Fördelen med att bo precis bredvid en plan är att de är nära dit. Nackdelen är att man blir väldigt sugen på att knalla dit när de är match även om man bestämt sig för att inte göra det. Jag hade lite åtaganden i trädgården i lördags men när jag hörde måljublet ville man ju snarast ta reda på vem som gjort det och då blev det minut 7-45 med en paus och sen blev suget för stort så jag plöjde även minut 60-90.

Och hur såg då det ut? Jag var nyfiken på att se Angelo Vega och Knutsen. Man har ju hört mycket om dem samtidigt som jag ju sett Älvsborg mycket de senaste åren i och med att jag bor som jag bor. Så där finns det inte så mycket som överraskar längre. Ett taktiskt drillat lag med få svagheter samtidigt som att laget i sig är spetskompetens snarare än enskilda spelare.

Och det var väl mitt intryck efter matchen också. Ett förstärkt sådant. Svane hade mer spetskompetens i Knutsen och Vega men Älvsborg som lag stängde ner deras möjligheter. Jag är dock svag för Älvsborgs mittbackar. Trygga med bollen och en förmåga att ofta ha en tanke med bollen även vid rensningar. Sånt gillar man ju. Älvsborg hade gjort 1-0 tidigt genom hög press. Ramsin Khoshaba hade fest igår. Gjorde 1-0. Och även 2-0. Denna gång nyttjade Älvsborg återigen att man är starka på fasta situationer och en hel del detaljer i spelet som är avgörande. Denna gång var det ett inkast. Det skarvades vidare av antingen Bergfot eller Wallander som brötade kring målområdet och på bortre tryckte Ramsin Khoshaba lekande lätt in 2-0.

Därefter nånstans. När det gått en kvart började Svane få lite fart på grejerna och de spelade en ganska trevlig fotboll. Vegas skarvningar är ju på en högre nivå än div III, men hans löpstyrka är kanske inte det. Ändå började hans fötter få grepp om matchen och Älvsborgs press mattades lite när de inte vann boll. Knutsen är ju vass. Det ser man i hans rörelsemönster. Jättevass. Och när Älvsborg gick bort sig lite i pressen satte Vega en boll i djupet och Knutsens vältajmade löpning gav ett friläge som avslutades med perfekt precision. Där och då kändes det som att Svane skulle kunna knipa en poäng eller tre i matchen, Älvsborg hamnade lite fel och Svane tog verkligen över. Men så började Älvsborg flytta ner forwards på Vega. O vips så försvann han ur matchen och vips så blev Svane mycket enklare att ha o göra med.

Men ett friläge till hann man få innan paus och då gjorde unge Saebbö en fin räddning med tårna. Matchavgörande. Kort därefter fick Älvsborg en frispark till höger, men långt från mål, Konge slog den mot bortre delen av straffområdet och Elofsson skickade in en vacker volley på ett, väldigt fint avvägt och så var det 3-1. Det där med spetskompetens i de små detaljerna.

Första kvarten på andra halvlek avhandlades under min balkong med en stycke jordhög. Men när man hörde matchen ösa på var det lika bra att återvända. Sista halvtimmen var Älvsborg bättre. De låg perfekt, visst hade Knutsen nån halvchans men på det stora hela var Älvsborg bättre. De vann lagom med boll och såg till att pressa i rätt lägen. Väl genomfört av de blåsvarta får man säga. Med tjugo kvar bytte de in Frantzich, bra sparkapital. På den stunden han var inne hann han med att spela fram Ramsin Khoshaba till sitt tredje mål och skjuta sig till en hörna, via målvakten och därefter en stenhård boll i stolpen.

Älvsborgs 4-1 var rättvist. Ju mer utrymme Vega får, ju jobbigare blir dem att möta. Älvsborg lyckades styra bort honom och då klarade inte Svane att hota på andra sätt.

Här ser ni samtliga av Älvsborgs mål.

 

///Dalla