Här är helgens fyra 5B-matcher:

 

FREDAG 28/4

Finlandia/Pallo AIF – Näsets SK 2-1

LÖRDAG 29/4

Styrsö BK – Balltorps FF 3-0 

Kungsladugårds BK – Härryda IF 4-0 

Hovås Billdal IF – Donsö IS 2-1 

 

I fredags möttes två tippade topplag med lite olika inledningar på säsongen. Finlandia Pallo AIF hade inför matchen full pott efter fyra omgångar och 16-3 i målskillnad. Näsets SK, som föll i kvalet till division 4 förra säsongen, stod på två vinster och två förluster men kom från en övertygande 4-0 seger mot Hovås Billdal.

Det blev också en spännande och händelserik tillställning på Tuvevallen. Richard Olsson blev matchhjälte med sina två mål i inledningen av den första halvleken. Robin Raunegger reducerade förvisso innan halvtid men det blev inga fler mål i matchen och hemmalaget kunde vinna med 2-1. Matchen bjöd dessutom på inte mindre än tolv gula kort och två röda! Finlandias bästa målskytt den här säsongen, Viktor Keric, fick lämna precis innan halvtid och NSK:s Vasileios Liolios fick sitt andra gula halvvägs in i den andra halvleken.

Finlandias enda tränare, Kenneth Lindfors, sa så här om matchen:

”Vi kan väl börja med punkten som båda lagens spelare och tränare var rörande överens om, att domaren inte hade en speciellt bra dag på jobbet om man säger så!

Nu till själva spelet. Vi mötte ett Näset som kom ut med en frenesi som verkligen tog oss på sängen. Direkt i matchen så tryckte de ner oss långt i banan och vi spelade ängsligt och stressigt. Näset tillät inte oss få igång något som helst eget spel. Vi slog mest ifrån oss för att få lite andrum och hitta positionerna igen. Vi försöker att hitta Keric med lite längre bollar men deras backar spelar resolut och avvärjer det mesta innan det blir en chans. Efter 10-12 minuter lyckas vi ändå få en hörna som resulterar i att vi vinner kampen på den ytan som vi vill serva hörnorna på och på ett helt ologiskt sätt tar vi ledningen med 1-0 genom Richard Olsson. Förhoppningarna var nu att vi kunde börja etablera ett eget spel och till en början höjer vi oss något men inte tillräckligt mycket för att kalla det ett eget spel. Näset fortsätter att överbelasta vår kanter och vi har väldigt svårt att förhindra deras anfall. Vi faller längre och längre ner i banan igen och får koncentrera oss på vårt försvarsspel. Även om Näset kom i våg efter våg och naturligtvis skapar en hel del farliga chanser så krigar killarna som djur och offrar sig oerhört för varandra. 15 minuter in i matchen så tar Richard Olsson återigen kampen, mitt på deras planhalva där han vinner tre stycken 50/50 lägen och får kontroll på bollen och skickar iväg en volley som går ribba in, återigen helt ologiskt men man tar det man får i sådana här lägen. Efter ca 25-30 minuter börjar vi hitta rätt i positionerna bättre i försvarsspelet och Näset får lite (med betoning på lite) svårare att komma till lägena. Men när vi trodde att vi började få lite kontroll på händelserna så hamnar vi lite snett i positionerna och Näset vänder spelet ut till sin vänstersida och deras kille drar iväg en rökare som går i bortre kryssribban in från hörnet av straffområdet. Om vi tyckte att vårt andra mål var snyggt så var det här ett par snäpp snyggare. Sen i slutet av halvleken åker vi på en märklig utvisning. Jag kommer inte kommentera detaljerna i utvisningen utan hänvisar till första stycket i denna text.

2-1 står sig halvleken ut och vi var en man mindre. Nu lades naturligtvis fokus på att hålla nollan i andra halvlek och spela en klassisk grisfotboll. Vi gör allt i vår makt att krympa ytorna, dra ner tempot när vi vinner bollen osv osv men Näset fortsätter att komma i våg efter våg och skapar det ena farliga läget efter det andra och det är ett under att vi lyckas freda vårt mål. Tex så hade de minst tre i ramen, Martin Erenstedt räddar tre på mållinjen med ett otroligt uppoffrande spel och vår målis Daniel Lindvall räddar en handfull lägen. Killarna kämpar något enormt. I den 65:e minuten får även Näset en utvisning och äntligen får vi lite andrum. Nu börjar vi kontroller spelet bättre och får faktiskt hålla i bollen i lite längre perioder. Näset orkade väl inte mentalt att fortsätta trumma på som de gjorde i 65 minuter tills de fick utvisningen emot sig och samtidigt inte lyckats få mer utdelning på alla sina chanser. Sista 25 ser det mer ut som ett ställningskrig och båda lagen skapar några halvchanser men matchen slutar med en 2-1 seger.

