Imorgon rullar det igång. Kvalet till division III som följs av många då det alltid påverkar lokalfotbollsserierna, skulle t.ex inget Göteborgslag ta sig upp i någon av de två grupperna som de är fördelade i så kommer tiorna i femmorna få kvala sig kvar. Och det påverkar ju självklart de övriga distrikten också.

I år när också de tre bästa grupptvåorna(12 grupper) avancerar uppåt också så öppnar det ju för ett lite hetare kval. Tidigare brukar det ju vara så att man nästan är körd vid förlust i premiärmatchen, nu kan man ju faktiskt med lite flyt kanske förlora en match och ändå avancera. Vi får väl se. Men det kommer ju finnas anledning att följa alla tolv grupperna inledningsvis i alla fall.

I grupp 8 har vi två Göteborgslag, Lärje Angered och Jonsered. I grupp 11 har vi bara GFF. Ur ett Göteborgsperspektiv är det lite synd då jag håller GFF som sämst av de tre lagen. De minskar ju möjligheterna för avancemang.

GRUPP 11

Här kan jag gå vilse. Risken är klart överhängande i alla fall. Jag har dålig koll på nivån på Halland och Skåne. Sen kan man ju tydligen dela upp Halland i norra och södra. Ja ni märker, detta kan bli snårigt. Till min hjälp har jag dock Kungsbackaposten, Hallandsposten och HD/Sydsvenskan. Så det skall väl bli något av detta också. Åsa IF var nykomlingar i fyran i år och hade seriesegern en stund i sista omgången innan man tappade 3-1 till 3-3. GFF har gjorde klart med kvalet tidigt och har den minutiöse Örjan Glans som nestor på bänken. Snöstorp/Nyhem var med i ett drama i sista omgången som också blivit omskrivet kring domartillsättningen. Och Åstorp var precis som Åsa nykomlingar i fyran i år. Ja ni hör det är upplagt för drama!

Åsa IF

 • Tabellposition: 2:a div IV Halland
 • Form, senaste fem: FVVVX
 • Bästa målskytt: Tobias Nordström elva mål.
 • Kommentar: Åsa IF. Skall det månne bliva tredje raka avancemanget?! Otroligt imponerande att som nykomlingar ta en kvalplats i trean och detta på ett enormt spännande sätt. Fyra lag hade chansen inför sista omgången att plocka platserna som gällde någonting. Åsa både hade serieledningen och låg fyra under de sista 90 minuterna av seriespelet och hamnade till slut tvåa. Något nykomlingen av förståeliga skäl är väldigt nöjda med. Kan de då ladda inför ett kval? Troligen. De lär ju gå in i kvalet med ”inget att förlora känsla” på samtliga spelare. Tyvärr har jag inte fått svar från tränare Hedman jag fick ett kortare snack med Tobias Sandblom på Kungsbackaposten.

Hur ser du på Åsas chanser i kvalet?
Åsa har gjort det väldigt bra och har avancerat två år i rad. Men nu tar det stopp. Skador på nyckelspelare, Tobias Nordström och Jimmy Börjesson bland annat.
Anfallsmässigt ser det väldigt bra ut, försvarsmässigt har det varit svajigt emellanåt.

Vilka spelare skall man se upp med i Åsa?

Dom har flera finurliga. Bland andra Victor Bolin och Eric Ahrenberg.

Hur tror du kvalet slutar?
Snöstorp
Åstorp
Åsa
GFF

*** *** ***

Snöstorp/Nyhem 

 • Tabellposition: 9:a div III Sydvästra Götaland
 • Form, senaste fem: FFFXX
 • Bästa målskytt: Nasri Aburdeini sex mål.
 • Kommentar: Gruppens div III-lag kommer väl som favoriter av vissa in i gruppspelet, men jag är tveksam. Visst gjorde man en storstilad insats mot Lerkil i sista omgången där man klarade 4-4 mot serieledarna detta i en omdiskuterad match. Eller domartillsättningen diskuterades även om inte alla håller med om han spelade en avgörande roll. Det finns väl alltid två sidor av ett mynt. Det vi kan konstatera är i alla fall att när det krävdes som mest då klarade man kryss, först borta mot Västra Frölunda och sedan mot serieledarna Lerkil. Det gjorde att man klarade sig kvar på fler gjorda mål än Glumslöv. Bara det intressant. Jag såg Snöstorp/Nyhem förra året mot Älvsborg och då var det ett rätt piggt lag men fick reda på att de bytt ut stora delar av laget till i år. Målskyttet imponerar inte, bästa målskytten har alltså klämt in sex mål, då är det tungt oavsett serie.

