Det är inte bara till trean det skall kvalas utan Älvsborg skall försvara Göteborg i ett kval till div II kommande helgerna. Ett kval de tog sig via andraplatsen i div III NVG i år. Där kommer de spela i ett kvalspel mot AFK Linköping från just Linköping och Gerdskens BK från Alingsås.

 

Älvsborgs FF

 • Tabellposition: 2:a div III Nordvästra Götaland
 • Form: VVVFV
 • Skyttekung: Michael Konge 11 mål.
 • Kommentar: Av förklarliga skäl kan jag Älvsborg av lagen i gruppen bäst. Jag har väl sett 4-5 matcher i år och har en ganska bra bild av hur de ser ut. Älvsborg har gjort en bra säsong, inför hösten hade de häng på seriesegern och orkade hela vägen. Men det var på målsnöret, Kongahällas 3-3 i 90:e mot Virgo gjorde att Älvsborg kunde smyga förbi Virgo upp på kvalplats. Trots en hel del skador och en trupp som tunnats ut under hösten har de stått för väldigt fina prestationer. Bortsett från förlusterna mot Lärje Angered och Kongahälla så har det varit väldigt lyckat. Älvsborg är ett starkt lag som spelar mycket på kraften och löpkapacitet med sluge Michael Konge nyttig offensiv pjäs. Wallander och Björnell är två jobbiga motståndare för alla motståndare på denna nivån. Defensivt är det ofta Savari och Oresjö som stått för starkast prestationer. Hade inte Älvsborg haft så pass mycket skador så hade jag nog lyft fram dem som favoriter i gruppen efter flera år i toppen av treorna så har de blivit oerhört svårslagna. Frantzich hade varit en perfekt joker att kasta in samt så tror jag avstängningen av Ramsin kan bli för tuff. Tränare Adej Hayek har varit i klubben i fyra år nu och nu är det examensdags..!

Tränare Adej Hayek inför kvalet: 

Efter en riktigt stark säsong där ni varit lite upp och ner så blir det nu spel mot Gerdsken och Linköping, vad tror du om chanserna till att segra i kvalet?

Vi har alla möjligheter att vinna kvalet. Kommer vi upp i nivån vi har kapacitet till så är vi ett riktigt bra fotbollslag.

Ni inleder med att stå över första omgången, blir det en tur till Linköping för att se matchen mellan de övriga motståndarna i gruppen?

Det känns inte alls fel att stå över första matchen, vi har varit slitna sista delen av seriespelet och får nu möjlighet att komma i balans igen. Vi har genom Corren.se kunnat se AEK Linköping match i sin helhet samt även sett Gerdskens BK på plats i söndags. Vi hoppas Corren.se direktsänder kvalmatchen AEK Linköping – Gerdskens BK, gör man inte det så vet man aldrig om vi har folk på plats imorgon.

Ni har haft det rätt tunt i höst med skador som stört, hur är läget i truppen nu, hinner ni få tillbaka några spelare till de viktiga matcherna som avslutar säsongen?

Skadesituationen ser mycket bättre ut nu. Tyvärr har Ramsin Khoshabas dom kommit nu, han kommer vara avstängd under hela kvalet. Riktigt trist för oss men framförallt för Ramsin själv. Filip Bergfelt som varit otillgänglig under hösten efter en överkroppsoperation kommer nu köra igång på allvar på måndag vilket känns gott. De övriga tidigare skadade är fortsatt otillgängliga.

Finns det någon spelare som behöver kliva fram mer än någon annan i kvalet eller hur ser du på ett kvalspel som detta?

Nu kommer det främst handla om ”laget”. Vi har två ”cupfinaler” framför oss, det laget som är villigast att offra sig för att vinna kvalmatcherna kommer ha störst möjligheter till ett bra kvalspel. Sedan kommer kvalitén i båda straffområdena vara avgörande.

Till sist, vad skulle det betyda för dig personligen om ni kvalar er upp till tvåan?

En enorm glädje och stolthet!

*** *** ***

Skyttekungen Fredrik Zanjanchi vann serien med sitt Hisingsbacka men förlorade båda mötena med Älvsborg, här tippar han Älvsborgs chanser i kvalet: 

Trots att ni lyckades vinna serien så förlorade ni båda matcherna mot Älvsborg, vad kommer det sig att ni inte fick till det mot dem?

Älvsborg gjorde två riktigt bra matcher mot oss. De spelade bra försvarsspel och tryckte in bollen när det väl gällde. Första matchen gör vi ingen bra match överhuvudtaget vilket resultatet talar för (0-2), men den andra matchen tycker jag vi spelar riktigt bra. Vi radar upp massvis med chanser men med en målvakt som gör fantomenräddningar samt oflyt i våra avslut lyckas vi inte spräcka deras nolla.

