5A bjöd på fyra matcher i helgen och frågan är om toppstriden redan är avgjord?

 

FREDAG 16/6

FC Komarken – Björndammens BK 2-1

Utbynäs SK – United Africa FC 0-2

Älvängens IK – Hisingen FC 9-1

Romelanda UF – FC Bosona 4-3

 

FC Komarken har nu vunnit sina tio första matcher i årets seriespel och är tillsammans med 6C:s Sandarna BK (också tio raka) enda lagen som fortfarande inte tappat poäng. I fredags blev det 2-1 hemma mot Björndammens BK efter att FCK gjort mål både tidigt i den första halvleken (Jafet Menghestab) och tidigt i den andra (Dilan Hassan). Aleksander Petrovskis reducering kom inte förrän i den 82:a minuten.

Komarkens tränare Milan Tanaskovic sa så här om den tionde raka segern:

”Serien vände i och med detta mötet och det var ett Björndammen som hade gjort läxan från första mötet och spelade mycket mer organiserat i försvaret denna gången. Trots att man saknade ett par spelare till matchen tycker jag man stod upp bra även om det var vi som hade bollinnehavet och målchanserna. Redan efter åtta minuter sätter vi dessutom 1-0 efter ett snyggt anfall där Carl Gustafsson får ett fint läge på halvvolley men väljer istället att passa bollen in till Jafet Mengestab som från nära håll enkelt sätter bollen i mål. Vi skapar en handfull riktigt bra målchanser till utan att utöka ledningen. Vi går ner oss sista kvarten efter att ha gjort det bra första halvtimmen. I andra halvleken får vi tidig utdelning igen när en frispark slagen av Fernando Echenique når Dilan Hassan som skarvar in 2-0 efter drygt 50 minuters spel. Spelbilden är lik den i första halvlek där vi har mycket boll och där Björndammen är farliga när de ställer om fort med sina kontringar. Vi har ett par möjligheter att punktera matchen innehållande fyra frilägen med målvakten som gjorde det riktigt bra i andra halvleken. Istället är det Björndammen som gör matchens sista mål när vi står och sover på en frispark som nickas in i mål. Matchen slutar 2-1 och det var en riktigt blöt tillställning med ett par kraftiga regnskurar som drog ner betyget på underhållningen rejält. Vi tar med oss ytterligare tre poäng i bagaget och blickar fram emot de sista två matcherna innan uppehållet. Med tanke på att även United Africa vinner sina matcher finns det ingen risk för underskattning eller att slappna av inför resten av matcherna. Vi tar en match i taget och redan på onsdag väntar en tuff bortamatch mot Zenith.”

BBK:s tränare Edmond Shala hade följande analys av matchen:

”Själva uppladdningen hade ju kunnat börja bättre. På torsdagsträningen (dagen innan själva matchen) så har vi en avbytare till matchen, och det var JAG. Så hela min träning gick ut på att ringa runt till alla Björndammare som inte spelat fotboll på länge för att kolla om de kunde ställa upp. Då vi hade sju gubbar borta av olika anledningar. Men till slut så tackar några av dessa ja och vi får ihop ett lag. Jag är inte den som skyller förluster på att man inte har fullt lag, och det kommer jag inte göra nu heller. Men det hade underlättat liiite om man haft tillgång till alla spelare. Jag tycker vi gör en helt ok match, lite felpass då och då, i sista tredjedelen kunde vi varit lite noggrannare i sista passen. Annars är jag jättenöjd med killarna som går in och krigar i 90 minuter. Enligt mig så var vi värda minst en poäng. Vi skapade ett antal lägen där det MÅSTE vara mål. Men ett Komarken i flyt är svåra att rå på. Har inte så mycket mer att säga om matchen faktist. Nu är det bara att ladda batterierna till nästa batalj mot Utbynäs. Tre poäng där och sen tar vi semester.”

FCK leder självklart 5A, sex poäng före United Africa och har dessutom en match tillgodo. BBK är fyra men hade vi dubblat lagets poäng så hade de ändå inte gått om Komarken

 

Bakom suveräna Komarken jagar United Africa och Utbynäs och just de lagen möttes på Lemmingvallen i fredags. Det var gästerna United Africa som var starkare och som kunde vinna med 2-0 efter att båda målen kom i den första halvleken. Williams Ifeanyi Odili satte sitt sjunde mål för säsongen när han gjorde 1-0 och Christian Osita satte tvåan.

