Förra året var Kållered favoriterna i min bok men Askim gick fram som en ångvält under våren och plockade tillräckligt med poäng under hösten för att vinna serien. Att Dalen skulle sluta tvåa visade på styrka återigen trots degradering året innan. Nykomlingarna Styrsö och Linné fick ge sig och det återstår att se hur årets nykomlingar kan matcha serien..

 1. Kållered SK – Det var en missräkning förra året att Kållered inte vann serien. För de flesta tror jag. I år har de bytt tränare och förstärkt truppen ytterligare. Bland annat med Max Elgeskog från Eriksberg, han spetsar en redan stark offensiv ytterligare. Kållered åker ju mellan div III-div IV med jämna mellanrum och rent traditionsmässigt är det väl dags också att gå upp nu.
 2. Mölndal IF – Jag kommer säkert få äta upp detta. Men alltså om Mölndal kliver in i den här säsongen med rätt fokus och rätt ödmjukhet så kommer man topp3 alla dagar i veckan. Fantastisk bolltrygg fotboll med mycket spets skall ju ge resultat. Men tyvärr för deras del brukar det inte alltid vara så. Upp till bevis nu. Ajdin Smajlovic, gör han målen vilket han gjort hittills. Då är man hemma i toppen.
 3. GFF – Det dröjde men nu har man hittat sina målvakter. Det gör laget riktigt starkt. Teo Nastevski är åter efter ett äventyr i Älvsborg och Utbynäs och kommer göra målen som man ibland kan ha lite svårt att peta in. Jesper Olofsson har anslutit från Hälsö och har länge tillhört de bättre spelarna på öarna och resten är samma gäng som brukar leverera fotboll på en hög nivå. Knappast skillnad på det i år heller. GFF känns väl rustade för säsongen 2017.
 4.  Mölnlycke IS – MIS har trots att man bytt lite folk senaste åren fortsatt att vara riktigt bra och lika tunga att möta. Lär väl vara samma i år. I år har man dessutom derbyt mot MIF att se framemot igen som gör serien lite hetare än förra året för Mölnlyckeborna. Södercupen visar ju på en hel del styrka defensivt, fyra matcher och inget insläppt mål. Å andra sidan vann man inte mot varken Dalen eller Mossen.. ”Monstret” fortsatt väldigt viktig.
 5. Öckerö IF – Andreas Larsson är nu chef hos de vinröda och det återstår att se om han kan få ytterligare utväxling i laget han assisterat de sista två(?) åren. Öckerö har ju spelare i rätt ålder. Med rätt kvalité men har ofta lite för tunn trupp för att göra upp med det bästa lagen i toppen. Simon Olsson är viktig men skadad och det är den typen av skador som gör att man inte når hela vägen, inget lag gör det när de bärande spelarna inte kan vara med. Simonsson, Sennerstan, Kristian Karlsson, Malmcrona är alla fina fotbollsspelare och brassen Fernando lär göra målen. Men något säger mig att de inte blir mer än en femteplats.
 6. Dalen KFF – Magkänslan säger mig att Dalen slutar topp4 i år. Men hjärnan säger något annat. Bita Bångens har gått från Dalen och div IV till Qviding och div I. Ett sånt tapp skall självklart märkas? I alla fall i de flesta av klubbar, troligtvis inte i Dalen då de alltid hittar nya möjligheter att vinna matcher på. Men rimligtvis borde det märkas rejält att seriens bästa forward inte är kvar, rimligtvis från förra årets andraplats till en mittenplacering. Men vi får se..
 7. Ytterby IS – Här är det svårt. Jag trodde att de skulle få det riktigt svårt efter två raka degraderingar och där till så lämnade en rad spelare. Bland annat viktige Gimpel som från i år spelar med Floda. Dessutom tränarbyte och i den vändan bytte sonen Thornberg till Komarken.. Men trots detta har träningsmatcherna ändå varit stabila. Men jag kan inte alls placera Ytterby någonstans så vi går för mitten.
 8. Björkö – Rejält etablerade i fyran nu. Och klassikern ”plockar mycket poäng på Europas minsta plan” ger enkla poäng. Tror dock det blir tuffare i år. Har tappat Thornberg till Torslanda och han var en viktig pjäs. Annars är det samma gäng som senaste åren, Augustin tillbaka efter avstängning men räcker inte till mer än mitten.
 9. Eriksbergs IF – Eriksberg har levt högt på en bra organisation och Max Elgeskogs snabbhet. Nu kanske laget presterar bättre utan honom men faktum kvarstår, nån måste göra målen. Som vanligt bra tryck i truppen och allt runtomkring men måste upp i nivå för att det inte skall bli stressigt i år. Peter Johansson viktig!
 10. KF Velebit – Är detta för magstarkt? Troligen. Men jag sticker ut hakan lite. Velebit ser svagare ut än på länge och nye coachen Kondo får ta hand om ett lag som värvat mest från Vardar i div VI. Så brukar det inte vara och jag kan inte se Velebit vara lika bra som vanligtb i år. Det skall inte gå. Och kommer knappast gå heller. Nej. I år blir det riktigt tufft med nytt kontrakt för Hisingslaget..
 11. IF Väster – Moderklubben som haft några tunga år resultatmässigt och jag är orolig för att det fortsätter. Ny tränaren i Fredrik Robertsson. Och flera nya unga killar som är duktiga spelare men inte stabila i div IV. Därmed kommer man fortsätta vara lika beroende av Björck, Rami, Stelios, Pettersson och Tapper m.fl. även i år och det gör ju ingenting. Om de alltid är med. Men så är ju inte fallet. Övergav 3-5-2 och efter det har resultaten blivit bättre, men räcker det? Jag är tveksam. Intressant nyförvärv i Sargon Shamoun. Kanske är han jokern som kan ge Väster en roligare säsong än det jag tippar.
 12. Mölnlycke IF – Nykomlingen var bäst i 5B förra året. Otroligt trygg defensiv och framåt var Sudo riktigt vass. Men under försäsongen har det varit tunnare. Skador på flera spelare i backlinjen har gjort att seriens bästa backlinje i 5B förra året knappt spelat tillsammans i år. Det är ju ett måste om man skall hålla ihop det i fyran. Vogel, Sudo, Landén, Wahlström och någon till är riktigt fina men tror de blir tufft över 22 matcher med nuvarande trupp.

 

Som vanligt. Såga mig. Men ät mig inte levande.

 

///Dalla