Tränare Johan Magnusson inför kvalet. 

 

För oss som inte kan Hallandsfotbollen, vad är Snöstorp/Nyhem för typ av klubb och vad skulle det innebära för klubben om ni åker ur trean?

Snöstorp/Nyhem är en stor förening med ca 500 ungdoms spelare vi fick en ny arena för 4 år sedan och möjligheterna är stora.

Till helgen inleds kvalet till div III, vad förväntar du dig av er egen insats och har du några tankar kring motståndet?

Vi går in i kvalet med stort självförtroende, vi har fått tillbaka våra skadade spelare och det är klart att det stärker laget. Åsa är ett lag som gjort en bra säsong vill minnas att dom var nykomlingar i fyran och med tanke på det så måste man ha respekt.

Ni har under årets säsong slitit i nedre delen av tabellen och sista omgången var ni väl både ute ur serien, säkrat kontrakt och landade i slutändan i ett kval för hålla er kvar. Hur är självförtroendet efter en sån säsong?

Som jag sa tidigare så går vi in i kvalet med stort självförtroende.

Ni har två av tre matcher hemma. Det får man säga är en bra fördel. Vad ger du er för chanser att plocka kvalet?

Kval är kval men vi ska helt klart vara med och göra upp om det

Till sist, om du varit tränare i något av motståndarlagen, hur nervös hade du varit inför mötet med Snöstorp/Nyhem? 

Jag tror att lagen från fyran har lite respekt för oss.

*** *** ***

Jag passade också att göra den andra telefonintervjun sedan bloggen startades för nio år sedan. Intervjuoffer? Thomas Engman, journalist på Hallandsposten.

Du som följt Snöstorp/Nyhem och känner dem väl, vad är det för typ av förening? Jag har hört att de numera är större än Halmstad BK?

Snöstorp/Nyhem är som man hör på namnet en sammanslagning mellan två lag. Det var någon gång på 90-talet vill jag minnas som de två klubbarna slogs ihop. Snöstorp hade spelarna och Nyhem hade pengarna skulle man kunna säga. Att de skulle vara en större förening än bollklubben är väl en sanning med modifikation. Men det är en stor ungdomsförening som håller till i en förort lite utanför Halmstad, Skedala. Kommunen byggde anläggningen till dem för några år sedan då de skulle bygga på den platsen där de föregående planerna låg.

Hur kan man sammanfatta Snöstorp/Nyhems säsong 2017?

Initialt en bra start. Men sen kostade årets truppförändringar en hel del.

Många nya?

Ja. Klubben bytte väl ut 18-20 spelare, visst blev det några kvar men det är stor skillnad på förra årets trupp och årets. Tror nästan aldrig att jag har skrivit en längre lista på nyförvärv och förluster än jag gjorde i år. Man tappade ju bland annat skyttekungen Jasmin Barucic till Tvååker, han vann nästan skytteligan i fjol.

Hur tror du att incidenten med assisterande domaren som dömde sista matchen och som det blev skriverier om påverkar laget?

Ingenting. Det var ju ett drama i kubik minst sagt men jag håller inte med Lerkils uttalande om matchen. Straffen de fick t.ex. var solklar. Sen var det ju väldigt nära att Snöstorp/Nyhem vann matchen. På slutet vid en frispark på offensiv planhalva skickade Lerkil upp sin målvakt. När frisparken rensades undan hamnade bollen hos en Lerkilsförsvarare vid mittplan som inte tänkte på att han hade sin målvakt längre upp i banan utan han vände sig om slog en passning helt blint hemåt. Den bollen rullade precis utanför.

