Igår avgjordes Östra Cupen när division 2-laget Sävedalens IF krossade Gårda BK (4A) med 6-0! Det bör vara klasskillnad mellan lagen och det verkar som det också var så. Gårda BK kunde inte ladda om efter skrällen mot Qviding och SIF verkade ha stenkoll på att det var i omställningarna Gårda kunde hota. Anton Nilsson blev tvåmålskytt för SIF.

 

Här finns även höjdpunkterna från finalen:


SIF:s Leifs Matchblogg analyserar matchen HÄR och det är även därifrån bloggen lånat segerbilden.

 

Stort grattis till Sävedalen som därmed även får behålla Kurt Larssons vandringspris eftersom det var SIF:s tredje cupseger. Gårda BK får självklart ta med sig det positiva från cupen även om det inte räckte i finalen!

 

________________________________________________

 

Alla cuper är nu färdigspelade och om man är intresserad av vad Östra Alliansens Stefan Göthberg tyckte om årets Östra Cupen så finns det en intervju med honom HÄRÖstra Alliansens hemsida.

 

Det är väl ingen hemlighet att jag och Östra Alliansen inte är helt överens om hur vad som är en arrangörsmiss eller inte. Östra Alliansen arrangerar Östra Cupen och får självklart bestämma hur den ska se ut men lika självklart är det att en blogg som skriver om lokalfotbollen ska kunna ha åsikter om detta.

Jag anser att det är en brist hos en arrangör när de mitt under en turnering inte kan svara på den enkla frågan ”vad händer om lag X slår lag Y med det här resultatet”.

Jag menar att alla regler bör vara klara INNAN en turnering börjar så alla lagen vet förutsättningarna. Hade alla regler varit klara INNAN hade svaret på den ställda frågan kommit på två sekunder.

Östra Alliansen valde att lämna vissa scenarion öppna vilket gjorde att de mitt under turneringen var tvungna att i samråd med de inblandade lagen besluta om hur problemet skulle lösas. I detta fallet lottning eller straffar en annan dag. Det ansåg de vara den bästa lösningen.

Vi har helt enkelt olika sätt att se detta på.

 

För er som har Twitter så var det en ganska lång diskussion igår angående intervjun med Göthberg. Diskussionen ledde väl inte någonstans direkt utan att Göthberg själv slog fast att Östra Alliansen inte jobbar med ”om” utan bara med realiteter. En konstig inställning av en arrangör enligt mig och inte heller sann då Göthberg spenderade en hel del tid med att förbereda för straffläggningen OM nu Utbynäs hade slagit Jonsered med 2-0. En arrangör bör väl ha alla ”om” under kontroll, helst då innan turneringen drar igång.

 

Hur som helst så får vi hoppas att den här debatten leder till något bra iallafall. I nuläget är varken gruppspel eller slutspel synkade mellan de olika allianscuperna (även om det hävdas att det är så). Alla cuperna har olika sätt att avgöra hur lagen tar sig vidare från gruppspelet och slutspelet ser också annorlunda ut. Västra Cupen fick direkt till straffar i sin ena semifinal medan Östra Cupen körde förlängning. I Södercupen går lagen till exempel direkt från gruppspel till semifinal. Förbundet verkar jobba med att ”harmonisera” cuperna och att alla kör gruppspel och sen slutspel är ju ett steg. Sen är frågan om det behöver se ut på exakt samma sätt i alla cuperna?

 

En fördel med att cuperna ser ut på samma sätt är självklart att det underlättar för domarna som hoppar mellan olika allianscuper. I år hade domarna andra direktiv än till exempel Östra Cupens regler, vilket ledde till förvirring. Att domarna och arrangörerna inte varit synkade är ett tyvärr ganska återkommande problem under cupspelen.

 

Möjligen har debatten haft lite låg nivå och jag får ta mitt ansvar där. Östra Alliansen tog illa vid sig då jag valde en bild på Sepp Blatter till ett av inläggen. Det var i stridens hetta och så här i efterhand onödigt. Sen går det inte att komma ifrån att Östra Alliansen hade kunnat sköta det hela på ett mycket bättre sätt från början. Det bästa sättet hade självklart varit att förklara hur det låg till: Vi har inte bestämt oss ännu hur gruppspelet kommer avgöras, vi behöver prata med varandra och med de inblandade klubbarna och sen lovar vi att återkomma till dig. Då hade den lite tråkiga stämningen kunnat undvikas. Att även säga till klubbarna att inte berätta för mig vad som skulle hända när det väl var bestämt kändes väl också tämligen onödigt.

 

 

Nu lämnar vi cup-spelet och fokuserar på seriespelet!

 

/Rasta