Skottfint gjorde en resa ner ifrån trean till femman på två och förra året gjorde man en stabil säsong i femman där man till slut slutade femma men då flera spelare lämnade laget så valde klubben att ta steget ner i sjuan och börja om lite. Daniel Åman är ordförande och tränare i föreningen och det är också han som ligger bakom årets nystart med flera spelare från intressanta nationer..

Efter en turbulent säsong 2016 står du där nu igen, inför en ny säsong med Skottfint men det blir i sjuan istället för femman, ångrar du att ni klev ner?

Turbulent säsong vet jag inte. Det var en turbulent förening redan när jag tog över som ordförande. Det har varit turbulent på ett och många sätt redan när vi började rasa ner från division 3. Mycket av de anledningarna som förra styrelsen påpekade var anledningen till att antingen lägga ner föreningen eller lämna över stafettpinnen har ju varit helt korrekta. Jag tänker dock inte så att det bara finns två alternativ. Det finns alltid nya vägar och tider förändras.

Säsongerna 2015 och 2016 i divison 4 och 5 så hade klubben över 50 nyförvärv. Många av dem för att klubben behövde spelare mer än nya bra killar. En fortsättning 2017 hade krävts något liknanade och det stämmer inte med klubbens värderingar och det var dags att dra i handbromsen. Förr om åren kunde spelare vara sju år på raken i klubben minst. Nu hade vi istället inom en 10-månaders period tappat sju spelare till samma klubb. Det var droppen som fick bägaren att rinna över och då var beslutet enkelt plus en massa andra anledningar.

Ser man till klubbens historia och värderingar så ångrar jag inte beslutet, men däremot har vi just nu bättre förutsättningar än vad vi trodde för fyra veckor sedan. Prognosen ser mycket bra ut och vi har en mycket rolig säsong framför oss. Förmodligen roligare än de flesta och då syftar jag på det som sker utanför fotbollen och gemenskapen. Ett av många mål för föreningen är att komma tillbaka till den status föreningen hade 2005-2007 då Skottfint fanns på allas läppar i lokalfotbollen. Många ville bli bra killar, men få var utvalda samtidigt som klubben anordnade all-star helg för samtliga serier i samma divisionstillhörighet och just gemenskap var det viktigaste.

Till i år är det en helt annan touch på Skottfint där ni värvat en hel del spelare från Europa snarare än i lokalfotbollen, England, Moldavien och Polen är exempel på varifrån lagen kommer, är det en medveten strategi och hur är det att bygga en grupp på detta sätt?

Nej, det är ingen medveten strategi, men en välkommen ekonomisk sådan eftersom det är mindre övergångskostnader. Bygga grupp är inga problem då vi jämfört med senaste två åren är mycket mer noggranna att alla uppfyller grundkravet för att spela fotboll i BK Skottfint. Det innebär att man skall vara en Bra Kille. Om man tycker definitionen av bra kille kan vara luddig så är det bara att fråga någon av klubbens sju grundare. Den som förmodligen kan det bäst är klubbens ständiga sekreterare David Tranberg som satt i styrelsen 2000-2015.

Om du släpper förbi någon på grundkravet så behöver du aldrig ställa dig frågan om den spelaren kommer att göra rätt för sig. Svårigheten med hela 13 olika nationaliteter som vi är uppe i just nu är det språkmässiga då väldigt få kan svenska, men självklart kan de flesta engelska.
Engelska används på alla träningar och matcher och det är nytt och unikt för BK Skottfint. Det skall dock sägas att vi trots detta är många med svenska som modersmål även om rötterna är något annat på vissa. Assisterande tränaren Michael Le Breton som också sitter i styrelsen är ju engelsman, men kan svenska mycket bra. Jag låter han vara språkrör i första hand.

Inför säsongen presenterades Musse som ny tränare, men numera står du som tränare på hemsidan, vad gäller?

Mustafa presenterades och Musse fick fria händer att locka med sig spelare. Ingen av dessa spelare var dock beredda att betala för sin fotbollsutövning, vilket många av dem inte gjort på flera år heller. En av anledningarna varför vi flyttade ner oss till sjuan är av ekonomiska skäl. Vi backade rejält förra året och detta mycket på grund av att spelare inte betalar sin träningsavgift samt träningskläder som de beställt.

Detta är en mycket tråkig och urvattnad förteelse som gång på gång åter igen drabbar lokalfotbollsklubbarna, men ändå så kommer det alltid tillbaka. Jag har genom åren på förbundets årsmöten och vid andra tillfällen pratat med detta med andra klubbar och det är bara vi klubbar som kan förändra denna utveckling. De klubbar som skötte sina övergångar snyggt vid frimånaden på spelare som hade skulder skall ha eloge. Alla klubbar måste lära sig att knyta kontakt och inte bara lägga in övergång i Fogis. Blir liksom ett virus som sprids bara som tillslut innebär att de svagaste får lägga ner.

Jag brukar fråga dessa spelare så här: – Om du går till ett gym för att träna. Betalar då gymet dig för att du skall träna där?

Hur bra koll har du på sjuan och vad finns det för målsättning i gruppen?

Jag har mycket dålig koll på sjuan och det är nog minst 12 år sedan jag senast var involverad på något sätt i en klubb som spelade i division 7.
Tyvärr verkar många tro att det är värre än Korpen och att man får sina ben avsparkade. Jag har sett många bra matcher i division 7 genom åren. Det är en lagom nivå om man bara vill hålla igång innan det blir för seriöst och folk tappar intresset. Menisken IF är ett lysande exempel på detta. Tyvärr finns det alldeles för många klubbar som dyker upp i sjuan. Intresset och framåtandan är på högsta nivå, men efter tre år finns inte klubben längre. Där har breddfotbollen en stor utmaning.

Målsättningen i gruppen är att ha kul utanför plan där fokus ligger på kamratskap och gemenskap. Klubbens devis har alltid varit ”Mer än bra fotboll”, men senaste tre åren har inte klubben kunnat leva upp till det. Vi skall vara den klubb i lokalfotbollen som har roligast utanför fotbollsplanen och precis som det var under 15 år och 30 Skottfintsfester som vi arrangerat.

Till sist, vilket land hittar du din drömvärvning i?

Där världens bästa fotboll spelas! Spanien alltså!

 

///Dalla