Vilken typ av fotboll spelar dem?

Jättesvårt att säga. De har bytt så mycket folk under året att de inte går att säga. Men de vill hålla boll på backen för det finns ingen stark huvudspelare.

Finns det några spelare som man bör se upp med?

Nej egentligen inte. Finns ingen som sticker ut i årets lag och ingen har presterat och gjort en riktigt bra säsong, inte de rutinerade som man kanske väntade sig det av. Man har haft stora problem att göra mål. Offensivt är man svaga.

Vad tror du om chanserna i kvalet?

Nu hade de ju tillbaka ett ganska ordinarie lag senast. Och klart får dem spela med dem har de chansen. Ytterbackarna är bäst i laget skulle jag säga och målvakten är stabil så defensivt håller dem. Det handlar om att göra mål, vara effektiva.

*** *** ***

Åstorps FF 

 • Tabellposition: 2:a div IV Nordvästra Skåne
 • Form, senaste fem: VVVVV
 • Bästa målskytt: Jovan Babovic 18 mål.
 • Kommentar: Lagen från Skåne brukar ställa till det för Göteborgslagen. Och nånstans inbillar man sig att det är något liknande denna gång också. Fem raka segrar kommer man till kvalet med och avslutade seriespelet med löjliga 18-2 på Skånekurd. Tråkigt resultat men bättrade på Babovic skyttekungsstatus. Han gjorde sju mål i matchen och forwardskollegan Neale gjorde fyra mål. Åstorp är nykomlingar i serien och då är det alltid imponerande när man direkt slåss om uppflyttningar. Åstorp inleder hemma mot GFF och sen kommer nyckelmatchen borta mot Snöstorp/Nyhem, vinnarna där tror jag plockar gruppen. Och jag har lite feeling för Åstorp, att de trots allt är de som tar gruppen. Hemma på gräset kommer de troligtvis avfärda GFF rätt enkelt. Åstorp är ett lag med spelare med rutin högre upp ifrån på flera av spelarna, det kommer säkerligen märkas nu. Dessutom har de testat sådana där västar som man kan mäta olika saker med på senaste träningen. Då hör man hemma i div III.

Sportchefen Andreas Johansson inför kvalet. 

Kvalet till div III drar igång i helgen, vad vet ni i Åstorp om GFF, Åsa och Snöstorp/Nyhem som ju är kvalmotståndarna?

Om GFF och Åsa vet vi nog i princip ingenting. På gott och ont. Kan alltid va bra att känna till motståndarnas styrkor och svagheter, men samtidigt ger detta oss chansen att fokusera fullt ut på vårt eget spel. Snöstorp/Nyhem har vi lite koll på med tanke på att de mött en del skånska lag under året där vi känner tränarna och kunnat få lite information den vägen.

För oss som inte reser till Helsingborg varje vecka och kollar på Åstorp, vad skall vi veta om Åstorp som lag och förening och finns det några längre målsättningar att avancera där detta kval är ett delmål?

Åstorp är en liten kommun 2 mil norr om Helsingborg. Har harvat runt i femman senaste 3 åren, men lyckades efter mycket om och men kvala sig uppåt förra året. En stor del av förra årets trupp la skorna på hyllan eller värvade ner i lägre divisioner inför detta året, så vi har i princip byggt en ny trupp till 75%. Vi ligger mellan 250-300 medlemmar och anser att vi ska kunna ha ett A-lag på division 3/4 nivå. Men lite tur och bra tajming, kanske även div 2.

Babovic och Neale är bästa målskyttet under seriespelet, är det spelarna att hålla koll på eller är det någon annan du vill lyfta fram?

Dessa gentlemän är våra forwards som gjort en hel del mål detta året, men vi har ytterligare spelare som man nog ska hålla ögonen på. Men en som Robin Kakaniklic (bror till Alexander och bägge har Åstorp som moderklubb) som varit proffs lite varstans är förstås en profil som jag tror kommer höja sig ännu mer i ett sånt här kval.

