söndags avslutades 4B och det skulle avgöras om det var IF Väster eller IF Mölndal som skulle följa med Ytterby ner i femman!

 

SÖNDAG 1/10

KF Velebit – IF Väster 0-2

IF Mölndal Fotboll – Göteborgs FF 1-0

Ytterby IS – Mölnlycke-Sjövalla IS FK 5-0

Kållered SK – Dalen/KFF 6-0

Öckerö IF – Mölnlycke IF 0-1

Eriksbergs IF – IFK Björkö 2-3

 

IF Väster var piskade att vinna sin sista match för att chansen att hålla sig kvar i 4B. Det blev också seger mot KF Velebit med 2-0 efter mål av Niklas Pettersson och Felix Hermansson i den första halvleken.

Väster var dock också beroende av att bottenkollegan IF Mölndal förlorade sin match mot GFF med det blev en 1-0 seger för Mölndal och därmed åkte Väster ur fyran! Väster åkte ur fyran även säsongen 2012 och då blev det en andraplats direkt säsongen efter vilket betydde uppflyttning tillbaka till fyran.

 

IF Mölndal gjorde alltså det som krävdes för att behålla sin division 4-status. Laget besegrades redan klara tvåan Göteborgs FF med 1-0 hemma på ÅbyvallenShadrick Mayembe blev stor matchhjälte när han gjorde matchens enda mål precis i början av den andra halvleken.

Mölndals assisterande tränare Joakim Andersson sa så här om segern:

”Jämn match med några chanser åt vart håll men egentligen ingen fara på taket. Tycker vi håller i spelet mest och när vi väl gör 1-0 så skapar de inte nåt mer än nån frispark här och var. Känns skönt att vara klara för 4:an nästa år igen då det ändå känner att vi spelmässigt är bättre än tabellen visar.”

GFF:s kapten Carl Aldebert sa så här om förlusten:

”Sett till hela matchen en rättvis seger för Mölndal. Vi startar väldigt bra första 15 och skapar ett par bra målchanser som borde resulterat i något mål. Lyckas dock inte förvalta chanserna och resten av matchen blir Mölndals. Stort manfall pga av skador och sjukdomar vilket gör att vi inte orkar vara tillräckligt aggressiva på Mölndals bollskickliga spelare. Plusbetyg till våra yngre förmågor som kommer in och krigar på bra matchen igenom. Får gratulera Mölndal till kontraktet som de förtjänar med den fina fotboll de spelar i sina bästa stunder. Vi får ta nya tag inför kvalet och hoppas vi får tillbaka några gubbar så vi kan få ihop en slagkraftig trupp till detta.”

Mölndal slutade till slut på en niondeplats och tvåan GFF ska alltså försöka kvala sig upp i trean.

 

Jumbon och redan nedflyttningsklara Ytterby IS fick iallafall avsluta säsongen med en seger. Det blev hela 5-0 mot Mölnlycke-Sjövalla. YIS hade 4-0 i paus och femman kom direkt efter paus.

Daniel Lohm svarade för ett hattrick och sa så här om matchen:

”Vi gör en riktigt bra match med bra fart i ben och boll och då är det inte många lag som hänger med. Det som skiljer sig från tidigare matcher är att det även stämmer sista tredjedelen där vi sätter våra lägen men framförallt fungerar försvarsspelet över hela banan. Vi jobbar som ett lag och hjälper varandra som vi ska. Riktigt tung säsong men ett riktigt bra avslut som vi kan ta med oss inför nästa säsong.”

Ytterby får ta nya tag i femman nästa år och Mölnlycke-Sjövalla slutade på en femteplats.

 

Redan klara seriesegrarna Kållered SK avslutade säsongen med en storseger mot Dalen/KFF. Hela 6-0 blev det efter dubbla mål av både Mattias de Wall och Niklas De Broen.

Just de Wall sa så här om segern:

”Tycker vi sätter prägel på matchen direkt och visar att vi är värdiga vinnare i årets division 4B. Vi spelar fortfarande stundtals riktigt bra. Men ”bara” stundtals, så inför nästa säsong måste vi försöka hålla högre högsta nivåer under längre perioder av matcherna. Lyckas vi med det, kan vi möjligtvis bli en stark kandidat i den övre halvan i division 3. Sen om matchen tycker jag vi avgör den rätt tidigt, vet inte om de skapa någon målchans direkt men vi trycker på och hade prov på ännu fler mål.”

