Ytterligare en serie med en tajt bottenstrid och två överlägsna topplag där Kållered tog ett stort steg mot serieseger när de innan uppehållet vann mot GFF. Bottenstriden glöder dock. Många lag fortfarande inblandade.

Som ni kan se.

 1. Kållered – Serieledare med fem poängs marginal och dessutom har båda matcherna mot GFF spelats och därmed har de nästan avgjort detta. Bara släppt sju mål på fjorton matcher. Magiskt. Enormt. Dessutom flest mål i serien. Såg de blåklädda mot Väster och imponerades inte något särskilt men onekligen var det en plattmatch då de inte förlorat ännu och gjort massvis av bra insatser. Seriesegrarna till 90%.
 2. GFF – Om de GFF löst en va  matcherna mot Kållered hade de ju varit riktigt spännande men det är bara åtta matcher kvar att göra något på i höst och det räcker nog tyvärr inte. Har sju poäng tillgodo på Dalen men en match mer spelad. Har ändå gjort det bättre än jag trodde och har ju goda möjligheter att få kvala i höst, men Dalen var starka på hösten förra året och ser ju onekligen ut att ha varvat upp fint hittills. Spelar en småtrevlig fotboll och kommer få ett lyft på nylagda Majvallen.
 3. Dalen – Tre segrar på fyra sista och ett kryss. Det räcker långt och resan upp har varit rejäl, har ett gediget fysiskt lag som har ett riktigt smygläge inför hösten. Skulle säga att Dalens läge gentemot GFF är 35/65 nånstans vilket är helt ok. Imponerande vår med tanke på att Bångens gick till Qviding, David Shamoun och Eliasson har delat på forna skyttekungens mål i år.
 4. Mölnlycke/Sjövalla – Har tillsammans med Väster gjort minst mål i serien och då förstår vi att det är ett försvarsstarkt lag som ändå håller fjärdeplatsen. Fin vårsäsong med en svag avslutning där de såg riktigt segt ut på sina håll. Har en hel del rutinerade och duktiga fotbollsspelare men har inte spetskompetensen i djupledsspelet och blir då inte riktigt lika luriga att ha och göra med som de övriga topplagen.
 5. Öckerö – Nye tränaren Andreas Larsson har lett de vinröda till en bra vårsäsong där man inte är långt efter tredjeplatsen. Släppt en hel del mål och då har ett stundtals positivt spel inte räckt så långt som det borde gjort. En del skador av och till. Fernando Martins De Souza har fortsatt leverera framåt och kan mycket väl lyfta lite till i höst men då måste försvarsspelet skärpas.
 6. Velebit – Efter tränarbyte och en riktigt svag start på säsongen har Velebit lyft. Fick in Utkovic i truppen som naturligtvis är klass och tillsammans med övriga rävarna som varit med länge nu så har de klättrat upp på säker mark och kommer klara lösa kontraktet. Inledningsvis såg det inte bra ut. Inte alls. Men nu så. Kan ta några platser till under hösten.
 7. Mölnlycke IF – Pigga nykomlingen har plockat en hel del poäng och även om de inte kan slappna av riktigt ännu så tror jag att kontraktet löser sig rätt kvickt under hösten. Vogel fortsätter att utvecklas men det finns flera väldigt intressanta spelare i truppen som kan bli riktigt fina på sikt. Gjort en förvånande starkt säsong. Vid vinst mot Ytterby i uppstarten så skulle jag säga att kontraktet kan vara säkrat i stort. Ungdomligt lag.
 8. Björkö – Viktiga fyra poäng på de två sista matcherna innan sommaren. Kommer i höst fortsätta plocka treorna på hemmaplan men kommer väl som vanligt ha det tufft borta men har vunnit rätt matcher i år även om hemmaförlusten mot Ytterby lär vara tung. Tappade en del folk inför året och säsongen hittills är fullt godkänd men kan inte slappna av kring nedflyttning ännu.
 9. Mölndal – jag är som vanligt förvånad. Men nu skall jag sluta bli det. Mölndal har onekligen inte lyckats växla upp i fyran som jag trodde de skulle klara av. Lär lösa kontraktet men är väldigt ojämna i sina prestationer och får koncentrera sig på att hålla sig ovan strecket i höst. Knappt godkänt om man ser till material och kompetens på plan.
 10. Väster – Väster är illa ute. Igen. Löser man det igen? Inte alls omöjligt. Felix Hermansson och Gabriel Cederborg är två bra offensiva pjäser som tillkommit sent i juni, breddar en rätt trupp och ger en hel del spets till offensiven. I övrigt är det fina namn på en del gubbar som onekligen varit bättre tidigare år och nu gäller det att förbättra en hel del. Annars tror jag Väster åker ur.
 11. Eriksberg – Nästjumbo och en svag vår bakom sig då är det både och att gå på semester. Skönt med paus samtidigt är väl inte känslan jätteskön. Har tappat x antal mål med Max Elegskog och det ser inte bra ut, förlorade mot Mölndal innan uppehållet och det kan ha blivit dyrbart. Samma gubbar i många år som varit tongivande nu men det känns inte som de riktigt håller samma nivå i nuläget. Lever på ett stabilt kollektivt men spetsen att klara nytt kontrakten, finns den? 50/50 skulle jag säga. Men det blir en rejäl kamp i höst för överlevnad.
 12. Ytterby – Tvåan till trean. Trean till fyran. Fyran till femman? Risken är stor. Men segern mot Björkö var monumental helt klart och med tränarbytet där Thornberg tillbaka så tror jag faktiskt att Ytterby kan rida ut detta i höst. Men det krävs nästan en positiv start. MIF, Dalen och Mölndal, på de tre matcherna lär det behövas tre-fyra poäng, mindre än det så blir det nog tufft att reda ut det.

 

Betyg: 

Toppstriden drar i stort ner betyget. Kållered har snart avgjort detta och gör GFF en bra insats i höst kommer kvalplatsen vara avgjord snart också. Bottenstriden intressant. 3-4 lag som kommer slita för överlevnad men just nu glöder inte serien.

2/5 koner.

 

 

 

///Dalla