Här har ni helgens 5B:

 

FREDAG 19/5

Donsö IS – FC Fiskebäck 2-0 

Hovås Billdal IF – Futsal Club Linné 4-1

Näsets SK – Styrsö BK 0-2 

Hällesåker IF – Balltorps FF 2-3

Härryda IF – Finlandia/Pallo AIF 3-1

 

5B brände av hela fem matcher i fredags där båda topplagen (Finlandia och Fiskebäck) föll!

FC Fiskebäck fick lämna södra skärgården med noll poäng efter att hemmalaget Donsö IS vunnit med 2-0. Ett mål i vardera halvlek blev det men båda inprickade av John Backman.

FCF:s tränare och min bloggkollega Dalla har redan gett sin syn på förlusten HÄR på bloggen.

DIS tränare Mikael Schagerlind sa så här om segern:

”Vi fick med oss tre poäng den här gången med lite flyt och bra försvarsspel. Fiskebäck var bra och heta, vi hade svårt att få igång något ordentligt spel. Vi höll ihop det bra i försvarsspelet och en målvakt som var på ett strålande humör så var det vi som drog det längsta strået denna kväll.”

Donsös matchrapport hittas HÄR.

Bilder från matchen hittas på Skärgårdsfotbolls hemsida HÄR.

FCF är kvar som tvåa. DIS är fyra men med bra häng på toppen med en match mindre spelad än lagen framför.

 

Efter två raka uddamålsförluster var Hovås Billdal tillbaka i vinnarspåret. 4-1 blev det hemma på Hovåsvallen mot FC Linné. Olof Möller gav hemmalaget ledningen på straff i den första halvleken men i inledningen av den andra kunde Jesper Strand kvittera på frispark. Hovås avslutade dock starkast och Niklas Borén satte 2-1 innan Möller gjorde 3-1 på ännu en straff. 4-1 spikades av Måns Jansson i slutet.

Hovås Adrian von Heijne hade följande att säga om matchen:

”Skön seger mot FC Linne i en långt ifrån välspelad fotbollsmatch. Vi hade ett digert manfall, som bland annat gjorde att undertecknad fick agera målvakt. Lyckligtvis har vi en stark offensiv, med flera skickliga spelare. Måns fick igår agera innermittfältare, och lyckades med många fina andravågslöpningar. Med två kantlöpare i Eric Gustafsson och Anders Mauritzson som igår gjorde starka insatser såväl offensivt som defensivt vann vi framför allt i andra halvlek i bägge ytterzonerna. Filip Vallin och Daniel Danestedt gjorde också fina insatser i försvarsspelet. Men den stora segerorganisatören var ändå våra två forwards, Niklas Borén och Olof Möller. Niklas slet under hela matchen hårt i luftsspelet mot Olle i Linné, och bidrog även ordentligt i vårt försvarsspel. Olof är otroligt vass i anfallsspelet, skapar två straffar som han själv sätter, och gör även assisten till vårt tredje mål.

En medioker fotbollsmatch, där Linné hade mer boll och skapade fler chanser än vad vi lyckades med, men våra motståndare saknade den lilla spetsen som tex Comé hade bjudit på. Vi kontrar bra, och har oerhört duktiga forwards som gör att vi tar tre poäng.”

Hovås är nu åtta och Linné är sist i tabellen, men har en match tillgodo på lagen framför och bara tre poäng upp till niondeplatsen.

 

Näsets SK, som många tippade som ett topplag, har inte hittat något flyt den här säsongen. I fredags kom sjätte förlusten på åtta matcher när gästande Styrsö BK kunde vinna med 2-0. Båda målen kom i den andra halvleken, 1-0 genom Tobias Ekman och 2-0 genom kaptenen Arvid Johannesson.

Just Johannesson sa så här om segern:

”Inledningsvis tar vi kommandot och är det bollförande laget. Första halvlek är ingen direkt show för publiken då det är svårt att rulla boll på gräset men vi försöker komma runt på kanterna och är i första halvlek de vassare laget men 0-0 står sig halvleken ut. I halvlek är känslan att vi är det hungrigare laget och att det minsann ska hem tre poäng denna fredagskväll. 1-0 kommer genom Tobias Ekman som får en boll i djupled och snyggt placerar in bollen. Med det i rygg fortsätter vi trumma på och genom en hörna skarvar vår nya poängmaskin Jimmy Svanström bollen till Arvid som för andra matchen i rad nickar in en hörna. Sista 25 är det tunga ben och hockeybyten då en efter en drabbas av kramp och ropar efter byte. Trots detta håller vi ihop och ställer upp för varandra för att ro hem det. Väl genomförd insats där hela laginsats där alla jobbar för varandra i framförallt defensiven. Skulle vilja höja Johan Eek som gör en ruggig insats på högerbacken idag och stänger sin kant.”

Näsets Anton Örth hade följande kommentar efter matchen:

”Tyvärr så gör vi en dålig match och kommer inte till lägen idag. Knappt något farligt läge under hela matchen. Arvid och Robert tog bort mycket i Styrsö-försvaret. Vi får jobba vidare.. många matcher kvar!”

SBK:s matchrapport hittas HÄR.

Näset är faktiskt näst sist i tabellen medan SBK är på en stabil femteplats.

 

Ett annat lag som inte levt upp till förväntningarna hittills är Balltorps FF men det laget tog en tung trepoängare borta mot Hällesåker i fredags. Hemmalaget ledde med både 1-0 och 2-1 men Mathias Pringle såg med sina tre mål till att BFF återvände till Mölndal med tre poäng.

Balltorps tränare Bawan Mohideen sa så här om segern:

”En väldigt skön och viktig seger. En bättre start på helgen går nog inte att få, seger borta mot ett hemmastarkt Hällesåker i riktigt sommarväder. Vi visar på bra lagmoral när vi vinner trots underläge med både 1-0 och 2-1. Vi gör en ganska bra match och har egentligen bra kontroll på läget under hela andra halvleken, förutom 2-3 halvchanser som dyker upp när Hällesåker matar in bollen sista 5-10 minuterna. I det läget hade vi dock två ypperliga målchanser att döda matchen och kunnat slippa spänningen, men tre mål fick räcka för Mathias som redan hade gjort sitt hattrick och det viktiga var att tre poäng var bärgade när domaren efter hela nio tilläggsminuter blåste i pipan. Vi laddar om batterierna inför mötet mot Masthugget på onsdag, tyvärr hela tre man avstängda men det är bara att köra på!”

BFF är nu sjua och HIF är tia.

 

Serieledarna Finlandia Pallo AIF hade kunnat göra ett litet ryck i toppen då Fiskebäck alltså föll. Istället blev det nykomlingen Härryda IF som tog sig närmare toppduon. HIF vann nämligen med 3-1 mot Finpa i fredags. I mitten av den andra halvleken stod det 1-1 efter att lagen förvaltat varsin straff i mål. Sista tio kunde dock Härryda göra både 2-1 (David Johansson) och 3-1 (Filip Prytz Johansson).

Finlandias ena tränare, Jani Lemmetti, sa så här om förlusten:

”Ja, vad ska man säga? Känns som inställningen och energin saknas idag och våra motståndare är hetare i de flesta situationer. Tycker väl att det är en jämn match spelmässigt. Vi skapar en hel del målchanser men lyckas inte förvalta dom. All heder till Härryda som bevisade att de kommer vara ett topplag.”

Finlandia leder tabellen två poäng före Fiskebäck och fyra före just Härryda.

 

/Rasta