Det bränns i toppen på serierna nu. Precis på samma sätt är det i bottenstriderna i respektive serie. I stort sett alla serier lever ju fortfarande även i botten. Vilket är härligt för alla som inte är inblandade.

5A

Serien består ju bara av elva lag vilket förtar lite av spänningen och med tanke helgens resultat där Älvängen vann mot Öjersjö med 2-1 efter att ha vänt underläge i andra halvlek så ser det mörkt ut för Öjersjö. Eller mörkt och mörkt men utgångsläget är sådär. HÄR ser ni tabellen.

Öjersjö har hela sju matcher kvar att spela jämfört med Zenith(6), Romelanda(5) och Älvängen(4). Att säga att tabellen haltar är ju ingen överdrift direkt. Vilka har då lagen kvar att möta..

Öjersjös spelschema. 13 matcher spelade, åtta poäng.

 • Hisingen(b)
 • Bosona(h)
 • Utbynäs(b)
 • Angered MBIK(h)
 • Komarken(b)
 • Björndammen(b)
 • Zenith(b)

Kommentar: Fyra kommande matcherna är riktigt tuffa. Låt vara att Bosona och Hisingen kan vara upp och ner i sina prestationer men ändå. Det är två lag som gjort riktigt fina prestationer av och till under året. Därefter väntar ju Utbynäs som jagar avancemang till fyran. Angered MBIK som sopade till United Africa med 5-0. Komarken som jagar avancemang till fyran och därefter derbyt mot Björndammen som säkert gärna skickar Öjersjö till sexan. Och sista matchen Zenith borta, en bottenkollega. Riktigt tufft schema och jag ser ingen given trea här även om det finns en del potential som inte kommit ut ännu.

Zeniths spelschema. 14 matcher spelade 14, poäng. 

 • Björndammen(b)
 • Bosona(h)
 • United Africa(b)
 • Romelanda(h)
 • Älvängen(b)
 • Öjersjö(h)

Kommentar: Överkomligt schema där man de tre sista matcherna möter bottenkonkurrenter vara två matcher av dem på hemmaplan. Björndammen och United Africa är två tuffa bortamatcher medan Bosona är en lurig hemmamatch mot ett lag som kan slå alla lag i serien. Men som sagt, fokus på de sista tre.

Romelandas spelschema. 15 matcher spelade, 15 poäng. 

 • Hisingen(b)
 • Komarken(b)
 • Björndammen(h)
 • Zenith(b)
 • Hisingen(h)

Kommentar: Hisingen i ett dubbelmöte, bör vinna en av de matcherna tycker jag nog. Komarken borta. Men i derbyt, där finns ju chans just pga derbyt. Björndammen är luriga men på hemmaplan bör de kunna rubba Partille-laget. Zenith kan bli en nyckelmatch.

Älvängens spelschema. 16 matcher spelade, 16 poäng.

 • Angered MBIK(b)
 • Komarken(h)
 • Björndammen(b)
 • Zenith(h)

Kommentar: Ja. Tufft schema måste man säga. Tror man är chanslösa i alla matcher utom den sista, Zenith hemma kan rädda upp kontraktet. Troligtvis helt avgörande vad man gör i den matchen.

Hur slutar detta då?

Det kan räcka för Öjersjö att vinna tre av de sista sju matcherna för att komma före Älvängen. Gör man det då? Knappast och troligtvis behövs fyra segrar på sista sju. Jag tror det kommer dröja lite nu framöver. Innan serien avgörs helt då t.ex. Zenith har sina enklare matcher i slutomgångarna. Men Öjersjö behöver minst ta tre poäng troligtvis fyra fler än Zenith om Öjersjö vinner sin hängmatch. Det känns ju inte helt givet, klart chansen finns men det blir tufft. Men visst, Öjersjö-seger mot Hisingen så kanske kanske. Lagen möts ju i alla fall. Så Zenith kan vara ett lag att sikta in sig på för Öjersjös del.

Romelanda har i mina ögon bästa spelschemat och bör ju kunna klättra ifrån de övriga tre lagen. Romevi måste ju vara en fördel.

Vilka åker ur?

 • Öjersjö 40%
 • Zenith 30%
 • Älvängen 20%
 • Romelanda 10%

Öjersjö känns mest körda.

 

*** *** ***

5B

5B:s toppstrid är väldigt spännande. Bottenstriden har kommit att bli riktigt spännande också. Tabellen har ni här. 

Vi har Hovås/Billdal och Hällesåker på nedflyttning just nu och precis ovan har vi Lagårn, Linné och Näset med lite skiftande form och ytterligare en poäng före och med marginalerna med sig Masthugget. Så hela sex lag.

