Bloggen har snackat med 7B-laget Hjuviks AIK:s spelande tränare Jan Matuszczyk:

För de som inte har koll på Hjuviks AIK, vad är det för gäng egentligen?

Det var från början ett gäng vänner som startade seniorlaget i en relativt ung förening. Flera från ursprungstruppen är kvar men nu består vi också av yngre killar som kommer från Torslanda IK och Zenith. De flesta är uppväxta ute i Torslanda och Hjuvik men vi är några med bakgrunder från andra platser i Göteborg. Det finns mycket boll i laget individuellt men vi jobbar mycket med kollektivet i år.

Förra året blev det 11 poäng på hela säsongen, nu har ni redan plockat 6. Hur skulle du sammanfatta säsongen hittills?

Förra säsongen var en katastrof både spelmässigt och resultatmässigt. Vi hade ingen kontinuitet, speciellt på målvakt- och försvarssidan i fjol. I år har vi behållt förra årets gäng men det har tillkommit 6-7 nyförvärv som höjt kvalitén på hela truppen och vi har en större bredd, vilket gör att vi nu istället får peta spelare inför matcher, det ger en oerhörd trygghet som lag. Det är skönt att slippa ringa in gamla spelare eller kompisar man aldrig spelat med förut. 

Vi har även börjat träna mer seriöst den enda träningen vi har per vecka. Fler övningar med tydligt fokus, vi övar på det vi behöver jobba med. Vi har blivit mer konkreta än tidigare i det vi gör. Innan var vi spretiga i mycket. Känns som att vi är på G i år trots två förluster, dock mot väldigt bra motstånd!

Hur ser din fotbollsbakgrund ut och hur hamnade du i Hjuvik?

Började spela fotboll som 7-åring i Partille IF och stannade där tills jag fyllde 16 då jag drog till Lerums IS och spelade P16 klass 1 i förhoppning om att få polska U-15 landslagets skandinaviske scout att komma och se mig spela. Det hände aldrig men det var en nyttig flytt. Fick mycket inspiration till min coachning idag just därifrån. Började spela seniorfotboll som 18-åring i division 4 här i Göteborg och även i Örebro. Sedan blev jag farsa och hamnade tillslut som familjefar i Torslanda inför förra säsongen. Nu bor jag i Majorna och valde att fortsätta i Hjuvik eftersom jag tror på oss som ett topplag i division 7, bara vi får ordning på kollektivet.

Om vi ser till 7B som serie, vilka tror du kommer återfinnas i toppen när säsongen är slut?

Tynnered, Azalea och Chalmers, tätt följda av oss i Hjuvik. Jag tror vi hamnar uppe bland topp 5 i år efter fjolårets fiasko. Det finns en grym laganda i Hjuvik och vi har en go känsla om att vi verkligen kan lira boll.

Hur ser Hjuviks framtidsplaner och målsättning ut?

Våra framtidsplaner är att klubben ska få fram ett juniorlag som ska slussas in i seniorlaget successivt. Vi står handfallna utan juniorer medan Torslanda IK har 40-50 spelare i sina juniorkullar, varav många kommer från just vår klubb. Vi hoppas kunna behålla våra killar som fyller 15 i år några år till så de hinner hjälpa oss klättra lite grann i seriesystemet. Hade vi kunnat slussa fram unga egna spelare hade vi säkert varit ett stabilt division 5-6 gäng. Det är jag övertygad om.

Är det några spelare i det egna laget eller i motståndarlagen ni mött som imponerat extra mycket på dig?

Vi har som jag sa tidigare, flera bra spelare individuellt. Jag ser alla spelare som pusselbitar som bara ska börja passa in med varandra. Vi börjar se resultat både på träning och match nu. 

Jag har inte hunnit bli imponerad speciellt mycket av någon spelare ännu i något motståndarlag. Jag tror att ”the best is yet to come”.

Ni har BK Skottfint i nästa match, några tankar inför det mötet?

Det är oklart var Skottfint står som lag i år, de har en väldigt tuff inledning verkar det som och helgmatcher verkar inte vara deras grej. Vi får hoppas att de har en lika dålig dag mot oss som mot Positivum. Annars får vi göra deras dag dålig genom att ta tre poäng. Vi ska fortsätta ha samma goa känsla laget!

Hoppas på en rolig match och välkomnar alla att komma till Torslandavallen, onsdag, den 11/5, kl 20.15.

 

Bloggen tackar självklart Jan för att han tog sig tid och önskar honom och Hjuvik lycka till!

 

/Rasta