Det är ju svårt att sia om hur det kommer gå i ett kval för dem när vi kan motståndet så pass dåligt men vad är din spontana känsla, är Älvsborg ett lag för att vinna en kvalgrupp?

Som du säger är det riktigt svårt att göra en ärlig bedömning när man inte har koll på motståndet för fem öre. Älvsborg tror jag dock är skapligt taggade efter att ha sprungit förbi Virgo och lär väl inte släppa denna kvalgrupp i första taget. Med en bra start kan det mycket väl gå vägen!

Jag brukar påstå att Älvsborg är ett lag utan de där väldiga spetsarna och snarare består av ett väldigt jämnt och välorganiserat lag, är det en bild du delar med mig?

Jag håller med dig till viss del. Deras spelare kanske inte sticker ut nämnvärt eftersom de alla håller en bra nivå och jobbar bra som ett kollektiv. Men de har en riktigt vass innermittfältare i Ramsin Khoshaba som ställde till det för oss, han ska man hålla ett extra öga på!

Om du hade varit tränare för motståndarlagen i kvalet, vad hade du tryckt på till matcherna för att lyckas vinna?

Tyvärr så är jag en usel fotbollsvetare men jag hade tryckt på de explosiva omställningarna samt att gnaga ner Älvsborg. Jag har fått en bild av att de är bra i medgång men om man smäller på och visar vart skåpet skall stå tidigt i matchen så tror jag det blir tufft för de.

Till sist, kommer du göra mål på Älvsborg nästa år?

I år lyckades jag ju inte så ett personligt mål får väl vara att näta om de tar steget upp i tvåan med oss – trots en gubbe på varje axel som i föregående matcher 😉

*** *** ***

Gerdskens BK

 • Tabellposition: 2:a div III Mellersta Götaland
 • Form: FVVFF
 • Skyttekung: Fredrik Johansson 10 mål.
 • Kommentar: Förra året kvalade Gerdsken till trean. Precis som året innan. Att då som nykomlingar kliva på och bli serietvåa direkt. Möcke bra! Möcke, möcke bra! Men är det något man bör reagera på i tabellen som gör undertecknad lite frågande så är det väl 31-39 i målskillnad. Att som serietvåa sluta på minus åtta?! Ser vi det nån annanstans i vårt land i år, kanske? Men i så fall ovanligt. Går in i kvalet med 2-5 och 0-4 på de sista två matcherna och det är inte mot seriens bästa lag. De siffrorna imponerar inte på mig och dessutom första kvalmatchen på bortaplan mot Linköping, tufft!

Spelande tränaren Fredrik Gustafsson inför kvalet: 

Till helgen inleds kvalet till division II dit ni något överraskande har tagit er, hur är läget i truppen inför kvalandet och vad tror du om era chanser?

Det är mungiporna upp och mkt glädje i laget. Träningsveckan har sett mkt bra ut! Svårt att säga hur stora chanser vi har men jag tror stenhårt på oss.

Förra året vann ni kvalet till trean, och nu kval till tvåan. Vad är hemligheten att ni lyckats så bra som nykomlingar?

Vi har verkligen jobbat hårt för varandra. Speciellt under våren då vi var väldigt tajta och disciplinerade defensivt. Gäller att plocka fram det jobbet igen i dessa matcher som återstår.

Ni kliver in i kvalet med en ganska risig form, har ni lyckats nollställa er inför kvalet eller ligger de svaga resultaten och bubblar i bakhuvudet?

Det är historia och vi vet att det inte var bra. Ny match nya möjligheter.

I första matchen åker ni till Linköping och därefter väntar Älvsborg, har ni nån koll vad som väntar för typ av motstånd och hur vill ni spela er fotboll?

Vi har sett dom på video och det verkar vara ett bra lag med stark defensiv och rätt bollskickliga killar. Vi vill naturligtvis straffa dom när läge ges samtidigt vill vi trilla lite boll.

Till sist, vad skulle det betyda för er att kliva ifrån Alingsås IF och Holmalund i serietillhörigheten?

Alingsås har vi redan klivit ifrån i och med att dom föll ut och Holmalund kvalar för att hålla sig kvar i 3:an. Jag bryr mig egentligen inte så mkt om det utan fokuserar bara på att det ska gå bra för mitt lag.

*** *** ***

Christian Stål från Allingsås Tidning tror att det blir ett tufft kval för Gerdsken. 