Oerhört skönt att vinna en match där resultatet inte är rättvist men killarnas kämpainsats och uppoffrande spel ger oss tre poäng i slutändan. Näset spelar en otroligt fartfylld fotboll på ett väldigt effektivt sätt, även om de inte fick utdelning på alla sina chanser idag och vi önskar dom all lycka till i fortsättningen för trots att det var en tuff kamp idag med mycket som stod på spel så uppträdde båda lagen oerhört respektfullt mot varandra, detta trots alla närkamper, tacklingar och känslor. Efter matchen så var glädjen enorm men jag hade ändå otroligt blandade känslor pga det jag skrev i första stycket. En match som sög musten ur en rent mentalt.”

Näsets Anton Örth hade följande att säga till bloggen om förlusten:

”Vi såg fram emot en kul och tuff match mot Finlandia idag. Det blev inte riktigt så dock. Tyvärr hamnade domaren i fokus och tappade matchen tidigt, skulle jag säga. I själva matchen har vi övertaget från minut ett. Finlandia gör mål på typ hälften av sina chanser, bl.a. en fast situation. Starka i luftrummet. Vi har två ribbskott, fem stolpträffar och lyckas tyvärr inte få in fler än en boll (vilket för övrigt var ett riktigt fint mål av Robin). Man ska inte skylla på någon eller några men tyvärr hamnade domaren i alldeles för stort fokus. 14 kort i en långt ifrån en oschysst match. Klart det fanns tuffa dueller, men schyssta sådana.
Två röda kort, ett på Keric strax före paus. Väldigt oklart då han två minuter tidigare fått sitt första gula pga att han slog iväg bollen efter en frispark emot sig och vid andra tillfället kastar ett inkast (medvetet felinkast? Som domaren ansåg vara ”osportsligt beteende”) och Vasilis i vårt lag får första gula när han rusar mot domaren och ifrågasätter målsituationen då vi ansåg att Finlandias spelare tog med sig bollen med hand. I situationen där Vasilis får sitt andra gula kort blir han knuffad i ryggen i straffområdet och hamnar i obalans men lyckas göra mål med handen på något vis (Vasilis medger att det är hands, dock ej avsiktlig) Domaren ansåg då att det var avsiktligt och Vasilis får sitt andra gula. Många tveksamma beslut idag, men, men. Finlandia gjorde två mål, vi gjorde ett. Ibland går det inte vägen trots att man gjort allt man kunnat. Vi får ladda om och jaga Finlandia i toppen av tabellen!”

Finlandias före detta tränare Andreas Nilsson, numera assisterande tränare i Älvsborg FF, var på plats och han hade följande analys av matchen:

”En konstig match där Finlandia faller tillbaka med hela laget från minut ett och tillåter Näset en stor yta att rulla boll på men jag tycker de har ett lite för lågt passningstempo för att riktigt hota på allvar, i Finpas första anfall får de en hörna där Lettegård hittar pannan på Richard som knoppar in 1-0 ,en riktig kalldusch för Näset som haft hela initiativet hittills, och mardrömmen blir ännu värre några minuter senare när Richard dribblar sig fri längs högerkanten och skär in i banan. Där tror man att läget är över då han väljer att lobba bollen från 20 meter på en stor målvakt som endast står nån meter från sin mållinje men antagligen så missbedömmer han den lite och bollen seglar ribba in, ett riktigt snyggt mål men känns som målvakten borde ta den.

Perioden mellan målen är nog Finpas bästa i matchen då de hittar en del anfall de få gångerna Näset inte har bollen. Sen kommer vi till det konstigaste i hela matchen när Keric får ett gult kort för att han petar iväg bollen 2-3 meter efter avblåsning, hårt tycker de flesta men visst var det onödigt. Det skall tilläggas att en Näsetspelare gjorde samma sak två minuter tidigare fast då sköt han iväg den längs hela planen utan reprimand. Nu till de dråpliga fem minuter efter Kerics gula, Richard går ner i backen och Näset spelar schysst ut bollen till inkast. När sen Keric skall kasta tillbaka bollen till Näset så väljer han att göra ett felinkast och kastar rätt ner i backen så att Näset skall få det istället. Då får domaren en snilleblixt och ger Keric sitt andra gula för osportsligt uppträdande, jag tror alla inklusive Näset var förbluffade av detta, tror detta var det konstigaste jag sett på en fotbollsplan.

Efter detta är det verkligen Näset för hela slanten och man känner att ett mål ligger i luften och mycket riktigt kommer det och vilket mål sen. Näset slår ett överlångt inlägg som deras spelare möter på halvvolley i utkanten av straffområdet och bollen seglar stolpe in rätt uppe vid krysset, ett fantastiskt mål.

