Serien jag själv verkar i som i år klivit igång riktigt fint om man skall se till att det finns spänning både i toppen och botten ännu så länge även om Finlandia och Styrsö klev ifrån lite precis innan sommaren. Men den kampen kan bli riktigt kul i höst också.

 1. Finlandia AIF – Väntade serieledare. Har gjort en riktigt stabil vårsäsong och har ju detta som i en liten ask nu. Nyförvärvet Kapella har visat sig vara väldigt nyttig som väntat och när han spelat(vilket han oftast gör) så är Finlandia bra och svårforcerade. Men den som imponerat mest på mig är dock Rikard Olsson som verkligen klivit fram i år i offensiven och tillsammans med Keric bildar han en fruktad duo framåt där Keric oftast syns men Olsson har varit briljant i vår. Har också haft marginalerna med sig i matcherna som man underpresterat som t.ex. Hovås/Billdal och Lagårn. Gör Finlandia inte bort sig kommer de spela om seriesegern borta mot Styrsö i sista omgången om de inte redan avgjort då.
 2. Styrsö BK – Ramlade ur fyran och inledde med att förlora mot Linné, FCF och Hällesåker tidigt på säsongen men därefter obesegrade och har gjort en magisk säsong. Seriens i särklass bästa mittback i Arvid och anfallsduon Ekman/Janicijevic har växlat upp rejält. Men framförallt skall vi lyfta fram Niklas Müller som från sitt högermittfält klivit både in i banan och gjort massvis av mål samtidigt som han utvecklats rejält sen senast jag såg honom. Har en massa hemmamatcher kvar och med formen som de bjudit på så kan de mycket väl vinna serien. I nuläget är det bara de grönvita som jag kan se hota över hösten gentemot Finlandia. Har en enorm kontinuitet på spelarna likt inget annat lag i serien har.
 3. Donsö IS – Snäppet sämre än ö-kollegan. Vinner allt hemma och har det tuffare bort. I höst skall de spela hemma mot Styrsö men borta mot Finlandia, FCF, Balltorp t.ex. tufft att haka på toppstriden då. Har Albert Jansson som precis likt förra året inledde serien riktigt bra för att sen gå till sjöss och tappa fart i de matcherna han varit med därefter. Anders Jansson seriens bästa centrala mittfältare? Ja jag tror det. Bra struktur på laget och pånyttfödde Simon Gustafsson på topp fyller på ett ungt lag med rutin. Lär komma taggade till hösten vill knappast släppa iväg Styrsö för långt.
 4. FC Fiskebäck – En säsong över all förväntan för vår del och när man nu bjudits in i matchen vill man ju självfallet kriga på för att haka på.. Augusti brukar dock inte vara där vi är starkast av erfarenhet. Derbyförlusten svider fortfarande mot KBK i övrigt har vi förlorat mot ettan, tvåan och trean på bortaplan, där jag tycker vi varit rejält med i matcherna mot Donsö 0-2 och Styrsö 2-3 men inte räckt hela vägen fram. Har som vanligt gått runt på väldigt mycket folk och det skiljer ju oss mot Finlandia och Styrsö i toppen, vi har inte riktigt samma att gå på där. Minns att vi vid motsvarande tid förra året drog på oss åtta raka förluster. Det är inte aktuellt i år.
 5. Balltorps FF – Inledde svajigt. Men oj vad bra man varit i många matcher i år. Och nu har man hugg på topp tre och vi vet ju inte vad det kan leda till i höst när det gäller kval och dylikt. Vimlar av offensiv kraft i ett lag som har toppspelare i Kurti, Lundqvist, Pringle, Saltagic, Kalassina t.ex. som skulle lira lätt i alla lag i serien. Otroligt vasst där, lite svagare defensivt men har ju också en offensiv modell som bygger på full fart, har tappat en del onödiga poäng men snyggade till det med Finlandia borta i sista matchen. Tar väl kanske inte in poängen på Finlandia men tvåa är inte omöjligt om Styrsö går på nån nit.
 6. Härryda IF – Seriens positiva överraskning som förlorade tre matcher på raken i avslutningen, FCF, Näset och Styrsö men som gjorde en riktigt stark match mot Styrsö borta och förtjänade poäng. Har som nykomling verkligen imponerat i många matcher, otroligt svårspelat lag som mycket väl kan vara det starkaste kollektivet ihop och som får ihop massor av sin trupp. Inleder hösten tufft borta mot Donsö.
 7. Masthuggets BK – varit väldigt ojämna hittills. Fem segrar och sju förluster vittnar ju om det. Mittbacken Robert blir en viktig comeback i höst då finns det kvalité att slå alla lag rätt dag. Lär väl sluta där nånstans man befinner sig just nu. Har en ganska liten trupp där flera viktiga pjäser spelar med ojämna mellanrum. Robin Nilsson riktigt fin spelare.
 8. Näsets SK – Seriens negativa överraskning. Det var inte många minuter från fyran förra året där kvalet nästan var hemma. Men istället har man haft det tufft i år. Skador på viktiga pjäser men också en kollektiv besvikelse från förra året har det sett ut som. Lägg till två tränarbyten. Ja de vinröda är inte riktigt där just nu. Potentialen finns där och kan ju spela väldigt avslappnat i höst, det kanske gör att de lättar. Skall plocka några placeringar till.
 9. Kungsladugårds BK – Ungdomarna inledde starkt och körde bland annat över oss. Massvis med potential men har gått tyngre därefter, snyggade dock till serien på slutet men är absolut inblandade i platserna om att undvika nedflyttning. Tappar duktige Anjan Nilsson för utlandet men har en kapten i toppslag. Martin Vallin öser in mål och gör det ena drömmålet efter det andra. Lär behöva vinna 2-3 matcher av de sista nio för att lösa kontraktet.
 10. Hovås/Billdals IF – En tung vår trots att man hämtade in Olof Möller till anfallet. Och han har redan hunnit med att göra tio(!) mål. Enormt egentligen i ett lag som gått tungt och samtidigt dök han upp mitt i serien. Har inte fått till det som kollektiv i år, Möller, Blixt och Borén står för offensiven men har inte kunnat bidra i alla matcher. Behöver växla upp i höst annars blir det lurigt när två lag jagar bakom.
 11. Hällesåker IF – Det är som vanligt. Johan Gunnarsson gör massor av mål och bär laget. Och man kämpar i nedre delen av tabellen och det har man gjort några år nu. Men de har släppt in hela 50 mål och då hamnar man långt ner oavsett hur många mål som Gunnarsson gör. Har nu åtta matcher på sig att göra något riktigt bra av detta. Dock så är schemat tufft. Borta mot Styrsö, Balltorp, Näset t.ex.
 12. FC Linné – Åkte ur fyran förra året och det som fungerade i femman förra gången när spelskickligheten fick råda fungerar inte nu när konditionen inte är där. Finns många mycket skickliga spelare men räcker ändå inte till. Har en nyckelmatch mot Hällesåker i höstupptakten vinner man inte där, då ser det mörkt ut, räddade ju säsongen med segern mot Lagårn innan uppehållet och nu skall de göra något av detta. Har svårt att se Linné lösa det hela vägen dock.

 

Betyg på serien? 

5/5 av koner. Egentligen är det i nuläget bara Mastugget som plockat så mycket poäng att de kan glömma att oroa sig inför bottenstriden samtidigt är de för långt från toppen. Ett gott betyg till en serie. Härryda/Balltorp kan ju med en magisk höst plocka topp2 och i botten riskerar Näset och neråt åka ur om de gör en dålig höst. Spännande!

 

///Dalla