Till helgen inleds kvalet till tvåan där nykomlingen Gerdsken får chansen att kvala upp till tvåan, var det någon i trakterna kring Alingsås som trodde på detta inför säsongen?
Inte av de så kallade experterna i alla fall. Vi på AT tippade exempelvis gulsvart som åtta-nia någonstans, men laget har redan från starten motbevisat allt och alla. Internt har det funnits en relativt hög målsättning, och spelare och ledare har hela tiden trott på sig själva. Som jag ser det är Gerdsken en lagmaskin där alla spelare bidrar och ger allt för klubbmärket.

För oss som inte kan Gerdsken. Vad är det för typ av klubb och vilken plats har de bland de bästa i Alingsåsområdet?
Det är en förening som just nu är ”näst bäst” i vårt utgivningsområde. Vårgårda IK spelar i tvåan och har gjort det bra som nykomling. GBK som klubb betraktad har en stark ungdomsverksamhet och återväxten ser bra ut. Inför säsongen lyfte man exempelvis upp sju juniorer i a-laget.

Tittar man på formen är den allt annat än vass, tre förluster på sista fem matcherna går de in med i kvalet. Vad kommer det sig att det hackat så pass i höst och tror du att det är fördel att de får börja borta i kvalet med tanke på att de gått ganska tungt på hemmaplan?

Formen är kanske inte i zenit just nu och det kan delvis bero på att några av nyckelspelarna börjar bli lite slitna. Men å andra sidan är GBK som bäst när dom får slå ur underläge. Dom själva gillar epitetet underdog och jag tror spontant att det är en fördel att börja borta. Där kan dom spela lite utan press, är känslan.

Om du hade varit tränare för Älvsborg och Linköping, vilka spelare hade du sett upp med då? Och hur är läget i truppen med skador och avstängningar?
Deniz Aydin (avstängd), Mohammed Salih och Gustav Blomgren (båda skadade) har spelat färdigt för säsongen.

Till sist, vad ger du Gerdsken för chanser att avancera till tvåan?
20-25 procent någonstans. Det är som jag ser det två tuffa motståndare i kvalet.

*** *** ***

AFK Linköping 

 • Tabellposition: 2:a div III Nordöstra Götaland
 • Form: VVFFV
 • Skyttekung: Khalid Rage Abukar 16 mål.
 • Kommentar: Här har man ju av förklarliga skäl sämst koll. Det man slås av att studera tabellen är att man bara släppt 27 mål och på det förlorat sex matcher, det är med andra ord inte lätt att vinna mot AFK. Jag pratade en kort stund med sportchefen Pouya igår som menade på att Linköping var ett spelskickligt gäng som vill ha bollen på marken. Linköping var i tvåan för några år sedan och vill tillbaka dit!

Tränaren Jonathan Johansson inför kvalet: 

 Till helgen inleds kvalet till div II, vad förväntar du dig av er egen insats och har du några tankar kring motståndet?

Vår förhoppning är att göra allt vad vi kan för att få med oss ett så gott resultat som möjligt från varje match!

Ni börjar hemma mot Gerdsken, men ni precis som de har vacklat lite på slutet. Vad kommer det sig att ni inte kommer med toppformen i slutet av säsongen?

Vi anser oss själva vara i en ganska god form, för oss har det snarare varit att vi mött lag i slutet som även dem har varit i bra form.

Jag kan Älvsborg av de tre lagen i gruppen där de gjort sig kända för att vara en väldigt homogen grupp utan de riktigt spetsarna. Vilket typ av lag är ni och hur vill ni spela er fotboll?

Vi är ett spelskickligt lag som tror på utveckling. Vi vill gärna att individen skall utvecklas i vårat kollektiv.

Naturligtvis behöver hela laget fungera men vilka spelare i Linköping behöver kliva fram rejält nu när de brinner till?

Precis som du skriver så behöver hela laget vara bra, men för att vi skall kunna vinna detta kval så behöver Khalid Abukar vara bra!

Till sist, vad ger du er för procentuella chanser att vinna kvalet?

Jag ger dig ett tråkigt svar 😉 procentuella chansen för att vi skall vinna är 33,33%

*** *** ***

Vilka vinner då till slut? Jag tippar enligt följande.

 1. AFK Linköping
 2. Älvsborgs FF
 3. Gerdskens BK

Kommentar: Linköping inleder kvalet hemma och har erfarenheten av att spela fotboll i tvåan tidigare. Därav tror jag att de kommer plocka kvalet. Hade det inte varit så att Älvsborg tappat lite folk under hösten så hade jag haft dem som självklara segrare i slutändan men nu tror jag det blir för tunt. Gerdsken minus åtta och bara 31 mål framåt får mig att tro att de kommer få det tufft här i kvalet.

 

///Dalla