FK Kozara har aldrig spelat division 3-fotboll. Laget var ett stabilt division 4-lag mellan 2008-2010 men åkte ur 2011 och 2013 var laget bara en poäng och lite målskillnad från att åka ner i sexan. Vändning kom dock och laget vann 5A 2014 och har tillhört toppen av 4A sen dess. Efter fredagens omgång är det sex matcher kvar av årets 4A och Kozara leder med 12 poäng! Inget klart på pappret men sportchefen Savo Drobac har nog börjat planera guldfesten för 2018 lirar Gamlestadsklubben för första gången i trean!

 

4A har som vana att hålla sina omgångar kompakta och i fredags spelades HELA omgång 16 med följande resultat:

FREDAG 18/8

FK Kozara – Mossens BK 2-0

Jonsereds IF – Gårda BK 1-1

SKIF Semberija – Kode IF 1-0

Stenkullen GoIK – Nol IK 0-3

Lunden Överås BK – Partille IF FK 1-0

Guldhedens IK – Floda BoIF 1-1

 

FK Kozara tog alltså sin 14:e seger för säsongen men det satt ganska långt inne mot jumbon Mossens BK hemma på Gamlestadsvallen gräsmatta. Det var inte förrän med kvarten kvar som Kassim Coaney nickade in sitt tionde mål för säsongen och hemmalaget kunde andas ut. Kenan Galijatovic satte sedan tvåan på straff bara några minuter innan full tid.

Kozaras Daniel Pereira sa så här om segern:

”Det var tre sköna poäng som tar oss ett steg närmare vårt mål. Vi har gjort mycket bättre matcher, mycket enkla misstag som gjorde att Mossen kunde vara med och ge oss en match. Mossen kämpar på bra dem ger 100% i 90 minuter. Med lite tur eller bättre skärpa så kanske Mossen kunde fått med sig ett kryss eller om vi hade haft lite bättre skärpa så kanske vi hade vunnit med 5-0. Vi tar med oss det viktigaste och det är tre pinnar allt annat är ointressant. Önskar Mossen all lycka, med samma inställning som dem hade mot oss så kommer Mossen att ta poängen som krävs för att hålla sig kvar.”

Kozaras matchreferat hittas HÄR.

Kozara har nu alltså 12 poäng ner till tvåan Jonsered. Trean Gårda har dock en match tillgodo och kan hamna elva poäng bakom med lika många matcher. Det är dock mer detaljer, Kozara kommer att vinna 4A och spela i trean nästa år!

Vilken division jumbon Mossens BK kommer spela i 2018 är ännu inte klart men det mesta tyder på att det blir femman. Nio poäng upp till Lunden och Partille ska alltså tas in på sex matcher. Med tanke på att laget vunnit två av sina 16 första matcher känns det ganska orimligt.

 

Jagande Jonsereds IF och Gårda BK gjorde verkligen serieledarna Kozara en tjänst när de för andra gången i årets 4A spelade 1-1. Gårdas Anton Bengtsson gav gästerna ledningen efter tjugo minuter men JIF:s lagkapten Peter Nilsson kvitterade en kvart senare och matche bjöd alltså inte på några fler mål.

Gårdas ena tränare, Fredrik Österholm, sa så här om matchen:

”Vi visste på förhand att det skulle bli en utav de tuffaste bortamatcherna i serien. Det blev det också. Jonsered dominerade första halvlek där det mesta handlade om försvarsspel för oss. De jobbade mycket med sina ytterbackar högt upp i banan och kom runt flertalet gånger på kanterna vilket resulterade i många målchanser. Vi lyckas ändå stå upp i vårt straffområde och vi lyckas göra 1-0 efter ca 20 minuter på en omställning där vi vet att vi är farliga. Jonsered kvitterar på en hörna innan halvlek. Andra halvlek får vi tag i dom lite bättre även om de styr matchen då också och skapar en hel del chanser men allt eftersom öppnar det upp sig och det svänger rejält fram och tillbaka. Vi har flera bra omställningar men lite trötta ben gör att kvaliteten blir sådär. Om vi summerar matchen så är Jonsered ett tungt lag att möta där vi får vara nöjda med en poäng idag.”

