Jag har noterat det själv. Att domarna i år rätt över valt att varna för reaktioner mot deras domslut. Oavsett vad man tycker om det så är det direktiv som de fått till sig. Jag kan förstå det i vissa i situationer men tycker efter att ha sett många matcher hittills i år att de varit för mycket kort och att det därmed leder till fler konflikter än de stävjas mot reaktioner mot domaren.

Men där får man ju tycka olika. Det är egentligen inte ett klagoål mot domarna utan snarare direktiven då det märks tydligt att man valt en hårdare linje. I och med detta ville jag kolla av om det blivit så mycket mer kort i år än förra året för känslan är ju att vi sett enorma mängder kort i flera matcher. Vi fick t.ex. sex gula senast(tre för reaktion) och hade 21 på hela säsongen förra året. I och med att jag sett mest i 5B valde jag att jämföra med den serien i år gentemot 2016. Tabellen är lite haltande så på de första sju omgångarna har det hittills spelats 40 matcher, två matcher är återstår för att fullborda de första sju omgångarna.

Förra året var vi bara elva lag i serien och därmed så landade vi på 40 matcher på åtta omgångar. Det som är makalöst intressant är dock det faktum hur jämnt det blev. Egentligen skulle man ju behövda jämföra fler år och senare på säsongen för att se en mer rättvisande trend. Men under de första 40 matcherna förra året delades det ut 206 gula kort. Det ger oss ett snitt på 5,15 per match.

I år har vi på de första 40 matcherna dragit på oss 204 gula kort i serien. Ett snitt på 5,1 per match. Så vi har alltså inte ökat i antal kort..

Kul lite kuriosa är att vi under första omgången i år drog på oss 40 gula kort. Ett snitt på 6,67 per match och därefter 4,83 per match. Jag hoppas detta till trots att direktiven kommer finslipas lite under säsongen för att inte få så ryckiga matcher gång efter annan.

 

För övrigt. Ikväll kommer listan med lokalfotbollens positiva och negativa överraskningar.

///Dalla