När jag var liten. Eller åtminstone ung vann Milan med 4-0 mot IFK Göteborg. Jag var tio år och jag minns GP:s rubrik dagen efter. Marco Van Basten-IFK Göteborg 4-0. Ni förstår själva han gjorde alla målen och dominerade matchen fullständigt. En liknande rubrik efter gårdagens seriefinal skulle varit.

Kapella-Donsö 0-1

André Kapella var fullständigt dominant i försvarsspelet och det räddade Finlandia så att chansen att vinna matchen fanns hela vägen. Vi har nämnt det innan, Keric skadade knät allvarligt och spelar enligt rapporterna inte mer i höst. Sexton mål försvann med skadan. Och igår efter 5-10 minuter lämnade Richard Olsson planen för att bli pappa första gången. Stort grattis!! Men med tanke på att Olsson gjort 14 mål i år och i de matcher jag sett varit viktigast för Finlandias offensiv så tappade Finlandia mycket av sin offensiv och förmågan att hota framåt.

Stundtals. Första 15-20 efter att Olsson försvann såg det ut som Finlandia spelade med en man mindre då de sopade upp bollen och ingen forward erbjöd något djupledsspel. Donsö är ju ett konstgräslag som vill utnyttja farten på sina speediga forwards och kantspelare. På gräset fick de inte riktigt ut den farten och när de fick så mycket bollinnehav i första halvlek så fick de inte heller några ytor riktigt att komma loss på. Som vanligt vann Anders Jansson med kollega mittfältskampen och satte sina spelare i fina lägen att bygga upp någonting men den där superchansen saknades. De gånger som Donsös Albert Hansson eller Olle Backman kom loss, ja då kom Kapella med enorm frenesi och kraft och hans brytningar, oftast glidtacklingar där många gånger även spelaren fick sig en liten tur. De gångerna var otroligt många. Donsö letade ytan utanför Finlandias backlinje och där kom forwards gång på gång och där kom Kapella i den ytan gång efter annan. Magisk insats. En tackling i första halvlek räddade en fin situation i straffområdet och den symboliserade väl alla hans tacklingar denna dag, en cm åt fel håll så är det given straff och brandgult kort. Men i och med att tajming var klockren gång efter annan så blev det endast bollvinst. Nog om de tacklingarna nu. Men en riktigt bra mittbacksinsats som på det sättet endast kan spelas på gräset.

Finlandia hade ett distansskott i första halvlek som strök stolpen och som var riktigt fint. Men matchen i sin helhet. Njae. Det var mycket folk, Styrsö, Lagårn, FCF hade folk på matchen men den där seriefinalskänslan kom inte till oss i första. Eller åtminstone inte till mig. Jag hade hoppats på en sån där grym match där det är känslor i allt men så var det alltså inte. Innan paus gjorde Finlandia en justering, rutinerade Söndergaard byttes in centralt på mittfältet och så puttade man upp Anton Nylander längre upp i banan. Och jag tyckte de sista minuterna av första att Finlandia som lyfte sig lite i samband med det.

I andra halvlek kom Finlandia med full fart in i matchen. Med mer självförtroende och med en plan hur man skulle spela offensivt utan Olsson/Keric. Det tog inte lång tid innan man kombinerade sig fram snyggt i straffområdet och Nylander blev ganska ren lite till vänster i straffområdet men i ganska dålig vinkel försökte han chippa över alltid lika rutinerade och lugne Hornby i Donsös kasse men bollen gick över ribban. Donsö la än mer bollar bakom ytterbackarna och gång efter gång kom Kapella och löste situationerna. Det går fort med Olle och Albert, det kan man inte förneka. Flera gånger var det nära. Men den där riktiga chansen dök inte upp. Finlandia vågade lite mer framåt och Hornby fick plocka några inlägg men Donsö var som sagt var spetsigare och tio minuter in i halvleken kom 1-0. Donsö tog ett ganska snabbt inkast(tror jag) på vänstersidan och drev upp fart och om det var Emil som släppte in bollen i fart på Olle Backman som drev in med fart i straffområdet och snyggt placerade in 1-0 vid bortre stolpen. Man väntade nånstans på det målet där Kapella och hans kompisar inte skulle hinna riktigt. Och det kom.

Vi på sidan trodde nog att matchen skulle sätta fart nu. Men lagen tog onekligen ut varandra. Eller vad det var. Finlandia hämtade sig efter målet och höll upp spelet ok även om det mesta av spelet var på Finlandias planhalva. Nylander var den som skapade tryck framåt och han fick iväg en riktig pärla från distans som dök fint och väl tog i ribbkrysset eller liknande. Värd ett bättre öde som man säger. Det blev allt mer öppna ytor där jag flera gånger trodde att Olle och Hansson skulle ta sig in och avgöra matchen men Kapella glidtacklade till hörna, tacklade framifrån och vann bollar i omställningar och han höll rent hus kan man säga. Finlandia orkade dock inte med någon riktig anstormning utan Donsö höll boll mestadels matchen ut.

För att sammanfatta. Kapella gav Finlandia chansen till poäng hela vägen. Dock saknades den offensiva kraften att lösa målen utöver Nylanders chanser. Donsö har hållit nollan i fem raka matcher nu, då krävs det lite mer för att de skall släppa in mål. Nu öppnade serien upp sig rejält. Donsö 37, Finlandia 37, FCF 35 och Styrsö 33. Men då lär Styrsö vinna mot Hällesåker idag och då med fem matcher kvar kommer Styrsö ha serien i egna händer. Och de har ju inte förlorat sen Rom byggdes så vilket race vi kan få här. Vi skall ju komma ihåg att alla topplag har två toppmatcher kvar att spela också.

  • Donsö har FCF, Styrsö
  • Finlandia har FCF, Styrsö
  • Styrsö ser ni ovan.
  • FCF ser ni ovan.

Puha!!

 

///Dalla