Båda Jonsered och Gårda kan glömma seriesegern men andraplatsen ger ju en kvalplats och den kampen kommer att gå vidare. JIF är tvåa i nuläget med två poäng ner till Gårda BK. Överåslaget har dock en match mindre spelad men har möjligen på pappret lite tuffare avslutning än JIF då de till exempel har både Kozara och Kode kvar på bortaplan.

 

Jonsered och Gårda spelade 1-1 hade fyran Kode IF chansen att knappa in och ge sig in i kvalplatsstriden ordentligt. De fick dock lämna Bergsjövallen med en 0-1 förlust mot Semberija. I början av den andra halvleken satte Gilbert Mensah matchens enda mål.

Semberijas Samir Dzengis Sali sa så här om segern:

”Vi visste att det skulle bli en tuff match mot Kode speciellt när vi har tre nyckelspelare som är borta Tafa, Amar och våran målvakt Eyo. Tafa som har enligt mig varit den bästa spelaren den här säsongen, utan tvekan. Vi lät dock inte det påverka oss utan man märkte hur taggade alla spelare var och att vi visste att det var tre poäng som gällde. Marko snackade mycket innan matchen om hur viktiga de nästkommande matcherna var och att vi skulle satsa på andraplatsen för att det var endast sex poäng upp till Jonsered, och att det var sju matcher kvar att spela så precis allt kan hända. När matchen börjar så sätter vi hög press från början och tvingar Kode backa och vi skapar några vassa lägen, men som vi tyvärr inte förvaltar. Kode har inte så speciellt mycket den första halvleken, man försöker rulla boll men man lyckas inte hålla den länge. Sedan har dem två halvchanser som är ofarliga. I halvtidsvila pratade vi om att vi skulle försöka hålla boll mer och att vi skulle utnyttja våra snabba yttrar på kanten. 1-0 kommer i början av andra halvleken på hörna där Gilbert ”Dallas” Mensah kommer högst upp. Efter 1-0 målet så är det mycket kamp från båda lagen. De sätter lite press på oss, men jag tycker vi kontrollerar matchen och vi rullar väldigt mycket boll till minut 75. Sista 15 så har Kode i stort sett allt. De lyfter upp hela laget och skapar några farliga lägen men som dock inte ger utdelning. Man får även många hörnor som dem är riktiga farliga på men som vår målvakt lyckas rädda. Jag tycker att tre poäng var rättvist. Även om Kode spelade bra så tycker jag att vi spelade mycket bättre.”

Kodes comebackande Markus Anderberg sa så här om förlusten:

”Vi gör en slätstruken och intetsägande match. Semberija vinner rättvist med 1-0. Vi har knappt något spel inom laget och inget giftigt anfallsspel att tala om. Noll flyt i spelet. Vi är för sega i alla aktioner och bolleveranser. Och vår bollhållare blir inte tryggare av att det för jämnan saknas spelalternativ. Vi vågar inte ha boll, och vågar inte spela till kompisen om han är trängd. Följden blir att vi kladdar på bollen tills allt skiter sig totalt. Vidare var vi för dåliga i kampspelet. Inte bara att vi är för mesiga utan snarare ofta så att vi är för trubbiga och orsakar de frisparkar som motståndarna målmedvetet eftersöker. Det är en klar oskicklighet från vår sida. Vi var inte ens nära den skicklighetsnivå vi kan ha, och därför förlorar vi matchen. Hade jag inte vetat bättre hade jag sagt att det är svårt för oss att vara sämre än i fredags. Alla måste höja sig enormt om vi ska ha skuggan av en chans mot seriegiganterna Kozara i nästa match.”

Ord och inga visor från Anderberg alltså och Kodes matchrapport hittas HÄR.

Segern gör att Semberija nu är uppe på samma poäng som fyran Kode (med aningen sämre målskillnad) och med sex matcher kvar att spela så är det bara fyra poäng upp till kvalplatsen.

 

Stenkullen GoIK svarade för en riktigt fin vår men höststarten har varit allting annat än rolig. 1-8 mot Kozara i förra omgången följdes upp av 0-3 hemma mot pigga nykomlingen Nol i fredags. Matchen avgjorde under den andra halvan av den första halvleken då Nol-trion Kajin Talat, Bojan Ilic och Simon Enyck alla hamnade i målprotokollet.

