Efter sju säsonger i Götaholm BK och 6A ligger självklart denna serie mig varmt om hjärtat och 6A årgång 2017 bjöd på spänning in i det sista både i toppen och botten!

Innan vi börjar beta av lagen kan vi konstatera två stora trendbrott i 6A:

ALLA lag som startade säsongen slutförde den! Detta har inte hänt sen säsongen 2008!

-Serien vanns av ett lag (Bergums IF) som säsongen innan åkte ur femman. Detta har inte hänt på minst tio säsonger!

 

Ok, då kör vi igenom tabellen och börjar självklart från toppen:

 

1. BERGUMS IF

2010 vann Bergum 6A efter att laget smitit förbi nykomlingen Bokedalen på slutet och efter några år i 5A tog sig laget även upp i division 4. Det går dock snabbt i lokalfotbollen och degraderingar både 2015 och 2016 gjorde att Bergum inför denna säsongen var tillbaka i 6A! Det ska erkännas att bloggen inte hade några jättehöga förhoppningar om BIF:s säsong (jag hade laget som åtta och Dalla tippade BIF som sexa) och det fick man alltså äta upp!

Laget började dock starkt direkt och visade med bland annat 2-0 mot Tollered och 0-0 mot Sveakurd att laget var att räkna med. När 6A tog sommarlov ledde Bergum serien trots en liten miss i sista matchen mot bottenlaget Partille (förlust med 0-1). Även omstarten inleddes med en förlust och en riktigt svidande sådan när toppkonkurrenten Bergsjö IF vann med hela 5-1! Det skulle dock visa sig bli sista matchen som Bergum tappade poäng i då laget avslutade med nio raka segrar! Det var dock Tollered som hade greppet om seriesegern en bra bit in på hösten men när lagen möttes i omgång 17 kunde Bergum vinna med 2-1 och när Tollered oväntat föll med 2-5 mot Götaholm i omgången efter såg sig Bergum inte om utan bara körde! Laget fick revansch på Bergsjö IF (omvända siffror, seger 5-1) och körde även över Sveakurd (5-2). Erik Lundahl blev en offensiv injektion när han kom tillbaka efter sommaren och han svarade för imponerande 15 mål under hösten och blev därmed lagets bästa målskytt! Även Marcus Gylling dök upp efter sommaren och bidrog med sju fullträffar!

Imponerande av Bergum som alltså studsade tillbaka direkt!

 

2. TOLLEREDS IF

TIF åkte ur 5A 2013 och sen dess huserat i 6A och etablerade sig snabbt som ett stabilt topplag som dock inte orkat hela vägen. När säsongen 2017 ska sammanfattas så kan det konstateras att laget ännu en gång inte räckte till hela vägen. Laget fick också en tuff start på säsongen med bara fem poäng på de fem första matcherna. Bland annat blev det hela 0-5 mot Sveakurd och 0-2 mot Bergum. Tollered repade sig dock och radade upp sex raka segrar innan uppehållet med flera storsegrar och gick på sommarlov som tvåa efter Bergum. Formen höll i sig till en början under hösten och laget fick revansch mot Sveakurd (2-1) och efter fyra raka segrar var det dags för seriefinal mot Bergum! Det blev en tung förlust när BIF:s Lundahl avgjorde tio minuter från slutet. TIF spelade sedan bort sig ännu längre från seriesegern med en 2-5 förlust mot Götaholm och 0-0 mot bottenlaget Partille. Till slut blev det dock en andraplats, fyra poäng efter Bergum, men inget kval för tvåorna och TIF får ladda om för ännu en säsong i sexan. Ständige målskytten Björn Mellberg slutade på en delad andraplats i skytteligan med sina 18 fullträffar. Frågan är om detta var sista chansen för många av de gamla rävarna i Tollered eller om de har ett sista ryck?

 

3. BERGSJÖ IF

Precis som seriesegrarna Bergum åkte Bergsjö IF ur femman förra året och de siktade på att ta sig tillbaka direkt. Laget föll dock direkt i premiären i derbyt mot Bergsjön SK och våren blev mycket upp och ner. BIF hittade en fin svit i mitten av våren med  sex raka segrar och toppkänning. Avslutningen var dock svag och det blev 0-1 i mötet med Tollered, 1-1 mot Croatia och förlust igen mot Bergsjön SK. Sommaruppehållet verkade dock ha gjort Bergsjö IF gott då laget rivstartade med hela 5-1 mot serieledarna Bergums IF! Laget fortsatte sedan att försöka ta igen den svaga avslutningen på våren och lyckades ganska bra. Det blev fyra raka segrar innan en svidande derbyförlust (1-2) mot Real MaskinBergsjövallen. BIF snickrade dock ihop en till segersvit på fyra matcher med bland annat dubbla segrar mot Sveakurd och laget hade fått kontakt med toppen igen! Det hoppet släcktes dock då laget föll med 1-2 mot Tollered på Spinnarvallen i näst sista omgången. Det blev till alltså en tredjeplats för Bergsjö IF och med tanke på att lag som åker ur en division ofta har det tufft så får det ändå räknas som en bra säsong. Dock svider nog derbyförlusterna (två mot Bergsjön SK och en mot Real Maskin) rejält när BIF ser tillbaka på sin säsong. Får laget behålla sin stomme så lär laget vara att räkna med även nästa år. Laget kan iallafall stoltsera med att de hade seriens målfarligaste spelare i Lamin ”T-J” Kanteh som vann skytteligan med sina 20 mål. BIF var även målgladaste laget med sina 76 mål.

