Nästan hela den femte omgången i 5A lirades i helgen:

 

FREDAG 28/4

FC Bosona – FC Komarken FLYTTAD

Romelanda UF – Öjersjö IF 2-2

LÖRDAG 29/4

Älvängens IK – Utbynäs SK 3-3 

Hisingen FC – Björndammens BK 2-4 

United Africa FC – Angered MBIK 3-1 

 

FC Bosona och FC Komarken skulle ha spelat på Gamlestadsvallen i fredags men bara några timmar innan matchstart ändrades spelplatsen till Heden 3. Detta på grund av att ett tak i närheten av Gamlestadsvallen riskerar att blåsa ner på planen. Både lagen var dock överens om att flytta matchen så att den kan spelas på Gamlestadsvallen.

 

Nykomlingen Öjersjö har fått en tuff start på livet i division 5 (om vi bortser från premiären mot GAIK som senare ströks) men första poängen kom i alla fall mot Romelanda i fredags. ÖIF ska dock vara mycket nöjda med att de kunde lämna Romevi med någon poäng alls. Efter en mållös första halvlek gick RUF upp till 2-0 (målen av Max Harris och Martin Persson). ÖIF:s reducering (Olle Berglund) kom med bara tio minuter kvar och kvitteringen skickades in på straff i matchminut 89 av Anders Hoffman.

RUF:s Henrik Björnrud sa så här om matchen:

”Riktigt tung kryss-match! Vi har 2-0 när klockan är på 80 så får de in 1-2 och sista minuten får d2 en oerhört billig straff. Vi blev rånade på två poäng denna matchen tyvärr.”

ÖIF:s Viktor Gustafsson hade följande kommentar till det oavgjorda resultatet:

”Vi kontrollerar hela första halvlek, men har återigen svårt att göra mål på våra chanser och då blir det kämpigt tillslut. I andra halvlek lyckas Romelanda istället kontra in både 1-0 och 2-0 när vi tvingats lyfta upp laget. I slutet lyckas vi äntligen få in två bollar och matchen slutar 2-2.”

ÖIF är fortfarande sist med sin enda poäng på fyra matcher. RUF är sjua.

 

Utbynäs SK kunde inte följa upp sin fina 6-0 seger i förra omgången mot Zenith med ännu en vinst utan fick lämna Älvevi med en poäng efter 3-3 mot hemmalaget Älvängens IK. USK:s Robert Hedelin var på målhumör och satte både 1-0 och 2-1 för sitt lag i den första halvleken. Den slutade dock 2-2 efter att Markus Ahlbom kvitterat strax innan paus. I början slog sedan ÄIK:s speciella målskytt, Niklas Ahlbom, till och satte 3-2. Matchen slutade dock som sagt 3-3 och det var Rasmus Jonasson Lysell som spikade det i den 81:a minuten.

USK:s Pontus Svedberg sa så här om matchen:

”Ja, vad ska man säga? Ingen match som går till historien som den mest välspelade. Vi får ett billigt mål tidigt i matchen men Älvängen jobbar sig snabbt in i det och börjar skapa lägen. Är väl 2-2 i halvlek vilket kunde ha varit mycket mer om det inte varit för målvakterna och bättre skärpa i avsluten! Andra halvlek ser väl likadan ut där vi tar ledningen men inte lyckas få igång något typ av spel som vi själva vill! Älvängen tar över mer och mer och får tillslut in ett välförtjänt mål. Sett till målchanser och hur Älvängen tar över i andra så känns krysset rättvist. En match mellan två lag med otroliga problem i försvarsspelet.”

USK är femma, en poäng före sexan ÄIK.

 

Efter tre raka förluster var Björndammen rejält pressade att få med sig ett bra resultat mot pigga nykomlingen Hisingens FC. Det var även precis vad BBK skulle få i en rejält svängig match där BBK:s Pontus Börjesson blev matchhjälte med sina tre mål. BBK hade en 3-1 ledning i mitten av den andra halvleken men på bara några minuter hann HFC:s Mohammed Ibrahim både reducera till 2-3 och bränna en straff! Börjesson satte sedan 4-2 för sitt BBK i sista matchminuten.

BBK:s tränare Edmond Shala sa så här om segern:

”Det var en otroligt viktigt seger för oss. Inte jättevacker fotboll och titta på kanske. Men vi hade bestämt oss för att gå ut och kriga oss till tre poäng, för hur spelet såg ut var mindre viktigt. Och kriga det gjorde vi. Stundtals så spelar vi jättefin fotboll. Men fortfarande så är procenten på felpass och felpositionering lite för hög. Ännu en gång så hamnar vi i tidigt underläge, men igår visade gubbarna en helt annan attityd och inställning då vi kunde kvittera hyfsat snabbt. Efter kvitteringen så tog vi över matchen helt och hållet kändes det som. Visst Hisingen hade mycket boll, men de skapade inte några jättefarliga chanser. Det var lite pirrigt vid ställningen 2-3 och straff för Hisingen. Men vi redde ut det också. Avslutningsvis så vill jag passa på och tacka alla som var och stöttade/hejade på oss.”

BBK är nia efter sin första trepoängare. Hisingen som inledde med tre raka segrar har nu två raka förluster men är fyra.

 

United Africa fortsätter sin fina start och i lördags togs den fjärde segern på fem försök när Angered MBIK besegrades med 3-1. UAFC hade med sig 1-0 från den första halvleken (målskytt Ofuokwu Stanley Odogwu) och den andra halvleken skulle bli händelserik. I matchminut 68 blev AMBIK:s Frankie Boakye utvisad och Williams Ifeanyi Odili satte den efterföljande straffen. Trots en man mindre reducerade AMBIK genom Sangar Mohammed Faqo Faqo med tre minuter kvar men UAFC hann ändå trycka dit 3-1 genom Williams Ifeanyi Odili.

Angereds assisterande tränare Hussein Yusuf  sa så här om förlusten:

”1-0 till United Africa kommer tidigt i första halvlek och de har kontroll över matchen. Vi har svårt att få grepp på deras fysiska styrka samtidigt som vårt egna anfallsspel inte sitter 100%.

Till den andra halvleken så höjer vi oss spelmässigt och det känns som att vi kommer in i matchen mer och mer. Tyvärr gör domaren ett matchavgörande misstag när han dömer straff och rött kort på en tröjdragning inne i straffområde. Straffen är solklar men det röda kortet var väldigt hårt och ödesdigert för lagets chanser att komma in i matchen. 2-0 kommer på straffen. Efter det har vi en väldigt bra period och vi får även in i reducering genom nyförvärvet Sangar och då känns det som att vi har chansen att få in fler bollar. Minuten senare kontrar Africa på oss när vi flyttat upp mycket folk och sätter in slutresultatet 3-1.

Vi har fortsatt väldigt svårt att hitta formen och vi inkasserade därmed vår tredje raka förlust. Det finns positiva inslag ur matchen att ta med sig men det svider att fortsatt ha svårt att vinna matcher!

Jag väljer att lyfta från våra två ytterbackar Bobby Faili och Rami Dridi som trots att laget gått knackigt verkligen levererat och visat att de klarar av att spela seniorfotboll och dominera trots att båda är födda 2000.”

UAFC toppar alltså serien med 13 poäng på fem matcher. Det ska dock tilläggas att FC Komarken ligger tvåa med nio poäng men har då bara spelat tre matcher. AMBIK är åtta.

 

/Rasta