SK Argo hade inför dagens match mot Hönö IS en fin svit sen omstarten med fem vinster och en oavgjord på sex höstmatcher. Känslan tidigare i veckan var att det skulle bli riktigt kul att få mäta sina krafter med ett av seriens två ohotade topplag. Kanske kunde Argo ge Hönö en match och påverka toppstriden? Den känslan försvann ju närmare lördagen vi kom då Argofredagskvällen hade nio spelare klara för match. Återbuden trillade in i en strid ström men till slut lyckades ändå tränarna att skrapa ihop elva friska gubbar och en halvskadad Ralle på bänken. Så här är livet i lokalfotbollen ibland och SK Argo är självklart inte det enda laget som ibland har svårt att få ihop spelare och det är sällan lag ställer sitt absolut starkaste lag på banan utan ofta saknas det någon gubbe här och där.

Argo gick från att hoppas på en skräll till att helt enkelt hoppas på ett mindre mirakel men realistiskt bara hålla siffrorna nere. Med facit i hand gick det inte alls.

 

HÖNÖ IS – SK ARGO 10-0 (4-0)

1-0 Carl Wiklander (3)

2-0 Erik Sennerstam (7)

3-0 Jonas Alexiusson (15)

4-0 Carl Wiklander (29)

5-0 Edvin Alexandersson (50)

6-0 Johan Andersson (51)

7-0 Carl Wiklander (68)

8-0 Carl Wiklander (69)

9-0 Jesper Svensson (87)

10-0 Mikael Bryngelsson (89)

 

SK Argo kom iallafall till start med följande lag som bara innehåll sju spelare (varav fyra startspelare) som spelade senast mot Knippla IK (seger 5-2):

 

Vikström

Fabio-Sjögren-Maggan-Barkebo-Axel

Gustav-Rasta(C)-Skalin-Koffe

Emilio

Bänken:

Ralle

 

Fredrik Vikström vaktade alltså kassen och framför honom hade Argo ställt upp en fembackslinje. Fabio Anacleto Hallerstedt spelade högerback och Axel Sjöstedt tog hand om vänsterbacken. Magnus ”Maggan” Andersson, Peter Sjögren och Calle Barkebo (med en sammanlagd ålder på 327 år) agerade mittbackar. Gustav Dovstad startade till höger på mitten och Kristoffer ”Koffe” Jonsson till vänster. Fredrik ”Rasta” Airosto och Johan Skalin spelade centralt och på topp återfanns Emilio Suarez Ardiles. Bänken bestod av en halvskadad Rasmus ”Ralle” Grahm.

Taktiken var ganska självklar. Ett kompakt och lågt försvarsspel med långa bollar bakom Hönös backlinje på Emilio eller på kanterna på Koffe och Gustav. Kanske skulle Hönö bli frustrerade om målen uteblev och kanske skulle Argo kunna kontra in en boll eller två och göra det lite spännande. Den taktiken höll i cirka tre minuter. Argo hade ett inkast på mittplan men lyckas inte skydda bollen utan tappar den. Argo backlinje ligger för högt (då Argo precis hade bollen) och Hönö hugger direkt med en boll över backlinjen där seriens skyttekung Carl Wiklander inte har några problem alls att lobba in 1-0. Precis innan målet hade faktiskt Argo ett halvläge när laget vann boll och Gustav fick ett bra läge men kom aldrig till avslut. 2-0 kommer också tidigt när ett fint inlägg när Erik Sennerstam som kommer med fart och kan snyggt nicka in bollen. Matchen är egentligen avgjord efter en kvart när Jonas Alexiusson gör 3-0 efter tveksamheter i Argos försvarsspel. Trots att Argo hade en fembacklinje så hittade Hönö ofta ytorna mellan ytterback och mittback där spelare löpte in och Argo var rejält tillbakapressat och hamnade ofta fel i positionsspelet. Centralt var Argo ganska kompakta men Hönö utnyttjade kanterna bra ocj fyllde på med mängder av spelare in i boxen när bollarna skickades in. Argo skapade dock en del ”nästan”-lägen och både Koffe, Emilio och Gustav var nära att komma igenom några gånger. Innan paus kom även 4-0 efter en misslyckad offside-fälla från Argo där Wiklander rullade in bollen. Argo hade väl en period i mitten av den första halvleken som var aning bättre än resten av matchen. Laget vann lite andrabollar, fixade några hörnor och fick en och annan frispark på offensiv planhalva.

Det är ganska uppgivet, av förklarliga skäl i Argo, men laget försöker höja sig i andra. Det börjar dock med att Argo bjuder HIS på både 5-0 och 6-0 tidigt i andra. Något av målen kom på hörna och den andra en snabb frispark som letade sig in. Då matchen redan är ordentligt körd så försöker väl Argo spela lite mer på fötterna vilket funkar ibland men blir livsfarligt när det slarvas och Hönö kan lägga bollar bakom Argo backlinje. Hönös mål kom i par och i mitten av den andra halvleken kom både 7-0 och 8-0, båda gånger Wiklander. Det är många trötta ben och huvuden i Argo och tyvärr blir det tvåsiffrigt denna lördagseftermiddag på Hönö ArenaJesper Svensson grötar in en hörna med knäet och inbytte Mikael Bryngelsson sätter ett friläge fram till 10-0. Argo har väl lite spel då och då i den andra halvleken men är väl aldrig riktigt nära att göra mål. Några hörnor och ett långskott från Koffe som går över är väl det närmaste.

 

Hönö är riktigt stabila med en klar spelplan och många duktiga spelare som vet sina roller och som löper mycket. Argo hade behövt sen riktigt stark matchtrupp och en taktik som efterföljdes för att detta skulle bli spännande. Nu hade man inget av detta och då blir det tyvärr tvåsiffrigt.

 

Svårt att hitta några ljuspunkter men Gustav ”Mustav” Dovstad jobbade och slet hela matchen och Peter Sjögren bjöd på en finfin glidtackling där han låg ner redan flera minuter innan bollen slogs. En stor eloge också till de som ställde upp och spelade idag så vi fick ihop lag. Fabio riskerade sitt förhållande då han övergav en flytt för att spela och Skalin lämnade barn och en gravid fru hemma, Ralle var halvskadad och hängde med för att sitta på bänken större delen av matchen. Sjögren hade precis kommit på benen igen efter en ”rejäl förkylning”, bara en sån sak. Axel ställde också upp med kort varsel.

Det är svårt att veta vad som är rimliga prioriteringar när det gäller att lira i division 6? Personligen har jag svårt att sålla då jag själv har en orimligt hög och i många fall skadlig prioritering av fotboll på en tämligen låg nivå.

Folk jobbar, folk är sjuka, folk har annat planerat osv.

Är det rimligt att i tid kolla över hur spelschemat ser ut och kanske anpassa sina andra aktiviteter (om det är möjligt). Jag vet inte? Kanske?

Är det rimligt att i division 6, försöka byta sina arbetstider om man jobbar och har match. Kanske, eller kanske inte?

Är det rimligt att man spelar lite förkyld eller små-sjuk? För vissa kanske, för andra kanske inte.

Är det rimligt att anta att Argo hade haft det lättare att få ihop ett lag om det varit en hemmamatch mot ett bottenlag och inte en halv dag i skärgården mot ett topplag?

Troligtvis.

 

/Rasta