Rejäl kvaldramatik i helgen när kvalet till trean avgjordes. Då många lag höll på Jonsered och GFF så följdes matcherna med stort intresse. På lördagen avgjorde Jonsered sin kvalgrupp. Efter två raka segrar så krävdes det en poäng borta mot Ödsmål för att säkra platsen i trean, en förlust hade dock satt laget i en helt annan sits. Ödsmål som bara förlorat en match på hela säsongen inför kvalfinalen var hemmalag men på konstgräset i Stenungsund istället för vanliga gräset.

Känslan var ju att Jonsered skulle vara klart vassare än Ödsmål. Och resultatmässigt var man ju det också. 4-1 slutade det till slut och därmed får man säga att Jonsered var tämligen överlägsna, 14-2 i målskillnad på tre matcher talar sitt tydliga språk. Stort Grattis till Jonsered som gjorde en riktigt bra säsong även om de inte rådde på Kozara så var de överlägsna i kvalet. Robin Örtendahl gjorde åtta mål i kvalet. Hyfsat. I serien blev det elva baljor, oklart hur många matcher han spelade dock.

Stort för Daniel”Danis”Karlsson som i många år varit med i toppstriden med Öckerö främst och kanske även någon gång Björkö och nu fick ta steget upp till trean med Jonsered. Frågade ”Danis” snabbt om kvalgruppen, Ödsmål var enligt succétränaren kvalets bästa motstånd, ”Ödsmål hade varit topplag i 4A” och därmed kan vi väl räkna ut att Kinna och Lärje Angered inte riktigt var på den nivån. Lärje Angered är nu tillbaka i fyran igen och frågan är i vilket skick efter en tung säsong där de inte alls orkade att göra något av det hela i kvalet. Mest nöjd är jag över att jag tippade kvalgruppen helt rätt vill jag minnas.

Lika bra gick det inte med tippandet i den andra kvalgruppen. Men det tar vi snart. Jonsereds avancemang gjorde att Finlandia och Komarken gick rakt upp i fyran. Andraplats räckte för direktavancemang. Hovås/Billdal och Öjersjö slapp dessutom att kvala sig kvar i serierna.

På söndagen väntade så Utbynäs och FCF på att GFF skulle kvala sig upp och därmed ge ett kval om en plats i fyran precis som att de fyra tvåorna i sexorna, Proletären, Hönö, FTU och Tollered hoppades på kval om en plats. Matchen gick ju att följa på Hallandsposten live vilket gjorde att tempen höjdes lite extra. Lokalfotboll i filmad sändning. Drömmen. GFF behövde vinna borta mot Snöstorp/Nyhem för att ta platsen i trean. Och det var nära. Snöstorp var giftigare framåt i första halvlek, men var inte briljanta på något sätt. GFF var stabila men ganska ofarliga framåt tills att Teo Nastievski kunde trycka in 0-1 från nära håll fem minuter innan paus, när dessutom Snöstorp fick en gubbe utvisad precis innan paus. Då var det nog inte bara jag som var optimist. Första kvarten av andra halvlek var ganska intetsägande, Snöstorp hade förvånansvärt mycket boll trots en man mindre men skapade ingenting direkt. Och sen. Från ingenstans trampade högerytten i Halmstadslaget loss och blev fälld utan några större diskussioner efteråt. Det kändes dock onödigt då GFF haft koll innan dess. Straffen sattes fint. Snöstorps högerytter var egentligen det stora hotet på förhand och det var hans kvalitéer som också var klart mest lysande.

Och helt avgörande. Bara minuten efter 1-1 när GFF alltså behövde göra 2-1 för att ta sig till trean spelade högeryttern fram en forward som från nära håll rullade in 2-1 för hemmalaget och äventyret var över. GFF hade en halvtimme på sig att göra två mål men de var väldigt långt ifrån att skapa några målchanser och det dröjde till kvarten kvar innan en riktigt fin chans skrapades fram. Aldebert var nära. Men en fin räddning av keepern.

Därefter var de nära nån gång men de där jättetrycket kom aldrig och GFF missade trean och därmed blir det inga kval i år lokalfotbollen. Inför kvalet trodde jag mest på Åstorp, det var ingen bra tippning. Noll poäng. Så nu är det bara sjuorna som skall spelas kvar innan årets säsong är förbi.

 

///Dalla