Ny säsong. Nya möjligheter. Och återigen en tajt och svårtippad 5B. Förra året missade jag på Balltorp i topp3 då jag trodde mycket på deras nysatsning men i övrigt prickade jag topplagen i min egen serie, dock vände jag på Näset och Mölnlycke. Bottenlagen var jag inte helt snett på, Kavven löste jag i och med att de drog sig ur. Men i övrigt var det lite upp och ner. I år känns det på gränsen till omöjligt att tippa serien. Den känns på förhand riktigt tajt, visst sticker några lag ut uppåt men sen känns det riktigt svårtippat måste jag säga.

Men här kommer det. Magkänslan blandat med försäsongsresultat.

 1. Finlandia Pallo AIF – Någon som är förvånad? Njae. Som nykomlingar tog det ett tag förra året innan man vaknade till men jag står fortfarande fast vid att jag tycker de spelade den bästa fotbollen ihop med MIF och NSK förra året. Till i år har man bytt tränare som kommer med massvis av energi efter några tunga år i Bergsjö. Lägg till Kapella på innermitten, några gubbar från Velebit och att man dessutom fått behålla hela laget. Det är ingen hemlighet att ”Finpa” siktar på att vinna serien och den målsättningen känns fullt naturlig med tanke på det laget man ställer upp med i år.
 2. Balltorps FF – Jag gick bet på Balltorp förra året. Rejält. Men det gjorde många. Man hade då ett kanonlag men fick inte ihop det, en viktig anledning var att Malband Mohideen missade i stort sett hela våren. Med honom i backlinjen på hösten kom man starkt tillbaka och tittar vi på laget nu. Jag skulle vilja påstå att deras offensiv är seriens klart bästa på pappret. Alltid på pappret men det är ju därifrån vi tippar. Jetmir Kurti var topp 3 av offensiva spelare i 5B förra året, lägg till Mattias Pringle värvad från Skottfint som bar Skottfint på sina axlar förra året. OCH nu i dagarna blev Viktor Lundqvist klar, senast i Landvetter men tidigare Virgo, Mölndal med flera. Senast han lirade i 5B var han seriens överlägset bäste offensiva spelare och det är ju ett kalasförvärv. Varför tippar jag inte Balltorp som seriesegrare då? Det är nog med tanke på förra året i minne, ingen kontinuitet och en rad gula och röda kort under hela året. Halverar man dem så kommer Balltorp vinna serien.
 3. Näset SK – Det var inte många minuter från div IV förra året. Därefter har det hänt en hel del. Frantzich har lämnat för Älvsborg, Melin har lämnat för Älvsborg, ”Löken” i mål lagt ner.. Och nu i dagarna fick tränarna sluta efter att spelarna önskat förändring. Förra året spelade man en väldigt positiv fotboll och jag tror man kan utveckla det ytterligare. Duktige Arvid Liljedahl har återvänt från Utsikten och Erik Landsten är tillbaka från Älvsborg. Sen har man också plockat in Vilgotsson från ÖIS men han är ännu så länge skadad, när han är tillbaka är det ju självfallet en klassgubbe dock. Näset är bra. Svanberg, Örths, Robin Rau, Törner, Abrahamsson, Simon Andersson och Casper är toppspelare i serien men i år får de slå lite ur underläge. De lär passa de vinröda bra.
 4. Masthuggets BK – Förra året i 5A var Masthugget tippade i toppen efter en rad grymma nyförvärv. Det blev inte pannkaka men nästan och det slutade med kval till slut för att klara sig kvar. Nu har man gått stärkta ur det och i Västra Cupen visade man klassen. Städade ganska enkelt av både Linné och FCF, sen gav man Älvsborg en rejäl match i kvartsfinalen. Låt gå att flera träningsmatcher varit svaga, åtminstone resultatmässigt. Jag kan inte se annat än att Masthugget kommer starka till serien i år och är en outsider. Jack, Robin Nilsson, Robert, Behzad, Jonevret ja det finns en hel del toppspelare i laget och får de allt att stämma då blir det åka av. Dock skall det sägas, kontinuiteten kommer behöva vara mer än förra året då.
 5. Kungsladugårds BK – Nykomlingar och tippas så här högt? Ja varför inte. Jag har sett en hel del av de vinröda hittills i år. Och jag är imponerad av Christers mannar. Otroligt stabila defensivt med Vallin/Weimén som stabila mittbackar. Det är svårt att göra mål på de vinröda. Och sen den där lagom mixen av unga och gamla, Åvall, Ulvdalen är rutinerade rävar i div V numera, Norrhem en joker när han är frisk. OCH 00:orna. Robin Ahlström, David Holm, Anjan Nilsson och Alex Wadman. De har utvecklats enormt sista året och mer lär det bli, Wadman kan bli ett riktigt utropstecken, längesen man såg en sån genombrottskraft. KBK har ju sista året verkligen fått utveckling på ungdomarna och de kommer ju naturligtvis märkas på seniorerna också. Det räcker nog inte hela vägen till serieseger i år.. men inget lag går säkert.
