Så här gick det i helgens division 5-matcher:

 

FREDAG 5/5

5A

FC Komarken – United Africa FC 3-2

5B

Näsets SK – FC Linné 1-2 

Hällesåker IF – Styrsö BK 4-0

 

LÖRDAG 6/5

5A

Björndammens BK – FC Bosona 2-2 

5B

Masthuggets BK – FC Fiskebäck 3-7 

Donsö IS – Finlandia/Pallo AIF 5-0

 

I fredags möttes de två enda dittills obesegrade lagen i 5AKongevi i Kungälv. Hemmalaget FC Komarken som inför matchen hade tre raka segrar och United Africa FC som ledde tabellen efter fyra segrar och en oavgjord på sina fem första. Det var gästerna UAFC som kopplade greppet om matchen då de gick till paus med en 2-0 ledning efter mål av Saidi Tunde Ishola och Ofuokwu Stanley Odogwu. Komarken tog sig dock tillbaka in i matchen i en händelserik andra halvlek. I matchminut 63 kom reduceringen (Shvan Kamal), i 73:e matchminuten kom kvitteringen (Jafet Menghestab) och i 90:e matchminuten satte Dilan Hassan segermålet! Precis innan hade UAFC:s Williams Ifeanyi Odili fått sitt andra gula och blivit utvisad!

Komarkens tränare Milan Tanaskovic hade följande att säga om segern:

”Inför matchen hade jag på förhand självklart varit nöjd med tre poäng i seriefinalen mot United Africa. I pausvilan då vi låg under med 0-2 hade jag till och med varit helt fantastiskt nöjd med tre poäng. Men så här timmarna efter slutsignalen när jag fått lite perspektiv på hur matchen såg ut och hur vi genomförde den är jag bara nöjd med att vi faktiskt lyckades vända matchen och ta med oss tre poäng från den här bataljen. Vi gör konstigt nog årets sämsta seriematch i fel omgång även om vi höjer oss ett litet snäpp i andra halvlek och fullbordar vändningen. Man kan tycka att det låter lite konstigt men jag har oerhört stora krav på vårt spelsätt och på spelarnas prestationer och det har även spelarna på sig själva och då är ingen nöjd med att man inte kommer upp i närheten av den nivån vi gjort i dom första tre matcherna i årets seriespel.

I första halvlek får vi en mardrömsinledning när United Africa gör 1-0 efter drygt 10 minuters spel när man för första gången är över halva planen. Ett vackert inlägg från högerkanten nickas in vid bortre stolpen. Vår första halvlek präglas av ett för lågt passningstempo, mängder av felpass, obefintlig press på bollhållaren och obefintlig rörelse utan boll. När vi sedan inte har någon som ryter till för att höja laget och alla väntar på att någon annan ska ta jobbet så blev dom första 45 minuterna krampaktiga. Vi är faktiskt ett lag som står för precis allt det där vi inte gjorde i första halvleken och då fungerar i princip ingenting. United Africa gör det väldigt bra när de får rulla boll och har många spelare som är bolltrygga i laget. Man gör sedan även ett psykologiskt viktigt 2-0 mål minuten innan paus och hade innan dess kostat på sig att bränna två frilägen med vår målvakt så med lite bättre skärpa hos motståndarna hade matchen varit död i paus.

I pausvilan kommer en rejäl hårtork när vi väljer att vara kvar på planen och sätta oss ner en stund. Jag tar på mig att jag sa en hel del grodor dessa minuter och delade ut ett par rejäla kängor innan jag sedan påvisade att matchen fortfarande lever och valde att prata om matchen mot Finlandia tidigare på försäsongen när vi gick från 0-3 till 5-3 för att på det sättet påvisa att det faktiskt går att vända på matcher med rätt inställning. Vi gjorde ett byte samt hela fyra positionsförändringar som sedan blev nyckeln i vårt anfallsspel i andra halvlek. Det var många ansikten som stirrade ner i marken och som inte verkade tro på det men det vi gjorde bra i andra halvlek var i alla fall att vi gjorde precis allt lite bättre än i första och när väl reduceringsmålet kom kvarten in på halvleken syntes det att alla spelarna trodde på det. Med ett massivt bollinnehav och ett United Africa som tröttnade betänkligt så fullbordade vi vändningen och efter att ha kvitterat med ca 15 minuter kvar tryckte vi sedan in segermålet bara minuten innan slutsignalen.
Som tur är så la inte domaren till mer än 5 minuters tillägg vilket är ca 10 minuter för lite med tanke på hur ofta och hur länge motståndarna låg ner och försökte få tiden att gå i varenda duell. Jag har aldrig sett så många vältränade spelare ha så ont i omgångar men mirakulöst nog kunnat spela vidare i matchen lika ofta. Just alla dessa incidenter under matchen gör segern extra skön med tanke på den kritiken vi fick utstå från motståndarna på tilläggstid när det klagades och skälldes på att det inte fanns några bollar i närheten av planen när vi ledde med 3-2. Dagens seger är otroligt viktig för den redan goda lagmoralen och ger oss mycket energi för kommande matcher. Jag vinner hellre med 3-2 efter 0-2 i paus med ett sent segermål än vinner med 5-0 och alltså håller nollan. Det ger oss så mycket mer i det långa loppet. Kul återigen med oerhört mycket publik och ett fantastiskt väder.
Nu fokuserar vi på nästa veckas träningar och blickar fram emot derbyt på fredag borta mot Romelanda och därmed årets första gräsmatch.”

