SK Argo lämnade precis in en motion till förbundet angående en ändring av antal serier i division 6 och 7. Motionen kommer att behandlas på Representantskapet den 19/12.

Här följer den inskickade motionen:

 

MOTION TILL REPRESENTANTSKAPET 2017 FRÅN SK ARGO

Ändring av antalet serier i division 6 och 7.

Förslag:

Ändring från nuvarande fyra division 6 serier och två division 7 serier till tre division 6 serier och tre division 7 serier.

2018: Övergångssäsong
2019: Ändringen träder i kraft

Bakgrund:

2009 fanns det 147 lag anmälda till seriespel i lokalfotbollen (division 4 och neråt). Fyra division 6 serier följdes av fyra division 7 serier och även en division 8 serie. Detta antal har sedan dess sakta minskat inför varje säsong. Inför säsongen 2014 hade lokalfotbollen 129 lag och ändrade från fyra till tre division 7 serier. Förra säsongen 2016 hade antalet minskat till 118 lag och endast två division 7-serier med tio lag i varje. Säsongen 2017 såg vi en liten ökningen (121 lag) men fortfarande endast två division 7-serier. Lokalfotbollen behöver anpassa sig till denna minskning av lag i seriespel.

Problematiken:

Seriepyramiden i lokalfotbollen ser alltså ut så här i dagsläget:

Division 4 (2×12 lag = 24 lag)
Division 5 (2×12 lag = 24 lag)
Division 6 (4×12 lag = 48 lag)
Division 7 (2x ca 10-12 lag = ca 20-25 lag)

Vi har alltså ett seriesystem där den näst lägsta divisionen har 48 lag medan den lägsta bara har mellan 20-25 lag. Alltså är det ingen pyramid längre utan ett mer vas-format system. Det fungerade när det fanns tillräckligt med lag för att ha fyra division 7-serier men så inte fallet längre.

Detta påverkar de sportsliga förutsättningarna när det gäller uppflyttning från division 7 till division 6. Till säsongen 2017 skulle elva platser i division 6 fyllas upp med elva lag underifrån eller lag som egentligen åkt ut och resultatet såg ut så här:

FTU (tvåa i 7A)
Gamlestaden FF (trea i 7A)
Högaborg Kärralunds FC) (fyra i 7A)
Angered KIF (numera Gunnared KIF, femma i 7A)
SK Argo (etta i 7B)
AIF Göteborg (tvåa i 7B)
Brämaregårdens FC (trea i 7B)
BK Björkåsen (femma i 7B)
Rambergets SK (tolva i 6B)
Pushers BK (tolva i 6C)
Neutrala IF (elva i 6D)

Anledningen till att det blev så många platser var att tre lag åkte ur 6A samt att BK Kaveröslobo (som åkte ur 5B) la ner sin seniorverksamhet och det gjorde även 6B-laget BK Wobbler. Ettan i 7A, Angereds IS, la ner sin verksamhet innan säsongen började och ersatte av ett annat division 7-lag.
Den sportsliga problematiken här är att två lag som slutade på femteplats (Angered KIF och BK Björkåsen) av tio lag i division 7, tog steget upp. Järnbrotts IF (fyra i 7B tackade nej till uppflyttning). BK Björkåsen avslutade säsongen 2016 med fler förluster (8) än segrar (6) och -20 i målskillnad. Laget drog sig ur årets 6D efter 17 raka förluster (två WO inräknade i de matcherna). Angered KIF (numera Gunnared KIF) har klarat sig lite bättre men slåss i botten av 6C i skrivande stund. Björkåsen blir ett exempel på vad som kan hända när ett lag flyttas upp som inte håller rent sportsligt. Förhoppningvis återhämtar sig Björkåsen men lagets säsong 2017 i 6D kan ha gjort att klubben riskerar att gå i graven. I ett mer balanserat seriesystem kan situationer som detta förhoppningsvis undvikas.

Tre lag som egentligen åkte ur (Rambergets SK, Pushers BK och Neutrala IF) fick vara kvar i division 6 ändå och även där känns det sportsligt inte rätt. Alternativen hade dock varit att plocka upp lag nummer 6 i 7A och 7B men även lag nummer 7 i en av sjuorna och det är heller inte ett bra sportsligt alternativ. I så fall hade 11 av 20 lag i de två division 7-serierna flyttats upp.

De nuvarande seriesystemet hamnar alltså i en situation där Tävlingsbestämmelserna (kapitel 2 9 §), som klargör att två lag från varje serie ska flyttas ner, inte kan efterföljas men samtidigt är det enda alternativet att flytta upp lag som hamnat på den nedre halvan i division 7.

