Igår blev det 75 minuter derby på Överåsvallen. Det var många år sedan Gårda var bättre än Lunden men igår var det inget snack. Det blåste igår. Men ändå cirka 60 pers där kan jag tänka mig. Lunden är ju stora och rejäla, de är inte Gårda. Men speed. De har inte Lunden. Det har Gårda. Inledningsvis var det tydligt att Gårda ville utnyttja detta genom att ligga lågt och sen komma med fart och utnyttja en hög backlinje. Lunden ville mest lyfta boll mot Svensson på topp och där gjorde Peter Carlsson och Bergman i Gårda ett bra jobb matchen igenom.

Och när målen väl kom. Då lossnade det. Rejält. 1-0 kom efter cirkus en kvart när en Gårdaspelare, hann inte med att se om det var målskytten Max Carlsson själv eller om han blev framspelad av någon, men oj vad snabbt det gick, Lundens mittbackar var chanslösa i omställningen. Och rundades fint, sen om det blev en assist eller om det var Max själv som snurrade upp Lundens försvar innan bollen hystades upp fint till i målvaktens vänstra hörn. Ett klassmål och en tydlig symbol för klasskillnaden som skulle komma. Kredit för fin djup passning från egen halva från kapten La Carrubba.

Det tog väl bara två minuter eller dylikt innan 2-0 skulle komma. Denna gång var det en lite för långa djupledsboll som skulle släppas hem till målvakt från mittbacken men Linus Skålberg Lindström ville annat, sprang förbi mittbacken och snodde bollen precis framför målvakten och rullade in dagens andra mål. Där och då var Lunden riktigt skakat och alla runt planen förstod nog vart det barkade. Gårda fortsatte att ställa om men ju längre halvleken gick bjöd de på allt längre anfall. Philip Jonssons offensiva spel var en fröjd för ögat och de är ingen hemlighet att Lunden hade det svettigt. 3-0 kom också. Och det var lite taffligt. Lunden är kända för att vara bra på fasta så det förvånade lite hur enkelt en frispark fick glida förbi några spelare innan Lundens keeper inte fick undan bollen och Anton Bengtsson tryckt in 3-0 från nära håll. Då stod klockan på 30 isch.

Därefter började Lunden ta över mer, Gårda var ju trygga i sin ledning. Och Lunden var utan någon speciell spets tunga när bollarna började dala in mot straffområdet. Med 5-6 kvar av första lyckas Lunden lösa en straff och vid mål skulle ju det gett lite fart in i andra halvlek. Klicka här så ser ni att straffen blev rätt svag.

3-0 i paus och en taktisk perfekt genomförd första halvlek. Andra inleddes med ännu mer boll för Gårda som likt första ställde om, Gårda var riktigt nära att definitivt avgöra matchen vid några tillfällen, bland annat när Philip Jonsson snurrade upp Lundens vänsterförsvar en gång. Men andra halvlek var som åskådare riktigt trist. Vinden gjorde sitt och Gårdas ledning sitt. Men Gårda var lite för hetsiga när de vann boll och vågade inte riktigt bollen gå den där extra passningen för att dra isär Lunden, visst blev det omställningslägen men det var inte samma kvalité som i första. Lunden var nära några gånger. Magier hade några distansskott som väl inte skrämde jättemycket och Alvhede(tror jag) hade en solklar boll i stolpen. När Lunden skapade så var det ofta genom vänsterkanten där ytterback Mathias Lindberg som gång efter annan kom fint där, sen fick han inte alltid bollen när han skulle ha den. Gårdas försvarslinje var dock stabil matchen igenom. Jag lämnade med kvarten kvar men kunde från parkeringen se Lunden reducera på straff. Därefter gjorde Gårda ytterligare två mål och 5-1 är ju en riktig överkörning i ett derby.

Vad tar vi med oss?

Philip Jonsson. Gårdas omställningsspel. Bra duellspel i backlinjen också. Positiva bitar i Gårda. Lunden hade av förklarliga skäl inte så mycket kul att plocka med sig. Men de kommer inte vara nära att rubba de övriga topplagen.

 

///Dalla