Rasta&Dalla har pratat med Jan Juhlin (längst till höger på bilden) som tränar Azalea BK:s nystartade seniorlag som kommer spela i 7B säsongen 2017:

Nu har du nästan en hel försäsong i benen med Azaleas nystartade seniorlag! Hur är din känsla?

Känslan är bra. Det var väldigt viktigt att jag fick in Jason Kirk och nu på slutet Jusuf Zukic i tränarstaben. Jason tar hand om målvaktsträning regelbundet och Jusuf jobbar individuellt med killarna. Killarna har jobbat på bra och vi har haft ett bra snitt med spelare på träningarna. En stabil stomme som alltid tränar kombinerat med killar som kommer när de har möjlighet. Vi vill spela med mycket energi och offensivlusta och det kräver ju en del. Överlag har det dock sett bra ut även om vi inte fått ihop allt riktigt ännu.

Ni har spelat en hel träningsmatcher. Vad tar du med dig från de matcherna och vad behöver ni jobba mer på?

När vi spelar som vi skall med hög press, högt bolltempo och trycker fram spelare på det sätt vi skall ser det mycket bra ut. Våra första 15 spelare håller riktigt bra klass, men vi känns lite väl sårbara när viktiga spelare ej varit med av olika anledningar; då tappar vi konceptet och slarvar mycket vilket påverkar oss väldigt negativt då vi har lätt att hamna fel. Där behöver vi höja oss. Vi har också bjudit, fullt naturligt, på en del juniormisstag vilket är kostsamt så det gäller ju att jobba på att inte kladda med boll och göra det så attans svårt. Samtidigt har vi i stort sett bara mött division 6 motstånd och endast fått en förlust med något av ett b-lag mot Neutrala, så även om resultaten inte är viktigt har vi en bra känsla att vi är med i matchen.

Du kom från tränaruppdrag med FC Fiskebäck där medelåldern var högre, vad är den största skillnaden att träna ett mycket yngre gäng och vilka är utmaningarna för er?

Jag känner ju många av killarna sedan tidigare och den absolut största skillnaden är att jag nu står med en trupp som vill träna tre gånger i veckan och som har tid till det. Det gör ju att man skapa möjlighet till jobba och utveckla spelidéer och spelsystem som håller inte bara ett år utan för framtiden. Vi har en kader mycket ambitiösa unga killar och många skulle utan tvekan kunna spela i fyran. Jag är rejält trött på bilden av 90-talister som lata. Skapar du förutsättningarna att spela fotboll med glädje, energi och anfallsspel kommer killarna att komma på träningar. Utmaningarna ligger ju i att vi när som helst kan bli av med spelare som är viktiga, som kanske ger sig av till USA för studier eller väljer att se världen. Det är viktigt att man är med på det och är förberedd på det.

Vilken sorts fotboll vill du att Azalea ska spela 2017 och tror du att det lyckas?

Som jag skrev tidigare så skall vårt spel präglas av högt bolltempo, hög press, mycket energi och rörlighet. I träningsmatcherna har de i perioder sett riktigt bra ut så jag är vid gott hopp om att vi kan lyckas. Det kommer att bli fel här och var och alla måste ha rätt att misslyckas. Det finns ingen anledning att med ett så här ungt och piggt lag spela defensiv kontringsfotboll. Det hade blivit extremt tråkigt och jag tror inte att truppen hade varit så positiv som den är just nu.

Ni har hamnat i 7B och sjuan är som vanligt en blandning av nystartade lag och gamla favoriter. Vad tror om Azaleas chanser och serien i stort?

Jag hoppas att vi har bra möjligheter att hänga med i toppen. Väldigt svårt att veta hur det är med övriga lag och en del är helt oskrivna kort som jag hoppas kunna kika på innan vår sena premiär den 12/4. Skottfints internationella lag blir spännande, medan det är glädjande att springa på Janne i SG97 som hade 26 spelare på träningen igår. Det är kul och viktigt att vi stärker lagen i lokalfotbollen och tar vara på de spelare som lämnar junioråldern. Jag har fått höra att vi skulle vara favoriter, men det resonemanget tycker jag är märkligt. De flesta av killarna i laget har aldrig lirat seniorfotboll och det gäller att vi snabbt lär oss det spelet.

Vad har ni för målsättning och är det viktigt att ABK snabbt kliver uppåt i seriesystemet?

Vi har inte satt någon målsättning rent resultatmässigt. Vi har en slogan som säger maximum energy – maximum joy, och det är där någonstans vi vill vara. Vi skall ha energi och mycket glädje och leder det till framgångar gör det ju allt mycket roligare. Styrelsen har inte sagt att vi har ambitioner att klättra. Vi skall finnas till för de killar som vill fortsätta lira tillsammans efter junioråldern och det är där vi är.

Har du några andra tankar eller funderingar inför säsongen 2017 när det gäller andra serier eller klubbar?

Jag hoppas att vi får se en positiv säsong där spelare respekterar domare och motståndare. Skapar vi en positiv atmosfär lagen emellan och ser fotbollen som en glädjepool blir det mycket roligare. Är rejält trött på lag som missköter sig och inte sätter fotbollen och glädjen i centrum. Hoppas förstås att FCF går en bra säsong till mötes. Tyckte även att Landala IF var synnerligen sympatiska så det får en liten hälsning här också.

 

Bloggen tackar självklart Jan och önskar honom och Azalea lycka till!

 

/Rasta