söndags avslutades 5B och som väntat kan nu Donsö IS titulera sig 5B-segrare, även om det blev förlust i sista matchen! Det blev också dramatiskt i botten av tabellen.

 

Så här gick det i den sista omgången:

SÖNDAG 8/10

Balltorps FF – Donsö IS 4-3

Styrsö BK – Finlandia Pallo AIF 1-4

FC Linné – FC Fiskebäck 0-3

Hovås Billdal IF – Kungsladugårds BK 2-1

Näsets SK – Hällesåker IF 5-2

Masthuggets BK – Härryda IF 0-1

 

Donsö IS såg ut att gå mot sin nionde raka seger då laget hade 3-0 en bra bit in i andra halvlek efter två mål av Olof Lagerqvist och ett av Olle Backman. Balltorp stod dock för en makalös vändning med inte mindre är fyra raka mål i slutet av matchen. Mathias Pringle reducerade till 1-3 strax efter DIS 3-0 mål. Matchens sista tre mål kom sen mellan matchminut 84 och 89Dylan Hododi satte 2-3 innan Pringle kvitterade med sitt andra mål. Malband Mohideen avgjorde sedan matchen på straff! Lägg även till att BFF spelade med tio man sista 25 minuterna efter att spelande tränaren Bawan Mohideen fått lämna.

Just Mohideen sa så här om vändningen:

”Vi gick ut med planen att till en början ligga lågt på ett Donsö som vi vet gärna vill ställa om på snabba yttrar och forwards. En plan vi lyckas bra med i första halvlek då Donsö inte lyckas skapa några särskilt farliga målchanser. Men med ca 4-5 kvar av den första halvleken får de en lite tveksam straff som de förvaltar väl. Där går luften ur oss och vi tappade fokus helt och hållet, Donsö hann även med att få in 0-2 innan det var dags för halvtidsvila. I halvtid snackar vi om att höja oss tillsammans som ett lag och avsluta årets säsong med huvudet högt. Andra halvleken startar lite som den första slutar, ett blekt BFF. Ca 20 minuter in i den andra halvleken känns det som att matchen är avgjord när Donsö får ännu en straff och vi åker på en frilägesutvisning (konstigt, straff och rött kort för målchansutvisning togs väl bort?). 0-3. Men där någonstans slappnar Donsö av samtidigt som vi vaknar till, Pringle gör 1-3 omedelbart och vi börjar få lite känning. Jag tror det är ca 10 kvar av matchen när man börjar känna igen oss som vi spelat under hösten, hårt slit och 11 gubbar som tror på det fram tills domarn visslar i sin pipa. 2-3 kommer genom Dylan som tagit sig fram i banan, kort därpå skapar vi två sylvassa lägen att kvittera på men vi fick vänta ytterligare någon minut innan upphämtningen var ett faktum. En tilltrasslad situation i straffområdet som gör att bollen till slut hamnar framför Pringle som gör sitt andra mål för dagen. Vi skulle dock hinna med ännu ett till, med bara 2 minuter kvar får vi en straff efter att en Donsö-spelare missat bollen vid en rensning och istället sparkade ner vår gubbe. Straffen förvaltades väl av Malband och strax därpå blåste domarn i pipan. En fantastisk avslutning på en härlig höstsäsong, 4 mål på seriesegrarna som inför omgången inte hade släppt in en balja på hela 9 matcher, därmed avslutade vi säsongen med 7 raka utan förlust. Starkt imponerad av samtliga gubbar som verkligen visade hjärta sista 20 minuterna. Vill även passa på att gratulera Donsö till seriesegern. Även en stor eloge till er på bloggen som lägger ner mycket tid och energi för att göra lokalfotbollen så mycket roligare och mer intressant 🙂.”

DIS Olle Backman hade följande att säga om matchen:

”En skum match för våran del, vi ville så mycket och vi spelade stundtals riktigt bra fotboll i första och i början av andra. Gör 1-0 och 2-0 i första halvlek som sedan blir 3-0 i början av andra. Allting kändes oerhört bra tills sista 20 då Balltorp höjde sig rejält. Vi var inte riktigt med då och vi blev straffade, inget mer att säga än det. Eloge till Balltorp som inte ger sig, starkt gjort. Blev rätt så nervöst efter matchen, men de släppte senare! Självklart tråkigt slut på en sådan fantastisk höst! Men nu känns de faktiskt helt okej ändå. Vinna serien gör man inte varje dag! Vill ge en shootout till vår tränare Mikael Schagerlind + Alvar, Ralf och Janne. Dem har gjort ett superjobb med oss!”

