Vi kör på med sammanfattningarna och turen har kommit till 6D!

Om någon undrar hur vi tippade inför säsongen så hittas det här: Rasta och Dalla. Det går väl att konstatera att båda två hade tippat överraskningsläget Hålta betydligt lägre ner i tabellen och Bjurslätt betydligt högre upp då båda hade BIF som seriesegrare!

 

DEN TÄTA TOPPSTRIDEN:

1. FTU 33 poäng

2. IF Warta 26 poäng

3 Hålta IK 26 poäng

 

Att nykomlingen Förenad Turisk Ungdom skulle tillhöra kom inte som någon överraskning. Laget inledde strålande och efter sju omgångar hade laget sex vinster och bara en oavgjort (4-4 mot Bosna IF). Förutom 7-2 mot Björkåsen och 4-0 mot Backatorp var det ganska jämna matcher målmässigt men där FTU var starkast. Den andra halvan av våren blev dock inte lika överlägsen som inledningen. Första förlusten kom mot Neutrala (2-3)och det blev 1-1 mot både Hålta och Diseröd. Poängtappen gjorde att både Warta och Hålta blandade sig i rejält. I näst sista omgången var möttes just FTU och Warta och det blev en viktig 3-1 seger för FTU. Våren avslutades med 13-0 mot jumbon Björkåsen! FTU har gjort överlägset flest mål i 6D med sina 55 och Saim Duman är bäst med sina tolv. FTU leder med sju poäng före Warta som dock har två matcher tillgodo! Det kan alltså bli en riktigt tight toppstrid i höst!

Känslan inför säsongen var att Warta kanske hade något intressant på gång men det var väl få som trodde att de skulle räcka hela vägen till en toppstrid? Laget har dock varit riktigt pigga men hamnade några matcher efter många lag vilket gjorde att de kanske inte riktigt togs som en toppkandidat ändå. På de elva första matcherna förlorade dock laget bara en match, 0-2 mot FTU i tredje matchen. Det blev även två oavgjorda (1-1 mot Backatorp och 2-2 mot Hälsö) och resten segrar! Warta bjöd bland annat på 9-2 mot Bosna och 4-1 mot toppkonkurrenten Hålta. Vårsäsongen avslutades dock med returen mot FTU och det blev alltså förlust igen. Warta kommer dock vara med riktigt bra i höst då de har två matcher tillgodo på FTU och är sju poäng bakom. Segrar i gängmatcherna och de kan bli en fight enda in i kaklet! Emir Ajanovic är Wartas bästa målskytt med åtta mål.

6D:s största positiva överraskning, iallafall i bloggens ögon, är utan tvekan Hålta IK. Laget har åkt upp och ner lite mellan sexan och sjuan de senaste åren och slutade nia i 6D förra året. I år har laget dock än så länge levererat och har blandat sig i toppstriden. Det började väl lite sådär och laget föll både mot Bosna (1-2), Neutrala (1-3) och Warta (1-4) under första halvan av våren. Avslutningen var dock starkare och laget gick obesegrat i sina sex sista matcher med fyra segrar och två oavgjorda, bland annat 1-1 mot serieledarna FTU. Tobias Hildesson är med i skytteligatoppen med sina 12 mål. Inför omstarten är HIF sju poäng efter FTU med en match mindre spelad.

DEN BREDA MITTEN:

4. Bosna IF 18 poäng

5. Hälsö BK 17 poäng

6. Neutrala IF 17 poäng

7. IF Vardar/Makedonija 17 poäng

8. Backatorps IF 16 poäng

9. Bjurslätts IF 16 poäng

 

Bakom topptrion trängs en hel del lag. Bosna IF är ett av de mer svårtippade lagen i lokalfotbollen då de blandat en hel del de senaste åren, ibland inblandade i toppstriden, ibland stabilt mittenlag och häromåret höll de på att åka ut. Under våren var Bosna med bra även om de hade en svit på fyra matcher utan vinst. Tre matcher slutade dock oavgjorda, blanda annat 4-4 mot topplaget FTU. Efter den matchen hittade laget lite form och flow. Tre raka vinster, förvisso med lag i botten, och Bosna såg plötsligt ut som ett topplag. Vad som sen hände vet faktiskt inte bloggen då tyvärr inte insynen är så bra. Laget förlorade iallafall sina tre sista matcher med sammanlagt 19-3! 2-9 mot Warta följdes upp av 1-3 mot Backatorp och 0-7 mot Hälsö! Toppstriden är körd om nu inte alla tre lagen framför helt säckar ihop. Emir Skandric är iallafall med i skytteligatoppen med sina 12 mål.

Hälsö har svarat för en stabil vår där de dock aldrig fick igång någon längre segersvit men heller aldrig hade någon riktigt tung svacka. Poäng trillade in i ganska jämn takt och det var inte förrän i slutet som både de lite större vinster och förlusterna kom. HBK slog Backatorp med 6-0 och Bosna med 7-0 men mellan de två matcherna föll de med 0-4 mot Hålta! Gustav Börjesson är piggaste målskytten i ö-laget med sina tio fullträffar.