Sammanfattningsvis går det att konstatera att de två division 7-serierna innehåller för få lag i förhållande till division 6 och för många lag flyttas upp.

Lösningen:

Seriesystemet görs om från fyra division 6-serier med 12 lag i varje och två division 7-serier med ca 10-12 lag i varje till tre division 6-serier med 12 lag i varje och tre division 7 serier med 10-12 lag i varje serie. Detta skulle träda i kraft säsongen 2019 med säsongen 2018 som en övergångssäsong.

Säsongen 2018:

Division 6:

Lag som vinner sin serie (4 lag) går upp i division 5.
Lag som placerar sig på plats 9-12 i varje division 6-serie (16 lag) åker ner i division 7.

Division 7:

Lag som placerar sig på plats 1-2 i varje division 7-serie (4 lag) går upp.

Säsongen 2019:

Division 6:

3 division 6-serier med 12 lag i varje serie.
Lag som vinner sin serie går upp i division 5 (3 lag). Lag som placerar sig på andraplats (3 lag) gör upp om en plats i division 5 via kvalspel (gruppspel).
Lag 11-12 i varje serie (6 lag) åker ner i division 7.

Division 7:

3 division 7-serier med 10-12 lag i varje serie.
Lag som placerar sig på plats 1-2 (6 lag) går upp i division 6.

Fördelar:

Lokalfotbollen får ett mer balanserat seriesystem där den näst lägsta serien har 36 lag och den lägsta har ungefär samma antal istället för i nuläget där den näst lägsta har dubbelt så många lag som den lägsta.

Division 6-serierna stärks sportsligt då de innehåller färre lag. Även division 7-serierna stärks sportsligt då de fylls på med fler lag uppifrån.

Varje säsong flyttas de två bästa lagen i varje division 7-serie upp istället för som nu då nästan hälften av lagen går upp. Detta gör förhoppningvis att lag inte kommer att tacka nej till uppflyttning (pga av att de känner att de inte håller sportsligt i division 6) eller att vi får situationer som med BK Björkåsen där laget blir strykpåse i division 6 och drar sig ur och möjligen riskerar att läggas ner. De lag som går upp från division 7 kommer att vara bättre rustade för spel i division 6, vilket ger jämnare division 6-serier som motverkar att lag drar sig ur. Detta gör även att situationer där lag som egentligen ska åka ur division 6 får vara kvar kan undvikas. I de situationerna kan lag som placerats sig på tredjeplats i division 7 flyttas upp istället för idag när valet blir mellan att låta ett lag som placerat sig på undre halvan i division 7 gå upp eller låta ett lag som egentligen blivit nedflyttat stanna kvar.

Tre division 6-serier gör även att kval till division 5 kan erbjudas till de lag som placerar sig som tvåa varje säsong. I det nuvarande systemet är kval beroende av hur Göteborgslagen prestera i division 3 och i kvalet till division 3. I nuläget flyttas fyra lag upp från division 6 (seriesegrarna) och även fyra lag skulle flyttas upp i det nya systemet (3 seriesegrare och en kvalvinnare). Detta skulle vara sportsligt väldigt bra för våra division 6-serier då spänningen i serierna skulle leva längre även om ett lag är överlägset och drar iväg i toppen. I dagsläget har vi en flaskhals mellan division 6 och division 5 där många division 6-lag (som sportsligt hade klarat sig utmärkt i division 5) inte får chansen då bara ett lag är garanterat att gå upp. Ett garanterat kvalspel för tvåorna skulle höja ambitionsnivån i division 6.

Skulle fler lag behövas flyttas upp till division 5 pga av Göteborgslagens prestationer i division 3 och kval till division 3 så är det enkelt att justera. Tvåan i kvalgruppen står näst i tur och sedan trean i kvalgruppen. Skulle fler lag från division 7 behöva flyttas upp så går turen till lagen som placerat sig trea där och avgörs antingen via kvalspel eller poängsnitt.

Fördelen med tre division 6-serier och tre division 7-serier är även att om vi skulle få en uppåtgående trend när det gäller nystartade lag med seniorverksamhet så skulle division 7 kunna utökas till fyra serier utan att påverka seriesystemet nämnvärt. Då skulle seriesystemet faktiskt likna en riktig seriepyramid med flest lag i de lägsta divisionerna.

Göteborg 28/9 2017

Fredrik Airosto (sekreterare SK Argo)

 

/Rasta