Det spelades bara två 5B-matcher i helgen men de bjöd på både mål och spänning.

FREDAG 12/5

Finlandia/Pallo AIF – Hovås Billdal IF 2-1

LÖRDAG 13/5

Styrsö BK – Masthuggets BK 5-2 

 

Finlandia Pallo AIF åkte på sin första förlust för säsongen i förra omgången när det blev ofattbara 0-5 borta mot Donsö. I fredags fick de chans till revansch i hemmamötet med Hovås Billdal IF. Det var mållöst fram till sista halvtimmen då Patrik Borén gav gästerna Hovås ledningen. Två mål av Richard Olsson (det sista på en vacker frispark) gav dock Finalndia alla tre poängen! Matchen bjöd inte bara på tre mål utan även 13 gula kort!

Finlandias ena tränare, Kenneth Lindfors, sa så här om segern:

”En viktigt match för vår del. Vi kom från en brakförlust och vi hoppades att vi skulle studsa tillbaka direkt och visa för oss själva att det var en engångshändelse, för även om det alltid är svårt att spela borta mot Donsö som är väldigt starka hemma så tycker vi att vi kunde så mycket bättre än vad visade i den matchen. Nu skulle vi få besök av ett Hovås Billdal som enligt tradition vi har haft svårt mot tidigare. Vi började matchen väldigt försiktigt och hade svårt att bemästra gräset, övergången mellan konstgräs och gräs har inte riktigt infunnit sig. Vi valde därför att till en början spela ett rakare spel men gav motståndarna allt för mycket tid på sig. Hovås spelar ett ganska rakt spel och även om vi lyckades att försvara oss bra mot dem i själva spelet så hade de ett flertal fasta situationer som var farliga då de är starka där. Första halvlek präglades av mycket och mindre skönspel, även om vi ett par tillfällen fick ett par anfall med bra rörelse och fint kombinationsspel. Vid en av våra spelvändningar så lyckas vi få ett friläge som målvakten räddar i förstaläget men i andraläget river ner vår spelar och domaren blåser straff, tyvärr så förvaltar vi inte straffen och målvakten kan göra en fin räddning. 0-0 i halvlek.

Till den andra så tycker jag vi tar över mer och mer, även om motståndarna fortsatte att vara farliga på deras fasta. Vi bränner ett par väldigt fina lägen och jag vet inte men det kändes som att spela på naturgräs spelade oss ett litet spratt. En bit in andra fick Hovås en frispark ute på vår vänsterkant, bollen lyfts in mot mål och när vår målvakt skulle gå upp och plocka/boxa bort bollen så tacklas han ordentligt när han är upp i luften och bollen går rätt i mål istället. Alla väntade sig en avblåsning för frispark då deras spelare inte i närheten av bollen men domaren signalerar för mål. Det blir högljudda protester från spelarna men även från mig. Till råga på allt så skadar sig vår målvakt såpass illa att han fick uppsöka sjukhus med ett befarat nyckelbensbrott, nu har vi varit i kontakt och som tur är så är det bara en kraftig smäll mot mjukdelarna i axeln och vi hoppas att han kan vara tillbaka i träning om 1-2 veckor igen. Tack vare skadan så blir det ett avbrott i matchen på ca åtta minuter. Efter detta så använder vi vårt missnöje på rätt sätt och sätter Hovås under en hård press, vi fortsätter att skapa lägen och till slut blåser domaren straff till oss när en spelare täcker ett inspel med handen. Denna gång förvaltar vi straffen när Richard Olsson sätter den och nu stod det 1-1. Matchen ser ut att sluta oavgjort men på tilläggstid får vi en frispark (billig i mina ögon) och återigen stegar Richard fram till bollen, skruvar den snyggt förbi muren och upp i krysset. Glädjen var enorm. Sista 2-3 minuterna vaktar vi vår ledning och Hovås lyfter upp bollen gång på gång men vi reder ut det till slut!