En kille vid namn Jason på vårt mittfält vann Högaborgs (div.2) interna skytteliga förra året på 8 mål, han kommer bli livsfarlig i ett kval. De flesta i laget har spelat på div 2 och 3 nivå tidigare, så har en känsla av att dom kommer tända till riktigt ordentligt nu i kvalet. Men det vi vunnit mycket på under året är att vi verkligen fått ihop ett lag och är inte beroende av en eller två spelare bara.

Vi går in i kvalet med en go känsla efter att ha vunnit de sista 5 matcherna i serien med en total målskillnad på 27-3, där förstås sista matchen var lite väl mycket lekstuga.

Det faktum att ni avancerat på kort tid från div V till att redan få kvala till trean, är det något som är mer positivt än negativt?

Detta året har varit fantastiskt roligt för oss med många derby och en del folk på läktarna.

Men man spelar ju såklart alltid för att vinna, så detta ser vi enbart som positivt! Skulle vi inte gå upp är det inte hela världen, då får vi massa härliga derbyn nästa år också och går upp då istället.

Till sist, GFF väntar på hemmaplan till lördag, vad slutar det där?

Vi hoppas på en bra start i kvalet så att serien lever enda till sista matchen för vår del. Har som sagt inte någon som helst aning om hur GFF är, men slutar man tvåa i en serie bör där såklart finnas kvalité i laget.

Måste jag tippa säger jag seger för oss med 2-0 😊

*** *** ***

Eric Persson från HD/Sydsvenskan fyller dessutom ut mina brister som expert i detta fall. 

Till helgen inleder Åstorp kvalet till trean. Baserat på din kunskap om Åstorp, är det ett lag som kan vinna ett kval till trean?

Det tror jag absolut. Laget är namnkunnigt, där finns spelare som Robin Kacaniklic, Jason Johnson och Marcus Karlsson som har befunnit sig på högre nivå, och därmed även en slagkraftig högstanivå. Inför säsongen skedde stora förändringar i spelartruppen, positivt med tanke på den individuella kvalité som tillkommit men negativt då alla spelmässiga detaljer kanske inte är helt vältrimmade.

Åstorp inleder hemma mot en klassisk förening från Göteborg, GFF som firar 120 år i år med tränaren Örjan Glans vid rodret, ett lag som bygger sitt spel på en trygg defensiv och på att anfalla med ett längre spel. Tror du att de är ett lag som skulle passa Åstorp väl?

Jag har dessvärre inte sett Åstorp spela i år, jag mår faktiskt lite dåligt över det. Men för att svara på frågan: jag tror att Åstorps kvalité i offensiv riktning kan luckra upp ganska många lag på den här nivån.

För oss som inte är experter på Skånefotbollen, var nånstans har Åstorp sin plats bland alla lag och vad är det för klubb?

Det är en klubb som har satsat några gånger, gått uppåt i seriesystemet men sen ramlat ner igen. Nu har de satsat igen och vi får se om det håller bättre den här gången. Vi ska komma ihåg att de var nykomlingar i division 4 i år.

Om du varit tränare för några av de andra lagen i gruppen. Vilka spelare skulle du lyfta fram i dina matchförberedelser?

Jag diggar målvakten Viktor Ekberg, han påminner om Pär Hansson. Men i mina matchförberedelser lyfter jag fram Jason Johnson, en tung pjäs med bra offensiv kapacitet. Kan användas både på mittfältet och som forward. Och kanske viktigast för en motståndare: får du honom ur balans kan han tappa humöret.

Till sist, om Åstorp tar klivet upp i trean, vilken spelare från HIF skulle du värvat till laget om du varit sportchef? 

Haha, nu började jag drömma mig iväg. Bradley ”Surprise” Ralani är ju ganska duktig, så jag hade ringt honom. Fast det hade nog mest liknat ett prank, för en sån övergång kommer inte att ske.