Hovås/Billdals svacka är djup. En seger sedan i omgång åtta och det var precis innan sommaren som man piskade dit Hällesåker rejält med 6-1. Hällesåker har hade inför matchen mot Styrsö borta fyra raka förluster. Men de skrällde rejält när man tog tre poäng på ön där Styrsö dittills inte hade tappat poäng. Och det skall sägas att Hällesåker dittills bara hade tagit en poäng på bortaplan under året. Det resultat öppnade upp bottenstriden rejält. Hällesåker är nu tre poäng bakom Lagårn som räddade poäng i sista minuten mot Balltorp senast. En mycket viktig poäng. Lagårn som imponerade stort på mig i början av augusti har varit upp och ner sedan dess men är nu inblandade i botten. Linné inledde hösten på nedflyttning men fyra raka segrar senare så har Linné nu några poäng ner till nedflyttning. Näset har haft en stökig säsong och fortsätter att blanda och ge. Segern mot Hovås/Billdal tidigare i höst kan vara helt avgörande till slut.

Masthugget har ju fem poäng ner till strecket och skall inte bli inblandade. Men man skall aldrig säga aldrig.

Masthuggets spelschema. 19 poäng. 

 • Styrsö(h)
 • Lagårn(b)
 • Balltorp(h)
 • Hällesåker(b)
 • Härryda(h)

Näsets spelschema. 18 poäng. 

 • FC Fiskebäck(h)
 • Styrsö(b)
 • Lagårn(h)
 • Balltorp(b)
 • Hällesåker(h)

Linnés spelschema. 18 poäng. 

 • Donsö(h)
 • Hovås/Billdal(h)
 • Finlandia(b)
 • Härryda(b)
 • FC Fiskebäck(h)

Lagårns spelschema. 17 poäng. 

 • Hällesåker(h)
 • Masthugget(h)
 • Näset(b)
 • Donsö(h)
 • Hovås/Billdal(b)

Hällesåkers spelschema. 14 poäng. 

 • Lagårn(b)
 • Balltorp(b)
 • Härryda(b)
 • Masthugget(h)
 • Näset(b)

Hovås/Billdals spelschema. 13 poäng. 

 • Finlandia(h)
 • Linné(b)
 • FC Fiskebäck(h)
 • Styrsö(b)
 • Lagårn(h)

Fetstil = bottenlag som möter varandra.

Kommentar: Masthuggets spelschema är bäst får man säga. Möter bottenlagen borta men har de bättre lagen hemma. Skall ju inte bli mer inblandade än man är nu. Och jag tror att de tar minst sex poäng och det räcker långt. Näset bör reda ut detta också men har tuffa matcher kvar och hösten har inte varit rolig för de vinröda. Men de har fördelen av att spela hemma mot Lagårn och Hällesåker och troligtvis räcker det att slå Hällesåker hemma i sista omgången. Å andra sidan vill man inte ha en helt avgörande match där om att överleva serien. Smygläge nu framöver om några av spelarna som missat på slutet kommer åter.

Linné har ett tufft schema kvar. Ettan, tvåan och trean väntar och hemmastarka Härryda på bortaplan. Men det räcker högst troligen att slå Hovås/Billdal hemma för att spela i femman även nästa år. Sen känns Linné som det laget som verkligen har chansen att plocka poäng mot de tre topplagen. Inget lag i serien går säkert mot de rutinerade laget som höjt sig enormt i höst. Lagårn då? Fem matcher kvar och där har de fyra lag i botten och dessutom serieledarna Donsö. Men nånstans räcker det att slå Hällesåker. Då har jag svårt att se att man inte löst kontraktet. Hällesåker tar inte in sex poäng och massa plusmål. Så det väntar en grymt spännande match i veckan. Hällesåker spelar måstematcher hela tiden nu. De har inte råd med fler förluster nu. Eller säg så här. De handlar om att vinna mot lagen som är i botten, eller åtminstone inte förlora, kanske skrämde de iväg bortaspöket senast och det är ju ett måste då fyra av fem avslutande matcher är på bortaplan. I slutändan blir nog detta svårt trots allt.

Hovås/Billdal då? Njae. Sämsta möjliga spelschema. Tre av topplagen kvar. Och lägg till Linné i form på bortaplan och sen Lagårn då hemma i sista. Det kommer ju inte räcka att vinna den. Antagligen behövs tre segrar på sista tre matcherna. Det blir väldigt tufft.

Vilka åker ur?

Hovås/Billdal och Hällesåker. Grundat på vad man gjort hittills och vad man har för spelschema kvar.

 

///Dalla