 

4. SVEAKURD FC

Förra säsongen var det Sveakurd som var den stora utmanaren till seriesegrarna Öjersjö men det var lite svårt att veta vart man hade laget inför denna säsongen. Det blev en märklig vår för Sveakurd där den oerhört tragiska dödskjutningen av klubbens ordförande och spelare Alan Amin självklart tog fokus bort från fotbollen. Laget spelade bara nio matcher innan sommaren då flera av förklarliga skäl flyttades till höstsäsongen. Det såg dock stabilt ut med några storsegrar, bland annat 5-o mot Tollered och 9-1 mot Real Maskin. Enda förlusten kom mot nykomlingen Gamlestaden och trots att laget låg fyra inför omstarten var laget riktig bra med då alla lagen framför hade fler spelade matcher.

Det skulle dock bli en poängmässigt svag höst för SFC där laget slog de flesta lagen på den undre halvan men förlorade mot ALLA toppkonkurrenterna. Våren inleddes med 1-2 mot Tollered och i dubbelmötet mot Bergsjö IF blev det två uddamålsförluster. Lägg till 0-1 mot Bergsjön SK och 2-5 mot Bergum och topplaceringarna var körda. Det syntes väl också i slutet att laget inte hade mycket att spela för då båda bottenlagen Croatia och Pushers tog poäng av SFC. Saman Herish Ahmed blev delad tvåa i skytteligan med sina 18 mål.

 

5. BERGSJÖN SK

Före detta Somalia SK var helt klart vårens stora överraskning. Laget var som vanligt svårtippat inför säsongen och det har ju varit några vändor ner i sjuan och bloggen trodde väl på en plats på den nedre halvan med möjlig bottenstrid. Det skulle visa sig bli helt fel och BSK visade prov på styrka under våren. Visst blev en del oavgjorda matcher efter premiärsegern mot Bergsjö IF men laget var stabilt med segrar mot de flesta lagen på den nedre halvan. Våren avslutades med seger även i returen mot Bergsjö IF och BSK var trea inför sommaren, bara tre poäng bakom Bergum.

Hösten inleddes starkt med två storsegrar mot Gamlestaden och Pushers och 1-0 mot toppkonkurrenten Sveakurd! Det skulle dock visa sig bli lagets sista seger 2017. Säsongen avslutades nämligen med bara två poäng på de avslutande sju matcherna och slutet blev det förlust mot bottenlagen Lekstorp och Partille. Säsongsavslutning slutade 0-10 mot jumbon Partille (som klarade sig kvar tack vare vinsten)! Bloggen har tyvärr ingen insyn i klubben och vet inte vad den svaga avslutande höstformen kan bero på. Hur som helst så svarade BSK för en riktigt fin säsong som nog förvånade många.

 

6. GAMLESTADEN FF

Det blev ett glapp ganska snabbt mellan topp-5 och resten av serien även om GaFF till slut bara hamnade sex pinnar bakom Bergsjön SK. Bloggen trodde mycket på nykomlingen Gamlestaden och tippade till och med toppstrid. Det blev en lärorik första säsong för GaFF där laget varken var inblandade i toppen eller botten. Laget spelade jämnt med många av topplagen under våren dock utan att få med sig så många poäng. Stundtals visade laget vad man kunde och det blev några storsegrar och bland annat slog laget Sveakurd med 4-2. Inför omstarten hade väl GaFF lite häng på den övre halvan men laget hittade aldrig någon rytm under hösten och avslutade riktigt svagt med en poäng på de sista sex matcherna och bland annat förluster mot Pushers och Partille. Axel Karlténius var iallafall en positiv injektion med sina 17 mål. Med det var han bäst i GaFF och fyra i 6A:s skytteliga.

