5B brände av hela omgång 18 med alla sex matcherna under helgen! Sammanfattningsvis går det att konstatera att topptrion Donsö, Finlandia och Fiskebäck alla vann och fyran Styrsö halkar efter. I botten ser det tufft ut för både Hovås och Hällesåker.

 

Så här gick det i samtliga matcher:

FREDAG 8/9

Härryda IF – Balltorps FF 1-2

LÖRDAG 9/9

Masthuggets BK – Styrsö BK 3-3

Hovås Billdal IF – Finlandia Pallo AIF 1-3

Kungsladugårds BK – Hällesåker IF 8-0

FC Linné – Donsö IS o-3

Näsets SK – FC Fiskebäck 0-2 

 

Balltorps FF blev aldrig det topplaget som många trodde men har sakta klättrat uppåt i tabellen och efter 2-1 mot nykomlingen Härryda IF i fredags är laget femma och gick förbi just HIFJesper Karlsson satte dock 1-0 för Härryda i mitten av den första halvleken men innan paus hade Mathias Pringle kvitterat för BFF. Fem minuter innan full tid kom segermålet via Niclas Sandell.

BFF:s tränare Bawan Mohideen sa så här om segern:

En jämn förstahalvlek där vi börjar bäst men då Härryda tar över en del efter 15-20 minuter, inget av lagen skapar några supermålchanser men Härryda gör 1-0 genom en hörna. Härrydas hörnor är idag deras farligaste anfallsvapen. Med ca 10-15 kvar av första halvlek gör Pringle mycket vackert 1-1 med en volley assisterad av Kurti. Efter kvitteringen är det återigen vi som tar tag i taktpinnen och trycker på framåt och hittar igenom fint genom Härrydas mittfält. 1-1 står sig halvleken ut och det är ett rättvist resultat. I andra halvlek förändras matchbilden helt då Härryda börjar svagt och vi börjar mycket piggt. Vi sätter bra press på Härryda som spelar bort mycket bollar första fem. Därefter så är det egentligen Balltorp för hela slanten, Härryda inte alls lika farliga som i den första halvleken och de får knappt låna bollen. Vi anfaller gång på gång och det enda vi släpper till bakåt i den andra halvleken är några omställningar som aldrig riktigt blev särskilt farliga. Vi skapar inga dunderlägen trots övertaget men målchanser skapas med jämna mellanrum. Med fem minuter kvar av matchen efter ett stort tryck framåt av vår sida kom äntligen ledningsmålet vi hade väntat på och som låg i luften, Niclas Sandell kommer fri mot målvakten efter att Kurti snyggt hittade honom med ett klackinstick. Därefter håller vi bort Härryda riktigt bra efter att samtliga elva på plan kämpade och slet på ordentligt för att behålla alla tre poäng. Mycket riktigt blev så också fallet, tre poäng bärgades med hem till Balltorp.

HIF:s tränare Johan Jidegren sa så här om matchen:

”Vi börjar matchen bra och första 30 är jag riktigt nöjd med, vi gör även 1-0 i denna perioden. Men precis i minut 30 händer något. Vi bara ”dör” och fem minuter senare kommer kvitteringen mycket logiskt. I andra halvlek är det bara ett lag på plan. Balltorp vinner fullt rättvist och jag är grymt besviken på mina killars insatts från minut 30!”

BFF alltså femma och de puttade ner HIF till en sjätteplats.

 

Styrsö BK svarade för en riktigt inspirerande vår och var med i toppen inför omstarten. 3-3 i lördags mot Masthugget betydde dock att SBK bara tagit fem poäng på fyra matcher efter sommaren och då topptrion ångar på så har nog tåget gått för ö-laget. Masthugget ledde med både 1-0 och 3-2 men det var gästerna Styrsö som fick sista ordet när Johan Tapper (ny från Väster) kvitterade i mitten av den andra halvleken!

Styrsös assisterande tränare Patrick Johansson sa så här om matchen:

Det kan svänga fort i fotboll. Efter en vårsäsong som var helt outstanding och som avslutades med ett guld i Skärgårdscupen så känns det som att hungern och den där glöden vi hade då trappats av en aning. Kan det vara mättnad efter ett efterlängtat guld? Vi stångas och skapar lägen matcherna igenom men har liksom inte den där stolpe in med oss som man har när allt flyter på. Matchen mot Hugget var en sådan, hade vi fått in första målet så är jag övertygad om att vi hade stått som segrare men så blir det inte. Med så tunn trupp och så mycket kort vi får så är det omöjligt att haka på de ovanför oss, det är den bistra sanningen. Hugget är ett bra lag som tar vara på chanserna de får och spelar en väldigt offensiv och aggressiv fotboll. Kul att vårt nyförvärv Johan Tapper får göra mål i debuten och att Våfflan i mål räddar helt galna lägen och gör en strålande insats som vanligt, tyvärr räcker det inte till tre poäng men utan han i mål så hade vi nog åkt hem med noll poäng. Det blir istället delad pott. Vi är dock fortfarande ett lag som få lag i serien plockar tre pinnar på vilket jag tycker är en styrka.

