annonser och dylikt. I skrivande stund är vi bara 4 st som stöttar via Patreon med totalt 7 dollar varav jag som stöttat med 5 varje månad. Jag uppmanar er alla att hjälpa till så att Rasta och Dalla kan få någon form av ersättning för det arbete dem gör. Vi är totalt ca 120 klubbar i lokalfotbollen och med en genomsnittstrupp på 20 personer ger det 2400 spelare. Lägg till ledare, sportchefer och andra viktiga personer så är vi säkerligen 3000 personer och det är inte mycket begärt att avvara någon enstaka dollar varje månad. Det är ni verkligen värda!
Stort tack!

 

Bloggen tackar Coffe och önskar självklart honom och Hönö lycka till 2017 (möjligen inte lika mycket i dubbelmötena med SK Argo).

 

/Rasta