Dalen/KFF:s matchrapport hittas HÄR.

KSK vann till slut 4B med elva poäng före GFF. Det är även klart att guldtränaren Jamal El Moussaoui återvänder till Kungsbacka DFF i Elitettan som huvudtränare. KSK var senaste i division 3 säsongen 2014 då laget åkte ur efter att ha slutat sist.

Dalen/KFF var länge med i kampen om kvalplatsen men slutade fyra till slut då nykomlingen Mölnlycke IF smet förbi i slutet.

 

Nykomlingen Mölnlycke IF (som vann 5B förra säsongen) slutade alltså på en mycket fin tredjeplats efter att laget besegrat Öckerö IF med 1-o i säsongsavslutningen. Anton Claesson gjorde målet med dryga kvarten kvar av matchen.

MIF:s kapten Markus Landén sa så här om segern:

”Sista matchen för säsongen. Frågan var hur vi skulle hitta motivation ute på Öckerö i för dagen ganska dåligt väder. Tydligen var det inga problem, för genom hela matchen är Mölnlycke hetare än Öckerö. Bättre på att hålla i bollen, skapar fler chanser mer sugna helt enkelt. Dock tar det tid innan vi spräcker nollan och man hinner bli lite orolig när vi skapar hela tiden att de ska springa igenom och trycka in en boll. När vi väl får in 1-0 känns det direkt ganska klart och som att Öckerö inte riktigt har motivationen till att gå för det. Helt klart en stabil match och skönt att avsluta höstsäsongen med seger där vi varit oerhört bra med endast två förluster under de andra elva omgångarna. Vi hamnar på tredjeplats som nykomlingar vilket vi är väldigt nöjda med och måste därmed samtidigt passa på att skicka ett stort tack till Ytterby som inte ställer ut skorna i sista omgången trots degradering mot Mölnlycke IS så vi inte bara slår dem i derbyt utan även hamnar före dem i tabellen också!

ÖIF:s tränare Andreas Larsson sa så här om matchen:

”Trött match mellan två lag utan den där extra gnistan som kommer av att ha något att spela för. Kändes som en 0-0 match men MIF var lite hetare än oss och kunde trycka in en hörna med kvarten kvar som blev segermålet.”

MIF alltså trea och ÖIF slutade åtta. Det skiljde dock bara fem poäng mellan lagen i den jämna mittendelen av tabellen.

 

Eriksberg hade redan spelat hem nytt kontrakt och föll i säsongsavslutningen mot IFK Björkö hemma på Krokängsplan med 2-3. EIF hade 2-0 redan efter en halvtimme efter mål av Fredrik Emilsson och Emil Berglind och det stod sig även in i pausvilan. Björkö var dock starkast och gjorde tre mål i andra halvlek. Segermålet kom genom Tobias Sundström (hans andra) i matchens sista minut!

EIF:s Emil Berglind sa så här om matchen:

”Årets sista match och den hade noll betydelse för något av lagen. 19 gubbar som tackar nej av olika anledningar. 11 A-lags spelare från start och en bänk med folk som inte spelar fotboll längre (stor eloge till dom som ställde upp). Hos Björkö såg det ut på nästan samma sätt. Matchen var inget skönlir direkt, surt att torska sista matchen men nu är det bara att ladda om inför 4:an nästa år.”

Björkös målvakt Jack Olsson hade följande att säga om vinsten:

”En match där känslan var att den bara skulle spelas av. Vi hade bara en motivationsmorot kvar och det var att komma före Öckerö i serien. De gör ett mål och vi gör ett självmål i första och därefter har vi 2-0 i röven när domarn blåser halvlek! Dom byter målvakt till andra och vi gör en riktigt bra uppryckning. Vi reducerar och kvitterar ganska tätt inpå varandra. Sen gör våran succévärvning Tobias sitt andra för dagen och nickar in 3-2 i minut nittio. Riktigt jävla gött! Sen möts vi av nyheten att Öckerö fick smisk hemma och att vi slutar sexa och de åtta. Fantastiskt.”

Björkö alltså sexa i tabellen och EIF slutade tia.

 

/Rasta