Vi kollar av hur det gick i division 5 i lördags! United Africa och Donsö på väg mot seriesegrar och bottenstriderna lever!

LÖRDAG 30/9

5A:

United Africa FC – Hisingen FC 6-1

Älvängens IK – IK Zenith 2-2

5B:

Kungsladugårds BK – Donsö IS 0-2

Hällesåkers IF – Masthuggets BK 6-2

Styrsö BK – Hovås Billdal IS 0-2 

 

I 5A tog United Africa ett stort steg mot seriesegern och uppflyttning till fyran efter klara 6-1 hemma mot jumbon Hisingen FC. Det var inte så mycket snack och UAFC hade 3-0 efter halva första halvleken och 6-0 i mitten av andra. Timmy Simon och Saidi Tunde Ishola blev båda tvåmålsskyttar.

UAFC leder serien med en poäng före FC Komarken med en omgång kvar. Komarken ställs mot trean Utbynäs SK i en svår match medan UAFC möter FC Bosona, som alltså kommer från en 1-20 förlust.

Jobbigare för Hisingen som nu har fem raka förluster och är sist med en match kvar. Laget möter dock Romelanda som bara ligger en poäng före och seger skulle betyda att laget undviker nedflyttning direkt. Tiondeplatsen kan fortfarande betyda kval för att hänga kvar.

 

IK Zenith har varit inblandade i bottenstriden men efter 2-2 mot Älvängen i lördags löste laget nytt kontrakt. Alla målen i matchen kom i den första halvleken där Zeniths Jim Nielsen både gjorde 1-0 och kvitterade till 2-2. Däremellan hade Eglinor Zaimi gjort 1-1 för ÄIK och Tim Ruud Webster satte 2-1 några minuter senare.

Zeniths Kim Luukkonen sa så här om matchen:

”En ganska jämn tillställning i mina ögon sett, och delad poäng känns rättvist. En skön poäng att ta med sig hem. Tackar Älvängen för en bra match.”

Zenith är sjua och laget kan sämst bli nia vilket alltså betyder att laget inte kan åka ur.

För Älvängen är säsongen färdigspelad men laget får avvakta för att veta vad som händer. Laget är åtta men skulle kunna sluta på en tiondeplats beroende på hur det går för de andra lagen.

 

I 5B ska det extremt mycket till om inte Donsö IS står som seriesegrare efter nästa helg. DIS besegrade Kungsladugårds BK med 2-0 efter mål av Olle Backman och Erik Kristensson.

DIS tränare Mikael Schagerlind sa så här om segern:

”Det var en jämn match tycker jag. Chanser åt båda håll. Det stod 0-0 i halvtid och en bit in i andra innan vi fick hål på dem. De låg väldigt långt ner med sitt försvar och det passar inte oss som gärna vill gå i djupled, vi får helt enkelt inga ytor att springa på. Första målet var det John som kämpade fram bollen på kanten och igenom ett tätt försvar hittade fram till brodern Olle i straffområdet som i sin tur dundrade upp bollen i nättaket från ganska nära håll. Andra målet var det våran andra forward Erik som egen hand lyckades kämpa till sig bollen från en försvarare och sedan springa ifrån och bli fri med målvakt. Riktigt gött att vinna. Även om det inte är helt klart ännu så får la vi ändå säga att vi har guldvittring inför den sista omgången.”

KBK:s Martin Vallin sa så här om förlusten:

”Vi gratulerar Donsö till seriesegern. En relativt jämt match som avgörs på små marginaler. Vi tar med oss vårt riktigt bra försvarsspel och gnuggar på inför sista matchen mot Billdal.”

DIS matchreferat hittas HÄR.

Bilder från matchen hittas på Skärgårdsfotboll HÄR. Även bilden till inlägget är lånat från Skärgårdsfotboll.

Dalla var även och kikade och hans rapport hittas HÄR om någon missat den.