Samanfattningsvis så var känslan att även om båda lagen hade problem med att spela på gräset så var vi det starkare laget sett över 90 + tillägg och att det till slut gav utdelning. Nästa match kan vi släppa passiviteten och hitta tillbaka till vårt spel och energi!”

Hovås föreningsutvecklare och juniortränare Adrian von Heijne var på plats och gav bloggen följande rapport:

”Först och främst får vi lov att gratulera Finlandia till en välförtjänt seger. De skapade över 90 minuter fler klara målchanser än oss, och var snäppet bättre – så att de tog hem de tre poängen är logiskt.

Matchen började ganska trevande, och lagen byter boll med varandra ganska så ofta. Inga längre anfallssekvenser utan många onödiga bolltapp, avblåsningar och inkast. Planen är tung och inte helt perfekt, så passningskvalitén blev lidande. Finlandia tar över mer och mer i takt med att första halvlek går, även om vi är ganska farliga på kontringarna. Förutom två skador som tvingar oss till tidiga byten står vi och sover när vi själva har en hörna. På kontringen kommer deras snabbe forward helt ensam med Nils från i princip halva plan, men Nils gör en helt fenomenal räddning när han egentligen redan är rundad. När han skall ta returen drar han dock ner forwarden, och det blir straff. Men även den kniper vår goalie, straffen slagen i rätt höjd – men ändå två superräddningar. Under resten av första halvlek ägnar vi mest oss åt att få gula kort, vissa fullständigt korrekta och andra ganska märkliga.

Efter pausvilan började lagen precis lika trevande som de första minuterna av matchen, och det dröjer några minuter innan spelet sätter sig. I andra halvlek kommer vi lite högre upp med fler spelare i anfallsspelet, våra forwards får hjälp att få fast bollen och spelet blir bättre. Samtidigt är Finlandia väldigt giftiga i kontringarna, och vi har dålig koll på deras spelare i samband med fasta situationer. Det var på just en fast situation som vi skulle ta ledningen, när Patrik Borén, lyrade bollen mot bortre stolpen samtidigt som en av våra spelare springer över målvakten. I vanliga fall får målvakten frispark 101 gånger av 100 i en sådan situation, vare sig det är ojuste spel eller inte. Denna gång, när det var solklar frispark, blir det istället mål. Vi förstår Finlandias ilska, och vi hoppas att målvakten, som skadar sig i situationen, snart blir bättre. Spelavbrottet efter målet blir närmare åtta minuter, och direkt efter avblåsning blåses det straff igen för Finlandia. Denna gång får Putte ett skott på armen, men armen är så långt in till kroppen som det möjligtvis går. 1-1, och trots det insläppta målet är svårt att hålla sig för skratt – när bägge målen var i varje fall högst tvivelaktiga. Sista 20 minuterna, som blir 30 på grund av nio minuters tilläggstid, präglas av trötthet och rädsla för att få någon frispark eller straff emot sig. Vi är snäppet vassare direkt efter deras mål, och skapar några bra lägen, men sedan tar Finlandia över. De har bland annat en boll inne efter att Nils fått sig en smäll, snarlik vårt 1-0 mål, men då får han och vi frispark. I minut 93 fann Finlandia frisparkslotteriet, men tyvärr hamnade frisparken precis framför vårt mål – och ett fantastiskt avslut rätt upp i krysset ger Finlandia ett sent ledningsmål. Trots att vi skickar upp både mittbackar och målvakt på topp så skapar vi ingen riktigt klar kvitteringschans och i 99:e minuten blåser domaren av matchen.

