Vi fortsätter att plöja igenom serierna och det är dags för gamla fina 6A! Serien lever i högsta grad både i toppen och botten och det kommer bli en dramatisk höst för många lag i 6A!

Är det någon som undrar hur jag tippade så hittas det HÄR, och Dalla’s tippning av 6A HÄR.

 

DEN ROLIGA TOPPSTRIDEN:

1. Bergums IF 25 poäng

2. Tollereds IF 23 poäng

3. Bergsjön SK 22 poäng

4. Sveakurd FC 20 poäng

5. Bergsjö IF 20 poäng

 

Toppstriden i 6A omfattar i stort sätt hela den övre halvan och inte som det brukar vara i 6A (och många andra serier) efter halva säsongen, att ett eller två lag sticker iväg.

Lag som kommer ner från femman till 6A har historiskt haft det svårt att ta sig tillbaka snabbt och de senaste tio åren har inget nedflyttat lag gått upp direkt. 2017 blir kanske det året då den statistiken ändras då tabellen inför omstarten leds av Bergums IF. BIF har haft det tufft med nedflyttning från division 4 2015 och nedflyttning från division 5 2016 och bloggen trodde nog inte att Bergum skulle bli ett topplag i 6A direkt. Det har dock sett riktigt stabilt ut och det blev bara en förlust på hela våren och den kom synnerligen oväntat i sista matchen mot jumbon Partille IF SC med 0-1! Annars har det blivit fyra oavgjorda och sju segrar. Det har dock inte varit några storsegrar som vi vant oss vid i 6A men Bergum har fått jobbet gjort. Bergum blev av med sin bästa målskytt från förra året, Alexander Zakarian, och det har väl inte varit någon sprudlande offensiv där Oskar Larsson är målbäst med sina fem strutar.

Bakom Bergum i riktigt bra läge ligger rutinerade Tollereds IF. TIF har två raka tredjeplatser i 6A och känslan var väl att tåget kanske hade gått för en återkomst till femman med stommen med bland annat Mellberg, Hultberg och ”Lillis” Danielsson. Starten på säsongen spädde väl på den känslan då laget inledde med 2-2 mot Pushers för att sedan förlora med 0-5 mot Sveakurd hemma och då hade TIF en man mer i över en timme! Visst blev det 6-1 mot Real Maskin men 3-3 mot Bergsjön SK och 0-2 mot Bergum gjorde att Tollered var långt efter i tabellen. Laget tog sig dock samman och avslutade våren med sex raka segrar och bland annat 9-1 mot Götaholm och 7-1 mot Partille. Då inget annat lag i toppen riktigt ryckte ifrån så är plötsligt Tollered direkt inblandade i toppstriden inför hösten. Inte oväntat är Björn Mellberg med i skytteliga-toppen med sina tio mål. TIF har dessutom en match tillgodo på serieledarna Bergum.

En av vårens stora överraskningar i 6A är utan tvekan Bergsjön SK. Före detta Somalia SK hade sin bästa säsong någonsin 2016 då laget slutade femma och verkar ha byggt vidare på detta. Det unga BSK både inledde och avslutade vårsäsongen med att derby-slå nedflyttade och topptippade Bergsjö IF. Däremellan blev det bara två förluster, mot ettan Bergum och Sveakurd. Det blev dock fyra oavgjorda matcher men även fina segrar och bland annat 8-0 mot Real Maskin. Abubakar Mohamed Mohamud är bäste målskytt för BSK under våren med sina sju mål och det ska bli riktig intressant att se om BSK kan hålla i hela hösten!

Förra året räckte inte Sveakurd FC riktigt till i topp-racet med Öjersjö IF och de fick ge sig till slut. Laget hade väl ingen jättebra uppladdning inför säsongen och självklart kom våren att präglas av den ytterst tragiska dödskjutningen av klubbens ordförande och spelare Alan Amin. SFC spelade till slut bara nio matcher där de stundtals visade klassen som gjorde dem till ett  topplag förra året. 5-0 mot Tollered och 9-1 mot Real Maskin vittnade om att offensiven fanns kvar. Den enda förlusten under våren kom mot nykomlingen Gamlestaden med 2-4. Pasar Sulaiman är lagets bäste målskytt med sina nio mål. SFC har dessutom tre matcher mindre spelade än ettan Bergum och är bara fem poäng bakom.