*** *** ***

GFF

 • Tabellposition: 2:a div 4B Göteborg
 • Form, senaste fem: VXVVF
 • Bästa målskytt: Teodor Nastevski Lindström 18 mål.
 • Kommentar: GFF firar 120 år i år. Vore det inte magiskt att gå upp i trean då? Jo självfallet vore det ju trevligt för ”polkagrisarna”. Men är GFF ett lag för fyran? Nej skulle jag säga. En väldigt tunn trupp som i öst knackat betänkligt men man har lyckats vinna rätt matcher. Styrs med stor ackuratess av Örjan Glans som i många år varit tränare och scout på elitnivå. Bäst i stan på att analysera motståndet skulle jag säga. Har ju gjort sig kända för ett defensivt lag vilket och syns på att man inte släpper så mycket mål men som haft svårare att styra matcherna. När dessutom offensiva navet, Schöndell gick till Virgo precis innan fönstret stängde. Ja det talar inte till deras fördel. Visst finns det fina fotbollsspelare men de har väl snarare gjort sig kända för att riskminimera än att spela ut sina motståndare på senare år. Såg dem i sista omgången mot Mölndal och visst hade man inget att spela för men det var inget lag för trean jag såg på Åbyvallen. Jag ger nästan GFF noll procents chans till gruppseger men det jag sett i år och det man kan få ut av motståndarna.

Christoffer Sevholt, kulturbärare i GFF. 

Imorgon drar kvalet till div III igång. Ditt GFF inleder mot Åstorp borta och jag är tämligen säker på att ni förlorar, dina tankar?

Det är sannerligen en tuff uppgift och som jag ser det en väldigt avgörande match för oss i gruppspelet. Mentalt sett är Åstorp den tuffaste bortamatchen. Bara tanken på att gå från konst- till naturgräs är en omställning, det är nästan som en annan sport. Dels att få ta bilen i 2h istället för spårvagnen känns ovant. Så det är många små mentala spöken som härjar helt klart.

Åstorp, vad jag har hört, är ett lag på uppgång. Vandrat uppåt i seriesystemet med ett rutinerat och spelskickligt hemvändarlag.

Så det är som du säger, det är mycket som talar för en svår match. Samtidigt är det kval och det innebär alltid nerver och dem som oss har inte full koll på vad man har att vänta.

Jag tror det krävs att vi gör en av våra bästa matcher i år. Nyttjar vårt fina presspel med raka uppspel samt spelar outtröttligt fysiskt. Gör vi detta så tror jag vi har en god chans och som jag nämnde innan så tror att ett oavgjort resultat kommer räcka långt.

I övrigt väntar Snöstorp/Nyhem och Åsa IF, vad ger du er för chanser att vinna kvalgruppen?

Hjärtat pumpar för att ta upp GFF i Division 3 igen. Det är det inget snack om. Vi kommer satsa ALLT som alla andra. Vi har unga och hungriga spelare.

Realisten i mig säger att det är oerhört viktigt att ta minst ett poäng i första matchen. Vi är lite underdog-tippade och det passar oss bra, eftersom vi har spelat under press större delen av säsongen.

Vi mötte Åsa på försäsongen, och även om det var väl tidigt så gjorde dem inte ett jätteimponerande intryck på mig. Vi vann med Aldebert (utespelare) i mål och får vi bort deras playmaker så tror jag vi har goda chanser på hemmaplan.

Snöstorp/Nyhem är luriga, väldigt spelskickliga. Men vi får väl se när vi möts i sista omgången vad som står på spel.

Ni har en rätt tunn trupp. Och av det jag såg när ni spelade mot Mölndals i söndags så är ni långt från toppformen, får ni tillbaka lite gubbar nu till kvalet eller hur ser det ut?

Vi tappade några spelare under sommaren och sen har det varit småskador, resor och jobbhelger för vissa, vilken vara det blev för mycket av i söndags.
Vi fick ta in några a-lagsdebuterande juniorer, hade spelare på ovana positioner dels att några var halvsjuka. Så tyvärr var vi inte fullt rustade för den kampen.

Nastievski fortsätter att göra mål, är det han som skall skjuta er till trean eller vem avlastar?

Teo har varit i riktigt fin form i hela säsongen och han ger alltid allt, en slitvarg med unik teknik, svårt att förklara. Visst är han vår skyttekung men sedan Adrian fått sina ljumskproblem så har ungtuppen Wilson klivit in och tagit för sig rejält. Om Teo inte får in bollarna kommer han att ge Wilson fina lägen och ytor och då kommer Wilson att ta chansen.

