Många (bloggen inräknad) trodde nog att toppstriden i 5A var avgjord men FC Komarken både avslutade våren OCH inledde hösten med att förlora och bjöd därmed in jagande United Africa till festen!

 

Så här gick det i helgens 5A-kamper:

FREDAG 18/8

Hisingen FC – FC Komarken 3-1

Romelanda UF – Älvängens IK 3-0

LÖRDAG 19/8

United Africa FC – Öjersjö IF 8-2

FC Bosona – Angered MBIK 1-4

 

Serieledarna FC Komarken fick alltså lämna Backvallen med en förlust och det peggar upp för en spännande avslutning på toppstriden i 5A. Efter en mållös första halvlek satte Amir Reza Khateri dit 1-0 för Hisingen precis i inledningen av den andra halvleken. Komarken kvitterade visserligen (Elvedin Mujkanovic) men HFC var starkare sista kvarten och gjorde på både 2-1 (Natanael Ogbamikael) och 3-1 genom Andreas Kakic Bergstrand.

Hemmalagets Paolo Rossi sa så här om segern:

”Otroligt skönt! Och en otroligt viktig seger för hela laget! Vi har varken haft marginaler eller viljan till att springa för varandra innan, men idag klaffade verkligen allt till 100%. Själva matchen tycker jag är jämn. Komarken gör sitt helt okej, fast jag vet att de är besvikna över sin insats. Vi tar ledningen med 1-0 på en målvaktstappe direkt i andra halvlek (Amir Jr). Men det höll inte speciellt länge innan Komarkens nummer 10 nickar in bollen via frispark. Sen står matchen och väger lite fram och tillbaka innan våran Nato gör ett kanonmål från distans. Och i ca 90:e avgörs allt då Andy gör mål från knappt en meter. Så, igen, såå skönt!”

Komarkens Mattias Thornberg hade följande att säga om förlusten:

”Tycker Hisingen spelar hyfsat bra och vi har samma problem som vi hade mot Bosona och hänger inte med på deras kontringar där de var snabba. Vi spelar stundtals hyfsat men vi kommer inte upp i nivå. Bra jobbat av Hisingen, de förtjänar vinsten, försvarar sig bra och utnyttjade sina kontringar.”

Komarken är nu tvåa i tabellen, två poäng efter United Africa, men med en match mindre spelad. Hisingen är åtta i tabellen.

 

I fredags tog även Romelanda en fin seger och klev upp på en femteplats. Hemma på Romevi blev det 3-0 mot i Göta Älvs-derbyt mot Älvängen. Det dröjde dock till slutet av matchen innan målen började trilla in. Henrik Björnrud satte 1-0 i 66:e och Max Harris ökade på i 73:e innan Björnrud avslutade målskyttet med sitt andra mål för kvällen.

Tvåmålskytten Björnrud sa så här om segern:

”En fruktansvärt skön och väldigt viktig seger! Vi krigar på bra och försvarspelet var grymt! Sen petar vi alltid in några bollar men vi brukar aldrig hålla nollan så det var skönt.”

RUF är som sagt uppe på en fin femteplats och ÄIK är tio och har alltså bara jumbon Öjersjö efter sig. Det skiljer dock sju poäng ner till ÖIF men då har ÄIK spelat tre matcher mer.

 

I lördags hade alltså United Africa chansen att kliva upp i serieledning och de tog verkligen tillvara på den möjligheten när jumbon Öjersjö IF besegrades med hela 8-2!

Matchen på Bergsjövallen såg avgjord ut redan efter 22 minuter då Saidi Tunde Ishola satte 3-0 för UAFC. Laget åkte dock på en utvisning innan paus och kanske skulle ÖIF kunna kämpa sig in i matchen? Det visade sig att så inte var fallet. 4-0 kom direkt i början av andra och målskytten Timmy Simon satte även 5-0 och 6-0. 8-2 till United Africa till slut och 5A har fått en ny serieledare.

UAFC:s Eddy Osagie Alfred sa så här om segern:

”Yeah a lot of joy in my heart after today’s game. We have have taken our rightful position at the league table and that’s were we belong. Kudos to the players and the coaching crew.”

ÖIF:s Mattias Gidlöf sa så här om förlusten:

”Vi har haft ett manfall i uppstarten inför hösten. Saknar framförallt målvakt (semester). Spelmässigt jämt första halvlek, men underläge med tre bollar. UAFC är fysiskt starka generellt, och har två riktigt duktiga lirare som gör att det rinner iväg ytterligare i andra (trots ett rött kort!).”

UAFC leder serien (två poäng före Komarken men med en match mer spelad) och det lär bli en spännande kamp med Komarken hösten ut.

Jumbon Öjersjö förblir en gåta i årets 5A. Efter lagets storvinst i premiären mot GAIK (som alltså ströks senare) kom laget aldrig igång och har bara tagit lite ströpoäng här och där. Det mesta tyder ju på att ÖIF ryker men ska vi försöka hitta något ljus i mörkret gällande ÖIF så har de en massa matcher tillgodo på en del av lagen framför. I skrivande stund är det sju pinnar upp till Älvängen och då har ÖIF tre matcher mindre spelade. Självklart hjälper det inte om inte ÖIF börjar vinna och ett tight spelschema kanske inte heller är optimalt för ÖIF. Laget har till exempel en period när de möter Bosona, Komarken och Hisingen inom loppet av sex dagar. Nyckelmatchen är dock mötet med just Älvängen som spelas 1/9.

 

Angered MBIK var illa ute under våren men har styrt upp det hela bra och inlett hösten med 3-1 mot Hisingen och nu i lördags 4-1 mot FC Bosona. Angered har balanserat upp sin trupp lite och fått in rutinen som nu kan samverka med de unga talangerna. AMBIK:s Darko Kraljev satte 1-0 precis innan paus men i mitten av den andra var det kvitterat (genom Haris Dedic). Angered avslutade dock riktigt starkt med tre mål sista tio. Sangar Mohammed Faqo Faqo satte 2-1 innan Yosef Ismail och Alisan Agac slog in varsin straff.

AMBIK:s Dali Hirmiz sa så här om segern:

”Matchen såg ut så som vi trodde, vi förde boll och de jagade. I första så kanske vi hade 70-30 i bollinnehav men vi missade för mycket, de har 1-2 bra kontringslägen där de borde göra mål men målisen Kara gjorde en bra match. Vi får 1-0 i första halvleks sista skede där vi bjuds på den då en Bosona-spelare försökte dribbla som siste man. Andra halvlek visste vi att de inte skulle klara av konditionsmässigt så det var bara en tidsfråga innan islossningen skulle komma och det gjorde den och vi vann ganska rättvist mot ett ganska trött Bosona för dagen.”

AMBIK är sexa och Bosona är fyra i ett väldigt jämnt mittenskikt av 5A. Det skiljer bara tre poäng mellan Bosona (som alltså är fyra) och nian Zenith!

 

/Rasta