 6. FC Linné – Det blev ett år i fyran. Det var ett för stort steg, inte sett till klassen på spelarna men sett till träningsmängden. Man räckte inte till. Nu är man tillbaka i femman och de som tror att Linné kommer åka hiss neråt nu är fel på det. Helt klart. Laget är egentligen starkare nu än förra året om man ser till spelarna på pappret och alla lag får se upp. Men nånstans tror jag ändå att de inte har motivationen att göra sig tillgängliga i alla matcher. Men Linné är bra. Stabila. Ingen faller ur ramen. Det kommer vi märka.
 7. Styrsö BK – Precis som för Linné blev det ett år i fyran. Det var nära men inte tillräckligt och efter ett stökigt 2016 ser det nu betydligt lugnare ut. Man tappade en hel del klass förra året och även till i år, Berner, Pettersson, Fuentes, Viktor Johansson, Blerim, Alex Johansson m.fl. är inte kvar. Å andra sidan har man fått tillbaka Janicijevic från Vrångö, Westerberg från Vrångö och säkert ytterligare nån. Viktigast var dock att Arvid stannade kvar. Han är topp3 defensiva spelare i serien och han blir grymt viktig i år. Gubbe 11-14 är bra, det som talar emot Styrsö är att truppen är tunn och det brukar märkas över en säsong.
 8. Donsö IS – Trea förra året. Åtta i år? Är det rimligt. Kanske inte. Men Donsö genomgår en generationsväxling, visst lirar Dawidsson, Höglund, Fhager m.fl. fortfarande ibland men det är inte lika ofta och nu måste nästa generation in. Janssons, Johnsons och en del duktiga ungdomar gör ändå att det ser stabilt ut men det lär ändå bli ett mellanår denna säsong.
 9. Hovås/Billdal IF – Sippan gör sitt andra år och truppen ser starkare ut än ifjol. Båda bröderna Borén är med och kör numera. Danestedt är tillbaka och Blixt kör på. Dock har Ahlberg lagt handskarna på hyllan och vi får se om nån kan ta över hans roll rejält. Träningsmatcherna har varit rätt svaga på slutet och det är väl det som petar ner dem ett par snäpp i mitt tips. Kommer som alltid sälja sig dyrt och har unga spelare som lär ha utvecklats ytterligare från tidigare år.
 10. Hällesåker IF – Förra året vann man väl typ allt hemma utan, möjligen att man loosade mot Näset och Hovås/Billdal men i övrigt plockades poängen där. Så behöver det nog vara i år också. Men då många lag ser klart starkare ut i år så ser inte Hällesåker starkare ut, snarare att det är samma ungefär som förra året. Johan Gunnarsson blir lika viktig som vanligt och Dahlén i mittförsvaret. Försäsongen har precis som för FCF och Hovås/Billdal varit svag långa stunder och det är svårt att veta var vi har Hällesåker i år, men knappast på övre halvan.
 11. Härryda – Nykomlingar från 6B. Inför förra året trodde jag de skulle få det svårt i 6B men de gjorde en grym säsong och vann till slut serien. Riktigt starkt! Man har en bra och trygg grupp och har inte plockat in så mycket nytt och blir tuffa att ha och göra med. Har gjort en bra försäsong helt klart men när man skall se över serie över ett helt år ser jag inte riktigt hur man skall ha två lag bakom sig.
 12. FC Fiskebäck – jag hade gärna tippat oss högre upp i tabellen. Särskilt med tanke på att jag är ansvarig numera. Men försäsongen har varit ett enda långt lidande med skador och sjukdomar. 5-23 i målskillnad och sex raka förluster är inte jättekul att gå in i en serie med.. Bernvid, Anki och Fässberg var alla givna förra året i backlinjen men är inte med i år, Jake är i Nya Zeeland och tyvärr har flera av våra nyförvärv inte kommit in i det. Jag hatar det så mycket att förlora och avser att göra allt i vår makt för att inte hamna i botten men att i nuläget tippa något annat. Det vore trots allt inte helt ärligt. Får vi Eckerman, Bengan,  Sjöqvist, Simonsson i spel då kan vi bli att räkna med ovan nedflyttningen men just nu.. njae..

 

Som vanligt är detta endast mina egna tankar. Bli inte arga. Ligg inte sömnlösa. Osv osv osv.

 

///Dalla