Så här slutar 5B 2017! Om ni frågar mig vill säga:

 

1. Balltorps FF

Var tippade att sluta i toppen redan förra året men kom aldrig riktigt igång och det blev en åttondeplats till slut i en jämn tabell. Har fått in fina nyförvärv till en redan bra trupp och med Mathias Pringle och Jetmir Kurti i anfallet lär det bli åka av för motståndarförsvaret. Har väl inte riktigt växlat upp under försäsongen men det blev 6-2 i sista matchen mot Fässberg (6B). Många klasspelare i truppen och det kommer räcka till serieseger.

 

2. Finlandia Pallo AIF

In med två rutinerade tränarrävar i Lindfors och Lemmetti och en 9-10 nyförvärv med André Kapella från division 3 (Kungsbacka) i spetsen och en sjundeplats 2016 kan bli en topplacering 2017. Lägg även till att Finpa redan hade en stabil trupp med bland annat Viktor Keric (19 mål 2016). Stabila resultat i träningsmatcherna även om laget inte gjort rent hus. 3-0 ledning i genrepet mot Komarken blev en 3-5 förlust till slut.

 

3. Näsets SK

Var i ett tvålagsrace med Mölnlycke IF om seriesegern förra säsongen men slutade tvåa och föll i kvalet mot 5A-laget Nol IK. Har ett riktigt stabilt lag men sent tränarbyte och faktumet att det är svårt att snacka bort att anfallaren Kristoffer Frantzich lämnat (32 mål förra säsongen och 45 året innan) gör att det ändå blir ett litet frågetecken. Slog FC Bosona (5A) med 2-0 i genrepet men har väl inte imponerat jättemycket i resultatväg under försäsongen.

 

4. FC Linné

Det blev bara en säsong i division 4 för pop-laget FC Linné efter en jumboplats och bara tolv inspelade poäng. Det verkar dock vara roligare tongångar nu och det finns fortfarande en hel del kvalité i truppen. Bloggen tror att laget hamnar på en stabil plats i tabellen men lär nog vara en bit efter topp-trion.

 

5. Kungsladugård BK

KBK är tillbaka i 5B efter en sväng i 6C (som de vann förra säsongen). Har en bra blandning rutinerade gubbar och riktigt bra yngre förmågor och det brukar räcka långt i lokalfotbollen. Laget kommer att hamna en bit bakom täten men är tillbaka i femman för att stanna. Genrepet vanns mot 4B-laget Eriksberg (2-1).

 

6. Donsö IS

Ö-lagen är en personlig akilleshäl och insynen är inte så stor. Slutade trea förra säsongen men bloggen gissar på några snäpp längre ner i år. Svarade för en ganska gedigen insats i Västra Cupen och har blandat lite i träningsmatcherna, bland annat 3-1 mot Bosna IF (6D) men förlust mot Sandarna (6C).

 

7. Styrsö BK

Precis om Linné fick SBK respass från 4B förra säsongen och det blev till slut sex poäng upp till rätt sida strecket. Laget har ö-värvat några fina namn och bland annat återvänder Emil Ekman och Christoffer Janicijevic till SBK från Vrångö. SBK har förlorat med 4-5 mot Öjersjö (5A), slagit Lekstorp med 4-2 och spelat 0-0 mot något skånskt lag i Danmark.

 

8. Härryda IF

Johan Jidegrens HIF vann överraskande 6B förra året och kommer att etablera sig fint i årets 5B. Inte så mycket nytt men truppen är ung och utvecklingsbar och kommer säkert att ta ett par steg till under året. Jimmy Andersson från Landvetter IS (men även med meriter från Sävedalen) bör dock nämnas på in-kontot. Har spelat mycket under försäsongen och avslutade fint med 1-0 mot topptippade 5A-laget Utbynäs SK.

 

9. Masthuggets BK

Många trodde Hugget skulle utmana om seriesegern i 5A förra året efter en storsatsning med mängder av nyförvärv men laget fick kvala sig kvar i femman. Nu är de ”hemma” i 5B och årets säsong lär bli lugnare. Har inte varit lika aktiva under Silly Season och svarat för några fina resultat bland annat pressade de division 3-laget Älvsborg i Västra Cupen (förlust 1-2). Avslutade dock försäsongen lite jobbigt med 0-5 mot Öckerö (4B) och 1-5 mot Hönö (6C).

 

10. FC Fiskebäck

Riktigt svårtippat i 5B och Dalla’s FCF får finna sig i en tippad tiondeplats. Har fyllt på truppen med lite spelare från Skottfint men har inte rosat marknaden under försäsongen. Föll 0-5 mot Utbynäs (5A) och 0-6 mot Guldhedens IK (4A). För en gångs skull kanske inte Dalla mörkar formen?

 

11. Hovås Billdal IF

Svarade för en stabil insats 2016 som ledde till en sjätteplats. Bloggen kanske är helt ute och cyklar här men resten av lagen känns starkare. Det kommer absolut bli jämnt i botten men tyvärr för Hovås del slutar det på fel sida strecket. 1-7 mot Stenkullen (4A) och 2-6 mot Angered MBIK (5A) i de två sista matcherna stöder väl tipset.

 

12. Hällesåkers IF

Lever mycket på sina hemmapoäng och Johan Gunnarssons mål (17 stycken 2016). Laget var dock bara två poäng från att åka ur förra året och med ett starkt startfält i 5B 2017 blir det en bottentippning.

 

/Rasta