 

Komarken har fått en perfekt start på säsongen med maximala tolv poäng efter fyra spelade matcher. UAFC har spelat sex matcher och leder fortfarande den haltande tabellen, en poäng före just Komarken.

 

I lördags spelade Björndammens BK och FC Bosona 2-2 på Furlundsplan i en spännande match. Bosona såg ut att ta tre poäng efter mål av Florian Zuta (på en frispark i slutet av första) och Eldar Razanica (på straff i början av andra). Strax efter 2-0 målet blev dock målskytten Razanica utvisad men det skulle dröja innan BBK kunde utnyttja sitt numerära övertag. Gabriel Girjoaba nickade in reduceringen i 80:e minuten och Navid Parsa kvitterade i 95:e!

Bosonas tränare Sean Grebovic sa så här om den sena poängförlusten:

”Det kändes som en förlust, tredje matchen på raken mot Björndammen så spelar vi med en man mindre på ett eller annat sätt. Vi ägde första halvleken och början på andra då vi gjorde 2-0. Därefter gör vår spelare en dumhet och vi spelar med en man mindre resten av matchen under vårsolen. Björndammen pressar men skapar egentligen inget farligt förutom fasta situationer, vilket de är experter på. De reducerar och vill få in kvitteringen och den kommer i 95:e minuten! Vi känner att vi förlorade matchen och Björndammen firar som om de vunnit. Så är det ibland och vi skyller bara på oss själva ingen annan. Vi kämpade och gav allt och fick med oss en pinne.”

Bosona är fyra i tabellen och Björndammen är tia.

 

I 5B tog FC Linné en viktig seger i botten när de besegrade Näsets SK med 2-1. Mattias Svanberg gav dock hemmalaget Näset ledningen efter 22 minuter men det dröjde inte länge innan Robert Lundström kvitterade och innan paus hade även Marcus Comé satt 2-1 till Linné. Den andra halvleken blev mållös och Linné tog en riktigt fin seger.

NSK:s Oskar Örth sa så här om förlusten:

”Vi spelar mycket på egen hand, snacket var för dåligt, rörelsen likaså. Vi kommer dock till bra lägen i både första och andra halvlek och borde kanske gjort något mål till. Vi har någon boll i ramen, i ännu en match. Bolltapp på fel ställe som Linné utnyttjar och ställer om några gånger. Två fasta situationer för Linné med bra precision resulterar i två mål. Linné ligger rätt i positioner i andra halvlek och försvårar det för oss att komma fram till riktigt klara lägen.”

FC Linnés matchhjälte Marcus Comé sa sä här om segermatchen:

”Näset höll mycket i boll medans vi satsade på omställningspelet. Vi kom till en del halvchanser men fick ingen utdelning. Näset hade också ett par chanser men våran målvakt storspelade och gjorde några fina räddningar. Näset får en hörna i typ 20:e minuten som deras spelare skruvar direkt in i mål om jag minns rätt. Det kändes riktigt tungt då vi släppt många mål tidigt i matcherna och inte orkat jobba oss tillbaka. Men vi tuggade på och grisade in en boll på en hörna 10 minuter senare. Sen går det inte långt innan vi sätter en till på en hörna. Vi vinner matchen pga av en storspelande backlinje och målvakt och att Näset inte riktigt kom loss i anfallsspelet.”

Dalla var även och kollade på matchen och har ni missat hans rapport så hittas den HÄR.

5B är nu superjämn. Linné är sist på sex poäng men har två andra lag (bland annat Näset) på samma poäng och framför de återfinns fem lag som alla har sju poäng! Det skiljer alltså bara en poäng från plats tolv till plats fem!

 

I fredags tog även Hällesåkers IF en skön seger efter 2-7 förlust mot FC Fiskebäck senast. Det blev 4-0 för HIF hemma mot Styrsö BK. Johan Gunnarsson gjorde både 1-0 och 2-0 för Hällesåker på varsin sida om pausvilan. Daniel Jakobsson och Oscar Jennefalk blev även de målskyttar.

Både HIF och SBK står på sju poäng efter sex spelade matcher.

 

Lördagens två 5B-matcher bjöd på inte mindre än 15 mål! FC Fiskebäck visade att de är i toppen för att stanna när de besegrade Masthuggets BKMajvallen med 7-3 i en svängig match.

FCF:s tränare och min bloggkollega Dalla gav sin rapport från matchen HÄR om någon missat det.

 

Omgångens absolut största skräll kom i mötet mellan dittills obesegrade serieledarna Finlandia Pallo AIF (fem segrar av fem möjliga inför mötet) och Donsö IS. Finlandia fick lämna skärgården med en svidande 0-5 förlust efter bland annat fyra mål av Albert Hansson!

Finlandias ena tränare, Jani Lemmetti, hade följande analys av förlusten:

”De var hetare än oss i alla situationer. Hade det inte varit för Daniel (våran målvakt) så hade det blivit tvåsiffrigt.”

Donsös matchrapport hittas HÄR.

Finlandia leder serien fortfarande och DIS klev upp till en tredjeplats.

 

/Rasta