Masthuggets tränare Fredrik Magnusson sa så här om matchen:

”Rätt jämn match där vi är närmare seger då vi har mer bollinnehav och vassare chanser. Matchens prestation står Love för med ett skott från 35 meter som Wåfflan i Styrsö-målet är chanslös på. Styrsö är alltid tynga att möta, så även igår.

Bloggens Dalla var en sväng på matchen också och den rapporten hittas HÄR om något missat den.

SBK är fyra men har nu sex poäng upp till ettan Donsö och tvåan Finlandia. Masthugget är åtta och behöver några poäng till för att känna sig helt säkra.

 

Topplaget Finlandia Pallo AIF hade inga större problem att besegra bottengänget Hovås Billdal på bortaplan i lördags. 3-1 blev det till Finpa efter att Ricky Stojilkovski satte både 1-0 och 2-0. Hovås lyckades få två röda kort i mitten av den andra halvleken men kunde åndå reducera till 1-2. Finlandias lagkapten Andre Karlsson Kapella satte dock en straff fram till 3-1 i slutminuterna.

Finlandias ena tränare Jani Lemmetti sa så här om segern:

”En bra match spelmässigt från våran sida. Vi har tålamod och vågar rulla boll och använda alla lagdelar i uppspelsfasen. Vi skapar några målchanser och får utdelning i första halvlek genom ett fint anfall längs högerkanten. Vi har 1-0 efter 45 minuter och poängterar i halvlek att fortsätta trumma på och inte ta något för givet. Sen gör vi 2-0 ganska tidigt in på andra halvlek och där känns det som matchen borde vara punkterad. Efter ca 65 minuter blir en Hovåsspelare utvisad och 3 minuter senare en till. Bägge ytterst tveksamma milt sagt. En av deras tränare blir också uppvisad på läktarna i samma veva för att han reagerade på det tveksamma beslutet. Lite tråkigt att domaren inte ger en tillsägelse istället för att visa ut med en gång. Nåväl, här borde matchen verkligen punkterats men istället tar Hovås över under en period och skapar chanser och får till slut utdelning pga lite slarv från våran sida på mittplan som resulterar i en frispark som sen resulterar i mål. Sista kvarten blir lite nervig då Hovås kämpar för en kvittering och vi inte kan förvalta våra omställningar när vi gång på gång kommer 4 mot 2, 2 mot 1 osv.. På övertid får vi en straff (även den tveksam) som vi sätter och fastställer slutresultatet till 3-1. Gött med tre poäng naturligtvis. Det är det viktigaste men vi måste kunna punktera matchen mycket tidigare. Framförallt när vi är två man mer i ca 25 minuter. All heder åt Hovås som kämpar ända in i kaklet. Vi önskar dom all lycka till inför de sista omgångarna.”

Hovås målvakt för dagen Robert Ahlberg sa så här om förlusten:

”Inte så mycket att snacka om. Vi hade som plan att ligga lågt och låta Finpa ha mycket boll. Försöka stänga ytorna centralt så att de inte skulle få lägen centralt vilket vi gör helt ok. Men rätt som det var så tappade vi markering för en mikrosekund och det var allt som behövdes för att de skulle sätt 0-1 på ett ypperligt fint inlägg. Vi har några halvchanser men tvingar inte Daniel i Finpamålet till några överjävliga ingripanden. I andra så försöker Finpa att skruva upp tempot men tycker nästan att det är vi som har de farligaste lägena. Främst genom våra hörnor. Men återigen så kommer de runt på vår vänsterkant och lyckas få in bollen till en fri forward som relativt enkelt får slå in bollen. Två utvisningar för oss sätter oss verkligen i en prekär situation men vi lyckas faktiskt trycka in en reducering med två man mindre och har även bra chanser till kvittering. Finpa får en tveksam straff i matchens sista minut och Kapella sätter säkert 1-3. Vi spelade helt efter våra resurser denna match så man kan inte vara allt för missnöjd.”

Finlandia med i toppen och det bara lite sämre målskillnad gentemot ettan Donsö som skiljer. Hovås kommer få en svettig avslutning då laget ligger sist med fem poäng upp till säker mark.

 

Nykomlingen Kungsladugård har haft det lite tungt efter sommaren med tre poäng på fyra matcher. I lördags lossnade det dock rejält när Hällesåker besegrades med hela 8-0ApelsinplanPetter Skog Brink satte tre och både Marcus Weimén och Christopher Ulvdalen gjorde två var. KBK var riktigt effektiva i den första halvleken och hade 3-0 efter 18 minuter och 5-0 i paus.

KBK klättrade nu upp till en sjundeplats och Hällesåker är nästa sist.