 

7. REAL MASKIN BK

Maskinen klev upp i 6A inför säsongen 2014 och har sakta men säkert etablerat sig som ett stabilt mittengäng. Nio matcher in på årets säsong såg det dock ut som laget var på väg tillbaka till division 7. Laget jagade fortfarande sin första seger och hade bara fått ihop två poäng och dessutom förlorat med bland annat 1-9 mot Sveakurd, 0-8 mot Bergsjö IF och 1-6 mot Tollered! Innan sommaren hade laget dock tagit viktiga segrar mot Götaholm (3-2) och Gamlestaden (1-0) men var fortfarande rejält insyltade i bottenstriden. En pigg första halva på hösten gjorde dock att laget kunde ta sig upp på säker mark. Hösten inleddes med en 4-3 seger mot Lekstorp och laget hittade lite senare en seger-svit med tre raka uddamålssegrar som löste kontraktet. Bland annat blev det derbysegrar mot både Bergsjö IF och Bergsjön SK. Laget avslutade sedan lite svagare med bara två poäng på de fyra sista omgångarna men slapp iallafall att oro sig för att åka ur. Real hade problem med målskyttet och Lukas Wallmander blev målbäst på blygsamma sju mål och det var bara jumbon Lekstorp som gjorde färre mål. Ingen kanonsäsong för Real som verkligen fick kämpa sig upp till sjundeplatsen men ändå starkt att komma igen efter den usla starten.

 

8. GÖTAHOLM BK

Inför sista matchen på säsongen låg GBK under nedflyttningsstrecket och riskerade alltså att åka ur division 6 ner i sjuan. Klubben föll ur femman 2006 och har sen dess sakta men säkert gått från att vara en toppkandidat till ett mittenlag till att nu alltså kämpa in i det sista för att hålla sig kvar. Säsongen började väl dock ändå ok med 1-1 i premiären mot Lekstorp och sedan hela 8-0 mot Partille efter bland annat ett hattrick av Fenan Zemui. Resten av våren var dock en lång uppförsbacke med en enda poäng på tio matcher. Det var dock en hel del uddamålsförluster även om det rann iväg här och där (1-9 mot Tollered och 1-5 mot Gamlestaden). Götaholm fick dock med en viktig trepoängare precis innan uppehållet då Partille besegrades med 3-2 efter att Shahram Mansouri satt en straff i 86:e minuten. Till omstarten lyckades klubben också få in lite nygamla lirare som Kim Holm och Nemanja Savovic och Mam Biram Jammeh dök upp från gamla Gambianska. Det började dock illa med 2-7 mot Bergsjö IF och 0-2 mot Gamlestaden. Laget hittade dock ganska bra form i mitten av hösten med några segrar, bland annat imponerande 5-2 mot topplaget Tollered. Tyvärr för Götaholms del så började även de andra bottenlagen att börja plocka poäng och när laget tog emot Real Maskin hemma på Gamlestadsvallen i sista omgången var det alltså med kniven mot strupen. Det blev dock seger med 2-1 och det gjorde att laget klev upp till en åttondeplats till slut. Fenan Zemui blev lagets bästa målskytt med sina 15 mål.

 

9. PUSHERS BK

Efter att ha spelat division 6-boll oavbrutet sen mitten av 90-talet (om de rapporterna stämmer) så åkte Pushers ur 6C 2016. Dock räddades division 6-statusen då lag drog sig ur och till slut fick PBK vara kvar. 6C var redan fullt och om inte minnet sviker fick Pushers ta Angereds IS (som la ner) plats i 6A rakt av.

Det blev en ganska tuff start för Pushers och första segern kom i fjärde omgången när Götaholm besegrades med 3-2. Laget gjorde väl sen det som förväntades, det blev poäng mot lagen i botten och mitten men PBK kunde inte störa topplagen. Pushers återfanns på en åttondeplats inför omstarten och det blev seger direkt (4-2 mot Croatia) och känslan var att kontraktet var ganska säkert. Det blev dock en onödigt spännande höst då PBK:s form var allt annat än bra. Efter en inledande segern mot Croatia blev det bara en poäng på sex matcher, samtidigt som bottenlagen började hitta poängen. Med tre omgångar kvar låg Pushers precis på rätt sida strecket. Det blev dock seger mot Gamlestaden och 2-2 mot Real Maskin och inför sista omgången låg PBK bäst till av de lagen som riskerade att åka ur. Säsongen avslutades med 2-2 även mot Sveakurd och då de andra resultaten gick PBK:s väg blev det till slut en niondeplats men med bara två ynka poäng ner till Croatia och Lekstorp som åkte ur. Offensivt hade Pushers en hel del problem och Bosse Strand blev bäste målskytt med sex mål.

