Det var längesen vi spelade den här typen av match så idag får vi gå lite djupare. Senast vi spelade en toppmatch av detta slag var i september 2014 mot Björkö. Så vi är inte direkt vana vid det och dessförinnan var det 2012 i 6C när vi mötte Argo.

Men nu är det dags igen. Serieettan Donsö kommer till Påvelunds IP med sex raka segrar och vi har efter sommaren kryssat mot Lagårn och därefter vunnit fyra raka matcher. Så känslan är ju god i båda grupperna. Det är också två lag som bygger spel lite annorlunda, Donsö har extrem speed framåt i Gustafson, Backman, Hansson, Johnson och det är självfallet något de utnyttjar. Vi är väl mer lite tyngre och gör sällan mål på att vi springer ifrån våra motståndare.

Jag trodde detta året skulle kosta oss när vi haft så usel kontinuitet. 28 spelare har använt i höst på fem matcher och idag kliver vår 29:e in. Men det har blivit till vår styrka istället, många känner sig delaktiga och har presterat fint när de fått chansen. Sen måste det ju någon gång kosta, i skrivande stund är det inte riktigt klart vem som kommer spela mittback men troligen kommer vi ha vår sjätte nykomponerade backlinje i höst. Det har varit lite skavanker sen efter Näsetmatchen men vi kommer med 15-16 gubbar där några inte håller för mer än 25-30 om ens det. Men känslan är positiv detta till trots. Vi har fått till försvarsspelet lite mer i höst. Två hållna nollor mot Näset och Lagårn, ett mål insläppt mot Hugget medan matchen mot Hällesåker med tre insläppta sticker ut lite. Att Balltorp gjorde två mål på oss är inget att säga om. Men bara ett spelmål i alla fall. Offensivt har det fungerat. 14 mål framåt på fem matcher är helt klart godkänt, särskilt då vi gjorde 31 mål totalt förra året.

Truppen som plockats ut till matchen är som följer. Thomas, Ullet, Eckerman, Rob, Arijan, Hansla, Laggan, Jonte, Prytz, Putte, Casper, Jocke(?), Marw, David, Walter och Bengan. Synd att Laggan som gjorde två mål senast på halvleken som han spelade fick en reaktion och återigen får betraktas som en joker för sista tjugo. Skönt å andra sidan att ha Rob och Arijan tillbaka på topp där de ofta gör nytta för oss. Kul att ha Valdemar”Walter”Landgren med oss igen också, senast det begav sig var 2012 i hemmamatchen mot Pushers.

Donsö kommer ju med magisk form till matchen. Sex raka nollor är extremt bra och lägg till fyra baljor framåt. I snitt. Olle Backman är ett klassförvärv med åtta mål på fem matcher, Albert Hansson har gjort femton mål och rutinerade Simon Gustafson är uppe i elva mål nu. Riktigt bra. Ingen av de herrarna spelade mot oss i maj när vi möttes senast. Så det blir lite att bita i detta. Viktigaste kuggen och lagets stjärna får man nog ändå säga att Anders Jansson är. Jag håller honom som seriens bästa centrala mittfältare. Defensivt är ju Hornby i mål en av seriens bästa målvakter, kanske är det dagens målvakter som vi får hålla högst i serien, det blir i alla fall en duell dem i mellan.

Mittbackarna Olof Lagerqvist och Anton Höglund har verkligen funnit varandra där och de är klart bidragande till den defensiva stabiliteten. Donsö har ju bara släppt sexton mål hittills, varav sju på två matcher mot Hällesåker av alla lag.

Historiskt?

Klubbarna har bara möts tre gånger i tävlingssammanhang. Förra året vann vi med 1-0 borta och 5-1 hemma. I våras vann Donsö med 2-0.

Vad betyder matchen för serien?

Båda lagen har seriesegern i egna händer och vet att fyra segrar på de sista fyra räcker för att spela i fyran nästa år. Oavsett vad Finlandia hittar på. Om nu inte Finlandia tar in 14 mål på Donsö, men det lär knappast hända.

FCF är i stort sett borta vid ett kryss medan Donsö tappar bort sitt smashläge om de blir kryss idag. Då får de hoppas att Finlandia förlorar för att de skall kunna vinna serien så båda lagen lär gå för seger. Det tvivlar nog ingen på.

Vad avgör?

