Imorgon onsdag drar 5A igång med matchen GAIKÖjersjö IF! Precis som förra året känns serien som ett rejält getingbo! Hur slutar serien då undrar ni? Här nedanför har ni bloggens hetaste tips:

 

1. FC Komarken

Laget slutade tvåa i 5A 2015 och klev upp i 4A men sejouren blev bara ettårig då laget slutade sist förra året. Rutinerade Milan Tanaskovic är ny tränare och sin vana trogen fylldes truppen på ordentligt. Det var dock riktigt nödvändigt då den tunna truppen blev lagets akilleshäl i 4A förra året. De gånger de ställde upp med bästa laget så störde de många av lagen men det hände för sällan. Andra takter i år då laget använt runt 30 spelare under försäsongen och fått flera intressanta spelare med bra meriter. Slog seriekollegan Utbynäs med 2-0 i Östra Cupen och har även vunnit mot IFK Björkö (4B) med 3-2 och 5B-laget Finlandia Pallo AIF med 5-3. FCK kommer inte att jogga hem serien och det kommer bli tight då 5A vimlar av luriga lag. Bloggen tror ändå att när röken har lagt sig och de sista matcherna är spelade i oktober så har Komarken tagit sig tillbaka till division 4.

 

2. Utbynäs SK

Topptippade förra året men levererade inte alls och slutade femma. Nya tag i år för Pelle Lagerqvists lirare. Det har dock varit en hel del rotation i truppen där många gamla trotjänare lämnat men det har fyllts på med flera starka namn, bland annat Tom Berndtson från Kortedala IF. Stod länge utan målvakt men detta löste sig till slut när Andreas Andersson anslöt från Vardar/Makedonija. Även ett par nya intressanta namn som inte kommer från Göteborgstrakten. Har väl inte imponerat jättemycket i träningsmatcherna och avslutade med 2-2 mot 4B-laget KF Velebit och 0-1 mot 5B-nykomlingen Härryda IF men slog förvisso FC Fiskebäck med 5-0 matchen innan. Viktige målskytten Robert Hedelin har varit skadad och lär missa serieinledningen och där är ett litet orosmoln angående målskyttet. Som sagt lite tveksam form och laget känns kanske inte helt synkat ännu, men bloggen tror på en topplacering.

 

3. Björndammens BK

Har utvecklats från ett klassiskt brottarfotbollsgäng i 6A till ett riktigt stabilt 5A-lag. Blev bästa nykomling (fyra) förra säsongen i hård konkurrens. Har fått behålla i stort sett hela laget och har fyllt på med bland annat rutinerade Erion Iljazi, Vincent Andersson Ljungblad från Jonsered och måltjuven och glasliraren Aleksander Petrovski. Nye tränaren Edmond Shala har ett riktigt bra gäng att arbeta med och även kul att gamle trotjänaren Jimmy Palmqvist är tillbaka i tränarstaben. Pontus Börjesson satte 14 mål framåt förra säsongen och lär bli viktig framåt även i år. 5A kryllar av tekniska och spelskickliga lag men som kanske står och faller mycket med dagsform på vissa enskilda spelare. Det kanske inte kommer bjudas på tittfinter och klackpassningar på Furulund men bloggen tror att BBK tar ännu ett kliv i sin utveckling och tar sig in på topp-3. Stabila resultat i träningsmatcherna där det bland annat blev 0-6 mot seriekollegan Hisingen FC, 3-1 mot 4A-laget Partille IF FK och BBK föll bara med 0-2 mot Qviding FIF i Östra Cupen.

 

4. United Africa FC

UAFC resa genom seriesystemet avstannade i division 4 och laget åkte ur 2014. De två senaste säsongerna har det dock varit stabila placeringar i 5A och förra året knep UAFC till slut en tredjeplats efter en lite svajig inledning. Som vanligt inte mycket att gå på under försäsongen för bloggen. En blandad insats i Östra Cupen med 1-1 mot division 3-laget Gunnilse IS men hela 1-5 mot 4A-laget Lunden Överås BK. Imponerade dock i genrepet mot divison 3-laget Lärje-Angereds IF (vinst 1-0) men svårt att avgöra om det var att UAFC var bra eller om det vittnar om att Lärje kommer få det tufft i trean i år.

Kommer säkert att vara lite trögstartade i inledningen av serien men när det väl kommer igång och hittar det berömda ”flowet” (som min kollega Dalla gillar) brukar de vara svårstoppade.

 

5. Angered MBIK

En förening sprängfylld med talang som skickar spelare till Sverige och världens alla fotbollshörn. Har tappat en del rutin och bland annat bästa målskytten de senaste säsongerna Dino Degirmendzic. Duon Ali Simmo och Rinor Zenulla kommer att bli viktiga med sin rutin från spel högre upp. Även Ahmad Atwe från Qviding kommer vara viktig för offensiven. Försäsongen har sett bra ut resultatmässigt med bland annat segrar mot seriekollegan Hisingen FC (3-2) och i genrepet hela 6-2 mot 5B-laget Hovås Billdal. Borde kanske tippas högre upp men bloggen tror att den unga truppen kan få det svårt att hålla en jämn nivå över en hel lång säsong.