Till sist, vad ger du er för odds att vinna gruppen?

Jag gillar inte att tala eller skriva i siffor, men om vi säger så här. Det är alltid tacksamt att slå underifrån Dalla. Jag tror att Snöstorp/Nyhem har störst chans och att vi kan ge dom en riktigt bra kamp i sista matchen om gruppseger.

Sen är ju frågan om det bara är DU som underskattar oss eller om de andra lagen också gör det. Snöstorp/Nyhem borde det eftersom en gubbe va där och filmade vår match mot Mölndal.

*** *** ***

Lasse Andersson, tränare för Dalen i samma serie som GFF i år. 

Imorgon går GFF in till div III-kvalet. Du kvalade själv med ditt Dalen förra året. Utan att perfekt koll på motståndarna vad ger du GFF för chans till vinst i gruppen?

Kval är alltid spännande, jag hade gärna kvalat med Dalen i år igen, även om vi hade usel form på hösten, men en lyckad första kvalmatch kan förändra allt och frambringa flytet igen.
Det är nog GFFs chans då de också haft lite sviktande form på slutet och den möjligheten är icke att förakta.
Jag känner till Snöstorp/Nyhem litegrann och ser dem som tydliga favoriter, det är ett bra lag och en rejäl förening.
De andra tre får ses som utmanare strax bakom och GFF har definitivt möjlighet om flytet infinner sig.
Oavsett vilket lag det gäller är det alltid svårt med en fyrlagsgrupp där bara ett lag går upp. Finns inte utrymme för dåliga dagar.

Ni förlorade mot GFF för några veckor sedan när se säkrade kvalplatsen, vad är GFF för typ av lag och var har de sina styrkor?

GFF är ett lag som har sina styrkor i kollektivet, spelarna tar sällan dåliga beslut, utan det ligger ofta en klokhet i de viktiga situationerna under en match som gör att de vinner jämna matcher.
De har lite svårt att föra spelet i matcherna, men har vassa omställningar, bra fasta och ett bra försvarsspel.
Sen är det såklart nyttigt att ha en vass målskytt som Teo Nastevski.

Tränare Örjan Glans har en hel del tränarerfarenhet innanför jackan, hur mycket tror du hans minutiösa förberedelser kan ge?

Örjan Glans har järnkoll på det mesta och spelarna behöver knappast lägga taktiken på minnet heller, för den berättar han ju för dem matchen igenom.
Frågan är om han kunnat få koll på motståndarlagen, jag kan tycka att det är en stor vinst i sig att gå in i ett kval med sitt eget spel utan att bry sig om motståndarna.
Så jag hoppas och tror GFF trimmat försvarsspel och omställningar i några veckor nu.

Till sist, vad är ditt bästa tips för dagen till GFF inför kvalet?

Bästa tipset i ett kval är att se möjligheterna, ha kul och njuta av spänningen och nerven i såna matcher.
Det sämsta som kan hända är dessutom att de får spela i div 4B nästa säsong igen och det är väl inte så illa.
Lycka till

*** *** ***

Så om jag tippar det, hur slutar det då?

Jag tror på Skåne.

 1. Åstorps FF
 2. Snöstorp/Nyhem
 3. GFF
 4. Åsa IF

Kommentar: Jag inbillar miga att Åstorps är redo. De kommer med fem raka segrar. De har flera offensiva krafter och verkar taggade på att plocka kvalet. Snöstorp/Nyhem är inget dåligt lag men vi skall komma ihåg att formen är sådär och att de förra säsongen klarade sig kvar precis ovan kval. Det är alltså inget underpresterande topplag som kvalar. GFF har varit ok i en svag 4B(geografisk indelning)i år och är väldigt tunna. Åsa är ju en outsider men är ju en nykomling utan Åstorps erfarenhet. Nej blir nog tufft. Andra matchen blir helt avgörande, då möts Snöstorp/Nyhem-Åstorps upp.

 

///Dalla