  • Målvaktsduellen. Seriens bästa målvakter(?) gör upp idag. Senast vann Hornby den, svarar Thomas idag?
  • Hittar FCF ett sätt att stoppa Donsös målkungar? I så fall blir ju vår egen effektivitet viktig. Vi kommer inte få många chanser idag. Då gäller det att sätta dit dem.
  • Anders Jansson vs Valdemar Landgren. Vinnaren där vinner nog matchen.

Just nämnde Jansson har vi på en intervju nedan. 

Idag väntar en mycket viktig match för toppstriden i 5B, ditt Donsö åker till Påvelunds IP för att möta FCF. Vårmötet vann ni med 2-0, vad minns du från den matchen? Och vad förväntar du dig för matchbild denna gång?

Jag kommer ihåg att vi inte ha någon av våra ”rena” forwards. Tror det var Johan och Jimmy som spelade längst upp. Detta året har vi ju vant oss att ha snabba killar på djupet. Så när vi inte hade det så visste vi väl att vi skulle få det lite svårare.

Men vi lyckades göra två mål. Bra av John Backman att stega fram i just den matchen och göra bägge målen. Annars tyckte vi väl att Fiskebäck var ett av dom bättre lagen vi mött. Lite äldre, rutinerade och bra attityd på samtliga. Samtidigt spelade ni bollen bra och fick oss att krokna sista halvtimmen.

Den här gången kommer vi ha lite mer tyngd och snabbhet. Hela laget har satt sina roller bättre och vi är mer samspelta.
Men vi vet att Fiskebäck är bra och vi behöver vara på tå. Sätta våra chanser så matchen öppnar upp sig lite. Då får nog våra snabba killar lite mer en-mot-en lägen

Det är två formstarka lag. FCF har fyra raka segrar och ni kommer med sex raka segrar och hutlösa 24-0 i målskillnad på de matcherna, hur förklarar du er formtopp och vad skulle du säga att ni ändrat på gentemot förra året då ni inte var lika framgångsrika?

Vi har som sagt hittat våra roller. Vi vet lite mer av vad som förväntas av varandra. Våra yngre spelare har ju blivit äldre och rejälare. På träning blir jag mer och mer osäker på om jag ska vråla ”GAMLA MOT UNGA” när det vankas tvåmål, hatar att förlora mot glinen. Men vi är helt enkelt mer samspelta och längre gången i våran generationsväxling.

Sen har ju Olle Backman tillkommit. Han har väl gjort mål i samtliga matcher han deltagit nu i höst. Han är vass.

Men just förra året ska vi inte jämföra mot. Då var det snurrigt på alla håll.

Det går snabbt framåt med Albert Hansson, Emil Johnson, Simon Gustafson och Olle Backman, när hade ni senast en sån offensiv i Donsö?

Du glömmer Erik Kristensson. Även han är ett snabbt as. Ja det går undan. Det är väl därför det ibland runnit iväg i slutet på vissa matcher. Men som mittfältare är det skönt att ha såpass snabba spelare framför sig.

Men ska man jämföra mot andra år så hade Magnus Fhager och Simon Gustafsson ett fint år 2010. Då sprutade dom in mål. 2012 hade vi Jonathan Fhager Karlsson som var magisk på våren, lite ensam kanske. Men då var vi trygga med att han skulle lösa målen. Vilket han också gjorde.

Låt säga att ni vinner matchen. Och sedermera serien, är ni redo för fyran?

Jag hoppas det. Våra yngre killar blir ju förhoppningsvis ännu mer rejäla. Du blir ju straffad på en helt annan sätt där. Men vi slarvar verkligen inte mycket nu. Dvs vi bjuder inte på så många gratischanser. Och det är viktigt.

2010 när vi senast gick upp så sa Dawidsson (en äldre generationen än mig) att det ska bli roligt att gå upp men det är den yngre generationen som måste dra i det.
Det är inte småbarnspapporna som ska vara mest motiverade, då håller det inte. Det ska vara dom unga som ska vilja gå upp.
Och jag antar att det ligger något i det.

Men jag hoppas att vi är redo. Vinner vi serien borde vi vara det.

Till sist, hur vinner du helst matchen imorgon?

En fin 2-0 vinst där vi gör tvåan med tjugo minuter kvar och sen håller i bollen ibland, kör omställningar ibland…

 

 

///Dalla