DIS vann alltså till slut 5B på målskillnad före tvåan Finlandia men de hade en hel del mål att gå på så det var väl aldrig någon riktig fara. Stort grattis till Donsö!

Bilder från matchen hittas på Skärgårdsfotboll (HÄR).

Start avslutning av Balltorp som slutar fyra i tabellen.

 

Finlandia Pallo AIF gjorde vad de kunde när de vann den luriga bortamatchen mot Styrsö BK med 4-1 men det räckte alltså inte. Finlandia hade 4-0 efter en timmes spel och segern var aldrig hotad.

Finlandias ena tränare Kenneth Lindfors sa så här om segern:

”Då var det dax för säsongens andra ö-match, denna gång mot Styrsö. Förra gången gick vi på en ordentlig mina när vi förlorade mot Donsö. Det blev en väldig svår match för oss och då talar vi inte bara om själva resan ut till natursköna Styrsöplan utan det var mycket på spel för vår del. Vi visste att en poäng antagligen skulle räcka för att säkra andraplatsen. Styrsö kunde spela avslappnat och även om man aldrig vill erkänna det så hoppades man någonstans att Styrsö skulle spela lite halvhjärtat men oj så fel man hade där. Under 90 minuter så var det mer ett slagfält mellan båda lagen med både vårdslösa satsningar som otroligt vackra satsningar i duellspelet, från båda lagen. När matchen skulle börja så visade det sig att huvuddomaren hade missat båten och matchen blev uppskjuten ca 30-45 minuter. Svårt för båda lagen att försöka ladda om igen och när väl matchen började så var det Styrsö som visade direkt att dom inte skulle släppa några poäng utan en rejäl fight. Vi hade väldiga problem med deras långa diagonala bollarna som slogs och vi fick inte till något eget spel till en början av matchen. Trots deras övertag så var det ändå vi som lyckade att få in den första bollen när Erenstedt nickar in bollen efter 22 minuter. Strax innan det hade vi gjort några mindre justeringar för att hindra att Styrsös långbollar skulle komma från deras högerkant. Ändå kändes det lika farligt oavsett vart dom kom ifrån. Som sagt så var det ett slagfält ute på plan och domarteamet lät spelarna själva få avgöra matchen men samtidigt så blev mycket känslor i matchen när båda lagen satsade hårt i varje duell. Båda lagen skrek om vartannat på frispark och fult spel osv osv men domaren höll ändå samma nivå matchen igenom. I slutet av första får vi en frispark strax utanför straffområdet som Richard sätt stenhårt nere vi stolproten och vi gick till vila med 2-0 i ryggen. Det var nog inte rättvist just då men vi hade marginalerna på vår sida. I den andra tycker vi att vi tar över matchbilden och Styrsö kroknar mer och mer ju längre matchen går. Vi börjar kontrollera spelet bättre fast duellerna fortsatte vara där under hela tillställningen. Bara fem minuter in i den andra halvleken så lyckas vi även få in trean när Ludde drar in ett skott efter en tilltrasslad situation. Nu kan jag villigt erkänna att jag trodde att Styrsö skulle börja vika ner sig men vilken moral dom visar upp, dom ger inte upp en centimeter utan en rejäl fight. Båda lagen skapar ett par chanser som lika gärna kunde ha varit mål men om inte bollen smet utanför så gjorde båda målvakterna några riktigt svettiga räddningar. I den 60 minuten så lyckas vi vända spelet från vänster till höger och tillbaka till vänsterkanten igen, därifrån lobbskjuter Lettegård in 4-0 i bortre. Bara tre minuter senare gör Styrsö 4-1 efter att vi haft en hörna som dom gör en snabb omställning på och vi hinner inte tillbaka till våra positioner. Resterande av matchen präglades av två trötta lag som fortsatte att spela fysiskt men vill samtidigt ge en stor eloge till alla spelarna på plan, då trots att det satsades så hårt i varje duell att gubbar som Vinnie Jones eller Roy Keane hade fått ståpäls av att se denna drabbning så var det aldrig nära att spåra ur. Vi är naturligtvis glada att vi kunde säkra andraplatsen och får nu avvakta och se vad som händer framöver i kvalen till trean innan vi vet vad som väntar oss.”