Avslutningsvis kan vi konstatera att det här är division 5. Vi som är verksamma i serien får ha lite självinsikt och inse att förutsättningarna runt vår serie aldrig kommer vara helt fantastiska. Träningstider, plankvalité, matchfunktionärer och tröjornas utseende – det finns många saker som skulle kunna bli bättre. Däremot, måste det alltid vara upp till spelarna på planen att avgöra utfallet av matchen. Vi lägger alla ner tid och kraft på att engagera oss kring våra respektive lag, och begär inte att allt skall vara perfekt. Det är division fem som sagt, let’s face it. Men när matchen i så hög utsträckning påverkas av det tredje laget på planen så blir nästan tragikomiskt. Det är långt ifrån okej. Jag tycker synd om Finlandia, som för två omgångar sedan hade en ännu värre upplevelse när de ställdes mot Näset. Nej, låt spelarna på planen avgöra hur matchen skall spelas – det är önskemålet till vår nästa match mot Härryda.

Vill återigen gratulera Finlandia till seger då de, trots allt, var bättre än oss över 90 minuter.”

Bloggens Dalla var ju också på plats och om ni lyckats missa hans rapport hittar ni den HÄR.

Finlandia leder 5B, två poäng före Fiskebäck, och Hovås Billdal är nia.

 

Lördagens andra match bjöd på målkalas ute på Amneviksvallen på Styrsö. Hemmalaget SBK kunde till slut besegra gästerna Masthugget med 5-2! Hugget var dock med bra fram till sista halvtimmen (då det stod 2-2) men Styrsö avslutade bäst med tre raka mål. Niclas Müller blev tvåmålsskytt för SBK.

SBK:s lagkapten och 3-2 målskytt Arvid Johannesson sa så här om segern:

”Inleder matchen knackigt där Hugget sätter hög press och ställer oss i inledningen. Släpper ett mål tidigt men jobbar oss in och sätter snabbt 1-1 tätt innan halvtidsvila. I andra kommer vi ut med en helt annan inställning och går för tre pinnar. Efter en frispark strax utanför Huggets straffområde sätter Müller en fin frispark i bortre krysset. Därefter kommer Hugget tillbaka och gör 2-2 snabbt efter lite pladdrande på vår planhalva. Vi visar inställning och gör både 3-2, 4-2 och 5-2 med bravur och visar att på Styrsö plockas det inga lätta poäng i år. Positivt är idag att vi inte viker ner oss utan maler på matchen igen vilket ger utdelning på både fasta genom Arvid på nick och att spelare som Jimmy Svanström som kommer in och är glödhet stänker en pytts samt Balder som enkelt rundar målvakt löpandes från ytterbacksplats och kyligt lägger in sitt första mål i SBK-tröjan efter 6 års väntan. Skön seger där vi är det bättre laget och kommer tillbaka på rätt spår efter en tung förlust borta mot Hällesåker.”

MBK:s tränare Fredrik Magnusson sa så här om förlusten:

”Först vill jag passa på att ge domarna beröm för sin insats igår. Väldigt bra och man blåste inte i onödan och höll samma nivå mot båda lagen matchen igenom. Sen ska jag ge vårt lag en känga, det håller inte att åka ut med en sådan tunn trupp som vi gjorde med igår med till exempel mig och Roberto på bänken plus en skadad Daniel. Matchen börjar okej och vi gör 1-0 tidigt genom Anton, vår bästa spelare. Styrsö gör sedan 1-1 på frispark i 41 minuten. I samma veva går Hampus sönder och det är det sämsta som kunde hända för oss då bänken såg ut som den gjorde. Första halvlek är jämn med lite övertag till oss. I andra gör de 2-1, vi reducera till 2-2 på straff, målet görs av Jack. Sen orkar vi inte sista 30 minuterna. Daniel som hoppade in får byta pga av sin skada och Roberto som är målvakt får kliva in. Styrsö orkar forsätta att tugga på och gör tre mål sista 30 minuterna där vi inte orkar mer. Styrsö vinner matchen med 5-2. 

Jäkligt enkelt för vår del, funkar inte att ca 8-9 gubbar tackar nej. Vill vi spela i division 5 så får vi komma på matcherna så enkelt är det.”

SBK är femma i tabellen och Masthugget är sist. Det är dock en riktig jämn tabell där det bara skiljer fyra poäng från jumbon MBK till fyran Donsö.

 

/Rasta