Precis som i 4A är toppstriden redan avgjord men bottenstriden lever i 4B:

Så här gick det i helgen:

 

FREDAG 22/9

Göteborgs FF – Ytterby IS 4-2

LÖRDAG 23/9

Mölnlycke IF – Kållered SK 2-3

IFK Björkö – Öckerö IF 1-1

Dalen/KFF – IF Mölndal 1-2

KF Velebit – Eriksbergs IF 0-1

 

Ytterby IS har haft det riktigt tufft i årets 4B och i fredags blev det klart att laget får ta nya tag i division 5 nästa säsong. Laget föll med 2-4 mot redan klara tvåan GFF. GFF hade greppet om matchen med 3-1 i paus efter två mål av Teodor Nastevski Lindström. YIS fick lite vittring med en 2-3 reducering i början av andra men ett rött kort och ett fullbordat hattrick av Nastevski Lindström skickade alltså ner Ytterby i femma.

GFF:s kapten Carl Aldebert sa så här om segern:

”Speciellt att gå in i en match där man egentligen inte har något att spela för efter säkrat kval förra helgen. Det märktes också på det vi presterar. Vi kommer inte alls upp i nivå och låter ett heltaggat Ytterby ta tag i matchen direkt. Ytterby får även viss hjälp att styra matchen då domaren konsekvent matchen igenom inte tillåter någon kamp eller närkamper. Trots att det är en ganska snäll match som spelas döms två straffar till Ytterby (en i mål, en miss), ett antal varningar till båda lag, en utvisning till Ytterby med minuter kvar av matchen samt något slags rekord i blåsta frisparkar. Ger en ryckig match där vi får extra svårt att jobba oss in i densamma. Beröm till Ytterby som verkligen försöker med ett eget spel och de har några unga talanger som kan bli riktigt bra. Tyvärr blir det dock det ibland dumdristiga och naiva spel som gör att de förlorar denna match och åker ur serien. Ytterby har som sagt mest boll men vi bryter högt ett antal gånger under matchen. I dessa lägen gör Theo och Wilson på topp det riktigt bra och är kliniska i avsluten vilket resulterar i fyra mål. Tycker personligen det är synd att ett lag som Ytterby som verkligen försöker och stundtals gör det bra ska behöva åka ur. Men det är inte första och absolut inte sista exemplet på att deras spelidé kräver lite mer tyngd, spets och kvalité för att plocka tillräckligt med poäng i dessa divisioner. Får de behålla stommen av talanger till nästa säsong och bygga vidare ett år till så tror jag dock att de ska ha stora chanser att ta sig tillbaka till division 4 snabbt!”

YIS ur 4B alltså och GFF får förbereda sig för kvalspel.

 

Seriesegrarna Kållered tog en trepoängare mot nykomlingen Mölnlycke IF när de vann med 3-2 på bortaplan. KSK tog en tidig ledning och släppte aldrig taget. Marcus Landén reducering till 2-3 kom i 89:e minuten och närmare än så kom inte MIF.

Mölnlyckes Sudo Sulejmanović sa så här om förlusten:

”Vi blev ganska mätta efter vinsten borta mot Mölndal förra veckan, motivationen var inte där den skulle vara trots stödet på IP med mycket folk! Kållereds taktiska drag gjorde att vi aldrig riktigt kom nära när de gick till anfall, de gjorde det bra och svårt för oss, kan bara gratulera till serievinsten! Vi tar nya tag och avslutar på Öckerö nästa helg, framtiden ser ljus ut i Mölnlycke IF inför 2018.”

MIF har gjort det bra som nykomlingar och har faktiskt chansen att sluta trea.

 

I ö-mötet mellan IFK Björkö och Öckerö IF var det mest ära som stod på spel och det skulle sluta med ett oavgjort resultat. Andreas Odersjö gav Björkö ledningen i den första halvleken och Fernando Martins De Souza kvitterade tidigt i den andra med sitt 18:e mål för säsongen.