 

I toppen av 5B återfinns Donsö IS och de tog ännu en seger i helgen när de besegrade formstarka FC Linné. Linné hade en hel del problem under våren men tre raka segrar efter uppehållet har tagit laget från bottenträsket. De rådde dock inte på DIS där anfallsduon Albert Hansson (2-0) och Olle Backman (3-0) levererade igen. Simon Gustafsson satte ettan i mitten av den första halvleken.

DIS tränare Mikael Schagerlind sa så här om segern:

”Vi hade respekt för Linné infö den här matchen. Dom har ju, liksom oss gått väldigt bra nu i höst och när vi mötte dom i våras tyckte vi att dom förtjänade en bättre planering än vad dom hade då. Vi började matchen med trycka på och dom bakade hem, vi skapade många fina chanser och deras målvakt fick görs ett par riktigt fina räddningar. Vi lyckades, trots ett kompakt försvar gör vi 2 mål och leda med 2-0 i halvtid. I andra halvlek lyfte dom upp laget lite och tryckte på en period vilket i sin tur leder till att vi kom igenom lite oftare med våra snabba anfallare. Trots att vi missar väldigt många fina läge gör vi ett mål till och vinner matchen med 3-0. Jag tycker vi håller ihop laget riktigt bra den här matchen också. Våran målvakt fick görs en riktigt bra räddning i slutet för att hålla nollan men i övrigt släpper vi inte igenom så mycket. Som jag sakta tidigare, och som gammal mittback som jag är, så gläds jag otroligt mycket för just 0:an igen. Nu väntar en väldigt tuff match mot fiskebäck så det är bara att ladda om tills på onsdag.”

FC Linnés Jesper Strand sa så här om förlusten:

”En svår match, vi kommer till spel med 15 spelare tack vare vi lyckades ringa in två spelare precis innan matchstart. Som vanligt är det alltid lurigt när det kommer till helgmatcher för oss, många som prioriterar annat. Det är dock något vi gärna välkomnar i Linné, livet måste få gå före fotbollen. Nu till matchen, vi skapar en två tre farliga lägen den första kvarten och känner att vi har möjlighet att ställa till lite problem för serieledarna. Dessvärre lyckas Donsö göra både ett och två mål innan halvlekens slut och det känns väl ändå ganska så välförtjänt. I andra halvlek har vi svårt att skapa några farliga lägen, men är rätt goa när vi försöker lira boll. Något som man ändå inte riktigt kan beskylla Donsö för, dock är deras långa bollar från ytterbackar mer effektiva än vårt rull och ytterligare ett tredje mål tappas in innan matchen slutar.

Vi vill ändå gratulera Donsö till segern och hoppas att de lyckas vinna serien i år. Men kanske främst för att slippa en jobbig bortamatch, både geografiskt och spelmässigt!”

Bilder från matchen på Ruddalen hittas på Skärgårdsfotboll HÄR.

DIS leder fortfarande 5B på målskillnad för Finlandia. Imorgon onsdag ställs Donsö mot trean FC Fiskebäck i ett intressant toppmöte. Linné har som sagt spelat sig upp på rätt sida strecket men kan inte riktigt slappna av ännu. Fyra poäng skiljer ner till Hällesåker på nedflyttningsplats.

 

Finlandia och Donsö vann alltså sina matcher och det gjorde även trean FC Fiskebäck som hakar på toppstriden. 2-0 blev det borta mot Näsets SK i lördags efter två tidiga mål av Victor Lagerqvist.

Läs Dalla’s matchrapport HÄR.

Fin höstform på FCF med fyra raka segrar och rejält toppkänning. Två poäng upp till Donsö och Finlandia och då möts som sagt Fiskebäck och DIS imorgon!

Tyngre för Näset som nia med bara fyra poäng ner till nedflyttningsplats.

_____________________________________________________

 

Ytterby IS och Eriksbergs IF spelade 4-4 i helgen i 4B och YIS Daniel Lohm hade följande att säga om matchen:

”Gör en riktigt bra första halvlek där vi låter bollen göra jobbet och har en fantastisk rörelse i laget. Detta gör att vi kommer fram och skapar ett flertal riktigt bra lägen då Eriksberg inte riktigt hinner med. Vi gör fyra i första och leder med 4-1 vilket kunde/borde ha varit 2-3 mål till. Kommer ut i andra halvlek och spelet från första är som bortblåst. Vi börjar transportera bollen vilket gör att bolltempot sjunker och Eriksbergs kan komma in i press och vinna bollarna på ett mycket lättare sätt. Eriksberg krigar på bra med sina långbollar vilket resulterar i ett antal fasta situationer där vi inte riktigt räcker till. Tror de gör alla sina mål på fasta situationer. Känns som vi blir mer ängsliga att tappa ledningen i andra istället för att fortsätta trycka på. Dels beror det på orutinen i laget men även vårt stukade självförtroende vilket tabellplaceringen vittnar om. Nu är det bara att försöka ta med sig de första 45 minuterna mot Eriksberg och avsluta säsongen med tre vinster så får vi se hur långt det räcker.”

 

/Rasta