Styrsös assisterande tränare Patrick Johansson sa så här om matchen:

”Flera tunga sena avbräck i form av Tapper, Mattias Johansson och Coffe innebar att vi stod med 11 spelare kort inpå match. Som tur var kunde Jimmy ställa upp i sista stund. Matchen i sig var väl ingen höjdare från vår sida. Vi skapade väl några lägen men fick inte till något ordnat spel vilket kännetecknar hur hösten sätt ut. Finpa var desto hungrigare och trummade på. Nu ska de bli skönt med lite ledighet och tänka tillbaka till den sjuka svit vi hade i vår/sommar med 16 matcher utan förlust och ett efterlängtat cupguld.”

Finlandia alltså tvåa i sluttabellen och vi får se hur långt det räcker.

Styrsö slutade femma.

 

FC Fiskebäck hade ju chans på andraplatsen inför sin sista match och gjorde vad man kunde och besegrade FC Linné med 3-0 på bortaplan. För Linné betydde dock förlusten att laget åkte ur 5BHovås Billdal vann sin match och smet förbi!

FC Linnés Marcus Comé sa så här om förlusten:

”Inte så mycket att säga, vi hade flera chanser att lösa detta tidigare under säsongen men. Matchen var helt ok, vi spelar stabilt men Fiskebäck är bra i år och vinner på att de ställer om riktigt bra. Nu är det bara att smälta detta och gå vidare. Ska bli kul att spela i en ny serie och få möta nytt motstånd som förhoppningsvis har ungefär samma antal träningar i veckan som oss. Linné tackar för sig i division 5B.”

Linnè alltså ner i sexan och Fiskebäck får hoppas att tredjeplatsen räcker till kval.

 

Hovås Billdal var alltså på fel sida strecket innan sista omgången men på rätt sida efteråt. Laget besegrade Kungsladugårds BK med 2-1 efter att Patrik Borén blivit matchhjälte efter att han satt segermålet på straff i 91:a minuten.

Segern gjorde alltså att Hovås Billdal slutade tia i tabellen vilken kan betyda att laget får kvala för att hålla sig kvar.

Nykomlingen KBK slutade på en niondeplats.

 

Näsets SK har haft en tung höst men det blev seger i sista matchen mot jumbon Hällesåker. 5-2 blev det efter dubbla mål av både William Smith Ygfeldt och Vasileios Liolios. Hällesåker hade en teoretisk chans att hålla sig kvar men i praktiken var det för mycket mål som var tvungna att plockas in. HIF:s Johan Gunnarsson kan iallafall titulera sig skyttekung i 5B då han gjorde sitt 23:e mål när han nickade in 2-3 reduceringen i mitten av den andra halvleken.

NSK:s Anton Örth sa så här om segern:

”Så sjukt gött med en 5-2 seger i sista omgången, kul att jag slutar på tredjeplats i den interna skytteligan på tre mål vilket höjer självförtroendet för nästa år. Vi har under hösten haft olika startelvor och bänkvärmare i näst intill alla matcher, men visar ändå att vi kan spela bra fotboll, idag försöker vi som alltid rulla bollen från ena sidan till andra och bygga upp anfallen långsamt då vi har en tendens att slå avgörande passningen tidigt.. men idag rullar vi bättre och får tidig utdelning. I sista matchen kan allt hända, vilja slår klass osv. tycker att Hällesåker ställde till det för oss då och då och det var bra kamp i hela matchen, men vi var ändå det starkare laget. Kul att vi lyckades säkra kontraktet i division 5 till nästa år! 🙂. Nu tar vi ett litet uppehåll, sen får vi se vad som sker.”

NSK slutade alltså åtta och HIF får ta nya tag i sexan nästa år.

 

Majvallen möttes Masthuggets BK och Härryda IF och det var nykomlingen HIF som gick segrande ur den striden. Matchen bjöd bara på ett mål och det var Härrydas Bako Löfgren som gjorde det redan efter två minuter.

Härryda slutade på en stabil sjätteplats och Hugget blev sjua.

 

/Rasta