I ett fantastiskt sommarväder nästintill spelade Näset sin första gräsmatch för året hemma mot Linné. Förutsättningarna var rätt enkla. Linné kom till matchen med fyra raka förluster, sviktande form och tajt med gubbar men behövde poängen för att inte släppa kontakten med lagen ovanför som ju är rätt många med tanke på hur jämn tabellen är. Näset å sin sida hade redan förlorat tre av fem matcher och behövde en seger för att inte släppa iväg Finlandia för långt, de ville inleda samma jakt på serieledarna som ifjol där de nästan kom ikapp men till slut tvingades se sig besegrade men då var det Mölnlycke de jagade och jagade.

Näset kom till start utan rutinerade Wilhelm i mål, Landsten(som dock kom i paus), Liljedahl och Liolios som var avstängda och Simon Andersson som var bortrest. Man får ju säga att de är fem spelare som gör extrem skillnad för sitt lag. Linné å sin sida, saknade John Andersson, Paul Chandan, Boije och Palmqvist som väl är direkt avgörande för deras lag men hade samtidigt lyckats skrapa ihop en stark elva och framförallt en offensiv med Johan”Rubarth”Calgaro(en ny favorit), Marcus Comé och Robert Lundström. Comé som snubben med tekniken och som hela tiden rör sig, rivige Calgaro och rejäla och stökiga Lundström är en trio som gör det jobbigt för alla lag i serien men de har spelat lite tillsammans hittills.

Nånstans inbillade man sig ändå att Näset skulle plocka detta. På lite mer gräsvana och fart. Men det märktes omgående att gräset inte gynnade Näset som inte fick upp tempot som de behöver för att trötta ut ett Linné som gått på knäna i andra halvlek i matcherna jag sett med dem hittills i år. Näset inledde dock omgående med ett avslut som räddades till hörna när skottet var på väg mot krysset, jag hann bara uppleva det från bilen bakom planket och kan därmed inte redogöra för dess uppkomst.

Näset hade valt att ha Raunegger som släpande forward bakom snabbe Abrahamsson och inledningsvis kändes det som en bra idé. Kort efter den första chansen kom nästa när en högt stående backlinje i Linné blev ifrån sprungna av en Näsetspelare. Därefter justerade Linné sin backlinje lite och fick hela tiden spelet framför sig resterande del av matchen. Det som förvånade mig lite var hur lätt Linné tilläts skapa chanser inledningsvis, de är ju inga duvungar de har i backlinje i Näset med Örths och Törner men gång efter annan kom Linné till halvfarliga eller farliga lägen. De var en del sådana och jag kan inte redogöra för alla och minns dem inte heller men framförallt Linné hade lätt att skapa tryck.

När Raunegger fick fast bollen på offensiv planhalva blev det farligt, han gjorde sånär mål på ett närskott där han dribblade sig till situationen själv, därefter nickade han i ribban och det var där Linné fick se upp. I presspelet saknade framförallt Liolios rejält. Efter 22 minuter kom första målet. Svanberg lyfte in en hörna som gick rakt i mål och skall vi vara ärliga såg det ut som att Linnés keeper hängde tvätt, eller som en känd lokalfotbollsprofil utryckte det… ”där jagade han getingar..”. Målet kom lite när Linné gått ner sig och Näset tagit över lite och kort efter målet så sköt någon(?) från straffområdeslinjen men vilken revansch han fick Linnés keeper med en av de svettigare räddningarna jag sett hittills i år. Viktig räddning. Ridån var på väg ner där. Efter den räddningen lyfte sig Linné igen och på fasta situationer hade de hotat hela tiden där Näset hade svårt att freda sig. Och efter en halvtimme kunde Robert Lundström stöka in 1-1. Han fick fast bollen och lyckades två meter från mållinjen hålla undan försvararen och skjuta stolpe in i ett ganska öppet mål. Näset utan de tidigare nämnda spelarna förstod att de skulle bli tuffare än de tänkt sig, de började efter målet hänga med huvudet och Linné bjöds in i matchen igen och bara fem minuter senare kunde Marcus Comé klockrent nicka in 2-1 också detta på en hörna.

Det kändes nu riktigt avlägset med åtminstone en Näset-seger, kanske mer på oavgjort men gräset brukar ju suga i benen och det talade ju för Näset inför andra halvlek. En halvlek som vi kunde konstatera var svår att utläsa något av, man trodde inför matchen att Näset skulle vara spelförande men så blev det inte alls. Inget lag förde helt enkelt och det blev ingen riktig rytm i matchen.

I andra halvlek förväntade man sig en anstormning och när Linné dessutom vilade Comé så kunde Näset få lite övertag. Men det var slarvigt ofta. Troligtvis var det gräset som ställde till det för Näset för vi kan förvänta oss mycket mer av Näset framöver. Men i andra halvlek hade inte Linné orken att skapa de farliga lägena. Förutom Calgaro då, ser inte jättensnabb ut men tillhör de där skaran av människor som blir snabbare med boll, ser dessutom mer ut som en basist i ett gammal hårdrocksband än som fotbollsspelare och det måste man älska. Matchen igenom när han var på planen satte han tryck på Näsets ytterbackar där kunde aldrig vinrött slappna av riktigt.

Näset var inte ofarliga i andra halvlek men det hände rätt lite trots allt. Landsten kom in i mittförsvaret och Törner flyttades upp till cm men de fick inte till länkspelet med Raunegger som ofta blev ganska isolerad. Ändå hade han andra halvleks nästintill bästa chans när han från distans hystade iväg en projektil i ribban, de var nära. Mittförsvaret i Linné med Hemmingsson/Johnels var briljanta matchen igenom, styrde, låg rätt, satte press osv osv osv. En gång gick Hemmingsson bort sig och lämnade en autostrada bakom sig när han pressade högt, Abrahamsson blev helt ren i luckan där bakom med Linnés keeper räddade friläget och växte efter getingincidenten ut till en vägg. För det blev en del frisparkar och hörnor som lyftes in men de kom undan med, mycket tack vare utboxandet i situation efter situation.

Men Linné stod pall. Och de tre poängen tajtade till serien ytterligare inför lördagens matcher. Det skiljde bara fyra poäng från jumboplats till andraplatsen. Finlandia var ju enda lag som gått riktigt bra. Näset? Är ju naturligtvis ett helt annat lag när de ordinarie kommer åter till onsdag, naturligtvis möter vi dem då.. De mosade Hovås/Billdal när jag såg dem för några veckor sedan och var i perioder överlägsna Finlandia också utan att få in bollen. Men nu har de redan förlorat fyra av sex matcher. Inte bra.

 

///Dalla