Händelserik. Så skulle man nog kunna sammanfatta denna matchen. Men var det en bra match? Nej. De var det inte. Självklart beror det ju lite på vad man vill se men det var inte mycket struktur eller allt för många passningar inom laget under denna matchen. Men det var rejäl kamp och det var på gräs som är så trevligt. Och det fanns en enorm vilja att vinna matchen. Det älskar man ju.

Finpa kom till start utan flera av de viktiga av defensiva kuggarna som Hjälte, Leksell och Lindberg. Dessutom var kapten Kapella avstängd efter två gula på Donsö förra helgen. Hovås/Billdal kom till start med ett starkt lag, går säkert att peta in nån mer i elvan men de var ett bra lag man kom till start med där Danestedt/Borén är stabila i backlinjen och Blixt/Borén är duktiga framåt. Men på förhand kändes detta trots allt som en Finpa-seger.

Finpa var inledningsvis väldigt passiva. Egentligen till minut 6o typ. Men framförallt i första halvlek. Det fanns chanser att sätta press på Hovås/Billdals backlinje på det lite långsammare gräset men med Keric själv på topp så blev det inget av det utan hemmalaget föll ganska lågt och lät Hovås/Billdal rulla i stillan ro. Bortalaget å sin sida slog några passningar i sidled och sen försökte de hitta ytan bakom ytterbackarna där Blixt eller Borén kom löpande. Det skapade inte så jättemånga lägen men det första jätteläget fick Blixt när Borén precis enligt tidigare anfallsteorin kunde komma runt till höger utanför straffområdet och kunde skicka in bollen i midjehöjd är Blixt kom fint men fick bollen precis utanför stolpen. Blixt är överhuvudtaget en intelligent fotbollsspelare.

Tyvärr för Hovås/Billdals del så var Niklas Boréns inlägg bland det sista han gjorde innan han fick linka av. Och där kändes det nånstans som att Hovås/Billdals chanser att vinna matchen var över. Keric, han som alltid gör mål. Han hade sina lägen, var igenom en eller två gånger men lyckades inte lura en vass keeper i Hovås/Billdal. Men när han blev helt fri från nästan halva plan, då trodde man att det var klart. Men Nils Englund kom ut fantastiskt fint och tog friläget briljant, tyvärr inte bättre än att de blev en ny situation och när han då dök för att ta bollen fällde han Keric och straffen var solklar. Keric stegade själv fram men slog en straff i semaforhöjd som Englund räddade fint. Nånstans kändes det som att andra halvlek skulle handla om Keric mot Englund, han var den som skapade lägena i matchen även om han inte tryckte dit den. Domarna har denna säsong fått nya direktiv fick jag höra senast, att man skall få gult kort på minsta reaktion efter domslut. Det märktes igår när en snäll första halvlek ändå gav en del kort.

När jag i andra halvlek trodde att Finlandia skulle växla upp och dominera på hemmaplan var det istället Hovås/Billdal som fick styra från start, Keric och Richard Olsson hotade i omställningarna men kom ändå inte till de där riktiga lägen förutom en gång när Keric nickskarvade fram Olsson som kom i hög fart helt fri men rullade bollen med marginal utanför. Kort därefter kom också 1-0 för bortalaget. Och det målet satte prägel på resterande del av matchen. En frispark femton meter från Finlandias högra straffområdeshörn lyftes in mot mål, Blixt följde med bollen och Finpas keeper kommer ut lite otajmat skulle jag säga, bollen går i mål i samband med att de krockar. Nu vet jag att det säkert blir lite upprört här, men där jag stod. Där kunde jag inte se att de var något ojuste. Men upprört blev det. Keepern fick byta och Hovås/Billdal hade 1-0 efter Patrik Boréns lyftning. Det blev säkert en paus på 8-10 minuter nånstans i samband med detta men när spelet satte igång igen. Ja då var det mycket känslor på planen. Och kvitteringen kom direkt, ett Finlandia som lyckades rikta ilskan över målet till att försöka kvittera slog på avspelet en långboll mot Pasi på kanten, hans inspel stoppades av en hand och det blåstes för straff. Då var det Hovås/Billdals tur att ha synpunkter. Men straff blev det och 1-1 också. Såg dock ej vem straffskytten var.

Efter de båda målen blev det situationer hela tiden. Inte målchanser men dueller, hafsiga passningar och stök när båda lagen gick för seger men inte riktigt hade ork och kunnande utan snarare hade ilska som drivbränsle. Men Hovås/Billdal fick fortsätta föra matchen medan Finlandia ställde om och skapade sina lägen på det. Bortalaget hade typ sju liknande frisparkar som den de gjorde målet på men kom inte till några hetare lägen. Några hörnor skapade oro men inte mer. Deras chans kom istället när två Finlandia-försvarare skulle täcka hem en boll till keepern men en Hovås/Billdal-spelare hann i mellan och Erenstedts räddning till hörna höll högsta klass. Finlandia fick också en del frisparkar men förvaltade inte några fina lägen, sen hade de också en boll inne men då hade domaren blåst för någor ojuste innan. 2-1 kom dock. Det var nånstans in på den långa övertiden när Richard Olsson magiskt skruvade in en frispark i krysset. En av de vackrare jag kommer se i år.

Efter det lyckades Hovås/Billdal skaffa sig en hörna där ett skott utifrån gick 2-3 meter utanför.

Oavgjort hade kanske varit rättvist. Men starkt att Finpa att samla ihop sig och ta segern. Det vittnar om massa klass hos de blåvita och man har ju en del spelare som sticker ut. Erenstedt är fin på mittbacken, sen är han briljant i mål därefter. Keric och Richard Olsson är toppspelare i serien. Hovås/Billdal? Slet föredömligt och hade ju mycket boll, tyvärr för deras del tappade de en hel del spets efter att Borén fick lämna. Med honom på plan i andra halvlek när de tryckte tillbaka Finpa så hade det kunnat sluta med seger helt klart.

Till sist. Den ljugarbänken Finpa hade igår med x antal goa gubbar. Världsklass. Att de dessutom bara snackade finska. Ännu bättre!

 

///Dalla