Om seriefinalen i 5B under fredagskvällen saknade den där härliga seriefinalshetsen så blev det alldeles för mycket av den varan i seriefinalen av 5A under lördagen. Jag såg inte första halvlek. I den gjorde United Africa ett noll på en kontring fick jag berättat för mig. I vad som verkat vara en rätt jämn halvlek.

Och Komarken som behövde ett kryss för att fortfarande ha seriesegern i egna händer satte högsta fart i början på andra halvlek och fick tidigt ett drömläge på frispark. Domaren konsulterade sin assisterande om handsen var innanför eller utanför straffområdet och bollen lades väl i stort sett på linjen, men alltså ingen straff.

Tyvärr för Komarkens del så slogs en ganska slarvig frispark i muren och det var början på slutet för Komarkens pigga inledning på halvleken och också chansen att vinna matchen. United Africa hade tidigt i halvleken väldigt lätt att ställa om på Komarken som inte fick ihop ett bra kollektivt försvarsspel och med United Africa som är erkänt skickliga på att försvara sig och med många fysiskt starka spelare kunde de vinna boll och ställa om. De slarvade bort några lägen när de kom med fart flera stycken och Komarkens anfallsspel kom ingenstans, det blev mest distansskott. En fröjd att se Fernando Echenique med bollen, oj vad mycket kvalité och lugn det finns i hans vänsterfot. Han låg bakom allt spel från eget straffområde och framåt i bortalaget.

Men i och med att Komarken blev så utsatta defensivt så kändes det som en tidsfråga innan 2-0 skulle komma och hemmalaget han bränna två frilägen innan de också gjorde målet. Timmy Simon var först fram på en boll och tryckte in 2-0. Tyvärr dröjde det bara två minuter innan matchen totalt ändrades från att vara en het seriefinal till en trist historia.

Det som helt fick matchen att tappa sin form var dock en trist situation i Komarkens straffområde. Jag såg inte vem som började eller hur det började men med en halvtimme kvar av matchen så började Elvedin Mujkanovic och Timmy Simon slåss. På riktigt. De vevade på rätt bra och det blev ett tumult mellan lagen. Självfallet blev de båda utvisade och jag förväntar mig långa avstängningar, det är sjukt trist att se den typen av uppträdanden på en fotbollsplan. Ovärdigt vårt sport. Ovärdigt vår lokalfotboll. 

I tio mot tio tappade Komarken sin struktur helt och hållet, de behövde göra mål framåt men kom ingenstans och gav upp försvarsspelet. 3-0 kom på ett inlägg från höger som Williams Ifeanyi Odili tog emot i straffområdet och placerade in med vänster. 4-0 var ett vackert anfall där bollen gick som på ett snöre innan Hamza Debe avslutade med ett läckert avslut från straffområdeslinjen i målvaktens vänstra hörn och 5-0 kom på en frispark som touchade muren och gick i mål.

Det var första gången jag såg dessa båda lag på flera år. United Africa var precis som jag väntade mig. Komarken har ju massa spetsspelare men i denna matchen uppträdde de inte som ett lag och hade inte Echenique varit på plan tror jag de hade slutat med 7-8 mål bakåt. Nu har United Africa verkligen smashläge på serieseger. Komarken har andraplatsen i egna händer, men det har om jag inte räknat fel även Utbynäs och de två lagen möts i sista omgången, men då krävs det innan dess att Komarken vänder på sin svacka. Två förluster och ett kryss på senaste tre matcherna. 

 

///Dalla