Jag tippade fel. För första gången. Proletären tog tre enormt viktiga poäng och 6B:s toppstrid lever. Det råder ingen tvekan om detta efter att Manfred Oppong avgjort matchen i 89:e matchminuten. Men låt oss ta det från början.

Proletären kom till hemmamatchen med helt vanligt 442 där det centrala mittfältet Daniel Khosravi och Sarkash Manuchehry skulle vara motorerna där bollarna skulle susa förbi. Framåt fanns de offensiva spetsarna i Yousif och Tuncay. Jag trodde väl på förhand att dessa fyra skulle betyda mest för Proletären men istället var det två gånger Oppong, Manfred som lirade till höger och Raymond i mittförsvaret. 

Heden var precis som väntat rejäla. Ceesay och Daniel Reitz var stora och starka framåt, det centrala mittfältet med Malm och Peter Reitz är ju fysiska och rejäla, Morad El Amrani slickade väl inte direkt linjen som vänsterytter men var inte heller riktigt så fri som jag trodde han skulle vara. På högerkanten var det ständige Kim Nordström som har en hel del speed i sina aktioner. Inledningsvis var Heden rejält tunga och skapade tre hörnor och frisparkar på kort tid. Därefter började P.Reitz och Malm äta upp mittfältet. Framförallt Malm var fullständigt briljant i första halvlek, sprang, vann boll och spelade enkelt och var tämligen överlägsen första halvtimmen.

Proletären stack upp en gång första kvarten när Manfred Oppong inte riktigt fick tag i bollen och hans skott kunde täckas undan i bra läge. Ceesay och Reitz fick rejält övertag på Proletärens backlinje där Källén tidigt fick ta ett rött kort och därmed blev ganska utsatt i duellerna. Heden tryckte också en hel del boll bakom de rödkläddas backlinje och några gånger var det riktigt nära.

Efter 17 minuter susade Malm in i Proletärens straffområde efter en hög bollvinst och blev nerdragen vilket såg rätt givet ut, att Källén inte fick sitt andra gula där skulle jag säga var rätt matchavgörande. Ingen hade nog protesterat om han fått det. Morad El Amrani var säkerheten själv och 1-0. Då kändes det som att Heden skulle äta upp matchen, fram tills målet var de klart bättre. Och kanske också 10-15 minuter därefter. Men allt längre som halvleken gick så gav de bort initiativet till Proletären som tackade och tog emot. Rejält. De skapade inte en massa chanser men de dominerade sista kvarten kraftigt. Khosravi och Sarkash Manuchehry styrde det mest centralt och P.Reitz och Malm hamnade allt längre ifrån och fick bollen i otacksamma lägen. Detta till trots skapade inte Proletären nånting som jag kan minnas men 1-0 i paus kändes inte helt rättvist sett till hur matchen faktiskt sett ut. Inte så att Proletären skulle vara i ledning heller men ett kryss hade nog inget av lagen klagat över. 

Känslan var lite att allvaret kom över Heden vid ledning, de förstod att de var nära en rejäl serieledning och blev rädda att bli av med den. I andra halvlek trodde jag hårt på att Heden skulle ställa upp sig och kontra. Och nyttja det faktum att Proletären verkligen behövde vinna. Och visst ställde de upp sig, men helt utan att orka hålla upp laget vilket gjorde att Proletären fick kombinera mellan sig, vinna bollen högt upp och när Heden väl vann bollen var de hetsiga och slog upp den ena höjdbollen efter den andra, jag tror inte Hedens forwards hade bollen på fötterna en enda gång i andra halvlek. Dessutom så spelade Raymond Oppong fantastiskt mittbacksspel samtidigt som han fick med sig Källén som verkligen spelade upp sig i andra halvlek.

Hedens lite nervösa spel gjorde att de tappade boll istället och Proletären testade flera gånger Hedens backlinje, de hittade in bakom och det var nära flera gånger att komma loss. De fick dessutom en dubbelchans som var rejäl efter fem minuter, jag minns inte om de var en frispark som lyftes in men tror det och då var det riktigt nära två gånger om på flipperspelet och mållinjen fredades i panik och det var riktigt nära. Kort därefter kom Hedens riktiga chans i andra halvlek där en nick på en hörna, minns ej vem kom upp och bollen räddades på mållinjen även om Hedenspelarna vinkade på mål.

Kort efter den sitautionen, tappade Heden bollen runt mittcirkeln och backlinjen han inte riktigt falla av när Manfred Oppong fick autostrada i sin löpväg mot den längre bollen och han hann precis före Hedens målvakt och kunde lobba in 1-1. Vilt firande och allmän glädje hos de röda. Och känslan var lite här att Heden tappade matchen helt då Proletären fick massor med vind under vingarna och om de innan gav iväg lite energi på fel saker blev det nu helt tvärtom. Resterande del av halvleken åt PFF upp Heden som egentligen bara kunde hota lite på fasta, Khosravi kom in riktigt fint i det och när Peter Reitz tvingades byta fick de ett rejält övertag på centralt mittfält. Målet hängde lite i luften utan att de skapade farliga lägen i varje anfall. Intressant var att Yousif och Tuncay ofta var tillgängliga men ingen av dem kom riktigt loss i matchen, de stack inte ut som jag förväntade mig utan istället var det mittfältet som var rejält pigga och när Raymond vann des mesta på egen planhalva var de hemma.

2-1 kom sent. Nästan när man trodde att det skulle sluta 1-1. Men en frispark ute till vänster, ganska straffområdeskrysset blev sista chansen nästan. Där kunde Yousif med en briljant frispark träffa insidan av kryssribban nästan och när bollen studsade längs med mållinjen var Manfred Oppong först framme och tryckte in 2-1. Oj vad viktigt för PFF och om det första målet firades rejält så var det andra piggt med klättringar likt Serie A på stängslet bakom målet.

Efter målet kom inte Heden direkt nära nån gång och matchen slutade 2-1. Rättvist skulle jag säga då Heden helt och hållet gav bort initiativet i andra halvlek. Egentligen sista timmen. Nu kommer det bli ett riktigt race i kampen om seriesegern där jag trots allt har Heden som lite favoriter. De känns som de är lite jämnare i sina prestationer.

Roligast idag var dock när domaren skulle dela ut ett gult kort och råkade ta fram det röda kortet.

 

///Dalla