I lördags spelades 6A klart och det var en hel del som skulle avgöras. Bergums IF var redan klara seriesegrare men vilket lag skulle sluta tvåa och knipa den möjliga kvalplatsen uppåt men framför allt var det bottenstriden som levde! Fem inblandade lag riskerade att åka ur efter sista omgången!

Noterbart när det gäller årets 6A

Säsongen 2017 var den första sedan 2008 som avslutades med tolv lag!

-Det var även första gången på minst tio år som ett lag (Bergums IF) vann som året innan åkte ur division 5!

-I sista omgången gällde ALLA sex matcherna någonting. Minst ett lag i varje match slogs alltså antingen om andraplatsen eller om att hålla sig kvar!

 

Så här gick det iallafall i den sista omgången:

 

LÖRDAG 14/10

Tollereds IF – Gamlestaden FF 1-0

Bergsjö IF – Croatia Göteborg 4-0

Götaholm BK – Real Maskin BK 2-1

Bergums IF – Lekstorps IF 6-3

Partille IF SC – Bergsjön SK 10-0

Pushers BK – Sveakurd FC 2-2

 

Spinnarvallen behövde Tollereds IF en seger för att garantera en andraplats och ett möjligt kval. För motståndet stod nykomlingen Gamlestaden FF. GaFF hade löst kontraktet för länge sedan och kom till matchen med en ganska taskig höstform (en poäng på de fem senaste).

Matchen bjöd bara på ett mål och det var ingen mindre än hemmalagets QPR-supporter Anders ”Lillis” Danielsson som slog till precis innan paus!

Målskytten själv sa så här om matchen:

”Det är ju inte vanligt att man gör mål sen att man gör matchens avgörande mål. Frågan är om jag ens gjort det efter juniortiden. Matchen var en ganska sömnig tillställning på en tung och blöt plan, GaFF kan man ju förstå som inte spelade för något men även vi kändes sega och det hände faktiskt inte så mycket, vi äger boll och för spelet och GaFF backar hem och satsar på omställningar i mer eller mindre 90 minuter. Båda lagens målvakterna gör minst varsin kanonräddning. Något mer finns nog inte att rapportera faktiskt”

GaFF:s Tobias Bui sa så här om förlusten:

”Spinnarvallen mot ett fysiskt stark Tollered är en hård nöt att knäcka! Men vi ger verkligen Tollered en match, och matchen kunde lika gärna sluta 0-1 istället. Inget finspel utan mer kamp på mittplan, sen så är TIF det bollförande laget men vi skapar de hetaste chanserna. Två frilägen har vi efter 15 minuter men lyckas inte förvalta dom, istället så knorrar TIF in en boll utanför vårt straffområde där vi är alldeles för passiva. Andra halvlek är i princip samma saga, TIF lyckas skrapa fram någon mer målchans, men överlag en väldigt trevlig match måste man tillägga! Vill passa på att önska TIF ett stort lycka till ifall det nu blir något kval! Och även ett stort tack för all jobb bloggen lagt ner denna säsongen, det uppskattas! Vi ses igen 2018!”

GaFF:s matchrapport hittas HÄR.

Tollered knep alltså andraplatsen och får avvakta kvalet till division 3 för att se om det blir kval.

GaFF slutade sexa.

 

Bergsjövallen möttes topplaget Bergsjö IF och bottenlaget Croatia Göteborg. BIF hade chans på andraplatsen medan Croatia kämpade för att hålla sig kvar!

Det skulle visa sig att BIF var det starkaste laget och det blev till slut en säker 4-0 segerMohammed Ibrahim och Haidar Muhssin gjorde varsitt mål i den första halvleken och Lukman Mohamed Nur och Iljir Krakoveti gjorde mål efter paus.

BIF:s kapten Victor Calming sa så här om matchen:

”Sista seriematchen och det var väl inte såhär vi hade räknat att de skulle se ut inför den sista omgången, men vi har oss själva att skylla. Vi visste att det skulle mycket till för att Tollered skulle tappa poäng mot Gamlestaden, men vi försökte hålla modet uppe och jag tycker att vi gör en helt okej match. Lite trevande start men sen kommer vi igång och de är egentligen inget snack om saken. Nu får vi rannsaka oss själva och komma tillbaka ännu starkare till nästa säsong!”

BIF slutade alltså trea, en poäng bakom Tollered.

Croatia låg på rätt sida strecket inför den sista omgången men då både Partille och Götaholm vann sina matcher betydde förlusten att Croatia åkte ur 6A!

 

Inför den sista omgången låg Götaholmnedflyttningsplats till division 7 och laget tog emot sjuan Real Maskin hemma på Gamlestadsvallens konstgräs. I mitten av den första halvleken kunde GBK göra både 1-0 (Mam Biram Jammeh) och 2-0 (Nemanja Savovic) och det såg ut att bli tre viktiga poäng! Nästan direkt i andra reducerade dock Kone Mory för Real och det blev en svettig avslutning men GBK lyckades hålla undan!

GBK:s målskytt Nemanja Savovic sa så här om segern:

”Vi började med vår press så som vi gjorde i de tidigare matcherna. Real började ändå bra och spelade sig ur i början. De började tröttna lite en bit in i första och då lönade sig det direkt. På en hörna blir bollen fri och Biram kan skicka in bollen på volley. Det var mycket avlösande och efter det spelade vi riktigt fint med fina kombinationer och 2-0 kommer direkt efter det. Vi vinner boll högt upp och då lönade sig det direkt. Efter de spelar vi fin utan att Real skapar så mycket. Vi har 2-3  frilägen där vi kan döda matchen men sen i andra kommer ett oturligt självmål som gör att hela laget stressar och de blir nervositet i matchen. Men vi hade några chanser och jag tycker inte, även om Real tog tag i matchen efter det, att de skapade så mycket förutom en nick som Mackan räddade. Vi hade 2-3 lägen till att döda matchen men det blev ”bara” 2-1. Tycker vi förtjänar vinsten och även att stanna kvar i serien efter en fin höst där vi faktiskt visar att vi kan spela bra även mot de längst upp!”