 

10. PARTILLE IF SC

Det sägs att en katt har nio liv. Hade Partille IF SC varit ett djur hade det utan tvekan haft svans, morrhår och jagat möss. Sen laget gick upp i 6A inför säsongen 2013 har laget följande placeringsrad: 10:a,  9:a, 9:a och 9:a. Det har varit riktigt nära några gånger och förra året klarade sig laget på att både Surte och Gambianska blev uteslutna efter säsongen var färdigspelad. Även i år gick det tungt men även i år löste laget nytt kontrakt!

Laget fick en tuff start med bara fem poäng på de tio inledande matcherna och ett par svidande storförluster. Innan sommaren hann dock laget skrälla ordentligt när det blev 1-0 mot topplaget Bergum. Laget var dock på en jumboplats inför omstarten. Partille fick dock in del rutinerade spelare under sommaren, både med meriter från allianslaget Partille IF FK (4A) men även två gamla Gårda-rävar och 6A-bekantingar, nämligen anfallaren Farid Runklint och målvakten Richard Chang Hunter. Runklint svarade för 11 mål efter sommaren och blev lagets bästa målskytt med det. Det plockades lite poäng här och där och laget fick lite medvind med två raka segrar (Gamlestaden och Pushers) mitt under hösten. Problemet var att de andra bottenlagen också tog poäng och inför den sista om avgörande omgången låg Partille fortfarande sist. I sista matchen vann dock Partille med hela 10-0 mot Bergsjön SK och det räckte (en seger, oavsett siffrorna hade räckt) till nytt kontrakt och en tiondeplats!

Det går inte att annat än imponeras av Partilles vägran att åka ur.

 

11. CROATIA GÖTEBORG 

Laget hade på pappret väldigt mycket bra lokalfotbollsspelare men det verkar som det tränats dåligt och det tog väl ut sin rätt till slut. Croatia fick dock en bra start på säsongen och var svårbesegrade. Laget förlorade bara två vår-matcher (2-3 mot Bergsjön SK och 1-2 mot Gamlestaden) men sex oavgjorda matcher gjorde att laget ändå återfanns i mitten när 6A gick på sommarlov. De visade dock att de kunde spela jämnt med topplagen. Croatia inledde hösten som sjua i tabellen men en enda poäng på de nio första matcherna gjorde självklart att laget sjönk som en sten i tabellen. Laget föll mot bottenkonkurrenterna Götaholm och Lekstorp och ställdes i näst sista omgången mot ett annat bottenlag, Partille, i en ödesmatch. Croatia tog sig dock samman och vann med 4-0 och hamnade på rätt sida strecket inför den rafflande sista omgången. Där föll laget med 0-4 mot ett Bergsjö IF som jagade andraplatsen samtidigt som både Götaholm och Partille vann sina matcher. Detta betydde att Croatia trillade ner under strecket och får lira division 7 nästa säsong. Croatia åkte ur 6A även 2014 men då var laget tillbaka redan till säsongen 2016. Berat Deniz blev Croatias bästa målskytt med sina 13 mål (han lämnade dock under hösten för spel med Lärje-Angered i trean).

 

12. LEKSTORPS IF

Sen LIF åkte ur 5A 2014 så har laget slutat åtta två år i rad och känslan var väl inför säsongen att det skulle bli tufft för Gråbo-laget. Inledningen får dock räknas som ok då det blev 1-1 i premiären mot Götaholm och sen seger mot Real Maskin. Sen kom dock en jobbig svit med två poäng på åtta matcher och bland annat lämnade laget WO mot Gamlestaden och föll stort mot både Bergsjö IF, Tollered och Croatia. Avslutningen på våren var dock aningen bättre, 0-0 mot Bergsjö SK och ”bara” 0-1 mot topplaget Bergum innan det äntligen blev seger mot Götaholm (2-1) i sista matchen innan sommaren. Detta räckte till en niondeplats inför omstarten. LIF fick en tidig och tung höst-trepoängare när laget slog bottenkollegan Partille med 3-1 men sen var det riktigt tungt större delen av hösten. En poäng på sex matcher och bland annat 0-10 mot Tollered gjorde att LIF låg sist med tre omgångar kvar var och det kändes tämligen kört. LIF lyckades då med något som de inte gjort på hela säsongen, två segrar i rad! Först besegrades Croatia med 3-0 och sedan Bergsjön SK med 2-1! Inför sista matchen låg LIF på rätt sida strecket men ställdes mot seriesegrarna Bergums IF och där blev det förlust med 3-6. Då både Götaholm och Partille vann sina matcher hamnade LIF till slut sist i 6A och det blir division 7-spel. Med sina 30 mål blev LIF målsnålast i 6A och Simon Bodehed var målbäst med sina fem mål.

Lekstorp får ta nya tag i sjuan och föreningen i stort är ju stabil med massor av ungdomslag och det ryktas om att delar av det gamla LIF-gänget med bland annat Robin Granqvist i spetsen är på väg tillbaka.

 

/Rasta