Björkös målvakt Jack Olsson sa så här om matchen:

”Tyvärr är det en match där vi inte är nöjda med en poäng. Chanserna och spelet överlag har vi till våran fördel! Vi gör ett bra mål i första halvlek och hade bud på att stänka både nummer två och tre. Första halvlek är vi betydligt bättre och det skulle resulterat i bättre läge inför andra för våran del.Istället lyfter sig Öckerö i andra och får en hel fasta situationer på våran planhalva. Tillslut tappar vi markeringen på deras duktige forward Fernando som bara behöver en chans för att hitta nätet! Sista tjugo så pressar vi väldigt högt upp och skapar en del målchanser, bland annat en nick i underkant av ribban. 1-1 blir det och såklart skönt att bryta den taskiga förlust sviten vi har haft mot dom. Men självklart hade lördagsgroggen snurrat ännu bättre om det varit en trea. Stor eloge till domarteamet, riktigt bra nivå!”

ÖIF:s tränare Andreas Larsson sa så här om matchen:

”Typisk höstmatch på en tung plan. Vi tar kommandot direkt och styr helt första tio minuterna. Då får Björkö en frispark som nickas i mål och efter det svänger halvleken över till deras fördel. Vi gör byten och positionsförändringar i paus och kommer ut mycket bättre i andra halvlek. Vi kvitterar 7-8 minuter in på andra genom Fernando och är sedan det bättre laget i halvleken men inga fler mål görs. Björkö hade första och vi andra halvlek så oavgjort kanske var rättvist i en match som handlade mer om kamp än skönspel. Störst plusbetyg till IFK Björkö genom ”Fritte” som stod kvar efter matchen och grillade hamburgare till hela Öckerölaget.”

Lagen skuggar varandra i tabellen med ÖIF som sjua och Björkö är åtta.

 

Bottenlaget IF Mölndal hade på förhand en riktigt svår bortamatch mot Dalen/KFF men laget lämnade Krokslättsvallen med tre tunga poäng efter en 2-1 seger. Magnus Eliasson gav dock Dalen ledningen redan efter två minuter men mål av Korel Djimi Guedei och Sajaad Malik Delane (fem minuter från slutet) fixade segern!

Mölndals assisterande tränare Joakim Andersson sa så här om matchen:

”Verkligen skönt! Och rättvist. Vi har bollen i första halvlek säkert 85% och skapar chanser för minst två mål. Men Dalen gör 1-0 efter 25 sekunder och ridå tänker man men vi kör på. Andra halvlek lite mer böljande fram och tillbaka men tillslut vinner vi rättvist”

Dalens Bita Bångens hade följande kommentar till bloggen:

”Sista hemma matchen för vår del denna säsongen och ville självklart gå för vinst. Vi fick bästa möjliga start där vi gjorde 1-0 i första minuten. Sedan hade koll på spelet under första tio. Sen kom Mölndal mer och mer in i matchen. Andra halvlek höjde Mölndal sin press och fick utdelning. Och en stund senare fick dem in ett till. Mycket slarv ifrån vår sida idag, och får inte ordning på spelet och Mölndal fick till det med sitt passningspel.”

Dalens matchrapport hittas HÄR.

Mölndal är nu på rätt sida strecket med en match kvar. Laget har tre poäng ner till Väster under strecket och sämre målskillnad. En poäng räcker alltså för Mölndal men vinner Väster och Mölndal förlorar åker Mölndal ut. Mölndal har GFF hemma och Väster möter Velebit borta i sista matchen.

Dalen är trea men de tre närmaste lagen bakom kan smita förbi.

 

Eriksberg kunde fira lördags då kontraktet säkrades efter 1-0 borta mot KF VelebitHenrik Filipsson blev matchhjälte då han satte en straff efter dryga halvtimmen.

EIF:s Emil Berglind sa så här om segern:

”En match som inte går till historien som världens bästa. Vi sa innan matchen att idag får spelat se ut hur som helst så länge vi tar tre poäng, Inställning och attityd var det som gällde. Och kollar man över 90 minuter så var det inget snack om det. Vi borde gjort 3-4 mål på det chanser vi hade (missad straff m.m) men eftersom vi inte lyckas stänga matchen så blir sista tio onödigt spännande utan att Velebit får något riktigt bra läge. Skönt att säkra kontraktet och får lira division 4 även nästa år.”

EIF:s matchrapport hittas HÄR.

Det är även klart att EIF:s tränare Mikael Johansson inte fortsätter nästa säsong och det går att läsa mer om det HÄR.

EIF är nia inför sista matchen och Velebit är sexa.

 

/Rasta