Reals målvakt Mattias Kitterfeldt sa så här om förlusten:

”Inte så mycket att säga om. Götaholm ville mycket mer idag. Vi gjorde ingen vidare match men som vanligt jobbar vi oss in i den och sista 20 minuterna trycker vi ner Götaholm ordentligt och skapar en del farliga lägen som deras keeper håller utanför ramen. Rättvis Götaholm-seger tillslut!”

Reals matchrapport hittas HÄR.

Segern gjorde att GBK klev om både Croatia och Pushers och slutade åtta.

Redan inför matchen var det klart att Real Maskin skulle sluta sjua i årets 6A.

 

Bergums IF var redan klara seriesegrare inför den sista omgången men var nog ändå riktigt taggade då det var derby mot Lekstorps IF hemma på The Carpenters Arena. Ett Lekstorp som dessutom slogs för sin 6A-existens!

Det var till en början en målsnål tillställning då Oliver Larssons 1-0 mål för hemmalaget var matchens enda fram till sista halvtimmen. Då bjöds det på en målexplosion och BIF ledde både med 3-0 och 4-1 (efter bland annat två mål av Erik Lundahl) men LIF kämpade sig tillbaka och när Nissan Peter Svensson (hans andra) satte 3-4straff med kvarten kvar var det match igen! Lekstorp kom dock inte närmare och Bergum kunde göra både 5-3 och 6-3 i slutet!

Bergums Timmie Löfgren sa så här om matchen:

”En match som för oss egentligen bara betydde att vi kunde gå i mål med nio raka vinster och att avsluta snyggt för att ge alla lag en sportslig chans. Matchen börjar lite trevande men vi tar tag i taktpinnen och för spelet men Lekstorp har medvind och kan kontra till halvchanser hela tiden. Vi gör 1-0 relativt tidigt sen tycker jag det är ganska jämnt även om det känns som om vi har kontroll. Lekstorp är nära i andra när de går upp till 4-3 ganska snabbt. Vi visar då att vi har en högre växel och gör två mål framåt istället. Känns skönt att kunna ta nionde raka vinsten och verkligen vinna 6A. Kring seriesegern finns så otroligt mycket mer att tillägga. Jag hoppas att Lekstorp kommer tillbaka trots uttåget ur 6:an.”

LIF:s Simon Bodehed sa så här om matchen:

”Tråkigt att åka ut, Bergum är väl bättre än oss över hela banan och förtjänar segern.”

Förlusten betydde alltså att Lekstorp för lämna 6A och ta nya tag i sjuan nästa år.

Bergum däremot är tillbaka i femman!

 

Det sägs att en katt har nio liv. Frågan är om inte Partille IF SC också har det? Efter att ha dansat runt nedflyttningsstrecket sedan laget gick upp i 6A 2013 såg det ännu en gång riktigt mörkt ut. Laget låg sist inför sista omgången och var tvungna att vinna själva och även hoppas på att andra resultat gick vägen. För motståndet svarade ett riktigt formsvagt Bergsjön SK (två pinnar på de sex senaste) som dock sen länge hade fixat kontraktet.

Visst var känslan att Partille hade en bra chans att vinna men att matchen skulle sluta 10-0 var det väl ingen som trodde? Målen började ramla in efter en halvtimme och PIFSC hade 3-0 i paus. Målen fortsatte att trilla in i sen strid ström efter paus och Partille fick till slut fyra tvåmålsskyttar: Farid Runklint, Kristoffer Lundin, Pontus Thorsén och Daniel Sandelin.

Partilles Mathias Osterloh sa så här om storsegern:

”Matchen började lite spänt och de fick rulla runt bollen i backlinjen och mittfältet utan att egentligen komma någon vart. Vi kommer in i matchen efter 10-15 minuter genom att ligga tajt på dem. Framförallt ligga tajt i rygg på anfallarna så vi kunde bryta deras uppspel. Sen drar Farid in en frispark och då vågar vi spela loss. Sista 45 känns det som bara ett lag på banan vill spela och att det stannar på 10-0 får nästan de vara glada för. Vi gör en kanonmatch både defensivt med positionsspel samt att vi spelar bollen inom laget på ett sätt som vi inte gjort på hela året och vi jobbar för varandra.”

Segern gjorde att Partille klev upp över strecket och klarade sig kvar ännu en gång! På sina fem 6A-säsonger har Partille bara slutat nia eller tia. En imponerande jämnhet!

 

Pushers BK hade bäst utgångsläge av de inblandade bottenlagen inför den sista omgången och 2-2 mot Sveakurd FC räckte till nytt kontrakt. Pascal Gustafsson Francesconi gav PBK ledningen efter en dryg halvtimme men Sveakurd kunde vända matchen efter mål av Saman Herish Ahmed och Zewar Ahmad. Martin Nordfeldt fixade dock 2-2 med dryga kvarten kvar och det resultatet stod sig matchen ut.

Pushers slutade till sist på en niondeplats och Sveakurd blev fyra.

 

/Rasta