Den elfte omgången i 5A fortsatte i helgen med två matcher:

 

LÖRDAG 10/6

Utbynäs SK – FC Komarken 1-2

United Africa FC – FC Bosona 4-2

 

United Africa och Bosona får ursäkta men det var inget snack om att helgens stora match spelades på Lemmingvallen mellan hemmalaget Utbynäs SK och gästande serieledarna FC Komarken. Skulle Komarken ta sin nionde raka seger i 5A och dryga ut sin serieledning eller skulle formstarka Utbynäs knappa in och göra serietoppen lite mer spännande? Matchinramningen var iallafall imponerande:

(Bilderna är lånade från Utbynäs Facebook-sida).

 

Efter en mållös första halvlek kunde Komarken ta ledningen genom Amar Zubcevic i matchminut 62. USK svarade dock omgående när skytteligaledaren Filip Olofsson satte sitt tolfte mål för säsongen och kvitterade. Komarken var dock hetast i slutet och Zubcevic avgjorde matchen med sitt 2-1 mål med cirka tjugo kvar. FCK:s imponerande svit fortsätter alltså!

Komarkens tränare Milan Tanaskovic sa så här efter segern:

”Årets på förhand svåraste motståndare Utbynäs SK stod för motståndet. Att dessutom möta dem på naturgräs och en dag då Utbynäs som förening lyckats hundraprocentigt med att skapa en riktig publikfest gjorde inte uppgiften enklare. Vi hade hela träningsveckan fokuserat på detta möte och var väl förberedda på att detta skulle bli den största prövningen hittills. Utbynäs var oerhört formstarkt med 6 raka utan förlust varav 4 raka vinster och kom till denna matchen med positiva vindar. Ett stort beröm till coachcollegan Pelle Lagerqvist som innan matchen tog sig tiden att bjuda in oss i FCK:s ledarstab i deras klubbstuga på lite gofika och allmänt fotbollsskvaller. Den typen av gästvänlighet är få förunnad på den här nivån. Att sedan skaka hand och gå ut och fotbollskriga lite under 90 minuter var inget att orda om eftersom matchen var oerhört viktig för båda lagen.

I första halvlek är vi väldigt obekväma med boll och slår ifrån oss alldeles för mycket och lämnar över ansvar åt andra i laget. Vi lyckas inte hitta rullet överhuvudtaget utan skickar ut bollen på kanterna i hopp om att våra offensiva krafter ska lösa det. Den kampen förlorade vi 9 gånger av 10 då Utbynäs är oerhört starka i luftrummet och i duellspelet. Utbynäs har inledningsvis mycket mer boll än oss och vi blir rejält nertryckta på egen plan även om vi försvarar oss väldigt bra. Vid ett fåtal tillfällen går vi bort oss med offsidefällor men vår målvakt Filip är sin vana trogen väldigt bra och uppmärksam. Närmast mål kommer Utbynäs på en perfekt slagen hörna som Jerry Gustafsson når högst på och träffar ribban. Vi är verkligen glada över 0-0 i paus men otroligt missnöjda med hur vi genomförde halvleken. Pausvilan används återigen till att rätta till ett par detaljer och påvisa vikten av att alla spelare gör det de har i uppgift att göra eftersom flera spelare kommit in fel i matchen och även underpresterat. Vi gör även två byten i paus som kom att förändra matchbilden rejält till vår fördel. In kom Fernando Echenique och Amar Zubcevic som är två oerhört bolltrygga spelare som är duktiga på att hålla i boll men även värdera situationerna på plan. Med dessa två herrar på planen började vi hålla i boll mycket bättre och skapade ett etablerat eget spel på offensiv planhalva vilket involverade fler spelare i anfallen och vi blev genast mycket farligare. Det tog bara 5 minuter in på andra halvlek tills den gode Lagerqvist höjde på ögonbrynen och frågade mig vad det var för druvsocker jag gett spelarna i paus. Det märktes tydligt att vi ryckte upp oss markant över hela planen. Vår fina inledning på den andra halvleken chockar nog Utbynässpelarna som hade bra kontroll över matchbilden innan paus. En kvart in på halvleken får vi utdelning när samspelet på mitten mellan Calle Gustavsson och Fernando Echenique resulterar till mycket fria ytor på Amars vänsterkant och han kan lite på egen hand skjuta in 1-0. Glädjen blir dock kortvarig eftersom Utbynäs notoriske målskytt Filip Olofsson bara 5 minuter senare trycker in 1-1 när vi missar i pressen och en långboll från backlinjen till slut hamnar framför hans fötter. Men trots baklängesmålet ser det väldigt bra ut för vår del då vi höjt oss rejält i andra halvlek. Vi skapar två oerhört bra lägen till ny ledning men det är först med kvarten kvar som vi gör 2-1. Amar löper sig fri på kanten och Utbynäs målvakt kommer ut för sent vilket Amar påpassligt märker och lobbar bollen över målvakten in i mål. Glädjen är total bland spelarna men med så mycket tid kvar fanns inget utrymme för att slappna av. Utbynäs flyttar upp allt man har de sista minuterna och är så när en kvittering när man från nära håll nickar bollen stenhårt mot mål men Filip är välplacerad och reflexräddar bollen till hörna. Domaren blåser av matchen och en enorm lättnad bland spelare och ledare infinner sig.

