Det är ju en liten djungel detta. Men många funderar och räknar. Topplagen i femman, bottenlagen i femman och topplagen i sexan och i viss mån kanske också lagen i sjuan. Jag tycker detta är snårigt. Jag tycker inte heller att förbundets tabell i år är enkel att förstå. Ni kan ju se årets tabell här.

Och här(31) kan ni se den tabellen jag är van att räkna på. Som förbundet använt förr om året. Man kan göra de mer lättförståeliga. Men skit i det. Inför de sista omgångarna imorgon står vi inför följande fakta.

Kortedala och Kärra har redan åkt ur. Lärje Angered och Västra Frölunda är just nu på kvalplats i varsin serie. Möjligt att Lärje kan klättra förbi Gunnilse men det förändrar ju inte möjligheterna för oss i lokalfotbollen. Göteborgslag som Göteborgslag. I teorin kan Trollhättan fortfarande hamna på kvaplats. Om Lärje vinner mot Landvetter och de förlorar hemma mot Svane. Det kommer inte hända dock. Men det går.

VF ligger på kvalplats men har goda möjligheter att ta sig upp på säker mark vid seger mot Kungsbacka. Men de riskerar fortfarande att åka ur direkt.

Vad ger de då oss för förutsättningar? Som jag tolkar tabellerna. Jag är inte 100% på allting. Men brukar få till det. Får se om det blir så idag också. Vi måste ju också förhålla oss till kvalen till treorna för att få full klarhet.

Hur fungerar då kvalet?

Göteborg har två kvalgrupper att spela i. GFF kommer spela i den ena. Jonsered i den andra. I övrigt fylls de två grupperna på med två div IV-lag till. Och sen tillkommer då lagen som slutar nia i div III NVG & SVG. I nuläget VF och Lärje Angered. Det är endast ettan i vardera kvalgrupp som vinner. Och skall man räkna på upp och nedflyttning spelar det alltså ingen roll om det är ett lag från 4A eller 4B som vinner kvalgruppen eller om Lärje VF gör det. Då nollar man ju i totalen så att man inte räknar med att något lag åkt ur trean i totala räkningen för upp och nedflyttning.

Så vi kör en hypotes. Kortedala och Kärra åker ur. Det är två lag. Ur. Jag kommer inte ihåg vilka Göteborgslag som hamnar i vilken kvalgrupp. Men vi leker med följande grupper.

Grupp A

 • Jonsered(4A)
 • Lärje Angered(III)
 • Bohuslän(IV)
 • Västra Götaland(IV)

Grupp B

 • Västra Frölunda(III)
 • GFF(4B)
 • Halland(IV)
 • Skåne(IV)

Notera att lagen från de andra förbunden är påhittad. Vet inte vilka lag de blir.

Skulle en av grupperna vinnas av lag från Göteborg då räknar man som att tre lag åker ur trean. Skulle inget av av grupperna vinnas av lag från Göteborg räknar man med att fyra lag åker ur treorna. Och skulle båda grupperna vinnas av lag från Göteborg. Då räknar man med att två lag åker ur.

Det går ju fortfarande. Även om det bara är i teorin. Att de inte blir några Göteborgslag som tvingas kvalas sig kvar. Om Lärje och VF löser det. Då kan kvalgrupperna vinnas Jonsered och GFF och då kan man räkna av dem från de två nedflyttade lagen(Kortedala & Kärra). Med andra ord kan man hamna på noll nedflyttade i tabellen om man ser till den jag länkade till ovan.

Men vi kan lika gärna ha en situation där VF åker ur direkt. Och ingen av kvalgrupperna vinns av Göteborgslag. Då landar vi på fyra lag ur. Kortedala, Kärra, Lärje och VF. Så vi har en del olika scenarion att ta hänsyn till. Imorgon avgörs treorna. Då skall ni hålla koll på Frölundas match, de brukar twittra på föreningens konto.

Och om vi då skall se till att bena ut vad som händer i serierna beroende på hur många lag som åker. Vi har alltså scenariot i allt från 0-4 fyra lag ur serierna.

NOLL lag ur. 

 • 5A + 5B – Lag 1-3 i respektive serie upp i fyran. Lag 11-12 i respektive serie till sexan.
 • 6A-6D – Seriesegrarna upp i femman. De fyra tvåorna kvalar om två platser i femman. Lag 11-12 i respektive serie till sjuan.
 • 7A-7B – 1-5 upp. De två sexorna kvalar om en plats i sexan.

ETT lag ur. 

 • 5A + 5B – Lag 1-2 i respektive serie upp i fyran. De två treorna kvalar om en plats. Lag 11-12 i respektive serie till sexan.
 • 6A-6D – Seriesegrarna upp i femman. De fyra tvåorna kvalar om en plats i femman. Lag 11-12 i respektive serie till sjuan.
 • 7A-7B – 1-5 upp.

TVÅ lag ur.

 • 5A + 5B – Lag 1-2 i respektive serie upp i fyran.  Lag 11-12 i respektive serie till sexan.
 • 6A-6D – Seriesegrarna upp i femman.Lag 11-12 i respektive serie till sjuan.
 • 7A-7B – 1-4 upp. De två femmorna kvalar om en plats i sexan.

TRE lag ur. 

 • 5A + 5B – Seriesegrarna till fyran. De tvåorna kvalar om en plats i fyran. De två tiorna kvalar om en plats i femman.  Lag 11-12 i respektive serie till sexan.
 • 6A-6D – Seriesegrarna upp i femman.Lag 11-12 i respektive serie till sjuan.
 • 7A-7B – 1-4 upp.

FYRA lag ur. 

 • 5A + 5B – Seriesegrarna till fyran. Lag 10-12 i respektive serie till sexan.
 • 6A-6D – Seriesegrarna upp i femman.Lag 11-12 i respektive serie till sjuan.
 • 7A-7B – 1-3 upp. De två fyrorna kvalar om plats till sexan.

 

Skulle jag tippa det hela? 

Kärra & Kortedala ur. Två lag. Lärje får kvala sig kvar. VF klarar sig. Och då blir det max tre lag ur. Imorgon vet vi vad det blir minst och max. Jonsered har goda förutsättningar att vinna ett kval skulle jag säga. Men kvalgrupperna får jag återkomma om. Det skulle i så fall innebära att man går upp som tvåa i femman men inte åker ur som tia och att endast seriesegrarna går upp från sexan.

 

///Dalla