UAFC:s Eddy Osagie Alfred sa så här om segern:

”Yeah it’s a well deserved victory. Like told my boys i if you guys can win all the big teams in the serier, you guys are sure of promotion at the end of the season. But beating Utbynäs is not the end of the season. We will continue to work hard just to make sure we win every game that comes our way.”

USK:s Tom Berndtson sa så här om förlusten:

”Tuff match på förhand mot ett bra United Africa. Gjorde la inte det bättre att vi hade tre viktiga gubbar borta. Men vi har ganska bred trupp så kändes ganska bra inför matchen ändå. Första halvlek tycker jag är ganska jämn, möjligtvis litet spelövertag till Africa. Men känns ändå som vi skapar mer målchanser. Vi missar tyvärr en straff i första. Vi är la inte helt nöjda med hur vi släpper in de två målen som vi gör i första men Africa gör det bra. I andra halvlek så krigar vi på väldigt bra och fortsätter skapa väldigt farliga lägen men bollen vill inte in. Africa håller bra i bollen emellanåt och försöker kontra, men skapar inte så mycket vilket de inte behöver när de leder med 2-0. Africa tycker jag nog är det svåraste laget i serien att möta när det ena anfallet inte är likt det andra. Väldigt svårlästa och ett bra lag, så dom vinner inte orättvist trots att matchen kunde blivit annorlunda om vi fått in bollen på våra chanser.”

Utbynäs hade chansen att haka på toppstriden då de hade både Komarken och United Africa på hemmaplan men det blev alltså noll poäng i de matcherna och laget är nu avsågat från toppen. Det är elva poäng upp till Komarken (som även har en match tillgodo) och nu sju poäng upp till tvåan United Africa. USK kommer att få rikta in sig på att försvara sin tredjeplats om inte United Africa helt skulle tappa formen i höst.

Vi kan då konstatera att United Africa alltså är det enda laget som kan hota Komarken i toppen. I nuläget är det fyra poäng som skiljer och Komarken har en match mindre spelad. Komarken är självklart storfavoriter till seriesegern men det ska bli intressant att se om UAFC orkar göra det lite spännande iallafall.

 

Både Älvängen och Hisingen håller till på den undre halvan av tabellen men det var verkligen klasskillnad när lagen möttes då hemmalaget ÄIK vann med osannolika 9-1! Det var dock inte förrän efter paus som det rann iväg. ÄIK ledde med 2-1 i halvtid efter att Jesper Knaving satt ettan, HFC:s Braulio Rodriguez kvitterat och Niklas Ahlbom satt 2-1. Det var just firma Ahlbom & Knaving som levererade denna afton. Ahlbom slutade på fyra mål och Knaving tre!

Hisingens Paolo Rossi som såg matchen från läktaren sa så här om stor-förlusten:

”Total kollaps, deras #10 är topp-2 i serien och ska ha all respekt. Skönt med semester.”

Både ÄIK och HFC har elva inspelade poäng. ÄIK ligger före och är åtta men HFC (som är nia) har en match tillgodo. Hisingen har nu spelat klart för våren.

 

Romelanda tog ett viktigt kliv upp i tabellen när de hemmaslog FC BosonaRomevi med 4-3. Matchens stora förgrundsfigur var RUF:s Martin Persson som gjorde lagets alla fyra mål. Segermålet kom på nick i 91:a minuten!

Romelandas Henrik Björnrud sa så här om segern:

”En blöt fredag men Romevi gav ändå en fin gräsmatta. Det började tufft, 0-1 efter 3 minuter, tvåan kom tätt därpå. Efter 30 spelade så hittar vi en växel till och börjar spela fotboll. Det är oerhört jämt fram till slutsignal, men denna gången var det vår tur att avgöra sent. Viktig seger för oss.”

Bosona, som var med och nosade på toppen lite för ett tag sedan, har det tungt. Förlusten var lagets tredje raka och FCB kom till spel utan avbytare. Lagen skuggar varandra i tabellen där RUF är sjua och Bosona är sexa.

 

/Rasta