 

6. Hisingen FC

Nykomlingen Hisingen FC vann 6D förra säsongen ganska överlägset och ska nu ta sig an svårspelade 5A. Har fyllt på truppen med en hel del intressanta spelare med meriter från spel högre upp, bland annat Paolo Rossi och Andreas Kakic Bergstrand från KF Velebit och Franjo Ladan från Kortedala. Resultaten på försäsongen har varit blandade med 1-1 mot 6D-nykomlingen FTU och 0-3 mot 5B-nykomlingen Härryda. Bra insats i Hisingsmästerskapen dock då de pressade division 3-laget Hisingsbacka FC i semifinalen (0-2 efter två sena mål).

 

7. Öjersjö IF

ÖIF tog sig äntligen upp från 6A efter att laget till slut vann serien och öste in mål. Har en ny tränare i Jonas Andersson men annars en ganska lugn Silly Season där största avbräcket är anfallaren Oskar Larsson som lämnat för studier i den kungliga huvudstaden men humörspelaren Mikael Kubic är tillbaka. Lite oroväckande med en WO på grund av spelarbrist nu på försäsongen men positivt att Anders Svensson är igång.  Slog ut division 3-laget Lärje-Angered på straffar i Östra Cupen och pressade Gårda i kvartsfinalen. Avslutade försäsongen med stabila 2-0 på 4B-laget Mölnlycke IS och kommer att etablera sig fint i femman.

 

8. IK Zenith

Illa ute förra året under våren men redde upp det hela med en finfin höst och slutade sexa i 5A till slut. Bloggen har tyvärr lite dålig insyn i Zenith och har kanske missat några kanonvärvningar. Gjorde ett fint Hisingsmästerskap där laget slog ut Kärra KIF (division 3) på straffar i kvartsfinalen! Föll dock med 1-7 mot Torslanda IK (division 2) i semifinalen. Har annars blandat lite i träningsspelandet med vinst mot Hälsö (6D) med 3-0 men förlust mot Björkö (4B) med 1-3. Kommer vara ett stabilt mittenlag.

 

9. Älvängens IK

Klarade sig bra som nykomlingar förra året och slutade sjua till slut. Anfallaren Niklas Ahlbom blev som väntat viktig med sina 15 strutar och lär bli lika viktig även i år. Även här har bloggen inte stenkoll på hur det ser ut i truppen men laget har träningsspelat ganska flitigt, dock mot många lag utanför Göteborgs lokalfotboll. Genrepet slutade med 9-1 mot Lödöse Nygård (division 5 Västergötland). Har förlorat mot 4A-lagen Nol och Semberija.

 

10. FC Bosona

Det var lite turbulent i Bosona förra säsongen med mycket spelare in och ut mitt under säsongen och laget blandade bra insatser med mindre bra. Bosona-eldsjälen Sean Grebovic är tillbaka som tränare och kanske han kan få ordning på skutan. Har väldigt bra lag på pappret men då gäller det att spelarna tränar och dyker upp. Kan slå alla lag i serien en bra dag och lär leva mycket på Eldar Razanica (17 mål 2016) offensivt men även på gamla Roma-duon Romano Berisa och Sanel Osmanovic om de har en bra dag. Har blandat insatser under försäsongen. 0-0 mot Qviding i Östra Cupen imponerar självklart men 0-5 mot seriekollegan Angered MBIK och 3-6 mot Nol (4A) gör det inte.

 

11. Romelanda UF

Kanske verkar konstigt att tippa ett nedflyttat lag som bottenlag direkt men bloggen tror tyvärr att RUF får det svårt i en tuff 5A-serie. Det verkar som lokalfotbollsdöden har lurat runt hörnet ute vid Romevi med tunn trupp och lite folk på träning men det verkar vara stabilt nu och hemsidan har till och med levt upp med spelarpresentationer och nyheter. Tunga tapp dock i truppen då flera rutinerade namn lämnat för IK Kongahälla. Har blandat lite i träningsmatcherna men föll med 3-4 mot Skepplanda (division 4 Västergötland). Det är ett ganska vanligt fenomen i lokalfotbollen att lag rasar ur serier två år i rad och tyvärr tror bloggen att det kanske blir så för RUF.

 

12. GAIK

Åkte egentligen ur divison 5 förra året när de förlorade dubbel kvalmötet med Masthugget. Fick dock behålla sin division 5-status efter de vanliga snurret efter säsongen med lag som lägger ner. Kom dock inte till spel i årets Hisingsmästerskap och bloggen hittar inte några spelade träningsmatcher. Verkar även ha haft en ganska lång inomhussäsong och känns inte redo för serien. Lägg ihop alla dessa komponenter och det blir nedflyttning för GAIK.

 

/Rasta