Neutrala är ännu ett 6D-lag som alltid är svåra att placera. Laget åkte egentligen ur 6D förra året men fick tillbaka platsen på grund av att andra lag la ner eller tackade nej till uppflyttning. Det ska dock sägas att förra årets bottenstrid innefattade i stort sätt halva serien och avgjordes inte förrän i slutet. Med tanke på hur förra säsongen såg ut så är nog Neutrala nöjda med att vara sexa inför uppehållet. Laget var dock lite segstartat och hade bara en poäng efter fyra matcher. Avslutningen var dock mycket bättre med fem vinster och en oavgjord på de sista sex matcherna! Neutrala blev dessutom enda laget i 6D som lyckades med att besegra FTU. Laget har hållit det ganska lugnt både med insläppta mål och gjorda mål jämfört med resten av serien och Yahye Bashir Abdi är bäste målskytt med blygsamma fyra mål. Neutrala har faktiskt också hela fyra matcher mindre spelade än FTU i toppen och skulle tekniskt sett kunna hamna bara fyra poäng bakom!

Vardar/Makedonija får tyvärr ses som en av de negativa överraskningarna än så länge i årets 6D. Bloggen trodde mycket på laget inför säsongen och att de skulle kunna blanda sig i toppstriden men det har inte riktigt funkat. Efter premiärvinsten mot Backatorp (3-2) spelade Vardar bort sig från toppen då de gick sex matcher utan vinst! Den dystra sviten inleddes med två oavgjorda matcher men sen följde fyra raka förluster. Förutom 2-7 mot Hålta var det dock uddamålsförluster och Vardar hade uppenbarligen inte marginalerna med sig! Efter sju omgångar var laget näst sist men en starkt avslutning redde upp det hela. Möjligen fick Vardar ett kvitto på att de kunde prestera bra efter 1-2 mot topplaget FTU för efter den förlusten blev det fyra segrar (förvisso en på WO mot Björkåsen) på de fem sista matcherna och förlusten kom mot topplaget Warta. Lorend Qerkinaj är bäste målskytt med sex mål.

Backatorps IF hade en lite strulig försäsong med jakt på både tränare och spelare men har ändå stått för en stabil vår. Visst, de har inte rått på topplagen FTU och Hålta (1-1 mot Warta) och har prickat in några storsegrar (8-1 mot Björkåsen, 7-0 mot Neutrala) men även åkte på några bottennapp själva, bland annat 0-6 mot Hälsö. Har väl gjort ungefär vad som förväntades. Glädjande iallafall för laget att seriens målfarligaste spelare hittills, Achraf El Messaoudi (13 mål) återfinns hos BIF.

Bjurslätts IF är utan tvekan seriens största negativa överraskning. Tvåa i 6D förra året efter Hisingen FC, ungefär samma trupp och en riktig bra försäsong med fina resultat. Den kombinationen gav laget förstaplatsen hos bloggens båda ”experter” inför säsongen. Om det var bloggen som överskattade Bjurslätt eller om laget helt enkelt underpresterat ordentligt låter vi vara osagt men någon rolig vår har laget inte haft. Det började visserligen programenligt med en 7-2 seger i premiären mot blivande jumbon Björkåsen men sen tog det roliga slut. Tre raka förluster där 3-6 mot Backtorp stack ut mest. Visst kom det en förbättring och laget vann några matcher men hade inget att sätta emot varken Hålta (2-5) eller FTU (1-6). Laget föll även mot bottengänget Diseröd (1-2) innan våren iallafall avslutades med två segrar och lite mål framåt. Benny Brunberg och Jonathan Wennergren är bäst i Bjurslätt med sina sju mål.

BOTTENSTRIDEN:

10. Diseröd SK 11 poäng

11. Hermansby IF 6 poäng

12. BK Björkåsen 0 poäng

 

Diseröd SK gör sin tredje säsong i 6D och bloggen tänkte väl lite slentrian-mässigt att DSK nu var ett etablerat mittenlag och trodde därför på en placering ett antal platser högre upp. Våren kan väl sammanfattas som hyfsat i början, katastrof i mitten, och hyfsad i slutet. DSK inledde nämligen årets 6D med två segrar på de tre första matcherna men inledde sedan en svit på fem raka förluster, många av dem med uddamålet. Slutet blev dock aningen bättre med fem poäng på de sista tre matcherna och oavgjort både mot FTU och Hålta. DSK har dock bara mäktat med 19 mål och Daniel Broman är bäst med sina fyra.

Hermansby har hållit till på den nedre halvan sen de tog klivet upp från sjuan för några år sedan och undvek jumboplatsen med hjälp av målskillnad förra säsongen. Så det var ganska troligt att HIF skulle kämpa i botten även i år. Nio förluster och bara två segrar har det blivit under våren. En av vinsterna kom inte oväntat mot tok-jumbon Björkåsen (6-0) och den andra kom hemma mot Hälsö. HIF har dock inte varit något klassiskt strykgäng och av förlusterna så är fyra med uddamålet, bland annat båda mötena med serieledarna FTU (2-3 och 3-4). Visst har det runnit iväg lite i några matcherna men Hermansby kan nog plocka fler poäng till hösten och Diseröd närmast framför få se upp.

BK Björkåsen blev uppflyttade som femma från 7B och det har varit uppenbart att de inte hållit division 6-nivå under våren. Enligt de rapporterna bloggen fått är det väldigt få spelare på träning och laget fick till och med lämna WO i en match. Vi får självklart hoppas att laget fullföljer säsongen för att sedan ta nya tag i sjuan. Björkåsen har alltså förlorat samtliga sina 13 matcher under våren med ett snitt på 1-6. 13-82 i målskillnad säger sitt och målmässigt var det väl egentligen vara i matchen mot Diseröd (3-4) som de var med målmässigt. Rohan Nunes är bäst med sina fyra mål.

 

/Rasta