Nedflyttade Bergsjö IF var länge med i den absoluta toppen av 6A men en svag avslutning förstörde lite av våren. Efter en lite trevande start med förlust mot Bergsjön SK och oavgjort mot Bergum kom BIF igång ordentligt och radade upp sex raka segrar och laget var uppe och drog i toppen. Avslutningen blev dock inte lika rolig och laget föll hemma mot Tollered (0-1), spelade 1-1 mot Croatia och sedan blev det förlust igen mot BSK i sista matchen innan sommaren. Lamin ”T-J” Kanteh är lagets bästa målskytt med tio mål.

 

DET TUNNA MITTENSKIKTET:

6. Gamlestaden FF 20 poäng

7. Croatia Göteborg 15 poäng

8. Pushers BK 12 poäng

 

Möjligen skulle nykomlingen Gamlestaden också ha räknats in som inblandade i toppstriden men gränsen måste dras någonstans och GaFF har dessutom en match mer spelad än femman Bergsjö IF. Bloggen trodde mycket på GaFF inför säsongen men laget har väl inte riktigt växlat upp det topplaget som det fanns förhoppningar om. Starten var ingen höjdare med två oavgjorda och en förlust på den tre första matcherna. GaFF rådde inte riktigt på lagen framför i tabellen och det blev förluster mot Bergsjön och Tollered och även om det blev en seger mot Sveakurd så avslutades våren med 0-1 mot bottenlaget Real Maskin. En stabil och godkänd vår för nykomlingen men alldeles för ojämna för att blanda sig i toppen. Vi får se om de kan hitta formen till hösten och kanske klättra några placeringar. Axel Karlténius är bäste målskytt med sina nio mål.

Bloggen trodde att Croatia kanske skulle kunna blanda sig i toppen då de på pappret har ett riktigt fint lag, men som alla vet vinns inga matcher på pappret. Laget har spelat sex oavgjorda matcher och tappat en hel del poäng i slutet av matcherna när orken har trutit och ledningar har tappats. Offensivt har det sett bra ut och laget har seriens bäste målskytt i Berat Deniz (12 mål). Croatia förlorade bara mot Bergsjön SK och Gamlestaden under våren men de många lika-matcherna ställde till det lite och laget för räkna med en mittenplacering i år.

Pushers BK får räknas som mittenlag men det inte många poäng ner till de jagande bottenlaget. PBK hamnade ju efter en hel del snurr till slut i 6A, en för dem helt ny serie. 6A blev till en början en besvärlig ny bekantskap för Pushers och efter fyra omgångar stod laget på två poäng. Bosse Strand ordande dock första trean med två mål i 2-1 segern hemma på Gröna Vallen mot Götaholm. Pushers hittade lite form och spelade 1-1 mot Lekstorp och slog Partille med 4-1. Poängskörden skickade upp PBK i tabellen och bort från bottenträsket. PBK rådde inte på lagen framför och föll mot Bergsjö IF, Gamlestaden, Sveakurd och Tollered men fick med sig en viktig 4-1 seger mot Real Maskin. Pushers har tagit segrar mot rätt lag då de vunnit sina matcher mot seriens tre bottenlag: Real, Partille och Götaholm. Kan de fortsätta den trenden efter sommaren så ska kontraktet inte vara något problem. Börjar dock lagen bakom vakna till så kan det bli svettigt. Oscar Ferney Johansson har målat fem gånger under våren och med det är han bäst i PBK.

 

DET TAJTA BOTTENTRÄSKET:

9. Lekstorps IF 9 poäng

10. Götaholm BK 8 poäng

11. Real Maskin BK 8 poäng

12. Partille IF SC 8 poäng

 

Precis om toppen av 6A är botten riktigt jämn då det trängs fyra lag inom en poäng. Gråbo-laget Lekstorp har haft en nedåtgående spiral de senaste åren och det var inte helt oväntat att de skulle återfinnas i bottenstriden. Offensivt har det varit riktigt knapert och laget har bara mäktat med nio mål framåtelva matcher, dessutom med nio olika målskyttar! Målen har dock kommit i rätt matcher och gjort att LIF ändå skrapat ihop nio poäng. Dock bara två segrar men de kom mot bottenkollegorna Real Maskin (1-0) och Götaholm (2-1). Laget hade annars en tung mittenperiod med 2-8 mot Bergsjö IF, WO mot Gamlestaden, förvisso 1-1 mot Pushers men sen 0-5 mot Tollered och 1-6 mot Croatia. Avslutningen gav dock lite hopp inför hösten. 0-0 mot överraskningslaget Bergsjön SK, bara 0-1 mot serieledarna Bergum samt 2-1 i sista matchen mot Götaholm.