En otroligt viktig seger mot ett väldigt bra Utbynäs ger oss arbetsro de närmaste veckorna innan vi går på sommaruppehåll. Vårt spel i första halvlek var inte alls bra men i andra halvlek bjuder vi till på ett vägvinnande sätt och spelarna visar upp en fantastisk inställning och moral. Vår seger blev dock riktigt dyrköpt då vår Duracellkanin på mittbacken Dastan Sharif klev av ljumskskadad med 10 minuter kvar. Vi drog även på oss sex gula kort trots att matchen var allt annat än ful och två av dessa gula kort drabbade Shwan Kamal och Mattias Thornberg som nu får stå över matchen mot Björndammen i nästa omgång. Idag höjer jag Elvedin Mujkanovic som gör sin första match från start i Komarken och är helt outstanding i 90 minuter och vinner mer eller mindre allt i luften och visar upp precis de ledaregenskaperna han besitter. Dastan Sharifs mentalitet och inhopparna Fernando och Amar (2 mål) förtjänar även dem extra beröm. Hela laget ska dock ha beröm för den andra halvleken vi gör när vi höjer oss i alla lagdelar. Vi är dock ödmjuka och anser att Utbynäs mycket väl kunde fått med sig en poäng från matchen då man gjorde det väldigt bra i stora delar av matchen. Utbynäs är otroligt starka på sina fasta situationer och långa inkast, där kom vi till korta flera gånger under matchen. Avslutningsvis tackar jag Pelle och Utbynäs SK för den fina inramningen som matchen bjöd på samt ett stort lycka till i årets seriespel.”

USK:s tränare Pelle Lagerqvist sa så här om den tunga förlusten:

”Känns som vi är bättre i allt i första halvlek. Efter trevande första tio tar vi över markant och har en i ribban och de rensar på mållinjen två gånger samt att deras målvakt räddar ett friläge från Tom. Tyvärr får vi inte in bollen. I andra kommer de ut och höjer sig två nivåer samtidigt som vi börjar tappa lite. De sätter in den där förbannade Fernando Ferrari som på egen hand äger mitten första 30 i andra. Mycket duktig! Två mål i tät följd gör att det står 1-1 och tyvärr avgörs det hela i en serie situationer där vi två gånger om vill ha frispark och kort på deras backar inom loppet av fem sekunder. Mirakulöst nog i våra ögon blir utfallet ingen avblåsning, Komarken vänder spelet och lyckas kontra in 1-2. Oavgjort hade väl varit mest rättvist men all cred till Komarken som gör det riktigt bra i andra. Känslan från vår sida är ju dock att det ska vara avgjort till vår fördel i paus. Idag var jag och den gode huvuddomaren inte överens om annat än att det var bra väder. Samtidigt vill jag ge honom beröm för att han efter matchen direkt bjuder in till domarrummet och trots att jag är så förbaskad att det sprutar lava ur munnen på mig efter vad vi tycker är en rad märkliga beslut i allmänhet och en specifik incident med AD 1 i synnerhet så tappar han aldrig sitt lugn och håller en väldigt god ton hela vägen. Bra gjort av honom!”

Komarken leder nu serien fyra poäng före United Africa och hela åtta poäng före trean Utbynäs. Då har även FCK en match mindre spelad än både UAFC och USK.

 

I den andra helgmatchen möttes de gamla rivalerna United Africa FC och FC Bosona som lirade division 8 mot varandra redan 2009. 2010 vann FC Bosona 7A före just UAFC. Året efter vann Bosona 6A med UAFC som trea.

I gårdagens match kunde UAFC rycka åt sig en 3-1 ledning i slutet av den första halvleken och Bosona kom inte närmare än en 2-3 reducering av Emin Koljic med kvarten kvar. Bosona hade dock precis innan fått en spelare utvisad. Ofuokwu Stanley Odogwu satte sitt andra mål för dagen och spikade slutresultatet 4-2. Även Williams Ifeanyi Odili blev tvåmålsskytt för UAFC.

UAFC:s Eddy Osagie Alfred sa så här om segern:

”I am so delighted about the game like you said old rivals, I told my boys how important the match is and they responded to the situation of the game and my boys played almost perfect today and I am satisfied with the way they played, the most important thing is the three points and we grabbed it to our advantage.”

United Africa verkar vara det enda laget som hakar på Komarken i toppen öven om laget är fyra poäng och en match mer spelad. Bosona är nu femma.

 

/Rasta