Nu är tiden inne när lagen i toppen och botten av de olika serierna börjar snegla mot treorna för att se om möjligheter till hur många lag som åker ur i treorna och därmed påverkar nedflyttning och uppflyttning i femmorna och sexorna. Hur man skall räkna där går vi igenom senare i veckan så nu ser vi bara över hur det ser ut för Göteborgslagen i treorna med sju omgångar kvar = en tredjedel.

Utläggningen om Sydvästra kan ni se här. 

Nordvästra Götaland.

SVG består ju bara av två lag från Göteborg. Tvärtom är det i NVG. Där består ju serien av hela tio lag från Göteborg och bara två från andra distrikt. Svane(Uddevalla) och Trollhättan BOIS. Tabellen har ni här.

Här har vi lite att fundera över. Ser vi till toppstriden så är fyra lag inblandade i den. Hisingsbacka, Virgo, Älvsborg och Gunnilse slåss om serieseger och en kvalplats till tvåan. Nykomlingen Hisingsbacka har ju slagläge med tre poängs marginal till kvalplatsen och det skall ju mycket till om Gunnilse som ligger fyra med 25 poäng skall komma ikapp Hisingsbacka med sju matcher kvar att spela.

Hisingsbacka

Har ett intressant spelschema kvar. Möter de tre andra topplagen, hemma mot Virgo och Gunnilse och borta mot Älvsborg. Men har också flera av de svagare lagen kvar att möta och jag tror de vinner de kommande tre matcherna mot Kärra, Kongahälla och Kortedala. Då skall de mycket till om de skall tappa bort resten på fyra sista matcherna även om de är tuffa matcher då.

Chans till serieseger: 50%

Virgo

Rutinerade gardet gör en riktigt stabil säsong i år och känns ju sådär ruggans stabila som bara ett rutinerat gäng kan göra. Skiljer ju sig ifrån de övriga lagen som är mer byggda med egna produkter än Virgo som har meritmässigt överlägset bäst lag. Tappade segern mot Landvetter i slutminuten i höstpremiären och vann sen hemma mot Gunnilse starkt med 3-2. Har ett väldigt tacksamt spelschema, det talar för en topp2-placering. Möter visserligen Hisingsbacka borta men har i övrigt idel lag från de nedre regionerna i tabellen och slipper dessutom bortaresor till Svane och Trollhättan i höst.

Chans till serieseger: 25%

Älvsborg

Har en hängmatch mot Landvetter gentemot de andra lagen som spelat en match mer. Vinst där är man ikapp Virgo poängmässigt. Blandat och gett under året ändå är man med så pass bra, det får man ge dem. Vann dessutom borta mot Hisingsbacka och har dem hemma i höst. Dubbla vinster mot Gunnilse får man också ge dem även om hemmaförlusten mot Virgo lär svida en del fortfarande. Har också ett ganska tacksamt schema men har bortamatcher mot Svane och Trollhättan kvar som lär bli tuffa på gräs. Hängmatchen mot Landvetter skall inte underskattas heller..

Chans till serieseger: 20%

Gunnilse

Var länge med men har inlett hösten med förluster mot Virgo och Älvsborg. Nu har man inte råd med fler poängtapp men det känns som man tappat lite styrfart när det gäller att vara som mest på tårna. Tufft schema. Borta mot Svane, Trollhättan, Hisingsbacka, derbyt mot Lärje ja det finns att bita i denna höst.

Chans till serieseger: 5%

Bottenstriden då? Hur många lag har vi där. Resterande typ. Ahlafors som ligger femma har bara två poäng ner till negativ kvalplats och fyra poäng till nedflyttning. Jämnt är ju bara förnamnet.

Kortedala på sina sju poäng är redan körda. De kan vi räkna bort. Landvetter har just nu sex poäng upp till kvalplatsen(en match mindre dock) och det är inget man städar av utan vidare. Årets negativa överraskning har haft det riktigt tufft i år och jag tror faktiskt inte matchen mot Blåvitt i Svenska Cupen är till deras fördel. De skulle behöva slita för sin överlevnad men nu snackas det mest om stormötet. VILKET inte alls är KONSTIGT.

Dock skall det sägas direkt att Landvetter har ett bra spelschema kvar. Bortsett från hängmatchen mot Älvsborg och Gunnilse denna omgång så har man bra läge att plocka bra med poäng i höst. Men de har ju varit rejält svårt att få det att lossna innan och det vänder ju inte från ingenstans. Landvetter behöver säkert vinna fyra av de sista åtta matcherna för att ha rimlig chans att lösa kontraktet.

Svane tog en enormt viktig seger mot Kortedala senast som gör att säsongen lever för Uddevala-laget. Men utan Knutsen har året varit tufft. Och spelschemat som är kvar. Kommande tre matcher är mot Älvsborg, Virgo och Gunnilse. Lägg till Landvetter borta och Ahlafors borta dessutom. Nej Svane bör åka ur.

Sen har vi tre lag på 19 poäng. Med en viss skillnad på trender. Kärra med fyra förluster på senaste fem som återigen ser ut att göra en dålig höst, förra året räckte det precis till nytt kontrakt. Kärra har tyvärr för deras del stora möjligheter att hamna bland de tre sämsta lagen och åka ur direkt. Kongahälla har varit jämna i en hackande form hela året och är svåra att sia om. Men har kvar att möta seriens tre bästa lag på sista sju matcherna. Det är ju inte optimalt. Bör ändå kunna reda ut detta.

Lärje Angered har en positiv trend. Tre segrar på senaste fem gör att klättringen börjat, riktigt starkt efter en dittills svag säsong. Har ett ganska tufft schema kvar men tror ändå känslan i gruppen är så pass positiv att man skall kunna lösa detta.

Trollhättan har efter en tung start på säsongen börjat vinna precis som jag spådde i somras och kommer snart ha säkrat kontraktet även om det just nu bara är tre poäng till nedflyttning. Kommer vinna åtminstone tre av sina återstående hemmamatcher och det räcker till nytt kontrakt. Ahlafors har bäst utgångsläge men gör man en dålig höst riskerar man att åka ur. Sju matcher kvar. Men där har Ahlafors ett ganska tufft kvarvarande schema och riskerar att bli rejält indragna i nedflyttningen.

Så här tror jag att det slutar:

Kval: Kongahälla

Nedflyttning: Kärra, Svane och Kortedala.

 

///Dalla