Självklart gör det ont att se mitt gamla lag Götaholm var insyltade i bottenstriden. Klubben gör sin elfte raka säsong i 6A och det är väl egentligen bara 2012 som laget varit i närheten av nedflyttningshotet då laget slutade nia. Annars har det varit stabila placeringar på den övre halvan nästan varje säsong. På pappret har GBK en bra trupp, även om den inte har den spetsen som fanns för några år sedan, men som för många andra klubbar har det varit dåligt uppslutning på träning och matcher. Säsongen började dock helt ok med 1-1 i premiären och sedan hela 8-0 mot Partille i matchen efter. Tyvärr var det slut på det roliga efter det och GBK inledde en svit på tio matcher utan seger! Att Götaholm inte skulle rå på topplagen var väl ganska klart men det blev tre riktigt kostsamma uddamålsförluster mot Pushers (1-2), Real Maskin (2-3) och returen mot Lekstorp (1-2). I den sista matchen innan sommaren kom dock äntligen en till seger när Partille besegrades med 3-2 efter att Shahram Mansouri satt segermålet på straff med fyra minuter kvar! Tufft för Götaholm alltså men klubben har en kärna av spelare som verkligen brinner för klubben och som tar sitt ansvar och förhoppningvis kan det rädda kvar klubben. Litet minus dock då GBK har en match mer spelad än lagen bakom och två fler än LIF. Målmässigt har Götaholm levererat bra och Fenan Zemui är bäst med sina åtta mål.

Ett annat lag som har det riktigt tufft är Real Maskin. Laget gör sin fjärde säsong i 6A och förutom debutsäsong, då de höll sig kvar på målskillnad, har laget två stabila sjätteplatser. Detta ledde väl till en liten slentrian-tippning av bloggen med tron att Real nu hade etablerat sig i sexan som ett stabilt mittenlag. Laget fick en bedrövlig start med 1-9 mot Sveakurd i premiären och det rullade på med storförluster även mot Tollered (1-6) och Bergsjön SK (0-8) men även förluster i de jämnare matcherna. Det blev till exempel 0-1 mot Lekstorp och 2-3 mot Croatia. Ett litet fall framåt var 2-2 matchen mot topplaget Bergum men efter nio matcher hade Real fortfarande inte vunnit! I ödesmatchen mot Götaholm blev det dock seger 3-2 efter bland annat två Lukas Wallmander-mål. Returen mot Sveakurd förlorades med 1-5 men i sista matchen kom den andra segern efter 1-0 mot Gamlestaden FF. Inte oväntat har Real haft lite problem med målskyttet och Lukas Wallmander är bäst med sina fyra strutar.

Partille IF SC är ett rutinerat lindansargäng och sen laget gick upp i 6A har det blivit tre niondeplatser och en tiondeplats! Laget har även med största sannolikhet klarat sig kvar några år på grund av att andra lag lagt ner. Så trots att laget ligger sist så är det nog ingen större stress hos Partille. Som hos de andra bottengängen har laget inte alls rått på toppenskiktet med ett stort undantag. I vårens näst sista match blev det vinst mot serieledarna Bergums med 1-0 efter att Jonathan Johansson gjort mål på en av få Partille-chanser och Robin Svensson spikat igen kassen! En välbehövlig seger då den enda andra vinsten kom mot Lekstorp (2-1). Annars har det varit en hel del storförluster, 0-8 mot Götaholm, 1-6 mot Gamlestaden, 1-7 mot Tollered och 0-5 mot Bergsjön SK. Partille har släppt in flest mål i 6A med sina 49. Av de 18 målen framåt är Martin Björkdahl hetast med sina fem.

Det kommer bli en gastkramande bottenstrid i 6A där självklart mötena mellan bottenlagen kommer att avgöra. I sista omgången möts till exempel Götaholm och Real Maskin.

Vad som är riktigt roligt dock är att 6A fortfarande har 12 aktiva lag. De åtta senaste säsongerna har ett eller flera lag inte fullföljt seriespel.

 

/Rasta