Om topplagen i sexorna funderar över om en andraplats kan ge någonting så är det nästan ännu snurrigare i femman där det som händer i treorna verkligen påverkar utgången rejält. Jag har bett förbundet om en redogörelse exakt vad som händer och det skulle dyka upp snart på hemsidan. Man kan ju tycka att de borde gå att se hela säsongen men just i år har de tagit bort den sedvanliga tabellen från tävlingsbestämmelserna. Så jag vill inte spekulera i någonting som kan bli fel. Det som är klart är att seriesegraren avancerar och att det därefter kan bli kval eller uppflyttning för tvåorna. Ibland också för trean. Men det får vi ta senare.

5A

Det som såg så givet ut. Komarken som tuffade igång. Och vann allting. Det racet har nu jämnats ut lite.

Eller mycket. Som ni kan se här.

United Africa leder alltså serien med en match mer spelad än Komarken men serieledarna förlorade med hela 5-0 mot Angered MBIK i förra veckan och fick sig en rejäl knäpp på näsan. Komarken som då hade chansen att rycka fick ”bara” 2-2 mot Bosona och med tanke på att man veckan där innan förlorade mot Hisingen så kanske man skall vara lite orolig om man håller på Komarken. Sen skall vi räkna bort Utbynäs som bara vann två av de första fem matcherna men därefter börjat klättra. De har fyra raka segrar nu men förlorade dessförinnan mot både Komarken och United Africa och har därmed gett bort ett försprång som nu inte ser omöjligt ut att ta in.

Kollar vi på kvarvarande spelschema för lagen.

United Africa 35 poäng, 15 matcher spelade.

 • FC Komarken(h)
 • Björndammen(b)
 • Zenith(h)
 • Hisingen(h)
 • Bosona(b)

Komarken 34 poäng, 14 matcher spelade. 

 • United Africa(b)
 • Romelanda(h)
 • Älvängen(b)
 • Öjersjö(h)
 • Angered MBIK(b)
 • Utbynäs(h)

Utbynäs 31 poäng, 15 matcher spelade.

 • Öjersjö(h)
 • Hisingen(b)
 • Angered(h)
 • Bosona(h)
 • Komarken(b)

Kommentar: Delikat! Det är avslutningen. Delikat. United Africa har dock slagläge nu. De spelar hemma mot Komarken i denna omgång och vid vinst där så har man serien i egna händer. Då kan inte de övriga lagen gå ikapp om de avslutar med segrar. Och de har ett rätt tacksamt spelschema måste man säga. Det är fyra lag man skall slå och som kan ha plockat tillräckligt med poäng för att slippa vara desperata när United Africa möter dem. Nyckeln till allting blir i mötet med Komarken alltså. MEN skulle Komarken vinna istället, då kommer Komarken ha två poäng tillgodo på United Africa och en match mindre. Ni hör ju själva. Det är upplagt. MEN vid kryss. Då öppnar man upp för outsidern Utbynäs som gått starkt och som avslutar mot Komarken i sista omgången. Men de är en riktig outsider då. Komarken har tuffast schema kvar då de skall spela mot Angered och Öjersjö(precis som Utbynäs) men då också topplaget United Africa och därefter bottenlaget Älvängen som slåss för nytt kontrakt. De matcherna är sällan lätta på hösten.

Matchen i veckan avgör troligtvis hela serien. Om de inte blir kryss. Då kan de bli ett race annars vinner laget som segrar i seriefinalen. OBS! Andraplatsen lär ju troligen bli värd någonting så den kommer det ju bli ett race kring oavsett utgång i seriefinalen.

TIPS: United Africa vinner serien.

 

///Dalla