Donsö leder 5B och med en match kvar är det bara Finlandia Pallo AIF som tekniskt sätt kan ta sig förbi. Finlandia har två matcher kvar (Härryda och Styrsö) och måste till att börja med vinna båda. Samtidigt måste DIS förlora sin sista match mot Balltorp. Händer detta så hamnar lagen på samma poäng men i nuläget har DIS 13 plusmål på Finlandia. Upplagt självklart för Donsö som nu har nio raka segrar och noll insläppta mål på de matcherna!

KBK är åtta och har redan säkrat kontraktet och kan spela avslappnat i sin avslutande match mot Hovås Billdal.

 

I botten av 5B tog jumbon Hällesåker IF tag i det sista lilla halmstrået som kan betyda fortsatt spel i femman. Laget slog Masthuggets BK med hela 6-2 efter bland annat tre mål av Johan Gunnarsson (nu upp i 22 mål och bäst i 5B). HIF Hade 3-0 i paus och det blev aldrig riktigt spännande i den andra halvleken.

HIF:s Jesper Lönn sa så här om matchen och chansen att hålla sig kvar:

”Precis som du säger så lever fortfarande chansen att förnya kontraktet i 5B, även i år i sista omgången. Vi går för seger och målkalas i sista omgången mot Näset, samtidigt som Fiskebäck gör sitt jobb mot Linné. Detta börjar bli lite stressigt, tre år i rad som det avgörs i sista omgången för oss. Matchen igår blev som vi hade trott, Masthugget som är klara visade ingen större motivation, något som deras tränare Fredrik visade i halvlek. En hårtork i klass med Sir Alex F gjorde så dem kom ut i andra med en helt annan inställning och får gjort två mål. Men vi har Johan G som gör tre mål och sammanlagt 22 mål hittills i år så vi kan hålla ifrån.”

Huggets lagledare och målvakt för dagen, Roberto Lans, sa så här om matchen:

”Katastrof. Inget emot Hällesåker, de gör det riktigt bra och dem tog verkligen sista livlinan på bästa sätt. Vi gör tyvärr nog en av våra sämre matcher. Men det är attityden som saknades idag. Jag fick ställa mig i mål och jag gjorde la inte min bästa match. I andra så spelade vi med en annan attityd men det var försent tyvärr. Hatten av Hällesåker och Grattis Gunnarsson till skytteligasegern!” 

Hällesåker är sist med tre poäng upp till FC Linné på tiondeplatsen. Så det är bara vinst för HIF som gäller i sista matchen mot Näsests SK samtidigt som Linné (som möter Fiskebäck) måste förlora. Dessutom behöver HIF ta in nio mål på Linné. Detta förutsätter även att elvan Hovås Billdal förlorar sin match.

Hugget har redan säkrat kontraktet och är sjua.

 

Det var inte bara jumbon Hällesåker som vann i helgen utan även nästjumbon Hovås Billdal. Laget tog en riktigt meriterande sger när Styrsö besegrades på bortaplan med 2-0. Hovås hade med sig 1-0 in i pausen efter ett självmålAdam Kling ökade till 2-0 i början av andra.

SBK:s Mattias Janicijevic sa så här om förlusten:

”Ännu en gång gör vi en bra första halvlek. Vi har egentligen inget att spela för och vågar där med rulla lite mer på backen än vanligt. Trots flera chanser att göra mål, lyckas vi inte få in bollen (speglar hösten ganska rejält.) Vi blir straffade och ligger under med 1-0 i halvlek. Andra halvlek ser betydligt sämre ut från vår del, och Hovås tar över mer och mer. Matchen slutar 2-0, rättvist enligt mig. Skall flika in med att Adrian von Heijne gör ett monsterinhopp, med många fina passningar och ett jädra slit. Nya tag nästa match, möta serietvåan är alltid skoj!”

Hovås är i samma situation som Hällesåker och laget behöver ta in tre poäng FC Linné för att knipa tiondeplatsen. Dock så har Hovås redan innan sista omgången bättre målskillnad än Linné och det räcker alltså med seger samtidigt som Linné förlorar.

Styrsö är femma.

 

5A avgörs nästa lördag och 5B nästa söndag!

 

/Rasta