Just målskytten Talat sa så här om segern:

”Vår bästa halvlek sedan jag kom till föreningen. Vi spelar totalt ut Stenkullen idag i första halvlek. Vi löser alla situationer. Jag får en hörna som Bojan slår och jag nickar in 1-0. Efter det har vi mönsteranfall till 2-0 som Bojan slår in. Vi pressar till vårt 3-0 mål. Sen skapar vi några kontringar men leder inte till något och matchen slutar 3-0.”

Stenkullens matchrapport hittas HÄR.

Stenkullen hade kunnat få en rolig höst med möjlig kamp om kvalplatsen men nu ser det ut som en mittenplacering. Nykomlingen Nol gick i och med segern om just Stenkullen i tabellen och är nu sexa med Stenkullen som sjua.

 

Lunden Överås svarade för en katastrofal vårsäsong men laget har öppnat hösten starkt och stärkt sin chanser att spela i 4A även bästa säsong. 1-0 segern i derbyt mot Gårda BK följdes upp av en till 1-0 seger, denna gången mot streckstridskollegan Partille IF FK! I mitten av den andra halvleken satte Erik Alvhede matchens enda mål och det märktes också att det stod mycket på spel domaren delade ut inte mindre än sex gula och tre röda under matcher avslutning!

Lunden Överås Patrik Magier sa så här om segern:

”Fantastisk skön vinst. Kul att Erik Alvhede fick göra sitt första mål i Lunden-tröjan också. Själva matchen var väl ingen höjdare men Partille var bättre än vad jag trodde, speciellt Niclas Bjärnlind och Johan Nilsson. Partille hade bollen för det mesta och vi kontrade. I matchens sista minut fick Partille straff då Alvhede drog ner en motståndare. Men våran fantastiska målvakt Andreas Gren tar den och vilda glädjescener utbryter. Kanske vore det rättvist med 1-1, men denna gång tog vi tre välbehövliga pinnar!”

Lunden är nu tia och äntligen över strecket och de skickade istället ner Guldheden (som dock har en match tillgodo). Precis framför Lunden (på samma poäng) återfinns just Partille. Partilles facit är riktigt usel och laget har just nu en poäng på sina senaste sju matcher!

 

Hemmalaget Guldhedens IK såg ut att gå mot tre viktiga poäng efter att Felix Kristoffersson satt en straff fram till 1-0 och matchuret började ticka mot sitt slut. Med tio minuter kvar kom dock kvitteringen från Floda när Tobias Gimpel satte 1-1 och det var även så matchen slutade.

GIK:s målskytt Kristoffersson sa så här om matchen:

”Det var surt att tappa tre poäng i slutet av matchen. Vi är ju i ett läge där vi behöver plocka trepoängare. En ganska jämn första halvlek. Tycker Floda trycker tillbaka oss i andra, särskilt efter vårt ledningsmål. Men sett över matchen har vi betydligt fler målchanser, så det var riktigt surt att inte få med sig en seger idag, bla missade jag själv ett friläge med två minuter kvar. Det är bara att komma igen nästa helg.”

Flodas tränare Jonas Torefalk tyckte så här om matchen:

”En match där den neutrala åskådaren nog skulle beteckna det oavgjorda resultatet som rättvist, men där jag tror att de båda inblandade lagen är missnöjda och anser att de borde ha vunnit matchen. Om inte annat är det känslan jag tar med mig. Att vi inte vinner handlar i korta drag om vår ineffektivitet och att vi stundtals fattar tillsynes huvudlösa beslut i vårt offensiva spel, vilket resulterar i omställningar mot oss och målchans för våra motståndare. Vi skapar mer än tillräckligt med målchanser för att vinna denna match. Med det sagt så gör vi ändock en klart mycket bättre match än då vi mötte Guldheden i våras, då var vi katastrof.”

Guldhedens referat hittas HÄR.

GIK är rejält insyltade i bottenstriden och ligger nu under strecket. Laget har dock en match tillgodo men den är å andra sidan mot topplaget Gårda BK. Floda är åtta och lite mer marginal ner till strecket men kan inte slappna av riktig ännu.

 

/Rasta