Igår skulle 5A avgöras och inför de sista matcherna var det fortfarande inte klart varken vilket lag som skulle vinna och vilket lag som skulle åka rakt ur!

 

LÖRDAG 7/10

FC Bosona – United Africa FC 1-6

FC Komarken – Utbynäs SK 1-2

Romelanda UF – Hisingen FC 3-1

IK Zenith – Öjersjö IF 2-2

Björndammens BK – Angered MBIK 0-4

 

Fyra av fem matcher i den sista omgången kunde påverka antagligen guldstriden eller bottenkampen!

United Africa hade allt i egna händer i mötet med FC Bosona. Seger och laget var tillbaka i division 4 och det var egentligen aldrig något snack. Williams Ifeanyi Odili svarade för ett hattrick redan under matchens första 16 minuter och satte sitt fjärde fem minuter senare! 6-1 till slut och United Africa säkrade seriesegern!

Självklart stort grattis till UAFC som imponerade i en tuff årgång av 5A!

Jobbig avslutning för FC Bosona som slutade sexa.

 

När spelschemat släpptes och det stod klart att FC Komarken och Utbynäs SK skulle mötas i sista omgången så kändes det som det skulle kunna bli en ren seriefinal. Nu snuvade alltså UAFC båda lagen på seriesegern och Komarken hade redan säkrat andraplatsen, med Utbynäs som klar trea.

Komarken hade dock fortfarande chansen att vinna serien om nu Bosona mot förmodan hade skrällt mot United Africa och det var fortfarande en hel del prestige inblandat på Kongevi denna lördag.

Efter en mållös första halvlek tog gästerna Utbynäs ledningen genom Robert Hedelin precis i början av andra. Elvedin Mujkanovic nickade in kvitteringen med bara tolv minuter kvar men USK fick sista ordet då Max Johansson Kostovski avgjorde i 90:e!

Komarkens Mattias Thornberg sa så här om matchen:

”Vi gör en jävligt blek insats mot ett medelmåttigt lag vilket är tråkigt. Att det kan vara årets sista match och hade självklart vart roligare med en vinst. Vilket det hade blivit om vi spelade på i alla fall 70 procent av våran kapacitet. Men de verkade glada och sjöng i omklädningsrummet så de verkade nöjda över sin 3:e plats, så får säga grattis.”

Komarken slutade alltså tvåa och Utbynäs trea i årets 5A.

Säsongen lever dock vidare för båda lagen.

Komarken är garanterade minst kval mot tvåan i 5B (Finlandia Pallo AIF) men om Jonsered eller GFF vinner sin kvalgrupp til division 3 så går laget upp direkt utan kval.

För att Utbynäs ska få kvala (mot trean i 5B: FC Fiskebäck) så gäller det att BÅDE Jonsered och GFF vinner sina grupper.

 

I botten av 5A så var det ett direkt avgörande möte mellan Romelanda UF och Hisingen FC om vem som skulle åka ur serien. Inför matchen skiljde det en poäng mellan jumbon HFC och tia RUF.

På gräset på Romevi skickade Allan Amin tillfälligt ner hemmalaget Romelanda i sexan då han gav gästerna ledningen efter 18 minuter. Innan paus hade dock Karl Olausson kvitterat och i mitten av den andra halvleken klev ynglingen Anders Carlsbogård (född 1971!) fram och satte en straff som betydde 2-1 till RUF! Henrik Björnrud stängde sedan matchen helt med sitt 3-1 i 93:e och då hade Hisingen även lyckats dra på sig tre sena röda kort!

Målskytten Björnrud sa så här om segern:

”Riktigt skön seger och gött att få stanna kvar. Ett blött Romevi gav upp till kamp! De stod 1-1 länge innan vi fick in 2-1 efter ett tiotal frilägen/bra lägen! Sen spårar de ur i matchbilden men vi håller lugnet och det var skönt att stänga matchen till 3-1 innan slutsignalen! Tack återigen till er blogg som gör ett fantastiskt jobb och roligt att följa er!”

Romelanda blev åtta till slut och löste alltså kontraktet i sista omgången.

Hisingen FC gick upp från 6D förra året och återvänder alltså direkt till sexan.

 

IK Zenith hade redan säkrat sitt kontrakt men motståndarna Öjersjö IF var fortfarande inte helt klara. Matchen slutade 2-2 och det betydde att ÖIF hamnade på en lite oviss tiondeplats.

ÖIF:s Pierre Högberg sa så här om matchen:

”Ja, det var ett ställningskrig. Nästan lite likt derbyt senast. Zenith är starka på fasta och tunga där. Vi gör ingen bra första halvlek. Kunde lika väl ha legat under med mer än 1-0. I andra tar vi oss i kragen och rycker upp oss även om vi inte gör en jättematch. Dock vänder vi och leder ett tag, medan de står 1-1 i Romelanda – Hisingen, drömläge för oss. Dock gör vi ett självmål samt får reda på att Romelanda leder. Så vi börjar trycka på för ett ledningsmål för slippa sluta på den ovissa plats 10. Vi kommer nära men inte mer än så och lika spegla nog matchen ganska bra. Skönt att vi bevisat under hösten att vi inte är så dåliga som tabellen visar och vi var nog uträknade av många. Nu kommer några ovetande veckor och invänta ett kval eller inte, dock litar vi på våra kära vänner i Jonsered.”

ÖIF alltså tio och de får invänta kvalet till trean. Vinner Jonsered eller GFF sin grupp slipper ÖIF kvala annars blir det kval mot tian i 5B, Hovås Billdal.

IK Zenith slutade sjua.

 

Den enda match igår som varken rörde toppen eller botten var mötet mellan Björndammen och Angered. Gästerna rivstartade på Furulund och satte 1-0 redan efter två minuter genom Rami Dridi. Angered kontrollerade matchen och sista halvtimmen kunde laget gå ifrån till 4-0!

BBK:s tränare Edmond Shala sa så här om matchen:

”Finns inte så mycket att säga tyvärr. Från Öjersjö-matchen så hade jag endast fyra från truppen tillgängligt idag. Resten fick vi ringa in. Och en timma innan samling så hade jag nio spelare. Men vi lyckades till slut få ihop ett lag. Och tyvärr så blev det väldigt tufft för oss mot ett ungt Angered. Spelmässigt så finns det inte mycket att säga där heller. Vi spelar hyfsat bra i första halvlek, men vi lyckas inte komma till några farliga lägen. I andra halvlek så tog Angered över matchen helt och hållet då vi var väldigt trötta och slitna. Inte så konstigt när man har spelare som inte rört en boll på flera år. Sen spelar Angered en mycket fin fotboll, synd bara att vi inte kan ge dem en match idag.”

Angered knep i och med segern fjärdeplatsen i serien.

BBK blev femma.

 

/Rasta