Resten av matchen består nu av Näset-tryck och de kommer nära några gånger. Jag räknade till att Martin i Finlandia räddade tre bollar på mållinjen varav en av dem är en helt sjuk räddning där Näset spelaren har i stort sett öppet mål men skjuter stenhårt rätt på Martin när han fläker sig fram, skottet tas ca tre meter från mållinjen.

Näset får även de en utvisning när deras anfallare får sitt andra gula när han gör mål med handen, solklart från min position men hörde röster efteråt att den kan vart tveksam. Finlandia lyckas i alla fall hålla ut och vinner matchen långt ifrån rättvist då Näset är det bättre laget i alla fall 80 av matchens 90 minuter.

Känslan efteråt är att Näset borde kunnat skapa mer klara lägen sett till sitt spelövertag och de borde satsat mer framåt under slutskedet då Finlandia hade inget anfallspel alls under andra halvlek. Men en stor eloge till Finpa som krigar på och gör ett mål mer än motståndarna, varningens finger höjs för Näset som trots förlust spelar en fin fotboll de kommer vinna många matcher framöver.”

Uppenbarligen en händelserik match där Finlandia alltså fick med sig alla tre poängen och alltjämnt har full pott. Fem matcher, fem segrar, 15 poäng och en given serieledning. Finlandia har redan ett fempoängsförsprång till lagen bakom. Näset är åtta med sina sex poäng.

 

Balltorp var, tillsammans med just Finlandia och Näset, ett av lagen som nämndes som seriefavoriter inför säsongen. BFF har dock inte alls fått spelet att stämma och i lördags blev det 0-3 borta mot Styrsö. Hemmalagets Tobias Ekman inledde målskyttet redan efter nio minuter och innan den första halvleken var slut hade Niklas Müller gjort både 2-0 och 3-0. Balltorp återhämtade sig aldrig och den andra halvleken blev mållös.

Balltorps tränare Bawan Mohideen sa så här om förlusten:

”Det vill sig inte riktigt för oss just nu. Vi gör återigen ingen dålig match alls, prestationen är helt klart tillräcklig för att vinna. Vi skapade en hel del framåt och hade hela 19 avslut och vi lyckas ändå inte få in någon boll, samtidigt som vi släpper 3 bakåt på de väldigt få chanserna som Styrsö faktiskt skapar. Men fotboll handlar ju om att göra mål och där var Styrsö bättre, vi får jobba vidare och jobba på skärpan offensivt och försöka täppa igen mer defensivt för just nu släpper vi in väl enkla mål och har svårt att göra mål på våra chanser. Med hårt jobb och lite mer flyt så kommer detta bli bra till slut. Vi tar nya tag mot Lagårn på torsdag.”

När alla lagen i 5B spelat fem matcher återfinns BFF på en tiondeplats med fyra poäng och Styrsö är femma med sju poäng.

 

I nykomlingsmötet mellan Kungsladugårds BK och Härryda IF var det hemmalaget KBK som var vassare. 4-0 blev det till slut efter mål av Christopher Ulvdalen (2), Marcus Weimén och Anjan Nilsson.

KBK:s kapten Martin Vallin sa så här om segern:

”En riktigt bra laginsats där vi från första minut sätter en hög press och får Härryda ur balans. 1-0 i halvlek blev 2-0 i början på andra efter årets mål alla kategorier av Ulvdalen. Vilken kanon. Sen blir samma kille utvisad efter en ful tackling, och i samma situation blir Härryda spelaren utvisad efter ovårdat språk. Då öppnar sig ytorna upp och vi kan ligga lite lägre och ställa om vilket passar oss bra. Matchen slutar 4-0 och vi är väldigt nöjda med prestationen.”

KBK har öppnat 5B-säsongen riktigt fint och är tvåa i tabellen med tre segrar, en oavgjord och en förlust. HIF är sjua.

 

Hovås Billdal tog sin andra seger för säsongen i en tät match mot Donsö IS. Niklas Borén blev matchhjälte för Hovås då han gjorde båda målen.

Donsös tränare Mikael Schagerlind sa så här om förlusten:

”Återigen tycker jag vi gör en bra match, spelmässigt. Det är vi som för matchen i första halvlek och sett till chanser är det vi som skulle haft två mål i pausen. Nu är det de som sätter sina chanser och inte vi, så återigen får vi en uppförsbacke i andra halvlek.
I andra halvlek rycker de upp sig och det blir en jämn och bra match med chanser åt båda håll. Vi lyckades trycka in ett mål i 89:e minuten vilket var lite försent. Bra match och sett till helheten var det en jämn match där Hovås Billdal går segrande ur striden. Grattis säger vi i Donsö och får köra hårdträning på avslut innan nästa match.”

Segern gör att Hovås är sexa och Donsö fyra.

 

/Rasta