Tippningen har kommit fram till 4A! Ganska klara topplag men riktigt svårt på den undre halvan!

 

1. Jonsereds IF

Inte så mycket snack här. Anrika Jonsered kommer med största sannolikhet bara tillbringa en säsong i division 4. Istället för en massflykt av spelare som det ibland blir när lag åker ur har JIF istället fyllt på truppen med klass. Bland annat är Mattias Viggeborn är tillbaka från Fjärås och Qviding-nyförvärvet Robin Örtendahl har redan öst in mål på försäsongen. Även ny intressant tränare i Daniel Karlsson. Resultatmässigt har det varit en bra försäsong där laget bland annat besegrat Lerums IS och IFK Fjärås. Pressade även division 2-laget Sävedalens IF i Östra Cupen (1-1 efter 90 spelade).

 

2. FK Kozara

Laget fortsätter sin satsning mot divison 3. Förra säsongen klarade laget inte att haka på toppduon Hisingsbacka och Kongahälla och hamnade i ingenmansland som trea. Robin Andersson är ny tränare och han har en riktigt bra trupp att jobba med. Med Kozara-mått mätt en ganska lugn Silly Season men spelande assisterande tränaren Suleyman Traore, Naser Zumberi och Sizar Ayoub är fina värvningar. Resultaten har också sett stabila ut under försäsongen med bland annat 2-2 mot Hisingsbacka FC och 2-1 i genrepet mot 4B-laget Dalen/KFF. Har fina offensiva krafter i Kassim Coaney och Kenan Galijatovic. Kommer absolut att vara med i toppen men bloggen tror ändå att JIF är strået vassare.

 

3. Gårda BK

GBK svarade för en inspirerande återkomst till division 4 förra året då de slutade femma. Nu verkar laget tagit ännu ett kliv in sin utveckling! Som vanligt har det värvats en del och som vanligt med Qviding-anknytning där målvakten Teodor Söderberg kanske smäller högst. Gårda testades väl inte riktigt ordentligt i början av försäsongen och slog ganska enkelt sina motståndare. De visade dock riktig klass när de skickade ut division 1-laget Qviding ur Östra Cupens semifinal med 3-1! Har en massa offensivt skickliga spelare i Simon La Verghetta, Anton Bengtsson och Philip Jonsson.

 

4. Kode IF

Åkte ur division 3 förra säsongen (efter kval) efter bara en säsong efter att laget kvalade sig upp 2015. Kommer inte rasa vidare ner i seriesystemet som vissa andra lag har gjort. De kommer dock inte heller tillhöra den absoluta toppen. Har haft lite spelare in och ut men inte anmärkningsvärt. Resultaten i träningsmatcherna och Östra Cupen har varit helt ok. I ÖC föll de bara med 0-1 mot Sävedalen och slog planenligt både Härlanda och Götaholm. Spelade 0-0 i genrepet mot 4B-laget GFF. Kommer inte att studsa tillbaka direkt till trean men lär bli ett stabilt över-halvan-lag.

 

5. Lunden Överås BK

Var med och dansade en sväng förra säsongen men orkade inte hänga med hela vägen. Känslan är lite samma i år. Lunden kommer vara tunga att möta men det kanske saknas lite spets på sina håll. Laget gjorde förhållandevis lite mål förra säsongen (44 med Karl Svensson som bäst med 8 stycken) och saknar väl den här riktiga målskytten. Resultaten under försäsongen har varit positiva och hämtade bland annat upp 0-3 till 4-4 mot topptippade Jonsered i Östra Cupen. Avlutade med 1-1 mot IF Väster (4B) i genrepet.

 

6. SKIF Semberija

Topp 5-lagen känns ganska klara men resten är verkligen svårtippade. Semberija slutade sexa förra året men blandade ganska mycket. Marko Babic är tillbaka som tränare och laget ser väl liknande ut som förra året med några intressanta nyförvärv. Ett lag som alltid är svårt att veta vart man har. Hög högstanivå men kanske inte det mest kontinuerliga laget. Tog dock en fin seger i genrepet när division 3-laget Kortedala besegrades med 3-2.

 

7. Stenkullen GoIK

Vann 5A 2015 och slutade på en niondeplats i 4A förra säsongen men var indragna i bottenstriden under hösten. Har värvat en hel del bland annat gamle Lekstorpsspelaren Johan Hedström och ett gäng med förflutet i Lerum där rutinerade målskytten Henrik ”Foppa” Forsberg sticker ut mest. Började försäsongen med några stabila segrar mot Eriksberg (4B) och Komarken (5A) men föll rejält mot seriekollegan Gårda (1-5) i Östra Cupen och även mot division 6-laget Bergsjö IF (0-1). Avslutade försäsongen med att besegra Hovås Billdal (5B) med 7-1 och sen blev de 10-0 i genrepet under lagets Halmstads-läger mot Trollenäs IF (division 6 Skåne). På pappret bättre än förra året och bör undvika bottenstriden.

 

8. Mossens BK

Vann oväntat (iallafall för de flesta) 5B förra året på ett imponerande sätt. Truppen i stort intakt, anfallaren Fredrik Jansson lägger skorna på hyllan, men istället är Kasper Skarrie tillbaka i MBK. Bra resultat under försäsongen, 3-2 mot IK Virgo (division 3), 4-1 mot Kortedala sen blev i och för sig 1-2 mot 4B-laget Dalen i genrepet. Kommer klara sig bra i årets 4B.

 

9. Partille IF FK

Var riktigt illa ute förra säsongen och höll sig kvar med en poängs marginal. Kristofer ”KL” Landahl har tillkommit och delar tränarsysslan med Kim Roland och det har kommit och gått lite spelare. Sargon Gorgius och Joel Perkhed är två bra namn med förflutet i Västra Frölunda. Blandade resultat under försäsongen med förluster mot division 5-lagen Björndammen och Zenith men vinster mot Kortedala (division 3). Föll med 2-3 mot 4B-laget Kållered i genrepet. Bör kunna hålla sig längre ifrån bottenstriden än förra året.

 

10. Nol IK

Gick upp efter en andraplats i 5A och seger mot Näset i kvalet. Var riktigt målfarliga förra säsongen men nu har Kajin Talat (19 mål) lämnat och det såg även ut som kanske Simon Enyck (21 mål, mest i 5A 2016) var på väg bort. Så blev det dock inte och Enyck är kvar plus att laget har några spännande värvningar, bland annat Happy Johnson-Oklewum med ett förflutet i IFK Göteborg. Har presterat ganska bra under försäsongen men bloggen tror ändå att det kan blie n tuff säsong.

 

11. Floda BoIF

Blev sjua förra året men bloggen tror att det blir tuffare i år. Har i stort samma trupp och som förra året och har blandat resultaten under försäsongen men avslutade med 0-2 mot 4B-laget Eriksberg. Floda kanske inte är mycket sämre än förra året men känslan är att lagen runt omkring är lite bättre och att även de uppflyttade lagen känns hetare.

 

12. Guldhedens IK

Det kommer bli riktigt tight på den undre halvan och tyvärr för GIK:s del tror bloggen att de drar det kortaste strået. Blev åtta förra säsongen men har tappat en hel del spelare. Har dock blixtrat till under försäsongen med några storsegrar mot bland annat 5B-lagen Fiskebäck och Hovås Billdal. Kanske en konstig tippning som jag får äta upp men de både Partille och Stenkullen (som var efter GIK 2016) känns snäppet hetare och detsamma gäller för nykomlingarna.

 

/Rasta